Slovenija

Čemu bo dal Janković prednost: širitvi inštituta Soča ali donosnemu poslu?

Ljubljana, 04. 12. 2019 19.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nika Kunaver
Komentarji
275

Rehabilitacijski inštitut Soča nujno potrebuje nove prostore, toda zemljišča, na katerih so že načrtovali širitev, bo ljubljanska občina prodajala na javni dražbi. Med njimi so tudi zemljišča, ki jih Soča uporablja za dostop do klinik in preko katerih poteka intervencijska pot. Izklicna cena za dobrih 20.000 kvadratnih metrov bo 10,3 milijona evrov.

Na vrat na nos, lahko rečemo, je ljubljanska občina sklicala javno dražbo. Zemljišča severno in zahodno od inštituta Soča, kjer se letno zdravi več kot 20.000 najtežjih bolnikov pri nas, bodo prodajali prihodnji četrtek.

Zemljišča ob URI Soča, ki jih bo MOL naslednji teden ponudil na javni dražbi.
Zemljišča ob URI Soča, ki jih bo MOL naslednji teden ponudil na javni dražbi. FOTO: POP TV

V ozadju prodaje je, kot kaže, denar

Gre za zemljišča, kjer Soča že leta snuje širitev, konkretno, nove nevrološke prostore s stotimi dodatnimi posteljami. "Gre za možgansko kap, gre za poškodbe glave, gre za spinalne poškodbe, gre za multiplo sklerozo, gre za mišično distrofijo, torej za nevrološke bolezni," je povedal direktor Soče Robert Cugelj. In za nov center modernih tehnologij, kjer bi z roboti pomagali nepokretnim.

V ozadju je, kot kaže, denar. Neuradno so od ministrstva za zdravje zahtevali 500 evrov na kvadratni meter, kar je občutno preveč. Pred tem naj bi sicer ljubljanski župan Zoran Janković predlagal menjavo s prostori, v katerih deluje Otroška bolnišnica, a je kasneje v nasprotju z dogovorom vseeno začel postopek prodaje.

A nemožnost širitve sploh ne bo edina težava. "Soča brez tega zemljišča nima funkcionalnega zemljišča. Ki ga mora imeti vsaka majhna stavba, ne pa takšna inštitucija, kot smo mi," je povedal Cugelj. "Gre za glavno dovozno pot za oskrbo naše inštitucije, gre za dovozno pot v garaže, gre za glavno požarno pot. Gre torej tudi za varnostno vprašanje. In brez tega naša inštitucija ne more funkcionirati," je dodal.

Mešetarjenje zasebnih interesov na račun zdravstvene ustanove

Kot še razkriva Siol, bi na dražbi zemljišče rado kupilo nepremičninsko podjetje Mijaks, ki na območju Ljubljane gradi luksuzna oskrbovana stanovanja. Kar bi tu lahko gradili, saj so zemljišča predvidena za gradnjo v javno dobro.

Janković je sprva ponudil menjavo s prostori Otroške bolnišnice, a je kasneje vseeno začel postopek prodaje.
Janković je sprva ponudil menjavo s prostori Otroške bolnišnice, a je kasneje vseeno začel postopek prodaje. FOTO: POP TV

Janković pa je dejal, da Mijaks ni edini interesent, sta tudi dve zavarovalnici. "Na javni dražbi kupi tisti, ki ponudi več, in zdaj, Miha Jarc (direktor Mijaksa) ni moj prijatelj. Je investitor v Ljubljani in je spoštljiv kot vsi drugi," je povedal Janković.

Prav tako je po podatkih Siola zaseben interes tudi pri zahtevi, da MOL v celoti prevzame Otroško bolnišnico. Da bi tja lahko širili Walfdorsko šolo. Njen direktor je, zanimivo, mestni svetnik na Jankovićevi listi.

