Slovenija

Poklukar se je cepil z AstraZeneco in pozval k cepljenju

Ljubljana , 07. 05. 2021 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj, Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
978

Proti bolezni covid-19 se je s cepivom AstraZeneca cepil minister za zdravje Janez Poklukar. "Vesel sem, da sem se lahko cepil. Za javno cepljenje sem se odločil, ker verjamem v cepiva in verjamem, da so najboljše orožje v boju proti epidemiji," je dejal in dodal, da bo od precepljenosti odvisno, kakšno poletje bomo imeli. Poklukar je obiskal tudi Zvezo društev upokojencev Slovenije in jih seznanil, da naj bi zakon o dolgotrajni oskrbi prišel na vlado v dveh tednih, hkrati je starejše še posebej pozval k cepljenju.

Ministra za zdravje Janeza Poklukarja je proti bolezni covid-19 s cepivom AstraZeneca cepil predstojnik Centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel.  Kot je poudaril Fafangel, epidemija nima gumba, s katero bi jo kar izklopili: "Covid ne bo izginil, a cepljenje bo pripomoglo k temu, da bo tveganje obvladljivo in da bomo zaščitili tiste, ki imajo tveganje za najslabši potek bolezni."  "Za javno cepljenje sem se odločil, ker s svojim sodelovanjem skušam pokazati, da so cepiva varna in učinkovita in da kot minister vanje verjamem," je v izjavi za medije po cepljenju dejal minister. Vse državljane je ponovno pozval k odločitvi za cepljenje, da na ta način premagamo virus oz. epidemijo. "Kako bomo izšli v poletje, bo v veliki meri odvisno od nas in od naše precepljenosti," je izpostavil.

Po oceni predstojnika centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Fafangla se bo glede na napovedane dobave cepiva v prihodnjih tednih lahko cepil vsak, ki bo to želel. To je prelomnica v epidemiji, a je treba imeti realistična pričakovanja, je poudaril. 

"Ko bomo dosegli tisti magični prag, ki ga vsi gledamo, kolektivno imunost, bo covid še vedno med nami. Primeri se bodo še vedno pojavljali, razlika pa bo v tem, da bo tveganje obvladljivo," je dejal. Okužbe se bodo tako še vedno pojavljale, a skokovitega porasta ne bo, zaščiteni bodo tisti s tveganjem za najhujši potek bolezni. Tudi Fafangel je pozval k cepljenju. "Verjetno imate vprašanja, nekateri imajo dvome, to je normalno, to je pričakovano. Vprašajte tiste, ki se s tem ukvarjajo, potem bo odločitev lažja," je še dejal.

Poklukar opozarja, da je čim večje število cepljenih pred poletjem šele prva naloga. Naslednji izziv prihaja jeseni, ko bo s poživitvenimi odmerki znova treba preprečiti zapiranje javnega življenja. 

Nad odzivom na novem portalu za naročanje za cepljenje so po Poklukarjevih besedah sicer več kot zadovoljni. Kot so sporočili z ministrstva za zdravje, so do 17.30 na portalu zVEM zabeležili 30.903 prijave na cepljenje proti covidu-19. Prve težave ob zagonu portala so že odpravili, kot je dejal, niso pričakovali takega obiska naenkrat. "Delovanje portala je bilo s te strani nadgrajeno, omogočen je večkratnik dostopa, kot je bil načrtovan v začetku. Pričakujemo vse manj ali nič več težav," je napovedal Poklukar.

Starejše še posebej pozval k cepljenju 

Ključno je, da starejši vedo, da je cepivo varno in da ne zavračajo cepljenja, če so nanj povabljeni. Jeseni bo večina starejših, ki so bili cepljeni med prvimi, poklicana na osvežilni odmerek, ki je ravno tako pomemben, da v prihodnji zimi ne doživimo nove epidemije, je povedal minister za zdravje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ne glede na to, kako uspešno bomo pocepljeni, je pomembno tudi to, kako bomo v nadaljevanju izvajali nefarmakološke ukrepe, ampak bolje kot bomo precepljeni, manj bo teh ukrepov, ki so danes nuja, potrebnih, je dodal. 

"Ključno je, da če ima starejša oseba vprašanje o varnosti in učinkovitosti cepiva, da pristopi do stroke. To je osebni zdravnik, kjer dobi vse ustrezne informacije, da lahko potem presodi in se prostovoljno odloči," je povedal Poklukar.

