Slovenija

Cene zaščitne opreme poskočile kljub vladnemu sklepu o zamrznitvi

Ljubljana, 16. 03. 2020 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
79

Zdravstveni delavci opozarjajo, da so po umiku prepovedi kupovanja in trgovanja z zaščitno opremo na terenu nerazumno poskočile cene zaščitnih mask in druge opreme. In to kljub temu, da še vedno velja vladni odlok o zamrznitvi cen teh izdelkov. Vlada pa je iz blagovnih rezerv sprostila dodatne maske in naročila 1,5 milijona novih.

Nekateri trgovci so dvignili cene zaščitnih mask.
Nekateri trgovci so dvignili cene zaščitnih mask. FOTO: Shutterstock

Sredi epidemije in medtem ko se zdravstveni sistem bori z vse večjim številom obolelih za covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, je ustrezna zaščita zdravstvenih delavcev izjemnega pomena. A Mladi zdravniki Slovenije opozarjajo, da medtem ko ustrezne zaščitne opreme, ki jo potrebujejo pri vsakodnevnem delu, ni dovolj ne na primarnem nivoju, ne v bolnišnicah, so nekateri prodajalci drastično dvignili njihove cene.

"Poleg slabe organizacije, pomanjkljivih navodil, so bili nekateri kolegi prisiljeni poskrbeti vsak zase. Ker so nekateri dobičkarji uspeli pred zdravstvenimi ustanovami pokupiti zaščitno opremo, razkužila in alkohol, je Vlada RS sprejela odlok o prepovedi kupovanja in trgovanja z zaščitno opremo," so spomnili mladi zdravniki. Sklep je veljal do 15. marca do 19. ure.

Del odloka, ki se nanaša na zamrznitev cen, velja še naprej, a se ga očitno mnogi ne držijo. "Kolegi s terena nam poročajo o nerazumnem porastu cen zaščitne opreme. Nakup škatle zaščitnih mask je v začetku meseca stal pet evrov, sedaj prodajalec za enak izdelek zahteva 28 evrov. Glede na trenutno stanje v državi in v zdravstvenem sistemu se nam zdi takšno zaslužkarstvo barbarsko in nezaslišano," so ogorčeni mladi zdravniki. Kot dokaz o drastičnem porastu cen za isti izdelek hranijo naročilnice za maske. Tukaj sta izseka iz naročilnic, kjer je vidna razlika v ceni:

Cena zaščitne maske v začetku meseca - pet evrov.
Cena zaščitne maske v začetku meseca - pet evrov. FOTO: Mladi zdravniki Slovenije
Cena zaščitne maske zdaj - 28 evrov.
Cena zaščitne maske zdaj - 28 evrov. FOTO: Mladi zdravniki Slovenije

Gantar pozval Bruselj k omejitvi zgornjih cen za zaščitno opremo

O omejitvah zgornjih cen za določeno zaščitno in medicinsko opremo, kot so zaščitne maske, očala, rokavice in razkužila, je danes na videokonferenci notranjih in zdravstvenih ministrov EU govoril tudi zdravstveni minister Tomaž Gantar, ko je predstavljal dosedanje ukrepe Slovenije.

Ob tem je tudi Evropsko komisijo pozval k omejitvi zgornjih cen za zaščitno in zdravstveno opremo na ravni EU, saj se na trgu cene teh proizvodov izrazito povečujejo, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Vlada sprostila dodatne maske iz blagovnih rezerv

Medtem sta minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in direktor zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek dejala, da so zaloge zaščitnih mask in respiratorjev velik izziv. Zavodu bo ministrstvo v prihodnje omogočilo, da bo še dodatno nabavil zaščitna sredstva.

Počivalšek verjame, da bodo v kratkem lahko nabavili zadostno število mask. Do srede naj bi jih bilo tako v Sloveniji dodatnih 1,5 milijona.

Blagovne rezerve, ki se ločijo na živilske in neživilske izdelke, država zagotavlja na več kot 200 lokacijah po Sloveniji. Med neživilskimi izdelki je več kot 300 vrst medicinskih pripomočkov, več kot 700 vrst zdravil ter sredstva za osebno in kolektivno zaščito. Natančna količina teh zalog ni javen podatek. Javen je le podatek o zalogah naftnih derivatov za prebivalstvo in teh je za 90 dni – količino preračunajo glede na lansko porabo. Sproščanje zalog naftnih derivatov je sicer izključno pod pristojnostjo EU, medtem ko je za sproščanje drugih zalog potreben sklep vlade, je povedal Zakrajšek.

