Slovenija

Ponoči na terenu 1000 gasilcev. Šestan: Bojimo se jutrišnje burje

Miren, 23. 07. 2022 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Hacler, Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
906

Kraške vasi in zaselke skuša obvarovati več kot 1000 gasilcev in 136 vojakov SV. Čeprav so si z vsemi močmi več dni prizadevali to preprečiti, je ogenj zajel tudi Trstelj, najvišji hrib na Krasu. Kasneje so požar tam omejili. V veliko pomoč gasilcem so tudi zračne sile: 15 zračnih plovil iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Romunije, Avstrije, Madžarske in Italije. Na pomoč so priskočila tudi romunska letala Spartan in Hercules. Prebivalci so se lahko vrnili na svoje domove. Skozi noč bo na terenu ostalo 1000 gasilcev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Noč v evakuacijskem centru
    02:35
    Iz 24UR: Noč v evakuacijskem centru
  • Iz 24UR: Boj z ognjem na Krasu
    03:04
    Iz 24UR: Boj z ognjem na Krasu
  • Iz 24UR: Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan o izdatni pomoči iz tujine
    01:55
    Iz 24UR: Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan o izdatni pomoči iz tujine
  • Iz 24UR: Ogenj na Krasu se ne umirja
    01:34
    Iz 24UR: Ogenj na Krasu se ne umirja
  • Iz 24UR: Na Krasu tudi srbski helikopterji, Vulin se je srečal s Šarcem
    00:42
    Iz 24UR: Na Krasu tudi srbski helikopterji, Vulin se je srečal s Šarcem

Na terenu je bilo čez dan 1.061 gasilcev. Nato so izvedli rotacijo in ponoči bo na terenu okrog 1000 borcev proti ognju. "Razmere so  stabilne in pod nadzorom, a vremenska napoved za jutri ni preveč spodbudna - pričakuje se močnejša burja." so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite. Za nedeljo je načrtovan prihod kar 1500 gasilcev in tudi številnih prostovoljcev, usposobljenih za sečnjo in upravljanje z motornimi žagami. 

Sobota je bila sicer po oceni Ervina Čurliča iz regijske civilne zaščite "v primerjavi z zadnjimi tremi dnevi bistveno bolj prijazna do gasilcev". Popoldne so tako lahko preklicali zadnji evakuacijski načrt za naselje Mohorine, kamor so se začeli vračati prebivalci. A kot ob tem opozarja Čurlič, kljub veliko bolj vzpodbudni situaciji na Krasu še vedno gori, poleg tega je zaradi vetra tudi težko predvideti nadaljnje dogajanje. "Stvari se spreminjajo iz ure v uro, raje ne bi ugibali. Počakajmo, kaj bo prinesla noč," je dodal.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je za 24UR povedal, da so vsi prebivalci dobili dovoljenje, da se vrnejo v domove. "Trstelj smo, upam, omejili. Prepričan sem, da bomo do jutra imeli mir. Bojimo pa se jutrišnje napovedi in burje, ki bo dosegala 60 kilometrov na uro. Vse sile bomo usmerili v jutrišnji dan."

Povedal je še, da je bila danes tuja pomoč iz zraka precej izdatna, kar je gasilcem omogočilo lažje spopadanje s požari. Napovedal je tudi nedeljski prihod helikopterja iz Hrvaške, pričakuje pa se tudi madžarska pomoč. 

Za spoznanje bolj mirno je v Opatjem selu in okolici, so že zjutraj dejali v štabu CZ za Severno Primorsko. Kmalu zatem so res sporočili veselo novico – preklicana je bila evakuacija za prebivalce vasi in zaselkov v občini Miren - Kostanjevica. Ljudje so se lahko vrnili domov v Opatje selo, Novo vas, Hudi Log, Lokvico, Segete in Vrtoče.  

Dopoldne je bila uradno preklicana tudi evakuacija za večino krajev v občini Renče-Vogrsko. "Tudi prebivalci ostalih naselij naj bodo v pripravljenosti, saj se razmere na požarnem območju zelo hitro spreminjajo," opozarjajo.

Zagorelo tudi pri Slavniku, pri gašenju pomagal policijski helikopter

Na več koncih je zagorelo tudi v občini Hrpelje-Kozina. Dopoldanska požara, enega od teh v naravi pod Rodikom, so pogasili, proti tretjemu, na hribu Kotel pri Slavniku, pa so poslali še policijski helikopter, saj je bil zaradi težko dostopnega terena gasilcem onemogočen dostop do žarišča.