Cepljenje ministra Poklukarja
Cepljenje ministra Poklukarja FOTO: Aljoša Kravanja

Minister je obiskal tudi Zvezo društev upokojencev Slovenije (Zdus). Seznanil jih je, da naj bi zakon o dolgotrajni oskrbi prišel na vlado v dveh tednih, o vsebini pa ni želel govoriti. Predsednik Zdusa Janez Sušnik je prav tako izpostavil, da se med upokojenci postavlja vprašanje varnosti cepiva. "Cepiva so najbrž vsa varna. Jaz mislim, da so in to je treba tudi upokojencem povedati," je dodal Sušnik.

V pogovoru so odprli tudi vprašanje, kako starejše, ki ne uporabljajo pametnih telefonov in računalnikov, prijaviti na cepljenje in kako jim omogočiti, da uspešno pristopijo do cepilnega mesta. Sušnik je izpostavil, da zgolj 20 odstotkov upokojencev uporablja pametne telefone in računalnike. Zato naj se za prijavo obrnejo na družinske člane ali pa osebnega zdravnika. Prav tako mnogi upokojenci niso mobilni in do cepilnega mesta ne morejo priti. Zato predlaga, da se obrnejo na prostoferje ali na projekt Starejši za starejše, v okviru katerega poskrbijo za prevoz starejših z osebnim vozilom do cepilnega mesta in domov.

Kljub temu, da se v ponedeljek začne množično cepljenje, Poklukar zatrjuje, da to ne pomeni, da strategije cepljenja starejših ne izvajajo več. "Še vedno imajo prednostne skupine prednost ob samem cepljenju. Vendar, če cepivo je in če kandidate na seznamih za cepljenje imamo, potem se cepi tudi ostale. Čim hitreje je treba cepiti vse zainteresirane," je povedal minister.

Izpostavil je, da se je s cepljenjem proti covidu-19 zgodil pomemben preboj, saj se je za gripo v preteklih letih cepilo med štirimi in sedmimi odstotki prebivalstva. Glede uvedbe cepljenja tudi za otroke pa je minister poudaril, da je za otroke pomembno, da so šole odprte in je tudi cepljenje otrok vredno premisleka. Če to ne bo varno, bodo iskali druge rešitve.

Poklukar se cepi
Poklukar se cepi FOTO: Aljoša Kravanja

O zakonu o dolgotrajni oskrbi je minister dejal, da se bodo ponovno sestali, ko bo zakon javno dostopen. "Ne samo, da se pogovarjamo, ampak da se tudi poskusimo slišati in najdemo najboljšo rešitev za prebivalce Slovenije in seveda za starejše," je napovedal.

Zakon o dolgotrajni oskrbi bo po Poklukarjevih besedah prišel na vlado v naslednjih dveh tednih, v kolikor bo koalicija enotna. Trenutno je namreč v koalicijskem usklajevanju, ko bo končano, pa bo lahko govoril o tem, kakšne novosti vsebuje.

Čas je za normalno poletje, je v četrtek sporočil premier Janez Janša, ko je napovedal cepljenje vseh odraslih od ponedeljka naprej, tudi mlajših od 50 let. Do poletja bo na voljo cepivo za vse, pravi.  Po novem se lahko na cepljenje prijavite prek spletnega centralnega portala zVem.

