Slovenija
Oglas

V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove 200 m2 hiše po 129.900 evrov

Ljubljana, 07. 05. 2019 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vse več ljudi se na delo vozi v sosednje občine, po službi pa se vrača v svoje domove, na podeželje, kjer je tempo življenja počasnejši, kakovost življenja pa boljša. In ne le to, tudi nepremičnine so v okolici večjih mest ugodnejše, prav tako pa še vedno velja pravilo, da na podeželju za manj denarja dobite več.

Spet se je začelo. Tako kot pred letom 2008 bi vsak rad imel v lasti vsaj eno nepremičnino. Nekateri jih kupujejo za naložbo, drugi za oddajo, tretji zase, saj bi končno radi rešili stanovanjski problem. Povpraševanju primerno rastejo tudi cene. Vsak mesec znova dosegajo nove rekorde.

A bančni krediti so trenutno ugodni in gradbena podjetja izkoriščajo pomanjkanje ponudbe in veliko povpraševanje. Nepremičnine tako spet rastejo kot gobe po dežju. V prestolnici že načrtujejo gradnjo več stanovanjskih blokov, oživljajo pa tudi pred leti propadle investicijske projekte. Nepremičnine, kot kaže, gredo spet za med.

Hiša v Čagoščah ima tri etaže (K+P+M).
Hiša v Čagoščah ima tri etaže (K+P+M). FOTO:

To kažejo tudi podatki statističnega urada. Leta 2017 je bilo v Sloveniji namreč dograjenih 6.588 stavb, tako stanovanjskih kot nestanovanjskih, od tega je bilo 3.044 stanovanj, kar je za dva odstotka več kot leta 2016. Največ dograjenih stanovanj pa je bilo v osrednjeslovenski statistični regiji, teh je bilo 23 %.

Sicer je nepremičninski trg že nekaj let v fazi rasti in cene tako sledijo trendu naraščanja povpraševanja. Številni še vedno iščejo nepremičnino v bližini svojega delovnega mesta, a vedno več je tudi takih, ki se odločijo za kakovostnejše življenje na obrobju večjih mest in se v službo raje vozijo nekaj kilometrov.

Po podatkih Sursa se je lani več kot polovica delovno aktivnih oseb (52,9 % ali 457.000) na delo vozila v drugo občino. Deleža delovno aktivnih oseb, ki imajo delovno mesto v občini prebivališča, pa je iz leta v leto manj. Konec lanskega leta je bilo takih 407.500 ali 47,1 %.

Z delovnimi migracijami je pričakovano najbolj obremenjena občina Ljubljana, saj vanjo dnevno prihaja nekaj več kot 127.600 oseb iz drugih občin. Številni so tako že ugotovili, da je kakovost bivanja zunaj prestolnice mnogo boljša, vožnja na delo v nekaj kilometrov oddaljeno Ljubljano pa ni več težava. In ne le to, prestolnica je postala prezasičena, kakovost življenja pa je v z betonom nasičenem mestu mnogo slabša. Pa tudi cene nepremičnin so v Ljubljani trenutno rekordno visoke.

V Čagoščah je na voljo devet samostojnih hiš.
V Čagoščah je na voljo devet samostojnih hiš. FOTO:

Poglejmo samo primer: Če bi v Ljubljani želeli kupiti stanovanje velikosti od 190 do 200 m2, bi za m2 odšteli od 1.750 evrov pa vse do 4.680 evrov. Živeli bi v bloku, svoj vrtiček pa bi lahko imeli le na balkonu, in še to samo, če bi balkon imeli. Manjša stanovanja so na m2 še dražja. Okoli 60 m2 veliko stanovanje se v prestolnici prodaja od 1.500 pa vse do 5.600 evrov na m2. Cena je odvisna tudi od leta gradnje, prenove in lege oziroma nadstropja, v katerem je stanovanje. Stanovanja v prestolnici so precenjena, menijo tudi nepremičninski agenti, zato je tudi prodaja teh v upadu.

Niso pa le visoke cene tiste, zaradi katerih si posamezniki vse pogosteje nepremičnine iščejo zunaj prestolnice. Tudi narava zaposlitev se je bistveno spremenila. Marsikdo lahko dela od doma, pogosto pa ljudje na vsakih nekaj let tudi zamenjajo delodajalca. Izbrati kraj bivanja na podlagi trenutne zaposlitve se tako na dolgi rok ne izplača. In še nekaj se je spremenilo. Nekoč manjša mesta niti niso več tako majhna in vsa ponujajo vso sodobno infrastrukturo tako kot v večjih mestih, ponekod celo še boljšo.

Številni tudi zato iščejo druge možnosti, med drugim boljšo kakovost življenja. Najprivlačnejša so tako novozgrajena naselja v okolici Ljubljane, ki obsegajo nekaj samostojnih hiš ali dvojčkov, vsaka pa ima še svojo manjšo ali večjo parcelo. Cene so ugodnejše, pa tudi nepremičninski agenti pritrjujejo, da še vedno velja pravilo, da se v okolici prestolnice dobi več za manj denarja.

V Čagoščah dobite samostojno hišo že za 129.900 evrov.
V Čagoščah dobite samostojno hišo že za 129.900 evrov. FOTO:

Poglejmo primer: le dobre pol ure iz prestolnice, dobrih 25 kilometrov proti Dolenjski, v bližini Ivančne Gorice, lahko za svoj denar dobite več. Ne le da lahko namesto stanovanja v bloku kupite samostojno hišo, poleg dobite tudi parcelo, na kateri boste lahko pridelovali zelenjavo. Za m2 boste tam odšteli slabih 650 evrov, kar pomeni, da boste za 200 m2 veliko samostojno hišo, zgrajeno pred dobrimi tremi leti, odšteli natančno 129.900 evrov. Ker gre za hišo v III. podaljšani gradbeni fazi, boste nekaj denarja sicer še morali vložiti, a ko boste pogledali skozi okno, ne boste videli z avtomobili nasičenih cest ali sosedove dnevne sobe, temveč zelene travnike in čudovito pokrajino. In za nameček – v času akcijske ponudbe toplotno črpalko dobite brezplačno.

Kje boste našli svoj košček sreče, je odvisno od vas, a nedavna raziskava, ki so jo opravili v Kanadi, kaže, da so ljudje, ki živijo na podeželju, kar osemkrat bolj srečni kot tisti iz urbanih središč.

 

Naročnik oglasa je Dragan Knežević s.p.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni