Slovenija

'Čeprav je blesteče obvladovala snov, se med urami ni izpostavljala'

Ljubljana, 11. 07. 2020 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
171

Pia Skok, zdaj že nekdanja dijakinja bežigrajske gimnazije, je edina v letošnji generaciji, ki je dosegla vse možne točke na mednarodni maturi in tako postala diamantna maturantka. Razredničarka jo je opisala kot zgovorno, razgledano, veselo, živahno dekle, ki je znala goreče razlagati snov ostalim sošolcem. S Pio pa smo se pogovarjali o njenem uspehu, kako ji je kljub 'korona času' vse skupaj uspelo in kako razmišlja o prihodnosti.

"Pio sem videla kot dijakinjo, ki ji je mar za druge. Marsikomu se je spomnila polepšati dan s kako drobno pozornostjo. Ko sem včasih stopila v razred, je znala kateremu od sošolcev prav goreče razlagati snov ali pa je bila del kakšne klepetajoče skupinice, kar pomeni, da je zgovorno, razgledano, veselo, živahno dekle, ki se zna vključiti v različne družbe in zna  konstruktivno prispevati k delovanju razredne skupnosti," so prve misli nekdanje Pijine razredničarke Mojce Osvald, ko smo jo vprašali po diamantni maturantki.

Pia učenja ne dojema kot obveznost, ampak v njem uživa in se rada preskuša na različnih področjih.
Pia učenja ne dojema kot obveznost, ampak v njem uživa in se rada preskuša na različnih področjih. FOTO: Arhiv Pie Skok

Zaključiti mednarodno maturo v diamantnem slogu pomeni doseči vseh možnih 45 točk. Pia Skok je tako pri vseh šestih predmetih, ki jih je izbrala, dosegla oceno 7, tri dodatne točke pa je dobila z esejem v teoriji o znanju in obširnim esejem pri geografiji.

Ni pričakovala, da bo dosegla prav vse možne točke

Pia si je želela, da bi dosegla vse točke na maturi, saj je, kot pravi, dve leti trdno delala, da bi tak rezultat tudi doseglaA zaradi covid-19 se je situacija močno zapletla."B – organizacija, ki izvaja mednarodno maturo – je zaključne izpite odpovedala. Tako zaključne ocene niso več večinsko temeljile na zaključnih izpitih, temveč na internih nalogah, ki so bile letos eksterno ocenjene, in predvidenih ocenah (ocene, ki so jih profesorji pričakovali, da jih bo dijak dobil na maturi). Vse to so poslali eksternim ocenjevalcem, ki so izvedli analizo podatkov iz prejšnjih izpitnih sej, posameznih šolskih in predmetnih podatkov ter na podlagi tega prišli do zaključne ocene. Ker je bil tak sistem ocenjevanja uporabljen prvič, nisem vedela, kaj lahko pričakujem," je pojasnila Pia Skok.

Podobno je razmišljala tudi razredničarka Osvaldova. Pričakovala je, da bo Pijin dosežek na maturi odličen, a si zaradi nove ocenjevalne situacije ni želela ničesar obetati. "Kdorkoli bi si drznil trditi, da v teh nenavadnih okoliščinah koronakrize lahko res z gotovostjo pričakuje kakršnekoli rezultate, bi morda malce pretiraval. Zase lahko rečem, da še nobeno leto nisem s toliko negotovosti pričakovala končnega rezultata. Nikomur ni bilo čisto jasno, kakšno bo razmerje med internimi ocenjevanji in predvideni ocenami," je letošnje dvome in vprašanja, ki so se najbrž porajala večini učiteljev in profesorjev, izpostavila Osvaldova.

Zanimalo nas je, kako je bilo, ko je Pia čakala na rezultate – je imela tremo, kakšni občutki so jo prevzemali. Povedala nam je, da med sošolci velja za osebo, ki je bolj živčna, ko dobi rezultate testa kot pa pred njim: "Tako sem bila živčna že teden dni pred razglasitvijo rezultatov, najbolj pa seveda na dan razglasitve. Za rezultate sem izvedela na manjši podelitvi v šoli. Že na začetku nas je ravnatelj Mirko Mrčela pohvalil, saj smo imeli kar 12 zlatih maturantov, in povedal, da je eden izmed učencev, edini v Sloveniji, dobil vse točke. Ko je omenil moje ime, sem bila izjemno presenečena in hkrati zelo vesela, saj sem v znanje vložila veliko časa in truda."

