5°C

Cepljenje proti HPV za dečke brezplačno najprej v prihodnjem šolskem letu

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
37
Cepljenje proti HPV bi lahko bilo v prihodnjem letu brezplačno na voljo tudi za dečke, saj je zdravstveni svet nedavno dal zeleno luč temu programu. Deklicam je možnost cepljenja proti HPV na račun javne zdravstvene blagajne omogočena od leta 2009, kljub začetni nizki udeležbi pa se je precepljenost šestošolk v lanskem letu dvignila na 59,3 odstotka.

Zdravstveni svet je nedavno potrdil širitev nacionalnega programa cepljenja, in sicer s cepljenjem proti okužbam s HPV tudi za dečke. Na NIJZ, ki je predlagal širitev cepljenja, so navedli, da za zdaj še čakajo na uradni odgovor zdravstvenega sveta, ko ga bodo pa dobili, pa bodo predlagali uvedbo cepljenja dečkov v nacionalni program cepljenja.

Ko bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije odobril širitev cepljenja – po oceni NIJZ gre za okoli 670.000 evrov na leto –, se bo lahko pričelo izvajanje cepljenja dečkov proti HPV. S pričetkom cepljenja dečkov proti HPV bi tako lahko pričeli najhitreje z začetkom prihodnjega šolskega leta, če bodo prej izpolnjeni omenjeni pogoji, navajajo na NIJZ.

Cepljenje bo predvidoma potekalo enako, kot sedaj poteka pri deklicah. Ob pripravi predloga za širitev programa so na NIJZ predpostavili, da se bo cepila približno polovica oz. 5000 šestošolcev, ki bodo prejeli dva odmerka cepiva. Tako bo za izvedbo tega programa potrebnih približno 10.000 odmerkov cepiva proti HPV na leto.

Cepljenje, splošna

Cepljenje tako ščiti pred humanimi papiloma virusi (HPV), s katerimi se vsaj enkrat v življenju okuži 80 odstotkov spolno aktivnih oseb. Gre sicer za veliko različnih tipov HPV, visokorizični pa povzročajo genitalne bradavice in različna rakava obolenja. Genitalne bradavice in raka lahko zaradi okužbe s HPV dobijo tako ženske kot moški, pri moških lahko ta okužba povzroči raka denimo na penisu, vratu in glavi. Zato so si strokovnjaki že dlje časa prizadevali, da bi bilo cepljenje proti HPV brezplačno tudi za dečke.

Medtem ko bi po ciljih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za izkoreninjenje raka materničnega vratu potrebovali 90-odstotno precepljenost deklic, pa je precepljenost v Sloveniji še bistveno nižja, čeprav se iz leta v leto povečuje. Pred 10 leti se je proti HPV cepila manj kot polovica šestošolk, v lanskem šolskem letu skoraj 60 odstotkov, so navedli na NIJZ.

Ob tem so dodali, da v državah z visoko precepljenostjo deklic beležijo zmanjšano pogostost okužb s HPV v populaciji mladih, zmanjšanje pojavnosti genitalnih bradavic pri mladih ženskah in moških, zmanjšanje pojavnosti predrakavih sprememb materničnega vratu in tudi že prve rezultate uspešnosti cepljenja pri preprečevanju s HPV povezanih rakov pri cepljenih ženskah.

Ker so prve generacije cepljenih deklet v Sloveniji že pričele vstopati v presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu Zora, pričakujejo, da bodo v kratkem na voljo tudi že prvi podatki o pojavnosti predrakavih sprememb in raka materničnega vratu pri cepljenih dekletih v Sloveniji.

NIJZ je sicer v predlogu širitve programa cepljenja predvidel tudi promocijsko kampanjo pred začetkom izvajanja cepljenja dečkov proti HPV, za kar bi potrebovali dodatna sredstva. Sicer pa bodo na NIJZ pred začetkom izvajanja programa cepljenja dečkov proti HPV pripravili promocijska gradiva in sporočila za splošno in strokovno javnost ter sodelovali z mediji. V celotnem času izvajanja programa bo NIJZ izvajal promocijo, podobno kot jo izvaja sedaj za cepljenje deklic proti HPV.

Koronavirus pasica november