Vsi prebivalci, ki so zainteresirani za cepljenje proti covidu-19, se lahko od včeraj prijavijo prek centralnega portala zVem. Po predstavitvi se je portal sesul, kasneje pa so delovanje spletnega obrazca spet vzpostavili. Če se je posameznik na cepljenje že prijavil prek cepilnega centra ali osebnega zdravnika, ponovna prijava ni potrebna.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (978)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marmilan
08. 05. 2021 10.47
+1
kar naj se cepi in me ne briga kdo se cepi.
misterbin
08. 05. 2021 08.54
+3
Lih koga briga ,če se je cepil in kdo ga je cepil
Nova Gorica
07. 05. 2021 21.58
+1
Po bolnišnicah so se vsi cepili že januarja in on takrat ni bil še minister. Tako da je to čista farsa.
defodil
08. 05. 2021 08.05
-3
pa kaj spet tumbas, ce je prebolel kovid in se do vceraj ni mogel cepiti
Rene Jelinčič
07. 05. 2021 21.40
+4
Kakšno cepljenje naj se debeluh spravi raje v gibanje,narava,pohodi ,lahkoten tek vse to vampežu ne leži najbolje,boljše žreti,popivati,kašen bel prah v nos po katerm so znani večini politikov.
defodil
08. 05. 2021 08.06
-4
ti pa ocitno imas izkusnje, si ze bil intenzivist, direktor SBJ, UKC, minister??? sam prasam
jbtjbt
07. 05. 2021 21.00
+7
Včasih smo gledali "umri pokončno",danes pa "cepte se ovce"
zaspanko
07. 05. 2021 20.30
+6
In koliko drugih ljudi je tale Fafangel še cepil ali je to samo reklama? Sicer mi je vseeno za Fafangela in tega ministra ampak, če bi hoteli izpasti pristni bi se minister cepil v nekem zdravstvrenem domu pri neki medicinski sestri v nekem zdravstvenem domu v kraju kjer živi. Pa nisem nasprotnik cepljenja, da ne bo kdo mislil, ampak podcenjevati in nas imeti za neumne pa ni potrebno z nekimi plehkimi propagandnimi akcijami.
Gepard007
07. 05. 2021 20.21
+7
Haha spet vitamini!! Kdo cepi brez rokavic in zaščitne opreme?!? Pejte te zgodbice razlagat otrokom!
Protoc
07. 05. 2021 20.07
+2
Kaj je to film z glavnimi vlogami..nisem vedel da Slovenija snema, Zdravnikova vest.
Sars2
07. 05. 2021 19.30
+2
Pravijo vprašajte,ok vprašam,kaj če se čez leta pokaže,da je cepivo vplivalo na razvoj za raka ljudje ne bodo mogli nič narediti,kot med korono,če si kaj povedal so te kaznovali
defodil
08. 05. 2021 08.08
-2
sprasujes nas, ki komentiramo? Bildija? Hotchillija? Luciferazo? Sars2? povej vec
hotchilipoper
07. 05. 2021 19.21
+5
Tale fafangel je pa dobr pokasiral,ko kar naenkrat propagira cepljenje
luciferaza060606
07. 05. 2021 19.19
+2
SDUS bo pa dobil 600.000 ojrčkov za program cepljenja, zaupajmo cepivom!
luciferaza060606
07. 05. 2021 19.18
+3
Sdej bo SDUS pozval vse upokojence naj se cepjo, he,he!
Rene Jelinčič
07. 05. 2021 19.09
+4
Pokljukar tudi jaz tebe vabim ,da te dodobra zacepim ,lahko izbiraš med LEVICO ali DESNICO na verjetno tvojo žalost sta obe enako močni!
OrodniK
07. 05. 2021 19.01
+6
Ejga Mario, a's še živ...???😂😂😂
Jan zan 1234
07. 05. 2021 18.45
+8
Zavajanje naroda!! Fafangel zopet sodeluje pri lazi in goljufiji...!! Pa ste ga nekateri tako opevali..! Enkrat izdajalec...zmeraj izdajalec!! Fffuuujjjjj
Rebelution
07. 05. 2021 18.34
+6
No če se je pa Janez Poklukar cepil, se bom pa zdaj tudi jaz! S tem ste me prepričali. Cepil se bo kar 3x,.... ne ne, raje kar 4x za vsaki slučaj, da bo za ziher!
Kali?opko Kali?opkovi?
07. 05. 2021 18.10
+7
Še mal pa bo ratu vodoodporen
Kali?opko Kali?opkovi?
07. 05. 2021 18.09
+9
Hahahahah kakšna komedija
luciferaza060606
07. 05. 2021 18.01
+3
!!!!Največja propaganda v tem in prejšnjem stoletju!!!! Ja zjebhali so od praščji gripi 500.000 odmerkov cepiva leta 2009, ker se Miklavčič ni cepu!
Uporabnik552740
07. 05. 2021 17.59
+0
Kdor se bo cepil se bo, kdor se ne bo, je njegova stvar. Ne vidim problema :D Sem pa začuden kakšen porast spletnih znanstvenikov imamo. Menim pa ne zbadate politkov ampak žalite vse svojce, ki so zaradi Covid19 izgubili očeta, mamo, če hočete tudi otroka.