Slovenija

Cepljenje najučinkovitejše za preprečevanje okužb s HPV, ki povzročajo nekatere rake

Ljubljana, 18. 01. 2022 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
25

Okužbe s humanimi papilomavirusi so najpogostejše spolno prenosljive okužbe. Več kot polovica spolno aktivnih oseb se vsaj enkrat v življenju okuži z njimi. Kljub temu da največkrat ne delajo težav, pa lahko te okužbe povzročajo različne vrste rakov. Strokovnjaki ocenjujejo, da iz njih izvira blizu 100 odstotkov raka materničnega vratu, povzročajo lahko tudi raka zadnjika, spolovil in ustnega dela žrela, tudi genitalne bradavice. Najučinkovitejši način za preprečevanje okužb s temi virusi in bolezni, povezanih z njimi, je cepljenje, so opomnili na NIJZ.

Slovenija od leta 2009/10 izvaja cepljenje deklic proti humanim papilomavirusom (HPV) kot priporočeno cepljenje ob sistematičnem pregledu v 6. razredu osnovne šole. V šolskem letu 2021/22 se lahko prvič v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja cepijo tudi dečki, ki v šolskem letu 2021/22 obiskujejo 6. razred osnovne šole. "V breme obveznega zdravstvenega zavarovanja se lahko cepijo tudi dekleta, ki so obiskovala 6. razred v šolskem letu 2009/10 ali kasneje in še niso bila cepljena (zamudnice)," so ob evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu, ki letos poteka od 17. do 23. januarja, pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) in spomnili, da je cepljenje najučinkovitejši način za preprečevanje okužb s HPV in bolezni, ki jih povzročajo. 

Neželeni učinki, ki se lahko pojavijo po cepljenju proti HPV, so največkrat blagi in prehodni.
Neželeni učinki, ki se lahko pojavijo po cepljenju proti HPV, so največkrat blagi in prehodni. FOTO: Thinkstock

Po njihovih besedah je cepljenje dečkov pomembno, saj okužbe s HPV lahko tudi pri moških povzročajo genitalne bradavice in nekatere rake (zadnjika, penisa in ustnega dela žrela). Poleg tega cepljenje dečkov posredno vpliva tudi na zmanjšanje pojavljanja okužb s HPV in njihovih posledic pri ženskah. "Vključitev dečkov v nacionalni program cepljenja je pomemben korak k vzpostavitvi kolektivne imunosti proti najpogostejšim genotipom HPV in s tem k odpravi raka materničnega vratu ter zmanjšanju pojavnosti drugih s HPV povezanih obolenj pri obeh spolih," so pojasnili.

 V Sloveniji na voljo devetvalentno cepivo proti HPV 

Cepivo nudi zaščito pred okužbami s sedmimi visokorizičnimi genotipi HPV, ki povzročajo okrog 90 odstotkov raka materničnega vratu in pred dvema nizkorizičnima genotipoma, ki povzročata do 90 odstotkov genitalnih bradavic. Cepivo je namenjeno tudi preprečevanju nekaterih drugih predrakavih in rakavih sprememb anogenitalnega področja, ki ga povzročajo visokorizični genotipi HPV. 

Cepljenje je najbolj učinkovito pred morebitno izpostavljenostjo okužb s HPV, torej pred prvimi spolnimi stiki. Za zaščito oseb, mlajših od 15 let, sta dovolj dva odmerka cepiva, za starejše od 15 let pa so potrebni trije odmerki. "Do zdaj opravljene raziskave so pokazale, da zaščita s cepljenjem proti okužbi s HPV traja vsaj deset let, pričakuje pa se, da bo zaščita še bistveno daljša. Zaenkrat velja, da poživitveni odmerki niso potrebni," so utemeljili na NIJZ.

Po njihovih zagotovilih so cepiva proti HPV varna in učinkovita, kar dokazujejo rezultati številnih raziskav in podatki na podlagi cepljenja, ki poteka v številnih državah po svetu. Globalni svetovalni odbor za varnost cepiv pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO), ki redno pregleduje podatke o spremljanju neželenih učinkov po uvedbi cepljenja proti HPV v rutinske programe, zaenkrat ni ugotovil nobenih varnostnih zadržkov za cepljenje proti HPV in zaključuje, da so cepiva proti okužbam s HPV izjemno varna, so navedli na NIJZ. "Neželeni učinki, ki se lahko pojavijo po cepljenju proti HPV, so največkrat blagi in prehodni. Najpogosteje poročajo o lokalnih reakcijah na mestu cepljenja (bolečina, rdečina ali oteklina) in zmerno povišani telesni temperaturi, slabosti, utrujenosti in glavobolu. Resnejši neželeni učinki so zelo redki," so še pojasnili.