S sošolci so si čestitali, prav tako so ji čestitali profesorji. "Rekli so mi, da moram biti na rezultat izredno ponosna. Sama sem se jim zahvalila za njihov trud, ki so ga v dveh letih vložili v naše znanje. Brez njihove pomoči takšen rezultat ne bi bil dosegljiv," je povedala Pia.

Šolanje bo diamantna maturantka nadaljevala v Londonu na Imperial Collegeu, kjer bo študirala biokemijo s poudarkom na molekularni biologiji in genetiki.
Šolanje bo diamantna maturantka nadaljevala v Londonu na Imperial Collegeu, kjer bo študirala biokemijo s poudarkom na molekularni biologiji in genetiki. FOTO: Arhiv Pie Skok

'Če povem čisto po resnici, sem vse razsežnosti dosežkov, tudi Pijinega, dojela šele pozno zvečer'

Čeprav so v šoli verjeli, da bo podoben podvig letos dosegel še kdo, pa je Pijin dosežek v luči negotovega časa še toliko bolj izjemen, meni razredničarka Osvaldova. Na njihovi gimnaziji so namreč minila tudi leta, ko nobenemu dijaku ni uspelo dobiti vseh 45 točk. "Sama sem jo videla kot eno od dijakinj, ki bi ji to lahko uspelo, a hkrati je pošteno izpostaviti, da je bilo v tem oddelku še nekaj kandidatov, ki bi lahko dosegli enako, a iz nekega razloga žal niso. In če povem čisto po resnici, sem vse razsežnosti dosežkov, tudi Pijinega, dojela šele pozno zvečer, ko sem v miru podoživela celoten popoldan," je svoje misli z nami delila Osvaldova.

V vseh letih šolanja je imela odličen uspeh 

Pia kljub blestečemu uspehu učenja in doseganja dobrih rezultatov nikoli ni dojemala kot obveznost. V učenju namreč uživa in se rada preskuša na različnih področjih. "Menim, da so moje ocene le odraz te vedoželjnosti," je dejala.

Na maturo se je pripravljala obe leti programa mednarodne mature, bolj intenzivno pa je začela marca letos, tri mesece pred začetkom mature. Pripravila si je načrt oziroma urnik, kdaj in kaj se bo učila določen dan. "A nato je prišel koronavirus in zaključni izpiti so bili odpovedani. Sprva so bili občutki mešani: veselje in olajšanje, ker smo se izognili obilici stresa, sta se mešala z negotovostjo. Gimnazija se je končala nenadno in brez pravega zaključka, ki naj bi ga nudili zaključni izpiti," meni Skokova.

Sicer pa ji uvedba karantene in šolanje na daljavo nista povzročala posebnih preglavic. Po njenih besedah so se profesorji izjemno hitro prilagodili in pouk je potekal brez zapletov – tudi po tem, ko so bili zaključni izpiti odpovedani. "Res pa je, da je šolanje na daljavo zahtevalo več prizadevnosti in organizacije, kar je nekaterim delalo težave. Meni je način dela ustrezal, saj sem si lahko sama razporedila svoj čas in več pozornosti posvetila predmetom in temam, ki me zanimajo," je pojasnila Pia Skok.

Pia meni, da slovenski šolski sistem temelji pretežno na individualnem delu, skupinskega je zelo malo, s čimer spodbuja tekmovalnost med učenci in dijaki.
Pia meni, da slovenski šolski sistem temelji pretežno na individualnem delu, skupinskega je zelo malo, s čimer spodbuja tekmovalnost med učenci in dijaki. FOTO: Arhiv Pie Skok

'Čeprav je blesteče obvladovala snov, se med urami ni izpostavljala'

Osvaldova je diamantno maturantko opisala tudi kot organizatorko, ki je znala na hitro postaviti stvari tako, da so delovale. Ena od njenih odlik je bila na primer, da se je spomnila različna razredna doživetja ovekovečiti s kako skupinsko fotografijo, na kar večina sploh ni pomislila, je pa tako nastal dragocen spomin na dve leti druženja. "Čeprav je blesteče obvladovala snov, se med urami ni izpostavljala, pravzaprav je večkrat počakala, da je bila spodbujena k diskusiji," je razredničarka izpostavila njen način udejstvovanja v razredu.

Študirala bo biokemijo v Londonu

Šolanje bo diamantna maturantka nadaljevala v Londonu na Imperial Collegeu, kjer bo študirala biokemijo s poudarkom na molekularni biologiji in genetiki. Za ta študij se je odločila, ker se področje biokemije nenehno spreminja. Meni, da sta zato učenje in raziskovanje večna. "Znanstveniki so vsak dan na robu odkrivanja novih pojavov in prav zato želim biti del naslednje generacije znanstvenikov, ki bo našla odgovore na vprašanja, ki se danes zdijo nerešljiva," je izpostavila.