Tako so danes na podlagi sobotnega sklepa vlade iz blagovnih rezerv sprostili dodatne maske, ki jih bodo dostavili Civilni zaščiti, ta jih bo nato porazdelila naprej. Za sproščanje zaloge živil pa za zdaj ni potrebe.

Koliko mask je še na zalogi, Zakrajšek ni pojasnil, je pa povedal, da so že pred dnevi naročili dodatne. Poleg mask trenutno čakajo še na dobavo respiratorjev, a imajo zaradi zastojev na meji težave z dobavo, zato iščejo alternativne možnosti. Glede dobave zaščitne opreme s Kitajske je Zakrajšek omenil tudi možnost, da bi tja v ta namen poslali posebno letalo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Pasica posebne oddaje PRAVA
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VAREN
18. 03. 2020 20.11
+1
ŠABEDER IN POČIVALŠEK dva nesposobneža. Za njima pa še Janez. Gnila vlada če v enem popoldnevu ne more spravit dva kamiona zaščitnih mast iz Nemčije v Slovenijo. Zgleda da hočejo eni zaslužit tako kot so leta 1991. Vojni dobičkarji. Za igranje na igriščih grozijo s kaznimi do 3x višjimi kot za pijanca v avtu, po drugi pa nočejo ukrepat zoper kvazi vojne dobičkarje z maskami. Pokvarjeni ste do podna. Upam da kmalu odletite.
lumpimonster
18. 03. 2020 20.09
+0
Folka je 2.2miljona....1.5miljona mask so narocili.....maske pa držijo 3ure? Hahahahahan 1mesec nazaj ste pa na kitwjsk poslali 1.3miljone mask..BREZ DA BI RAZMISLILI pa 1.3miljone za kitajsko.....lol
lumpimonster
18. 03. 2020 20.10
-2
Šarceva vlada nardila velk drek preden se je pod pojstlo skril
jutri_pa_res
18. 03. 2020 17.44
+1
Milijon Slovencev bi takoj kupilo vsaj 200 mask vsak (prej so bile po 17 centov), torej bi potrebovali 200 milijonov mask, ne pa 2 milijona. Enako je za vso EU, ki bi takoj razprodala 250 milijonov x 200 mask = 500 milijard mask.
jutri_pa_res
18. 03. 2020 17.45
wolfterier
17. 03. 2020 09.48
+5
Hrvaška vlada je pred dnevi zapovedala,da morajo VSE cene ostati na nivoju 1. 1. 2002 !!! Torej spet zamujamo !
wolfterier
17. 03. 2020 09.49
+6
picijulka1
17. 03. 2020 09.48
+6
Tile se malo hecajo, Najprej prepovejo prodajo, ki ljudem že itak ni bila dostopna, nato dobrosrčno prekličejo prepoved -oprema ljudem še vedno ni dostopna ker je enostavno ni, potem pa zaprejo vse trdovine ki to opremo mogoče še prodajajo prodajajo. Bravo.
CrazyMachines
16. 03. 2020 21.59
+15
Tukaj je vlada pogrnila na celi črti! Za svoje delovanje je pograbila vsa zaščitna sredstva...čisto pa odrezala državljane, da bi se dostojno zaščitili?!? Pravilno da dobi zaščitna sredstva zdravstvo, policija, vojska, gasilci iz podobne organizacije, ni pa prav da zaščitna sredstva niso več dostopna državljanom! Tukaj imamo v prvi vrsti trgovce, delavce, taksiste, itd., ki so brez zaščite izpostavljeni okužbam, delat morajo pa isto, kjer je na kupu večja masa ljudi! Če so lahko Kitajci v pičlem tednu postavili cel klinični kompleks za okužene...pa naj še Tosama zalafa krizni obrat mask, ki ni nobena znanost in v Sloveniji primerno podjetje še obrat razkužil! In nehajte lagati državljanom, da zaščitne maske niso primerna zaščita, medtem pa lahko gledamo, kako jih uporabljajo vsi javni uslužbenci med svojim delom in ministri na terenu...komu lažete?!?! Kakorkoli VLADA SLOVENIJE IN OSTALI STROKA STROKOVNJAKI... defenitivno ni čas za prepiranje, začnite uporabljat svoje možgane in poskrbite za vse nas, ker samo tako nam bo vsem uspelo, da ostanemo zdravi in kar je bistvo...PREMAGAT TA VIRUS...Srečno!