V 11 letih 200 prijav neželenih učinkov

V Sloveniji se podatki o neželenih učinkih po cepljenju zbirajo na NIJZ v Registru neželenih učinkov po cepljenju, v katerega so dolžni poročati vsi zdravniki, ki ugotovijo neželene učinke. V obdobju 2009 do 2020 je bilo v naši državi razdeljenih več kot 180.000 odmerkov cepiva. "V tem obdobju smo v register prejeli 200 prijav neželenih učinkov po cepljenju proti HPV in tri prijave neželenih učinkov po sočasnem cepljenju proti HPV in tetanusu. Najpogosteje poročani neželeni učinki so bili bolečina, oteklina, rdečina na mestu cepljenja, povišana telesna temperatura, slabost, glavobol, utrujenost in omedlevica. Vsi neželeni učinki so izzveneli v nekaj dneh brez posledic," so razložili na NIJZ.

Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov pri svojem izbranem osebnem ginekologu, je verjetnost, da bo zbolela za rakom materničnega vratu, izjemno majhna.
Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov pri svojem izbranem osebnem ginekologu, je verjetnost, da bo zbolela za rakom materničnega vratu, izjemno majhna. FOTO: Thinkstock

V šolskem letu 2018/19 smo v Sloveniji zabeležili velik uspeh v povečanju precepljenosti proti HPV 

Precepljenost šestošolk glede na prejšnje šolsko leto se je povečala za okoli 10 odstotkov in je znašala 59,3 odstotke. "V šolskem letu 2019/20, ko so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zaradi izrednih razmer v številnih državah po svetu zaznali upad izvajanja cepljenja v času pandemije covida-19, smo v Sloveniji zabeležili 58,5-odstotno precepljenost šestošolk proti HPV, kar v razmerah, v katerih se trenutno nahajamo, štejemo kot uspeh. Izredno pomembno je, da redna cepljenja, ki se izvajajo po programu cepljenja, čim bolj nemoteno potekajo tudi v pandemiji covida-19, saj na račun ene bolezni ne smemo ogrožati drugih področij zdravja populacije," so izpostavili na NIJZ.

Rak materničnega vratu lahko uspešno preprečimo

Rak materničnega vratu (RMV) je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka, zagotavljajo strokovnjaki z Onkološkega inštituta Ljubljana. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov pri svojem izbranem osebnem ginekologu, je verjetnost, da bo zbolela za tem rakom, izjemno majhna. 

Po njihovih navedbah je WHO novembra 2020 uradno lansirala globalno strategijo za eliminacijo prvega raka na svetu – RMV. "Slovenija s programom ZORA že dosega dva od treh ciljev, ki so nujni za eliminacijo RMV: več kot 70-odstotno udeležbo žensk v programu ZORA in učinkovito zdravljenje predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu pri več kot 90 odstotkih žensk. WHO je zaradi dobrih rezultatov programa ZORA Slovenijo prepoznala kot državo, ki lahko med prvimi v Evropi doseže eliminacijo RMV. Za dosego tega cilja  bomo v Sloveniji morali doseči še tretji cilj, to je povečati precepljenost proti HPV na 90 odstotkov," so pojasnili.

V Sloveniji imamo organizirani populacijski presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu že od leta 2003. Slovenske ženske so po besedah predstavnikov onkološkega inštituta program ZORA dobro sprejele. Več kot 70 odstotkov se presejalnih pregledov redno udeležuje tudi v času pandemije covida-19.

Program ZORA

ZORA je preventivni program za odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb na materničnem vratu. To pomeni, da v sklopu programa ginekologi s pregledovanjem zdravih žensk pravočasno odkrijejo tiste, ki imajo predstopnjo ali začetno stopnjo raka materničnega vratu (RMV). Tedaj je možno z enostavnimi terapevtskimi posegi raka preprečiti ali povsem pozdraviti.