'Slovenske fakultete upoštevajo le ocene in rezultate mature'

In kako nadarjena maturantka ocenjuje razmere na področju šolstva v Sloveniji? Prepričana je, da slovenski šolski sistem daje prevelik poudarek na ocene in ne na znanje ter zanimanje za določen predmet. "To je dobro vidno pri vpisu na slovenske fakultete, kjer upoštevajo le ocene in rezultate mature, medtem ko dajo tuje univerze veliko poudarka tudi na obšolske dejavnosti in kako dijak razvija svoje zanimanje za predmet zunaj šolskih klopi. Prav tako slovenski šolski sistem pretežno temelji na individualnem delu, skupinskega je zelo malo, s čimer spodbuja tekmovalnost med učenci in dijaki. Seveda pa ima sistem tudi veliko prednosti. Poleg tega da nimamo šolnin je znanje, ki nam je dano, v svetovnem merilu na izredno visoki ravni," je izpostavila dve plati šolstva pri nas.

Za konec smo Pijino razredničarko vprašali, kaj Pii skupaj z ostalimi profesorji želi, zdaj ko so ji odprta praktično vsa vrata. Osvaldova je odgovorila, da jih vsekakor veseli, da bo lahko počela kar koli, a bolj kot to ji želijo nekaj drugega: "Pii želimo, da bi stopila skozi tista vrata, za katerimi se odpira svet, ki se skriva za njenimi svetlimi očmi. Da bi med vsemi vrati znala najti tista, ki ji bodo pomagala še bolj razpreti krila, napredovati, raziskovati, odkrivati in zadovoljevati lastne želje in ambicije," je strnila Mojca Osvald in ob tem dodala, da so na šoli ponosni, da imajo diamantno maturantko, edino v Sloveniji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JožaSeBoža
12. 07. 2020 16.36
+9
Luštna in še pametna obenem, takih je malo...
Geres
12. 07. 2020 16.19
+5
Vrhunsko. Čestitke in srečno na nadaljni poti. Tudi izbira študija se mi zdi zelo v redu, odprl ji bo številna vrata povsod po svetu.
yanay
12. 07. 2020 16.14
+3
Verjetno se ji v tujini obeta lepša prihodnost, kot v Sloveniji. Imeli oz. imamo kar nekaj zelo sposobnih znanstvenic, pa jih je domači moški znanstveni ego pohodil in jim ni dovolil priti do zasluženih priznanj. Eno najbolj v nebo vpijočih krivic je doživela dr. Aleksandra Kornhauser, ki je zaradi svojih znanstvenih dosežkov postala članica svetovne in evropske znanstvene akademije, v naš SAZU pa ji nikoli ni uspelo priti!
Našvasan_zob
12. 07. 2020 16.11
-2
A je kej zapila uspeh?..
Rains
12. 07. 2020 16.10
+3
Take ljudi se rabi na pomembnih področjih kot je biologija ipd, ja.
heris
12. 07. 2020 14.57
+6
Sputnik84
12. 07. 2020 12.19
+13
Bravo Pia ! Vso srečo v Londonu in veliko uspehov!
DAEMONIUM
12. 07. 2020 09.44
+7
No na taksnih pa temelji prihodnost drzave seveda v kolikor bo pripravljena delati v tej komunisticni drzavici za 700 eur...haha. Ne bo dolgo, ko bo pristala v Angliji in na koncu v Svici...
Našvasan_zob
12. 07. 2020 16.13
-2
Nima to nobene veze s komunizmom, kar se bo zgodilo je, da jo bodo pohopsale zahodno kleptomanske multinacionalke z $$$$$$$$
Geres
12. 07. 2020 16.24
+4
Seveda ima veze s komunizmom. Po podatkih organizacije Taxfoundation posameznik, ki zasluži 167% povprečne plače, to je lani zneslo v SLO 1834 EUR neto, upoštevajoč DDV, dohodnino in socialne prispevke pri plači, v Sloveniji da državi 73% zaslužka. Prekašajo nas zgolj Švedi, kjer tak posameznik da državi 76% zaslužka, v Avstriji npr 65%, v Nemčiji 54%, v Švici pa 46%. Pa seveda za te davke od države človek v Avstriji, Nemčiji, Švici dobi popolnoma drugačno raven storitev od države, začenši z zdravstvom. Tako da ja, taki oderuški davki za tako raven storitev, kot jo dobimo, so čisti komunizem.
Našvasan_zob