"Brez širitve rehabilitacijskega centra Republika Slovenija na žalost v tem trenutku nima kapacitet za zdravljenje najzahtevnejših pacientov. Gre za nacionalni pomen te inštitucije in upam, da bodo akterji v tej zgodbi našli ustrezno rešitev," je povedal Cugelj.

Zdravstveno ministrstvo je sicer od državnega odvetništva že zahtevalo, da bodisi vložijo zahtevo za določitev funkcionalnega zemljišča ob Soči bodisi vložijo tožbo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (275)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AlternativeFacts
06. 12. 2019 12.53
+2
Pa če še malo o etiki. Ljudje brez zdravstvenega zavarovanja, zbiranje zamaškov po novem samo še donacije preko sms-ov za zdravljenje, probono klinike, sklicevanje na vedno dražje zdravljenje, pri tem pa ti avtomatično predpisujejo najcenejša zdravila po možnosti zgolj generike..In ta neoliberalni minister bi nam rad razlagal etiko....Desni pa spet ne razumejo nič, do včeraj bi boga na križ nabili, če bi ta kritiziral neoliberalni kapitalizem, danes samo zato ker je v zgodbi Janković, zagovarjajo socialistične prijeme....
AlternativeFacts
06. 12. 2019 12.48
-2
( SenecaLucius 06.12.2019, 10:49:23 On je tipični levičar, krade kolikor more na vseh investicijah financiranih iz javnih sredstev! Pravi desničarji obogatijo s svojimi podjetji! )..@Oh sveta preproščina, a sedaj se bomo pa zapletali v lastne neumnosti. Torej če nekdo hoče iztržiti optimalno ceno je tipični levičar, ki krade, če pa nekdo prodaja pod ceno, oziroma prakticira socializem je pa kleni desničar, ki obogatijo z lastnimi podjetji. Seneca tebi razumevanje kapitalizma ni intimna opcija kaj?
hondica
05. 12. 2019 18.05
+6
Jurčkovo neuspelo prisilko je treba nekje notri prinesti.
Mirko Igor
05. 12. 2019 16.38
+2
Prvič komentiram. Mogoče bo objavljeno dvakrat. SOČO POTREBUJEMO. PIKA. 1. Javna dražba na tak način, dokler splošnega dogovora ni, ni koristna. 2. Ali so vsi vpleteni g. Janković, g. Šarec, g. Šabeder, direktor Soče naredili vse potrebno za optimalno rešitev? 3. Ali je trenutna lokacija za Sočo najprimernejša? 4. G. Janković je najprej župan, vendar tudi Ljubljančani potrebujemo Sočo!!! 4. Parcela je last občine Ljubljana. Slovenci zelo radi delimo tujo lastnino. Mimogrede predlog. POP TV DA SVOJO PARCELO POD CENO OBČINI, OBČINA PA SVOJO MINISTRSTVU ZA ZDRAVSTVO. EVO REŠENO
IvekKu
05. 12. 2019 11.44
+2
Naj si raje postavi še eno džamijo za vse te njegove uvožene.
Komendator
05. 12. 2019 11.58
+4
Tako je, več uvoženih, večja možnost izvolitve. Na ta način je v Londonu že župan Pakistanec Khan...
peresni
05. 12. 2019 11.24
+2
ljubljančane je tako strah (opravičeno) skrajne desnice, da mirno volijo serijskeka kriminalca!!
Komendator
05. 12. 2019 12.04
-3
Priseljenci z juga in ljubitelji rdeče zvezde predstavljajo v Ljubljani več kot 50% volivcev!
Castrum
05. 12. 2019 11.22
+4
Prav zanimivo je brati komentarje zapriseženih forumskih socialistov in levičarjev, ki kar naenkrat zagovarjajo kapitalizem, tržno ekonomijo in brezkompromisno željo po zaslužku. :)))))
