Korona

Porazdelitev cepiva: Janša, Kurz in Babiš proti solidarnostnemu mehanizmu

Bruselj / Ljubljana, 02. 04. 2021 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Vrečar, Ti.Š., STA
Komentarji
740

Kako razdeliti 10 milijonov dodatnih odmerkov Pfizerjevega cepiva? Portugalsko predsedstvo je predlagalo načrt, ki bi tri milijone odmerkov od desetih porazdelil med pet najbolj prizadetih držav. Temu so nasprotovale Slovenija, Češka in Avstrija ter zahtevale spremembo načina porazdelitve cepiva. A doživele boleč politični poraz v Bruslju. Ostale države članice so se namreč strinjale z načrtom, Ljubljana, Praga in Dunaj pa tako v solidarnostni mehanizem ne bodo vključene. Vlada ob tem pojasnjuje, da je pri drugačni rešitvi vztrajala zaradi Češke, ter da so si prizadevali za razdelitev vsaj pet milijonov odmerkov od desetih.

Spor glede porazdelitve dodatnih odmerkov cepiva (na sliki premierji Janša, Borisov, Kurz in Babiš).
Spor glede porazdelitve dodatnih odmerkov cepiva (na sliki premierji Janša, Borisov, Kurz in Babiš). FOTO: Profimedia

Odbor stalnih predstavnikov članic EU v Bruslju je včeraj razpravljal o predlogu za razdelitev dodatnih 10 milijonov odmerkov cepiva BioNTech-Pfizer, ki so jih preusmerili iz druge polovice leta v drugo četrtletje.

Portugalsko predsedstvo je predlagalo, da bi okoli 10 milijonov dodatnih odmerkov Pfizerjevega cepiva porazdelili po solidarnostnem mehanizmu. Tri milijone odmerkov bi v skladu s tem prejele države članice, ki jih je pandemija covida-19 najbolj prizadela – gre za Hrvaško, Bolgarijo, Estonijo, Latvijo in Slovaško, nekaj več odmerkov pa bi prejela tudi Češka.

Preostalih sedem milijonov odmerkov pa bi se porazdelilo po že obstoječi formuli pro rata. Sloveniji bi s tem pripadlo 32.769 odmerkov Pfizerjevega cepiva, ne bi pa dobila ničesar dodatnega, saj bi se njen delež pro rata 'štel' iz sedmih, ne 10 milijonov.

Večina držav članic se je strinjala z načrtom portugalskega predsedstva, ne pa tudi Slovenija, Avstrija in Češka, ki so se znašle na nasprotnem bregu pri nasprotovanju solidarnostnemu načrtu portugalskega predsedstva. Češki premier Andrej Babiš je po poročanju bruseljskega Politica želel več dodatnih odmerkov, avstrijski kancler Sebastian Kurz pa spremembo sistema, po katerem se odmerke deli med države članice EU. Voditeljema obeh držav se je pridružil še slovenski premier Janez Janša.

Slovenija bo sicer prejela več odmerkov cepiva, kot če bi sodelovala pri solidarnostnem mehanizmu.
Slovenija bo sicer prejela več odmerkov cepiva, kot če bi sodelovala pri solidarnostnem mehanizmu. FOTO: Shutterstock

Kurz in Janša sta na koncu, ko je postalo jasno, da želenega ne bosta dosegla, vztrajala, da se vseh 10 milijonov porazdeli po sistemu pro rata, saj bi obe državi s tem prejeli več odmerkov, kot pa če bi se odpovedali deležu od omenjenih treh milijonov, namenjenih za najbolj prizadete države.

Na včerajšnje dogajanje glede porazdelitve 10 milijonov odmerkov Pfizerjevega cepiva, oziroma na dejstvo, da se je Slovenija pridružila Avstriji in Češki pri nasprotovanju solidarnostnemu mehanizmu, se je za 24ur.com odzvala tudi evropska poslanka Ljudmila Novak. "Slovenija bo po zadnjih informacijah do konca aprila prejela predvidoma okoli 500.000 odmerkov cepiva proti covidu-19. Upam, da bodo ljudje čim hitreje prišli na vrsto za cepljenje," je uvodoma dejala. "Ne želim pa si predstavljati, kaj bi bilo, če Evropska komisija ne bi solidarno šla v skupno naročilo cepiva proti covidu-19. Menim, da bi v tem primeru nastradale predvsem manjše države, kot je tudi Slovenija. Dobro pa bi bilo, da bi vse države EU po principu 'pro rata' vsa cepiva tudi resnično naročila," je dodala. Na vprašanje, kako bo 'zaplet' v Bruslju vplival na ugled Slovenije v EU, še posebej v luči dejstva, da bo Slovenija kmalu prevzela predsedovanje, pa Novakova ni odgovorila.

A so vsi trije voditelji, kot poroča Politico, doživeli boleč poraz. S Slovenijo, Avstrijo in Češko v opoziciji so se preostale države strinjale z načrtom pomoči portugalskega predsedstva. 10 milijonov odmerkov se bo tako porazdelilo po sistemu pro rata, 19 držav članic (brez Slovenije, Češke in Avstrije) pa se bo odpovedalo delu svojih odmerkov, ki bodo tako v skladu s solidarnostnim mehanizmom porazdeljeni med pet najbolj prizadetih držav. Bolgarija bo s tem prejela dodatnih 1,1 milijona odmerkov, Hrvaška 680.000, Slovaška 600.000, Latvija 376.000 in Estonija 41.000, navaja Financial Times.

Oziroma – Ljubljana, Dunaj in Praga, ki niso vključene v solidarnostnem mehanizmu, bodo prejele svoj delež pro rata odmerkov cepiva glede na 10 milijonov. 19 držav članic (ki so se strinjale z načrtom) pa si bo po sistemu pro rata porazdelilo 6,66 milijona odmerkov cepiva. Za Slovenijo to pomeni okoli 47.000 odmerkov namesto predlaganih 33.000, za Avstrijo pa okoli 199.000 namesto 139.000, poroča STA.

Vlada: Slovenija je vztrajala zaradi Češke

Premier Janša se je na dogajanje odzval na družbenih omrežjih in zapisal, da je bila rešitev za Avstrijo in Slovenijo sprejemljiva, ne pa tudi za Češko, ki je trenutno zelo prizadeta. "Zaradi nje smo vztrajali. Solidarnostno bi morali razdeliti najmanj pet milijonov odmerkov od 10 milijonov, kot je bilo okvirno dogovorjeno v četrtek, da bi zajeli vse, tudi Češko."

Iz Urada Vlade RS za komuniciranje (Ukom) pa so kasneje sporočili, da si je Slovenija "vseskozi z ostalimi somišljenicami v skupini šesterice držav prizadevala za to, da se odpravi vedno večje razlike v stopnji precepljenosti med državami članicami". "Naš skupni cilj je bil, da se s korekcijo iz dobave 10 milijonov doz cepiva BioNTech/Pfizer odpravi te razlike v čim večji meri, s ciljem, da za vse članice do začetka poletja dosežemo stopnjo 70 odstotkov precepljenosti odraslega prebivalstva."

Države članice so imele po navedbah Ukoma različne interese in poglede glede razdelitve teh 10 milijonov doz cepiva.

Slovenija se je skupaj z ostalimi petimi somišljenicami zavzemala za to, da bi se čim večji delež teh cepiv razdelil po solidarnostnem ključu (tiste, ki bolj zaostajajo, dobijo več), pogledi članic, ki imajo že doslej visoko stopnjo precepljenosti, pa so bili drugačni. /.../ Na videokonferenčnem zasedanju Evropskega sveta 25. marca 2021 so se glede tega voditelji držav članic EU dogovorili, da potrdijo ključ, v skladu s katerim dodeljevanje cepiv poteka sorazmerno s številom prebivalstva, odbor stalnih predstavnikov pa pozvali, naj se posveti vprašanju hitrosti dostave cepiv pri dodeljevanju 10 milijonov pospešenih odmerkov BioNTech-Pfizer v drugem četrtletju leta 2021 v duhu solidarnosti. Vlada Republike Slovenije