Lumpx
17. 03. 2020 08.20
-4
Lopato v roke pa zacni graditi. Eni sam fantazirate kako bi morali drugi nekaj narditi. V zivljenju pa verjetno se vrtne ute nisi zgradil in zivis nekje v bloku v socialnem stanovanju.
wolfterier
17. 03. 2020 09.51
+2
Če ni,še partizani ne vzamejo ! Ko bo,pa bo,bi rekel odstopljeni !
TitCankar
16. 03. 2020 21.44
+20
Kaj govorijo toliko o maskah ki so sicer neobhodno potrebne kaj pa ventilatorji za predihavanje bolnikov, kateri brez njih sploh ne morejo preživeti! Slovenija in njena stroka iz NIJAZA se je mnogo prepozno organizarala za potrebe epidemije in potrebne zdravstvene opreme! Če bo scenarij okuženosti večji kot si želimo bodo ljudje umirali, ker jim naše zdravstvo v katerega dajemo ogromno denarja ne bo imelo opreme- venrilatorje, ki so ključni za zdravljenje težjih bolnikov. Nekdo bo moral v državi za takšno malomarnost odgovarjati!
wolfterier
17. 03. 2020 09.52
+1
Javno zdravstvo je najboljše. Dokler ga ne rabiš !
johnny qJ
16. 03. 2020 21.36
+21
nabavna cena teh mask je sicer 13 centov, to niti v sanjah ni možno da je sedaj 28 EUR ena?!?!?!? nabavno ceno vem, ker smo jih pri nas prodajali...
Jonikus
17. 03. 2020 08.26
+2
"Nakup ŠKATLE zaščitnih mask je v začetku meseca stal pet evrov, sedaj prodajalec za enak izdelek zahteva 28 evrov"...narobe/površno si prebral ;)
trollolll
17. 03. 2020 09.00
+3
to govorite o unih maskah, ki so isto kokr da si das toaletni cez fris.... najbrz je pa zato zmanjkalo tok toaletnega, haha
wolfterier
17. 03. 2020 09.53
+1
Če zmanjka toaletnega,se naročite na Delo,dostava na dom !
Wahl
16. 03. 2020 21.23
+22
V tem primeru je zaželjena uvedba kazni po iranskih zakonih, zdravniki bodo pa ude amputirali brez zadržkov.
Popeye
16. 03. 2020 21.21
+3
Baje so nazadnje drago prodajali na tuje sredstva za zaščito slovencev ravno v krizi. No.... tarat naj bi bilo to orožje...
bundy crocodile
16. 03. 2020 21.18
+18
"Glede na trenutno stanje v državi in v zdravstvenem sistemu se nam zdi takšno zaslužkarstvo barbarsko in nezaslišano," so ogorčeni mladi zdravniki." To imejte zdravstvo v mislih, ko boste prvega pacienta vprašali ali je samoplačnik ali zavarovalnica. Vsaj tako že počnete pri vseh ostalih zadevah in samo vprašanje časa je, kdaj se bo začelo bolnike corona virusa razporejat glede na finančno stanje. Še vedno se pa sprašujem, kaj je namen te izmenjave s kitajsko glede mask. Mi njim milijon katere niso niti potrebovali, epidemijo smo pričakovali, zdaj pa prosimo za vračilo, ker to donacija ni. Te izmenjave zaščitne opreme bomo še obravnavali, zapomnite si to in to ne kot pozitivno upam pa, da zaradi hlastajočih po kapitalu ne bodo umirali ljudje.
piljan
16. 03. 2020 21.18
+10
Kako,a ni bilo rečeno,da bo janiz vse razkrinkal?Da ne sodeluje slučajno?
štrekeljc
16. 03. 2020 21.05
+26
Sem prav prebral? Anton Zakrajšek je direktor direktor zavoda za blagovne rezerve? Ta je tako nesposoben, da še baraba ne zna biti. Sicer poskuša, ampak mu ne gre. Ljudje, naredite si zaloge!