Bofur
05. 12. 2019 11.27
+4
Da, de, de, de ..., in RKC je humanitarna ustanova :)))) Zakaj RKC ne odstopi svoje nepremičnine nekje na Mozirskem, Solčavskem, Gorenjskem URI Soča ? Ali pa kateri drugi od zmagovalcev na denacionalizacijski loteriji. Dajmo razlastit MOL :) Ampak RKC ali pa kakega vele-kmeta pa ne smemo razlastit ...
graš?ak
06. 12. 2019 08.45
-2
RKC je bila enkrat ze razlascena......sicer pa, vsak, kateremu je bilo kaj ukradeno, hoce to nazaj.....je tako ? cerkev pa JE humanitarna do vseh pomoči potrebnih, mnogo bolj kot šerif, ki deli samo svojim sinovom in frendom, ker imajo premalo.......a interes serifa je pa nad interesom drzave??????...bolano do konca
AlternativeFacts
06. 12. 2019 12.57
+2
Ja graščak@ bila je razlaščena v Kraljevini Jugoslaviji, zakaj se ve? Mi jim pa vračamo tudi tisto, kar so sami prodali koncem 19 stoletja, reimo Pokljuške gozdove in Blejski otok....Pa vemo kateri politični opciji je to blizu, šenkavanje lastne grude, mar ne?
graš?ak
06. 12. 2019 13.24
-1
Aha... levi...ane... kr zmagota upraste kaj so rdeci vse pustil jugi
graš?ak
06. 12. 2019 13.25
Senkavanje lastne grude in pobijanja lastnega zavednega naroda....dej spreglej
TargetHacker
05. 12. 2019 11.17
+9
Uganete kdo bo kupec zemljišć zato da jih bo posredoval dražje naprej? De? Hehehe.
Bofur
05. 12. 2019 11.24
+5
Hm. Kupec je tisti, ki ima denar ali banko za sabo ali sklad ... pač tako je v kapitalizmu. Torej je kupec vedno BANKA ali sklad, kar je eno in isto ! Finančni gangsterji se vedno skrivajo v finančnih ustanovah, ki "posojajo" kapital.
CIGU MIGU
05. 12. 2019 11.13
+1
soča ,, z vsem spoštovanjem,, ni tako nedolžna ustanova,saj se veliki denarji in donacije pretakajo in tudi rehabilitacije nato vojakov in arabskih šejkov in še koga,verjetno dobro vnovčijo,tako da ozadje je bilo in vedno bo denar,,,,,,,srečno
Bofur
05. 12. 2019 11.11
-1
Svečkarji ste mi zanimivi, kritizirate župana, ker se obnaša tržno. Pa izpeljimo novi plebiscit ter znova vpeljimo v Sloveniji socialistično plansko gospodarstvo ter vse površine v državi podržavimo.
TargetHacker
05. 12. 2019 11.10
+9
Mene u prvi fazi zanima moj dobićek, de. Potem pa bomo na vaše pufe nardili, da bo donosno tudi mojemu protektoratu, de. Pravim vam, da bo za vas zelo lepo in donosno, de. Volk sit koza cela de. Kanalizacijo je treba urediti čez vir pitne vode drugaće ne gre.
asgard
05. 12. 2019 11.12
+6
Frane Šajn
05. 12. 2019 11.07
+2
Živi bili pa videli!?
samuray1
05. 12. 2019 11.01
+1
Kaj če bi kakšno rekli o Bržanu in njegovih veličastnih podvigih...poštenju.
korintos23
05. 12. 2019 10.58
+2
Pa ne praviti da zdravstvo denarja nima, samo poglejte za kaj vse trošijo.
korintos23
05. 12. 2019 10.57
-1
Svečkarju trdijo da v Ljubljani kšefta Zoki, v drugih občinah pa to naredijo občinski sveti, svetniki o tem glasujejo. A Ljubljana nima svetnikov ali je enih v opoziciji premalo? Pa ni vrag da ne bi doktor Logar nekaj pogrunto?
Bofur
05. 12. 2019 10.51
-3