Slovenija se je še naprej zavzemala za solidarnostno razdelitev vsaj petih milijonov odmerkov od desetih, še dodajajo. Predsedstvo je v pogajanjih predlagalo, da se solidarnostno razdeli le tri milijone odmerkov in spočetka le petim po stopnji precepljenosti najbolj zaostalim članicam(Bolgarija, Hrvaška, Estonija, Latvija, Slovaška), ostalim pa iz preostalega deleža sedmih milijonov doz skladno s številom prebivalstva. Slovenija bi bila v tem primeru deležna 32.769 doz cepiva. "V nadaljnjih pogajanjih pa je predsedstvo nekoliko izboljšalo solidarnostni delež razdelitve, tako da je pri Sloveniji upoštevalo delež, ki bi ga dobila v skladu s številom prebivalstva iz celotne količine 10 milijonov doz cepiva. Tako je v dokončnem dogovoru Slovenija deležna še dodatnih 14.044 doz cepiva."

Za Avstrijo in Slovenijo je bila rešitev portugalskega predsedstva sprejemljiva, ne pa za Češko, ki je trenutno zelo prizadeta zaradi koronavirusne krize, so nam v imenu Vlade RS odgovorili z Ukoma.

Ponovili so stališče, da je tudi Slovenija pri drugačni rešitvi vztrajala prav zaradi Češke, ki je bila po besedah vlade ena redkih držav, ki je Sloveniji v prvem valu epidemije, ko je bilo pomanjkanje najhujše, pomagala z osebno zaščitno opremo. "Zato smo vztrajali v podpori Češki in zato še posebej obžalujemo, da je bila odločitev sprejeta predvsem njej v škodo," so še navedli, ter dodali, da ob tem obžalujejo tudi, "da so večjo solidarnost Češki odrekle države, ki niso naročile veliko cenejših cepiv AstraZeneca in ki bodo lahko do junija dosegle preko 60-odstotno ali celo preko 80-odstotno precepljenost."

Slovenija je, kot rečeno, ocenila, da bi solidarnostno morali razdeliti najmanj pet milijonov odmerkov cepiv od 10 milijonov, kot je bilo okvirno dogovorjeno v četrtek, da bi zajeli vse, tudi Češko. Vlada RS

Največji poraženec Češka, politični poraz za Kurza

Največji poraženec je s tem postala Češka, ki se je 'odpovedala' 140.000 dodatnim odmerkov cepiva, ki bi jih prejela po prvotnem načrtu, saj bi bila, kot že omenjeno, upravičena do dodatne pomoči. Češki premier Babiš naj bi bil sicer prepričan, da bo podvig avstrijskega kanclerja uspel, zato se mu je tudi pridružil.

Avstrijski kancler sicer velja za ostrega kritika pro rata sistema EU porazdelitve cepiv. Med pogajanji je po poročanju Financial Timesa celo zagrozil z blokado naročila 100 milijonov dodatnih odmerkov Pfizerjevega cepiva, če Avstrija ne bi dobila večjega deleža. A se vse skupaj na koncu zanj, s tem pa tudi za slovenskega in češkega premierja, ni izteklo po pričakovanjih. "Dunaj je izgubil v tem sporu, izgubil je zaveznike s svojimi norčijami," je za omenjeni časnik dejal diplomat EU. "Celotno dogajanje in očitno pomanjkanje solidarnosti s strani Avstrije ne bo pozabljeno."

Obenem je bil Babiš danes kritičen do portugalskega predsedstva, češ da ne razume, kako so lahko objavili izjavo o kompromisni rešitvi, ne da bi dosegli konsenz med vsemi državami članicami. "Solidarnost obstaja le v izjavi za medije, pri pogajanjih za zaprtimi vrati ne obstaja," je povedal. Češka opozicija medtem Babišu že očita neuspeh pri pogajanjih in govori o škandaloznem porazu.

Politico pa ob tem navaja še, da je bilo stališče slovenskega predsednika vlade Janše "izraz sebičnosti in nepripravljenosti sodelovati pri solidarnostnem upravljanju krize". Za Kurza, ki si je sprva prizadeval za prelom s sistemom pro rata, pa vse skupaj predstavlja velik politični poraz.