12. 07. 2020 19.05
1. Zanimivo, da gledaš podatek za 167% neto plače. 2. Zanimivo, da naštevaš EU države, medtem ko ona sploh ne bo študirala v EU (VB ni več v EU).... Sem si pa na tisti stani pogledal Internationa tax competetiveness index in je Slovenija "očitno" davčno konkurenčnejša od VB in ZDA (Smo 20. na lestvici, medtem ko so ZDA 21, v VB pa 25)...
Geres
13. 07. 2020 08.01
+1
@Našvasan_zob: 1.) Menda ne pričakuješ od profila ljudi tipo Pia, da bodo delali za povprečno plačo? V max treh letih po zaključku študija bi tudi v Sloveniji prišla do današnjih 1.834 eur neto, torej se gleda ta raven obdavčitve in ne obdavčitev minimalnih ali povprečnih plač 2.) Slovenija je po obdavčitvi prihodkov 167% povprečne plače in več druga na svetu, torej seveda tudi pred VB. Konkretno, v VB tak posameznik, upoštevajoč DDV da državi 59% zaslužkov, v Sloveniji 73%. 3.) Kar zanima mladega človeka je, kako je obdavčena plača. Podatko so jasni. Nismo konkurenčni. Tudi za to ne, ker pri nas solidarnost poteka v smeri tistih, ki služijo z delom k tistim, ki posedujejo premoženje - po domače povedano, ne poznamo davka na premoženje in tudi zato imamo toliko bolj obdavčene plače.
Uporabnik1839384
07. 07. 2021 15.33
Pa ne gre se za plače tukaj. Najpomembnejše je to da se mladi tukaj ne počutimo vredu. Vsi pluvajo čez nas in po pravici me je strah ko gledam kam gre svoboda in demokracija v naši državi. To da lahko janša ne odobri vpisa na fakultete in manipulira z vpisnimi mesti in podtika razne zakone ki nam bojo omejevali gibanje in šolanje, to da je zdravstveni sistem čisto sesut, da so čakalne dobe neverjetno dolge in da z pokojnino in minimalno plačo komaj preživiš, nepremičnine so šle v nebesa in tista kriza iz leta 2008 se še vedno ni končala. To je razlog zakaj gremo mladi raje drugam. Primer: letos smo dobili nadomestno učiteljico za angleščino iz evropske šole ki je bila rojena v VB. Njen odnos do jas, njen pristop do učenja, razrednega sistema in nasplošen odnos je bil čisto drugačen od naših ostalih profesorjev ki zatirajo ideje, ne poslušajo glasu mladih in sledijo kot ovce. Zato mladi bežimo, ker je v tej državi tolko nestabilnosti in nesigurnosti da nas je na smrt strah.
ochi
12. 07. 2020 08.34
+18
Lep udpeh. Da bi se le nadaljevalo še naprej.
STOP
12. 07. 2020 08.20
+17
o takih se bo še pisalo čez 20 let
TistoPravo
12. 07. 2020 08.12
+14
Več znaš več veljaš, če le že ne srečaš bedaka...
TistoPravo
12. 07. 2020 09.08
+2
....in niso bedaki vedno tisti, ki ne razumejo...pogostejomso takšne vrste, ki nočejo...
nemo1
11. 07. 2020 21.54
+24
Zbeži čimprej od tod , to ni grožnja da se razumemo, to je nasvet za boljšo prihodnost
Project Earth
11. 07. 2020 21.46
+33
Cestitam punca
NotMe
11. 07. 2020 21.45
+21
Zakaj nikoli ne slišimo, da bi šel kateri od teh biserov na FDV ili slično?
ogard5
11. 07. 2020 21.40
+1
Equalizer
11. 07. 2020 20.54
+33
Samo da jo povzpetniske hijene ne pohodijo. Te so najbolj glasne, najbolj zahrbtne in grabezljive. Tudi v tujini je tako, pri nas pa sploh, mi smo prvaki v tej negativni selekciji.
Roninax
11. 07. 2020 20.49
-38
adijo kot melanija.. nic za slovenijo
hladnajesen
11. 07. 2020 20.29
+75
Iskrene čestitke za tak uspeh in velik sreče in uspehov v življenju!
bysaRD
11. 07. 2020 20.26
+50
Bravo. Hitro v tujino. Pri nas so se partizani in domobranci. Edina razlika glede na prej je, da so sedaj v parlamentu.
Adolf1
11. 07. 2020 20.24
-46
To ni nč 80-ga sem biv tud diamantni maturant pa ni noben pisav o tem?
SaAbERO
11. 07. 2020 21.11
+54