Gre za državni presejalni program, kar pomeni, da vsaka ženska, stara med 20 in 64 leti, ki v zadnjih treh letih ni opravila pregleda z odvzemom brisa materničnega vratu, dobi na dom pisno vabilo na pregled. Ker RMV raste počasi in potrebuje več let, da iz predrakave oblike napreduje v raka, je mogoče s pregledi žensk na tri leta veliko večino nevarnih sprememb materničnega vratu odkriti in zdraviti pravočasno, pojasnjujejo na spletni strani programa ZORA.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Senzor
14. 11. 2023 16.36
+1
V enem izmed portalov zasledim, da so v Afriki škodovali z tetanus cepivi. Tam so se streznili in odklanjajo skoraj vse države razna cepljenja.
Senzor
14. 11. 2023 16.30
+1
Kjer je WHO vmešan je škodljivo. Kot pri kovidu, hočejo določeno mlajšo populacijo pocepiti z škodljivim cepivom (z ciljem depopulacije). Ljudje zbudite se in se uprite medicinskem fašizmu. Še osnovno zdravstvo je zasilno dostopno.!!!
Diverzanti
11. 11. 2022 16.31
+1
začne se že v bolnici ,ko ti hočejo otroka nafilati z raznimi komponentami od davice do ošpic in celo mupsa ,osloskega kašlja in še in še v petih dozah.Poznam otroke ki niso bili cepljeni" ti zelo redko zbolijo oziroma so zdravi kot dren ,kot bi rekli napram cepljenim ,ki so vsaj dvakrat letno prehlajeni ali tisti ,ki se sprašujejo od kot razne alergije astme in podobne varijacije.sicer pa se lahko otrok od štirinajstega leta sam odloči cepit ali ne.
Diverzanti
11. 11. 2022 16.24
+1
za to cepivo se je že pred leti raziskovalo ,da je bilo v bistvu premalo testirano in se še le zdaj da bolj povzroča kot varuje.člankov uradnih kolikor hočete samo brati morate znati.
ni_mi_vse_eno
18. 01. 2022 15.34
+0
Da pa je zadeva še bolj bizarna, so pa začeli s cepljenjem fantkov. Beri: "09. 07. 2021 Končno tudi fantje v programu cepljenja proti HPV" --- Super kajne. To bo zdravja.
ni_mi_vse_eno
18. 01. 2022 15.35
+1
Uspešnost cepljenja moških bo 100%, saj ne bo nobenega moškega, ki bi zbolel za rakom materničnega vratu. Res.
ni_mi_vse_eno
18. 01. 2022 15.32
+4
Na Japonskem so začeli cepiviti proti HPV leta 2011, vendar so ga prepovedali (suspendirali) leta 2013. Prepoved je bazirala na kliničnih poročilih, saj so deklice doživljale stranske efekte. Vsi ti podatki dostopni na spletu za vedoželjne. July 2016 so žrtve vložile tožbo proti Japonski za kompenzacijo, tožba je še v teku, pravijo-- Znanstvena evaluacija sodnih dokazov HPV cepiva, ki so bili predloženi leta 2019 = "Scientific Evaluation of the Court Evidence Submitted to the 2019 Human Papillomavirus Vaccine"
ni_mi_vse_eno
18. 01. 2022 15.19
+1
Guardian piše, da je 12 letna deklica umrla po cepljenju HPV cepiva: (="Schoolgirl dies after cervical cancer vaccination"). Tega najdete kolikor hočete. Ne vem zakaj se propagira ta strup. Žal umirajo. Najbolj žalostno pa je dejstvo, ko je zdravnik dal cepiti svojo hčerko. Vzgajan v duhu pozitivnosti cepljenja je hčerko izgubil. Takrat so se mu oči odprle in govori o nevarnostih tega cepiva.
ni_mi_vse_eno
18. 01. 2022 15.15
+0
Cepivo proti HPV povzroča tako velike stranske efekte, da so nekateri umrli. Cepivo je bolj kot za preprečitev okužbe, narejeno za zmanjšanje rodnosti tretjega sveta. (Stotine Kolumbijskih deklic hospitaliziranih po HPV cepivu = "Hundreds of Colombian girls hospitalized after vaccinations"). Problem govorijo o cepivu Gardasil, umrla npr 21. letna Tarsell