Policijski helikopter pomaga gasiti požar pri Slavniku
Policijski helikopter pomaga gasiti požar pri Slavniku FOTO: PGD Materija

Kot je tamkajšnje Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Materija zapisalo na Facebooku, je helikopter zajemal vodo pri gasilskem domu v Materiji. Na terenu je bilo 70 gasilcev iz domačega društva, gasilskih društev Kraške gasilske zveze in Gasilske zveze Ilirska Bistrica ter Zavod za gasilno in reševalno službo Sežana. Pri gašenju so pomagali tudi tečajniki Gasilske zveze Slovenije. 

Strah pred vetrom

V določenih zaselkih na Krasu je ogenj sicer prišel v neposredno bližino objektov, pri čemer je pogorela koča med Renčami in Trsteljem. Po navedbah župana občine Renče-Vogrsko Tarika Žigona je to zaenkrat edina materialna škoda na objektih. Župan upa, da bo pri tem ostalo, a vremenska napoved ni obetavna.

Požar v Renčah se je sicer umiril, a kot pravi župan, ostajajo v veliki pripravljenosti. "Kolikor vem, je v popoldanskem času spet napovedan močan jugo maestral, zato se bojijo, da se ne bi ponovil včerajšnji scenarij," opozarja Žigon.

"Tako kot v preteklih dneh, je tudi danes ponoči veter oslabel, tudi dopoldne ni nekega močnejšega vetra. Bo pa sredi dneva, tak nekje okoli 12. ure ponovno zapihal zahodni do jugozahodni veter. Hitrosti bodo podobne, kot v preteklih dneh, okoli 30 kilometrov na uro v sunkih," so dežurni prognostiki z Agencije RS za okolje (Arso) za 24ur.com potrdili, da bo "potegnilo" z morja. 

Odstranjujejo granate

Na delu je bila tudi državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS), ki je v sedmih dneh odstranila 120 kosov v skupni teži 750 kilogramov, je v izjavi za STA dejal poveljnik enote Darko Zonjič. Na terenu so bile štiri ekipe, ena od teh pa je odstranjevala topovsko bombo in ročno granato. Veseli ga, da se gasilci držijo njihovih navodil in gasijo iz "varnih con". Neeksplodirana sredstva so zaradi požara močno pregreta in obstaja nevarnost eksplozij. Teh sicer ne štejejo več, je še dodal.

Mednarodna pomoč

Tudi danes se z ognjenimi zublji spopada več kot 1000 gasilcev, ki bodo znova dobili tudi mednarodno pomoč. V okviru evropskega mehanizma civilne zaščite namreč tuji gasilci pomagajo tudi pri gašenju požarov na Krasu.

Med drugim so se odzvale Hrvaška, ki pomaga s kanaderjem, helikopterjem in gasilsko enoto s cisterno, Slovaška, ki prispeva helikopter s posadko in veliko cisterno z vodo, Srbija z dvema helikopterjema s posadkama in Avstrija z enim helikopterjem. 

Za gasilci je nemirna noč

Iz Uprave RS za zaščito in reševanje so sporočili, da je bilo ob pol dveh zjutraj na požarišču na Krasu nekaj čez 500 gasilcev, ki so gasili požar v okolici Cerja, požar na liniji proti Trstelju in več manjših žarišč, ki se pojavljajo na različnih koncih in jih sproti gasijo. 

Vodja nočne intervencije Stanko Močnik je za našo spletno stran povedal, da je zjutraj izbruhnil manjši požar pri Novelu, vendar so se z njim uspešno spopadli. 

V petek popoldan se je požar na Krasu ponovno razplamtel, odklopljena sta bila dva daljnovoda. Zaradi širjenja požara so morali za več kraških vasi odrediti tudi evakuacijo. Evakuacija je veljala za kraje občine Miren - Kostanjevica in občine Renče - Vogrsko (Opatje selo, Hudi Log, Nova vas, Vrtoče ter Merljaki, Martinuči, Žigoni, Vinišče, Mohorini in Oševljek). Ponoči se jih je lahko sicer večina vrnila na domove, evakuacija je tako trenutno v veljavi le še za prebivalce dveh vasi.

