Slovenija

Cenovno ugodna alternativa, za katero je potreben le kanček iznajdljivosti

Ljubljana, 17. 09. 2018 18.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
2

Pred dobrim letom so staknili glave in s skupnimi močmi skušali najti najboljšo rešitev za čimokretnejše in vzdržljivejše električno kolo. 40 slovenskih dijakov in študentov je v Mariboru na tekmovanju v izdelavi električnih koles zdaj pokazalo svoje izume. Kljub tekmovalnem duhu, pa vsem ostaja skupen motiv za udeležbo: Čas je, da za Zeleno Slovenijo poskrbi domače znanje.

Tekmovalci so se s kolesi pomerili v treh različnih diciplinah: premagovanju naklona, razdalje in v spretnostni vožnji.
Tekmovalci so se s kolesi pomerili v treh različnih diciplinah: premagovanju naklona, razdalje in v spretnostni vožnji. FOTO: Miro Majcen

Več kot 40 dijakov in študentov se je v Mariboru pomerilo na že sedmem tekmovanju v izdelavi električnih koles. Kot nekaj let poprej, je bilo tudi tokrat tekmovanje razdeljeno v dva sklopa – cestno in odprto kategorijo.

Letos je sodelovalo devet ekip.
Letos je sodelovalo devet ekip. FOTO: Miro Majcen

Kot je za 24ur.com razložil vodja tekmovanja Gorazd Štumberger iz mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, so imeli v prvi kategoriji tekmovalci pri iskanju rešitev le eno omejitev – porabljena sredstva za komponente in nadgradnjo navadnega kolesa v električno niso smela presegati več kot 700 evrov.

Ekološka ozaveščenost, inovativnost in tehnološki napredek – osnovna vodila tekmovalcev.
Ekološka ozaveščenost, inovativnost in tehnološki napredek – osnovna vodila tekmovalcev. FOTO: Miro Majcen

Tekmovalci pa so dokazali ravno nasprotno: za predelavo je lahko vložek precej manjši. "Za ves material smo porabili 250 evrov," je povedal Aljaž Šešo. Njihovo kolo morda ni bilo zmagovalno, a – tako mladi inovator – so s tem dokazali predvsem, da je prihodnost zelene Slovenije prav v okolju prijaznejšem transportu.

V prvi vrsti je pri vožnji z električnimi kolesi še zmeraj varnost. Kolesa namreč lahko dosegajo hitrost tudi več kot 70 kilometrov na uro.
V prvi vrsti je pri vožnji z električnimi kolesi še zmeraj varnost. Kolesa namreč lahko dosegajo hitrost tudi več kot 70 kilometrov na uro. FOTO: Miro Majcen
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KavčStrokovnjak
18. 09. 2018 08.17
Super projekt. Doma sem se lotil podobnega projekta vendar nizkocenovno. Baterijski vijačnik pritrdiš na prednje kolo tako kot pri Solexu in to je vsa umetnost. Prestaviš še ročico/gumb za regulacijo hitrosti in to je to. Domači E-bike.
Apostol1
17. 09. 2018 21.15
+33
Lepo ni kaj takih prispevkov smo v glavnem vsi veseli