Slovenija

Čeprav ste stranka, boste morali za uporabo stranišča plačati 50 centov

Ljubljana, 03. 08. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
200

Na Cankarjevi ulici v Ljubljani je McDonald's odprl novo restavracijo, le nekaj 100 metrov od dobro poznane restavracije na Čopovi. Iz McDonald'sa odgovarjajo, da je restavracija v marsičem posebna. "Vso hrano se pripravi šele po naročilu, gostom jo postrežemo pri mizi kot v klasični restavraciji," pravijo. A kot so nas opozorili razburjeni bralci, je posebna še po nečem – plačljivem stranišču, tudi za stranke, ki morajo za uporabo odšteti 50 centov, v zameno pa ne dobijo niti dobroimetja, ki bi ga lahko vnovčili pri nakupu hrane.

V prostorih bivše Sobe 102 na Cankarjevi ulici v Ljubljani od 20. julija obratuje nov McDonald's."Gre za format restavracije, prilagojen mestnemu jedru, da bo obogatil izkušnjo Ljubljane za njene prebivalce in obiskovalce. Nahaja se v stari palači, v strogem središču, zato smo se odločili za modernističen interier z retro pridihom," pravijo v restavraciji s hitro prehrano.

Kuhinja je v kletni etaži, kjer vso hrano pripravijo šele po naročilu. "Svežo po posebnih dvigalih dostavimo v pritličje, kjer se nahaja jedilnica," pojasnjujejo in dodajajo, da hrano gostom postrežejo pri mizi "kot v klasični restavraciji". Na ulici imajo tudi teraso, tako imajo vsega skupaj za goste približno 180 sedežev. Enega od njih je preizkusil tudi naš bralec, ki se je iz radovednosti med prvimi odpravil v novo restavracijo. 

'Ne bi si mislil, da bo restavracija svojim strankam računala uporabo stranišča'

"Restavracija je sicer lepa, moderna, zaposleni te prijazno pozdravijo," nam je sporočil bralec in dodal, da so se mu zaposleni zdeli še posebej spoštljivi. "Mogoče zato, ker naj bi restavracija ponujala nekaj novega, tudi s postrežbo za mizo," je dodal. Na kiosku je naročil sladoled, med čakanjem pa se odločil, da si bo bolj podrobno ogledal restavracijo. 

"Šel sem v klet, kjer naj bi bila kuhinja in stranišče. Potem pogledam za vogal in najprej sploh nisem dojel, kaj gledam. Avtomat in vratca s kontrolo pristopa. Vprašal sem se: kaj je zdaj to? Ne bi si mislil, da bo restavracija svojim strankam računala uporabo stranišča," je ogorčen. Dodal je, da so bili pred straniščem še drugi, ki se jim je situacija zdela bizarna. "Noben od nas si ni mislil, da bo kaj takšnega videl v restavraciji, sploh pa ne v McDonald'su," pove nezadovoljen. 

Da morajo za uporabo stranišča prav vsi, ne glede na to, če so kaj naročili, plačati 0,5 evra, jim je pojasnil eden od 90 novih zaposlenih, ki je stal pred vhodom v stranišče in pojasnjeval novost. Čeprav imajo pred toaletnimi prostori nameščen plakat z navodilom glede uporabe toalet, so se v začetni fazi odločili, da bo tam tudi zaposleni, ki goste usmerja in pomaga pri uporabi avtomata. 

Plačljiv WC v McDonald'su na Cankarjevi
Plačljiv WC v McDonald'su na Cankarjevi FOTO: Bralec

"Neka gospa je nato stopila proti vratcem in začelo je glasno piskati, kot da je stopila v strogo varovano območje. Kot nek alarm. Ostal sem brez besed in se vrnil nazaj v jedilnico," pravi naš sogovornik. "Alarma nimamo, se pa sproži kratek opozorilni zvočni signal, če želi gost vstopiti v toalete brez plačila," odgovarjajo v McDonald'su. 

V restavraciji pojasnjujejo, da so se za plačljive toalete odločili zaradi slabih izkušenj v restavraciji na Čopovi. Kot pravijo, je restavracija na zelo frekvenčni lokaciji, z velikim pretokom ljudi, ki niso njihovi gostje, ampak restavracijo obiščejo samo za uporabo toalet. V njihovih ostalih restavracijah so toalete sicer brezplačne.