Kacin: Sloveniji 46.000 odmerkov od dodatnih 10 milijonov odmerkov Pfizerjevega cepiva

Slovenija bo od 10 milijonov dodatnih odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha, ki so jih torej preusmerili iz druge polovice leta v drugo četrtletje, tako prejela 46.000 odmerkov, je medtem potrdil koordinator za logistiko množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin.

Slovenija ne bo solidarna pri razdelitvi 10 milijonov odmerkov Pfizerjevega cepiva proti covidu-19.
Slovenija ne bo solidarna pri razdelitvi 10 milijonov odmerkov Pfizerjevega cepiva proti covidu-19. FOTO: Dreamstime

Pojasnil je, da je to načelen dogovor z Evropsko komisijo, na podlagi katerega bodo s Pfizerjem sklenili dogovor o dobavi dodatnih odmerkov. V državo bodo prišli v naslednjih tednih, bodisi skupaj z že napovedano pošiljko cepiv bodisi v posebni pošiljki.

Za prihodnji teden se sicer pričakujeta dve pošiljki cepiv proti covidu-19 v Slovenijo, 40.950 odmerkov cepiva Pfizer in BioNTech ter 12.000 odmerkov Moderne.

Cepiva Pfizerja in BioNTecha ter Moderne bodo uporabili za druge odmerke starejših od 70 let in posebej ranljive kronične bolnike. S Pfizerjevim cepivom bodo cepili osebe, stare od 65 do 69 let, na voljo ga bo za okoli 47 odstotkov naročil, nekaj cepiva Moderne nameravajo razdelili v večje regijske cepilne centre.