Pretekt
16. 03. 2020 21.04
+22
"Vojne dobičkarje" strogo kaznivat!!!! Evo naj sedaj tudi država nekaj s kaznimi zasluži, robo zaseči in dat v uporabo našim bolnicam.
marmilan
16. 03. 2020 21.02
+5
Saj jih bo čez par dni mask dovolj, ne paničte. Delavke delajo "100 "na uro oz. 3000 na dan.
jankomat
16. 03. 2020 20.59
+9
zopet posredniki,ki mastno zaslužijo ----zakaj se jim to dopušča??? ker nabavni v bolnicahdomovih---od tega dobijo provizijo ,če je ne bi bi maske sami uvozili sedaj že lahko iz kitajske in stvar bi bila urejena.
Skunk Works
16. 03. 2020 20.58
+6
Nova vlada je na položaju šele tri dni. Ker vidimo, da še vedno ni dovolj mask in zaščitne opreme razdeljene na okoli, se mi ponuja sklep, da smo enostavno bili katastrofalno slabo pripravljeni na tole....Zaščitnih sredstev in mask ni mogoče dobiti čez noč. Sploh sedaj ne, ko jih krvavo potrebuje celi svet, in tudi tovarne jih ne morejo toliko narediti čez noč..To je drugače, če ima recimo ena država potres, pa ji stale dobavijo opremo dobesedno po parih urah. ...Torej, je bilo nepripravljeno tudi vse ostalo, kar bi se moralo pripravljati, namesto tega, pa je pol javnega sektorja ležerno smučalo v okuženi Italiji, in potem okužilo pol Slovenije.. Tukajle ste se pa spravili na vlado, ki je dobesedno stopila, ne stopila, padla, v izredno, skoraj vojno stanje in sedaj po treh dneh pričakujete, da bo vse laufallo in bodo vsi zaščiteni, kot da bi se že mesece pripravljali na to.. .....Dajte malo pomisliti no.......
Skunk Works
16. 03. 2020 20.59
+2
Ja pa dober milijon mask smo poslali na drugi konec sveta...
sambalatino
16. 03. 2020 21.18
+4
Možak, iz tvojih komentarjev je razbrati da si veleum. Ne s.e.r.i tukaj po forumih ampak pojdi v akcijo saj take kot si ti nujno potrebujejo, da boste rešili zadevo, ker je nekateri pač niso znali! Če pa nočeš svoje pameti uporabiti, da bi delal v dobro drugih pa tudi s.r.a.t. vsevprek ni treba!
piljan
16. 03. 2020 21.19
+0
Pa dobili precej več nazaj.Srečko Šeštan.A ne svečka?
tali?ni tom
16. 03. 2020 20.55
+15
kje lahko kupim maskke da jutr lahko delam,v trgovini? mal sem brskal,jih ni,al pa deset evrov za komad! pa saj reskiraš par komadov,problem je ko so uporabne in še to samo nekatere največ 4 ure! po moje bi morali vsem ki dnevno delamo z ljudmi že prejšni teden omogočit nakup mask in rokavic ter očal v nekih razumnih količinah glede na pričakovanje trajanja te nesrečne pandemije,ali jih častit država! če je za etnične bi blo lahko enkrat za izjemo tudi za nas ki filamo proračun vsak dan!
Uporabnik437802
16. 03. 2020 20.53
+17
welcome tu gnili kapitalizem, kjer je denar sveta vladar in kjer izkoriščanje pomeni, da si Đek....in, še nekaj, tem, ki služijo na račun krize se ne bo nič zgodilo, lepo bodo služili še naprej, samo bogatejši bodo za par 100K........to pa zato, ker imamo nesposobno državo, sodstvo, inšpekcijske službe...itd......na Islandiji bi se to končalo zelo zelo drugače
hiphopa
16. 03. 2020 20.53
+13
No , ri.i državne, upam da bo po krizi rebalans dobaviteljev. Veliki vodja J.J upam da ti bo potegnilo. Ali pa ne .. še vedno plačujem rtv naročnino.