Požar na Krasu
Požar na Krasu FOTO: Bobo

Okrepiti je treba gašenje iz zraka

Slovenija bo v luči vse bolj obsežnih in pogostih požarov in drugih naravnih nesreč v članicah Evropske unije podala pobudo za okrepitev zmogljivosti za gašenje iz zraka na evropski ravni, so sporočili iz kabineta premierja Roberta Goloba. EU sicer načrtuje nakup 12 letal kanader, pri čemer pa Slovenija ne sodeluje.

V kabinetu evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča so pojasnili, da so se s šestimi državami članicami, med katerimi ni Slovenije, dogovorili o nakupu 12 kanaderjev, ki bodo floto evropske strateške rezerve rescEU okrepili do leta 2029. Do leta 2026 naj bi EU prejela najmanj dve letali. Tako bo imela stalno rescEU floto, saj bodo letala v njeni lasti.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

19.04

Šestan: Danes je bilo mirno zaradi izdatne pomoči iz zraka

Šestan je še povedal, da je bila pomoč iz tujine danes precej izdatna, kar je omogočilo mirnejše spopadanje s plameni. Povedal je, da bosta romunski letali stacionirani na Brniku. "Če ju bomo potrebovali, bomo poklicali. Ko letali napadeta požar, ne sme biti nikogar v radiju 500 metrov. Jutri bo prišel tudi helikopter iz Hrvaške."

18.43

Šestan: Bojimo se jutrišnje burje

"Trenutno ni razglašena nevarnost za nobeno naselje, vsi prebivalci so dobili dovoljenje, da se vrnejo v domove. Trstelj smo, upam, omejili. Prepričan sem, da bomo do jutra imeli mir. Bojimo pa se jutrišnje napovedi in burje, ki bo dosegala 60 kilometrov na uro," je povedal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

18.14

Prišli gozdarji iz celotne Slovenije

Ob požaru na goriškem Krasu poteka obsežna prostovoljska akcija čiščenja in širjenja protipožarnih prometnic ter sečnje gozdov okoli vasi, v kateri sodeluje okoli 300 prostovoljcev. Vse usposobljene in primerno opremljene delavce k delu znova vabijo v nedeljo, ko bo zbor 7. uri pri osnovni šoli v Komnu, so sporočili z zavoda za gozdove.