Poleg tega pa lahko Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) za prihodnji teden izda cepiva AstraZeneca, v četrtek je namreč v državo prišlo 45.600 odmerkov tega cepiva, za vsa naročila, ki so prišla za cepljenje oseb, starih od 60 let do 64 let. Izvajalce cepljenja pa bodo še enkrat pozvali, da lahko cepivo AstraZeneca dodatno naročijo za starostno skupino od 65 do 69 let za tiste osebe, ki bi želele cepljenje opraviti čim prej.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (740)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr_en_moz
07. 04. 2021 18.32
Slovenija bo prejela 47.000 odmerkov namesto 33.000 to je 14.000 več. In krivec za to je?
CIGU MIGU
03. 04. 2021 20.43
+3
jovan jaz imam tebe in te vlade poln kufer
zibertmi
03. 04. 2021 17.36
+3
vse si zamočil tudi dodatno naročilo ,ki ti je bilo ponujeno,sedaj bi nekaj popravljal.dotalka je že tako,ni kaj popravljat.zaprtje države pri tri četrtine odprtih trgovin.zaprl si vtrce in šole,ki so bile predvidene zadnje.marsikdo oma zaradi obveznmosti na delu in neposluha delodajalca probleme,povečal boš že tako visoko brezposelnost.zaprl si storitvene dejavnosti.to je pa tudi vse.pa za češnjo na torti nošenje mask na prostem.a jim ma kdo viška.ima toninova mama,ki jih v svojih prodajalnah prodaja paket za drobiž plus paket gratis
BETONSKI
03. 04. 2021 17.34
-1
GLEDE NA NOVICO SMO MED BOLJŠIMI V EUROPI,BRAVO VLADA IN NJZ GLEDE UKREPOV.
dante
03. 04. 2021 16.09
+0
Evropska komisija je pogorela, nič jim ne uspeva, pojedli so svoje obljube o boljši, lepši in pravični evropi
zibertmi
03. 04. 2021 15.15
-2
vse si zamočil tudi dodatno naročilo ,ki ti je bilo ponujeno,sedaj bi nekaj popravljal.dotalka je že tako,ni kaj popravljat.zaprtje države pri tri četrtine odprtih trgovin.zaprl si vtrce in šole,ki so bile predvidene zadnje.marsikdo oma zaradi obveznmosti na delu in neposluha delodajalca probleme,povečal boš že tako visoko brezposelnost.zaprl si storitvene dejavnosti.to je pa tudi vse.pa za češnjo na torti nošenje mask na prostem.a jim ma kdo viška.ima toninova mama,ki jih v svojih prodajalnah prodaja paket za drobiž plus paket gratis
zibertmi
03. 04. 2021 15.15
+3
v evropi se kar križajo in sprašujejo ,če nas bo res vodil ob prevzemu mandata eu janez.komaj smo se miloševiča znebili
Pomemben petelin
03. 04. 2021 14.08
+3
PO DEJANJIH JIH BOSTE PREPOZNALI, Šarec edini predsednik vlade ob odstopu z presežkom v blagajni, to je plus -lahko odplačamo kredite, da boste svečke razumele, naš posvojeni pacient nas rekordno zadolži, kot še vedno do sedaj in njegov prvi vladni odlok je sebi dvignit plačilni razred.
Rudolf Maister
03. 04. 2021 13.35
-4
Kaj zdaj bi se cepili ali ne . Mogoče čakate kakšne usmeritve vam bo dal Šarec.Se boste kar načakali.
CIGU MIGU
03. 04. 2021 13.17
+4
a se moram obleči v uniformo civilne zaščite za cepljenje ali v kmeta z vilami,ker sem v dilemi
jezenslovenec
03. 04. 2021 12.41
+5
janša podarja cepivo drugim, za slovence ga pa ni.
hotchilipoper
03. 04. 2021 12.37
+8
Obleka ne naredi človeka
BETONSKI
03. 04. 2021 17.35
-2
tiandra4
03. 04. 2021 12.37
+7
Spet se vtika v druge probleme, naklada vsak dan bedarije, Slovenijo je v slabi luči v tujini, doma pa itak nima kontrole kaj dela. Izgubil je kompas. Ljudje, na volitve bo treba !!!
User768643
03. 04. 2021 12.56
-3
A res? Koga bomo pa volili? Šarkota, ki eno leto ne dela drugega kot sebe h koritu spravlja? Ko je nastopila kriza, rep med noge. Kdo je še drugi? Levaki so jasno dali vedeti kako kompetentne ljudi imajo, ko so Erjavca predlagali za mandatarja. Mogoče je to bil poraz v Bruslju. Ampak vsaj enkrat ne klečeplazimo in imamo hrbtenico.
tiandra4
03. 04. 2021 13.18
+2
Kdor koli bo izvoljen , ne more biti slabši kot sedaj.
zibertmi
03. 04. 2021 11.57
+13
nekateri za živet nimajo ti pa cerkvi temeljni dohodek.instituciji ,ki je najbogatejša v državi,ki je po ustavi ločena od države,ki državi ne da centa od premoženja,vsak državljan prispeva tudi od zemljišč.ki jih uporablja
zibertmi
03. 04. 2021 10.26
+9
v evropi se kar križajo in sprašujejo ,če nas bo res vodil ob prevzemu mandata eu janez.komaj smo se miloševiča znebili
cool1
03. 04. 2021 10.11
+16
Janša nas sramoti, Kacin laže, vse je šlo v maloro. Kdo tem individualcem dovoli, da delajo to, kar delajo. Slovenijo bodo dobesedno uničili, malo še manjka !
Bofur
03. 04. 2021 10.07
+14
Vakcin in Tvitler sta se ZLAGALA. Ni resm da so v Ljubljani dobili toliko cepiva, kot so ga naročili. Ne samo v Ljubljani, še marsikje ga niso dobili toliko, kot so ga naročili, so pokazale številke. Ker cepiva enostavno ni dovolj! Tisto, kar ga je, pa bi morali hitro, učinkovito in pošteno razdeliti med državljane. To pa je naloga koordinatorja množičnega cepljenja., Vakcina ... Janša pa podarja cepivo ... Čehom.
Bofur
03. 04. 2021 09.57
+12
Jaz že štiri mesece čakam na cepljenje, Janša, ki se je cepil, pa cepivo namenjeno Slovencem razdaja Čehom ... A zato, ker lahko ? Ker mu je vseeno, ali bomo Slovenci precepljeni ali ? Katasrofa od predsednika vlade
2fast4
03. 04. 2021 09.14
+9
Pa ne moreš se kurz pisat...
APOKALIPSA21
02. 04. 2021 20.50
+15
JJ PO ČEM BODO TVOJE ŠPRICE Z ČEHE- ali bo za dobiček zvedel Furs v Sloveniji ali gre dobiček direkt v tvoj žep.