Sianne
18. 01. 2022 15.19
-3
Eni bi bili res najbolj srečni, če bi se vrnili v 12. stoletje, pa bi večina pocepala še preden bi praznovala 10. rojstni dan.
ni_mi_vse_eno
18. 01. 2022 15.22
+1
Živela svoboda. Povem, kar vem. Mnogi doktorji so proti cepljenju s HPV. Za večanja znanja pa moraš vedno gledati razloge za in razloge proti.
devlon
18. 01. 2022 15.03
+1
Itak bodo beboti spet rekli, da ne pomaga..
Razumnež
18. 01. 2022 14.50
+0
Sicer pomaga tudi malo gibanja in pa jasno zdrava prehrana.... Ampak itak... cepiva pa to.
Sianne
18. 01. 2022 15.19
-1
Ma kako gibanje proti HPV virusu? Kaj buncate eni???
+3
Vsa ta nova cepiva bodo učinkovita čez 20+ let ko bo velik porast avtizma in drugih avto imunih bolezni. Samo ohranite spomin.
HujUkropiji
18. 01. 2022 14.27
+4
Očitno bomo kmalu na cepiva kurili. 🙂
HujUkropiji
18. 01. 2022 14.24
+0
Pa ja de!! Več kot leto sem imel bradavice na prstih, na konec pa so izginile po dveh tednih pitja Actimela. Brez zajebancije! Probiotične kulture, laktobacili so najboljši booster imunskega sistema.
Sianne
18. 01. 2022 15.20
-3
Bralno razumevanje ni glih visoko. Ne gre za bradavice na prstu. Gre za virus, ki lahko povroča RAKA na materničnem vratu. A štekaš razliko?
AntiMarksist
18. 01. 2022 14.15
+4
Po celotnemu cirkusu s corono vam bodo ljude sedaj 100% zaupali, mar ne?
JAJOMAJSTR
18. 01. 2022 14.12
+5
ČE PA NIJZ TO REČE,POL PA ZIHR DRŽI...AA COFKOTI
HujUkropiji
18. 01. 2022 14.24
+2
twitty
18. 01. 2022 13.30
+8
Za rak materničnega vratu piše: "Zbolijo lahko ženske vseh starosti, redko pred 25 letom, najpogosteje v petem desetletju življenja". Prve punce, ki so jih pri nas cepili s tem, so danes stare okoli 25 let. Kako tako zlahta trdijo, da je cepivo učinkovito? Preden to lahko trdijo vsaj na podlagi prvih rezultatov na splošni populaciji, bodo morali počakati vsaj še 10 let. Ali pa se zanašamo na izjave farmacevtskih firm in cele generacije mladih punc pač cepimo ter upamo, da farmacevtske firme niso zavajale? Upam, da te punce ali njihovi starši ne podpisujejo izjav, da se cepijo na lastno odgovornost.
Sianne
18. 01. 2022 15.22
-3
Ti lahko še vedno primerjaš incidenco raka cepljenih in necepljenih...in prvi rezultati kažejo na 90% manj raka med cepljenimi v primerjavi z necepljenimi. Če misliš, da pa znanstveniki niso pomislili na ta problem, predlagam da jim pišeš pa jih razsvetliš, gotovo jim bo zelo nerodno, da niso pomislili na nekaj tako zelo očitnega.
twitty
19. 01. 2022 10.12
+1
Znanstvenikom je to čisto jasno in ne potrebujejo inputa od mene. Marketingaši in mediji pa pač delajo po svoje v smeri dobička in upajo, da nihče ne bo pomislil, da še ne morejo obstajati primerjave cepljenih z necepljenimi, če cepljene ženske še niso dovolj stare, da bi bile v starosti, ko najpogosteje začnejo obolevati? Prvi rezultati so tudi za covid cepivo kazale 95% učinkovitost, pa poglej kje smo zdaj le dobro leto kasneje. To je pravljica za delničarje, da lansiraš cepivo za katerega se bo dejansko učinkovitost lahko gledalo šele čez 30-40 let.
zibertmi
18. 01. 2022 13.12
+7
spodbudna novica sicer.po drugi strani pa je potrebno preusmerit pozornost od neučinkovitega cepljenja proti vsem vrstam covit okužb in pa nadaljevat fermacevtsko dobičkarstvo z mnogimi cepljenji