17.55

Romunski spartan je odvrgel več tisoč litrov vode nad plamene

17.25

Današnji dan "prijaznejši" do gasilcev

Današnji dan je bil po oceni Ervina Čurliča iz regijskega štaba Civilne zaščite "v primerjavi z zadnjimi tremi bistveno bolj prijazen do gasilcev".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (906)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
23. 07. 2022 21.59
+3
Ni besed, gasilcem vsa čast. Pomagamo po svojih močeh z pijačo, kremami proti opeklinam, raznimi sadnimi prigrizki, prehrani...... zaslužijo si veliko veliko več. Ne smemo jih pozabiti tudi ko ni požarov ali drugih intervencij. Fantje globok poklon.
Abrnk
23. 07. 2022 21.56
+1
Super,no imaš pa istočasno piknik in zabavo na volitvah poražene sekte,to je pljunec v obraz vsem prostovoljcem.
Brakedirt fafa očetu
23. 07. 2022 21.58
-1
User2243757
23. 07. 2022 21.59
-2
Ko ti bo nekoč nekdo odgovoril na konkretno vprašanje kaj te muči v lajfu, takrat boš vedel da si postal človek.
LocoCoco
23. 07. 2022 21.55
+2
Glede na €, ki so ga župniki dobili od Janše, bi lahko naredili vsaj javno mašo in molili za pomoč...oz...dež...
Lepdan123
23. 07. 2022 21.47
+0
A ti veš, da je to samo ena izmena? Si se včeraj rodil?
Lepdan123
23. 07. 2022 21.45
+0
Ojoj, kakšni bedni komentarji… kaj vse hodi po svetu
_Heisenberg_
23. 07. 2022 21.47
+1
Lepdan123
23. 07. 2022 21.44
-2
Ni enako, kot da bi zbirali denar za medicinsko osebje, šolnike… so plačani za njihovo delo:)
Firnk
23. 07. 2022 21.36
+5
pahor še ni nič gasil?? tuki nekaj ne štima!!?? mal čudn!!??
Potouceni kramoh
23. 07. 2022 21.56
+2
Mu ni potrebno ne kandidira vec za predsednika da vi se s tem preseraval.
taurus111
24. 07. 2022 11.17
+2
InterRefIections
23. 07. 2022 21.34
+1
Na aplikaciji Meteoblue sem gledal, kako pride zrak iz Afrike k nam. Iz puščave gre najprej proti Atlantiku, saj vetrovi pihajo iz vzhoda proti zahodu. Ko dosežejo Atlantik, se obrnejo proti severu. Ko dosežejo Španijo in Francijo, pa se obrnejo proti vzhodu in prinesejo suh zrak k nam. Zanimiva pa je situacija novembra. Zrak iz Islandije začne pihati proti jugu in prečka Britanijo, Francijo in Španijo, se v Alžiriji obrne in preko Italije pride k nam in prinese nalive. Zahodni vetrovi tako nam prinašajo sušo, južni pa dež. Zanimivo je, koliko kilometrov in kake ovinke delajo vetrovi na 5000m in vplivajo na podnebje.
LocoCoco
23. 07. 2022 21.34
+2
Požar bodo pogasili komaj takrat ko se bo Pahor slikal z njim...le kaj čaka tako dolgo?
mojcd
23. 07. 2022 21.34
+2
Resevanje Slovenije in pomoc gasilcem ocitno ni dosti dober sport. 21. letne športne igre SDS Bovec INFO Kdo: Datum: sobota, 23. 07. 2022 ob 9.00
Flavio
23. 07. 2022 21.31
+0
Flavio
23. 07. 2022 21.31
-3
A je res, da je Jenul tudi tam, ker gasi
sandi79
23. 07. 2022 21.30
-3
Več kot 100 let časa so imeli, da odstranijo neeksplodirana ubojna sredstva iz 1. svetovne vojne. Packi. Zdaj pa imajo, kar imajo.
Borabora
23. 07. 2022 21.34
+0
Nika Kučan
23. 07. 2022 21.30
+2
Napišite raje kak članek več o boscarolovi pomoči gasilcem namesto o niki kovač
LocoCoco
23. 07. 2022 21.31
-5
Nika Kučan
23. 07. 2022 21.37
+4
Lahko karkoli razen gasilci pogasi požar? Je pa vseeno lepa nagrada izčrpanim gasilcem
LocoCoco
23. 07. 2022 21.40
+0
Dež...se pa strinjam...lepa nagrada od Pipija...ampak s tem se ne hvali...
Covid 19
23. 07. 2022 21.29
+4
Ni besed,ta človeški in strojni del deluje za čisto desetico,povsod kjer bo še gorelo je ta akcija lahko v učbenikih,kako se to dela.Hvala bližnjim in daljnim sosedom,zmaga bo skupna in navijam tudi za tako prijateljsko politiko dalje. Sem pa prepričan,da so slovenski gasilci eni najboljših in eni najbolje usposobljenih v evropi,tako tudi v to,da če se bo kje še zgodil tak superpožar, bodo lahko priskočili na pomoč najboljši,tudi državam, ki nam pomagajo sedaj. Vsa čast.
Klingon
23. 07. 2022 21.24
+1
V drugih državah bi to pogasili v par dnevih!
LocoCoco
23. 07. 2022 21.25
+0
User1944291
23. 07. 2022 21.16
+2
zakaj je toliko drustev..vec drustev blizje so skupnosti, poznajo se, otroci imajo blizu vaje in ti otroci odrastejo v prostovoljce ki jih to veseli in z veseljem pomagajo p.s. danes mi ni zal dneva za pomoc tam se dve urci voznje in smo doma
InterRefIections
23. 07. 2022 21.14
+0
Predlagam, da vložimo kolektivno tožbo proti Azorskemu anticiklonu.
LocoCoco
23. 07. 2022 21.11
+0
Zgleda, da v celem Tržaškem zalivu ni dovolj vode za ta požar...
Abrnk
23. 07. 2022 21.07
+2
Kako moraš sovražiti in prezirati gasilce,gozdarje, prostovoljce...da v času te nesreče organiziraš piknik stranke v Lepeni,bolano res.
Brakedirt fafa očetu
23. 07. 2022 21.22
-3
Morali bi vse odpovedati in poslušati povelja gasilca Marjana..🔥
LocoCoco
23. 07. 2022 21.23
-2