Ne vem, kaj naj si mislim ob vsem tem. Najprej povsem eno moje razmišljanje. Za rehabilitacijski center Soča bi bilo veliko primerneje, če bi ta center bil nekje na obrobju Ljubljane ali drugod na podeželju, obkrožen z zelenjem, parki, gozdom, morda ob morju, kje ob kakšnem jezeru. Denimo Ankaran Valdoltra, območje Dolenjskih Toplic, Golnik, Moravske toplice, Medijske toplice, Brdo pri Kranju, Podčetrtek, Čatež itd. Ljubljana s svojimi prometnimi zamaški in blokovskimi naselji ni najbolj primerno okolje za sanatorij, rehabilitacijski center. Župan si mogoče res zasluži kritiko, ampak predvsem zaradi svoje zelo nerodne komunikacije z javnostjo in mediji. Drugače pa ima župan žal prav. Pa naj se sliši še tako neobzirno, kruto, arogantno. Površine v mestih so iskano tržno blago. In, če je nekdo pripravljen ponuditi višjo ceno za nepremičnino, bi bila občina neumna, če tega ne bi iztržila. To bi bilo norčevanje iz samega koncepta liberalnega in tržnega gospodarstva. Poglejte cene nepremičnin v londonskem Cityju ali v Parizu ali v Tokiu, New Yorku itd. Center Soča je dejansko v centru Ljubljane. S tem, da Ljubljana sploh ne premore svojega finančnega centra. Kje je Ljubljanski City ? Bomo imeli v Cityju Ljubljane, center za rehabilitacijo ali pa finančne ustanove, sedeže podjetij, bank, borz, zavarovalnic, prestižna stanovanja, hotele ... Ne vem, no. Ne razumem najbolje direktorja URI Soča, ampak ne vem zakaj ne gresta on in ministrstvo v iskanje novega centra za rehabilitacijo zunaj Ljubljane, v bližini avtoceste, a obkroženo z zelenjem itd. Zakaj RKC ne odstopi kakšne svoje nepremičnine URI Soča ali kateri drugi denacionalizacijski upravičenec ?
wolfterier
05. 12. 2019 10.50
+12
Zoko bo dal prednost svojemu žepu !
tedoVV2HCmedo
05. 12. 2019 10.30
+16
Koliko bo Janković dobil od prodaje na dražbi? Sigurno bo on s svojim neznanim podjetjem sodeloval na dražbi.
tedoVV2HCmedo
05. 12. 2019 10.33
+8
Morda je že Mijaks Jankovićevo podjetje, kdo ve.
Komendator
05. 12. 2019 12.01
+2
tedoVV2HCmedo
05. 12. 2019 12.28
+1
graš?ak
06. 12. 2019 08.51
-1
slovenc59
05. 12. 2019 10.27
+23
Pa kaj teh mafijcev nihče ne more spravit v red, al kaj, pa saj to ni več normalno ! Mu silno želim, da se njegovi silno sposobni sinovi znajdejo v Soči, ko jih ne bodo mogli pripeljati z rešilcem ! Se sliši grdo, ampak ne vem kje se je našel ta človek, da se igra nepremičninarja v Ljubljani ! Pa še Ljubljančan ni !!! Sramota ! Tukaj pa pričakujem od vlade, da enkrat tega arogantneža zradirate im mu daste meje !!!!!!!!!
dragan krstic
05. 12. 2019 10.51
+5
Jankovića lahko zradirajo le ljubljanski volivci in sodnice. Ljubljančani ga obožujejo, sodnice pa itak pravijo da ima naš Zoki nekaj v sebi. Torej?
graš?ak
06. 12. 2019 08.52
+1
fafajonka
05. 12. 2019 10.27
-3
Je nekdo spodaj spraševal, zakaj imenujejo privržence SDS svečkarji,.......menda zato, ker ima vsak od njih zalogo sveč pripravljeno za levičarje............... :-D
fafajonka
05. 12. 2019 10.28
+1
Ma se hecam,.... lahko mi pa verjamete..... :-D