"Na lokacijah, kjer je pretok ljudi velik, je plačljivost dokaj običajna praksa, saj toalete v restavracijah niso javne, ampak so namenjene gostom. Pred toaletami imamo v tej restavraciji na voljo dodatne umivalnike, kjer si gostje pred jedjo lahko seveda brezplačno umijejo roke, za uporabo toalet pa morajo zaenkrat plačati 0,50 evra," še razlagajo. 

"To, da uporabo toalete zaračunajo vsem, tudi tistim, ki kaj naročijo, se mi ne zdi prav. Poteza daje občutek negostoljubnosti in da se vse vrti okoli zaslužka," meni naš bralec, ki je spomnil, da so toalete v McDonald'sovih restavracijah običajno zaklenjene s kodo, ki jo posamezniki dobijo na računu. "To je način, kako preprečiš, da noter ne pride vsak, ki gre mimo," je prepričan. 

V zameno za plačilo gost ne dobi dobroimetja, ta sistem nameravajo še vpeljati

Uporaba toalete je na primer plačljiva tudi na bencinskih črpalkah, vendar pa tam posameznik dobi kupon oz. dobroimetje, ki ga nato lahko izkoristi za nakup v trgovini. Trenutno v McDonald'su ob plačilu toalet gostje kupona ne dobijo. "Zaradi zahtevnosti našega globalnega softvera zaenkrat gost v zameno za plačilo toalet še ne more koristiti vavčerja, se pa trudimo, da bo ta sistem čim prej vpeljan," pravijo. 

Zanimalo nas je tudi, zakaj so odprli novo restavracijo in če odprtje pomeni, da se bo restavracija na Čopovi zaprla. Odgovorili so nam le, da restavracija na Čopovi do nadaljnjega ostaja odprta.

Ali je zaračunavanje uporabe stranišč sploh v skladu z zakonodajo?

Glede na Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti mora imeti prehrambni obrat, ki se označuje kot restavracija, obvezno tudi stranišče za goste. Če je to torej pogoj, da lahko obratuje, smo se vprašali, ali uporabo stranišča sploh lahko zaračunavajo. 

Vprašanja smo naslovili na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer so potrdili, da restavracija mora imeti stranišče za goste, a dodali, da 27. člen omenjenega dokumenta ne predpisuje izrecno obveze, da bi bilo stranišče za goste brezplačno. "Pri tem na ministrstvu poudarjamo, da je dostop gosta do stranišča tako osnoven sestavni del gostinske storitve, da močno vpliva na prijaznost in kakovost turistične ponudbe za goste, h kateri stremimo v slovenskem turizmu," so dodali. 

"Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti (Uradni list RS, št. 35/17) v prvem odstavku 27. člena predpisuje, da mora prehrambni obrat, ki se označuje kot restavracija, imeti stranišče za goste, ne predpisuje pa izrecno obveze, da bi bilo stranišče za goste brezplačno," so zapisali na gospodarskem ministrstvu.
"Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti (Uradni list RS, št. 35/17) v prvem odstavku 27. člena predpisuje, da mora prehrambni obrat, ki se označuje kot restavracija, imeti stranišče za goste, ne predpisuje pa izrecno obveze, da bi bilo stranišče za goste brezplačno," so zapisali na gospodarskem ministrstvu. FOTO: Uradni list RS
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (200)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Antena
27. 01. 2024 20.13
+1
Žabarjem bi zaračunal 5 € ne pa 0,50 €
BrainDance
04. 08. 2022 10.48
-1
A je sam meni čudno, da se na takšno lokacijo sploh postavi mac? :D
LaFemme
03. 08. 2022 18.17
+2
Cela drama zaradi 50centov. Pač ne hodiš tja in zadeva rešena.
N0EL
03. 08. 2022 17.28
+2
Simple, preskočiš ta glupa vratca in lep pozdrav. 😎
BrainDance
04. 08. 2022 10.43
+0
Taki kot večinoma hodijo v meka lih ne morjo preskočit vratic xD
Preprosto moder
03. 08. 2022 15.57
+4
Očitno so se registrirali kot javni WC, kar dejansko tudi so ...
bu?manka
03. 08. 2022 15.07
-1
V Italiji ti ne računajo uporabe wcja in kozarca vode tudi ne. Ne težijo če imaš drobiž, ker ga imajo oni vedno za vračilo. Pri njih velja pravilo, da tebi družba omogoča zaslužek z lokalom, ti pa na nek način povrnes s takimi drobnarijami. Pa tudi imajo davke in obdavčene plače.
Zvezda3000
03. 08. 2022 12.49
pred vrata se polglasno in počakaš pabojo hitro premislili
Hanna74
03. 08. 2022 12.48
+2
ja "baba sera" aka cistilec mora tud kaj zaslužiti..kar se mene tiče prav je tako.Moram povedat ,da tako kot so svinski ženski wc-eji ,kej takega pa še ne!! sam sem čistu WC in to folk bi mogl vidt,vložki ,zapacano vse..jao da dol padeš..moram rečt da moški tuki smo na visjem nivoju čistoče..
Sushilover
03. 08. 2022 12.48
+2
Oglašuje se ta McDonalds kot restavracija, ki streže gosta za mizo. Kje si torej gost prej lahko umije roke, predno ga postrežejo za mizo? V vsaki drugi taki gostilni greš lahko brezplačno do umivalnika na WC.Plačat mora 50 centov pri njih. Naj naštimajo pa še umivalnike prej, eno vrsto - fair enough?.
Sushilover
03. 08. 2022 12.50
+2
OK, če je umivalnik pa že postaljen pred to bariero, potem vzamem nazaj.
Tago
03. 08. 2022 12.44
-1
Kdor je nor naj gre in naj plača. Novice trditve, videi kaj je v hrani, ki jo strežejo, zakaj to počnejo naj se informira vsak sam. Dober tek
beuta
03. 08. 2022 12.40
+2
Od Trsta do Palerma na vsakemu postajaliscu ob avtocesti ne placas niti centa a so wc-ji cisti se bolj kot doma
schrodingerScat
03. 08. 2022 12.42
+0
K tebi ne pridem na obisk, daljši in vključujoč pijačo, ki bi posledično zahteval obisk tvojega WCja.
Tago
03. 08. 2022 12.46
+0
Zakonodaja zahteva, da je strankam na voljo tudi wc. Če želijo prepreciti uporabo mimoidocim je drug način za to.
Sushilover
03. 08. 2022 12.40
+2
OK - jaz si vedno prej roke umijem, predno grem jest. A zaračunava ta McDo torej tudi 50 centov za pranje rok ( sarcasm off)? Pa korona, pa redno umivanje rok, pa to. :) Tam, kjer si jaz kot gost ne morem rok umit, predno pričnem jest njihovo hrano, ne bodo videli moje denarnice. Torej je to skregano tudi z logiko preprečevanja širjenja korona infekcije -plačaj tudi za umivanje rok, če hočeš pri nas jest :)
Tago
03. 08. 2022 12.50
-1
Imaš prav, higijena befno, tista nprmalna, kajti 'korona ' higijena mnogim povzroča obolenja z obsedenpstjo umovanja, z geli, ki so strupi bolj kot kaj zdravega. Človek ima svoj imunski sistem, obsedenost ga poruši. Poglejmo otroke, vedno nekaj brbajo z rokicami pa na obraz, usta in so zdravi. To nam pove vse.
schrodingerScat
03. 08. 2022 13.01
Otroci vedno nekaj brbajo z rokicami na obraz in usta, zato so ves čas bolni. Ti očitno nikoli nisi imel otrok.
Bpultimate
03. 08. 2022 12.32
-1
Ko vam Američani računajo za WC sredi Ljubljane, neprecenljivo Evo vam vaš opevani kapitalizem
Rains
03. 08. 2022 12.12
+0
Če ljudje ne bi bili dobesedni prašiči bi bilo morda celo brezplačno. Tako pa naj plačujejo za scanje po tleh.
tomahawk
03. 08. 2022 11.57
+2
Ne bomo šli. Kmal bomo za porabljen zrak plačal. Če nebi imel nobene stranke bi bil kmal sekret zastonj tako pa.....
Holy50
03. 08. 2022 11.56
+2
Pač opraviš v lijak. Če je nuja je nuja.
sophie111
03. 08. 2022 12.16
+6
Da prideš do lijaka, moraš vstopiti v stranišče in odšteti 0,50 €, brihta.
detect
03. 08. 2022 11.46
+2
ameriški turbokapitalizem,ne hvala.
anjerd
03. 08. 2022 11.37
+11
Kdor zre to svinjarijo, naj se placa za drek😂
Thunderstorm
03. 08. 2022 11.29
-3
Nekateri imajo na kodo...kapitalizem in demokracija🤮
Sputnik8
03. 08. 2022 11.28
-2
Super. Končno wc brez tranzita. Seveda levičarje, ki bi vse zastonj to zelo moti.