Slovenija

Šarec: Zelo neresno, da bo vstop Hrvaške v schengen obravnavan tik pred iztekom mandata komisije

New York, 26. 09. 2019 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.Š./L.Š./STA
Komentarji
535

Če bo Evropska komisija delovala politično in 16. oktobra Hrvaški dala zeleno luč za vstop v območje schengna, bo tudi Slovenija ravnala politično, je dejal premier Marjan Šarec. Ob robu splošne razprave 74. zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku je tudi zavrnil očitke, da Slovenija ni dovolj glasna pri uveljavljanju interesov glede Hrvaške.

Več videovsebin
  • Cerar o vstopu Hrvaške v schengen
    02:25
    Cerar o vstopu Hrvaške v schengen
  • Iz 24UR: Hrvaška in vstop v schengen
    03:20
    Iz 24UR: Hrvaška in vstop v schengen

"Odkar se udeležujem zasedanj Evropskega sveta, me nobena stvar več ne preseneti. Če bo Evropska komisija delovala politično, če bo zaobšla strokovno oceno, potem bo tudi Slovenija seveda ravnala politično," se je danes ob robu splošne razprave 74. Generalne skupščine ZN na naše včerajšnje razkritje, da je po neuradnih informacijah odhajajoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću obljubil zeleno luč za vstop v schengen, odzval slovenski premier Marjan Šarec

Šarec je med drugim danes v New Yorku zavrnil tudi očitke, da Slovenija ni dovolj glasna pri uveljavljanju interesov glede Hrvaške.
Šarec je med drugim danes v New Yorku zavrnil tudi očitke, da Slovenija ni dovolj glasna pri uveljavljanju interesov glede Hrvaške. FOTO: AP

Slovenijo po njegovih besedah skrbi predvsem varnostni vidik, zdi pa se mu zelo neresno, da so to zadevo uvrstili na dnevni red tik pred iztekom mandata te komisije.

Kolegij evropskih komisarjev bo vprašanje pripravljenosti Hrvaške na vstop v schengensko območje predvidoma obravnaval 16. oktobra. Tako kaže osnutek dnevnega reda, ki pa se lahko še spremeni. Komisar za notranje zadeve Dimitris Avramopulos je sicer po neuradnih informacijah v notranjih postopkih že potrdil, da Hrvaška izpolnjuje pogoje.

"Vemo, da je imeti schengensko mejo izjemno zahtevno," je poudaril. Dodal je, da ga skrbi, ker Hrvaška nima rešenega praktično nobenega mejnega vprašanja z nobeno državo. "Kako lahko potem zaobidemo ta vprašanja in kar avtomatično je nekdo primeren za vstop v schengen," je dodal.

Premier je poudaril, da je bila Slovenija doslej vedno konstruktivna, vedno je izpolnjevala vse zaveze Evropske komisije in je bila vedno solidarna ter iskala rešitve skupaj z drugimi.

Na vprašanje, ali bo Slovenija vložila veto, Šarec ni odgovoril naravnost. "Slovenija bo ravnala tako, kot se bo v tistem trenutku pokazalo, da je prav in v interesu Slovenije, pa ne samo Slovenije, ampak predvsem v interesu vladavine prava," je odgovoril.

Šarec je zavrnil navedbe, da Slovenija ni dovolj glasna pri uveljavljanju interesov glede Hrvaške. "Mi smo to izpostavili, stališča so znana. Sodišče je, kar zadeva arbitražo, razsodilo in mi smo pripravljeni čakati še naprej, ker je pravo na naši strani in čas je, da tudi evropske ustanove to počasi dojamejo."

"Kdo bo potem še zaupal sodiščem in ne vem komu vse, če greš v nek dolgotrajen proces, ki tudi stane in potem se te odločitve sodišč gladko zavrže in ne spoštuje? To ni prava pot in Slovenija bo vztrajala na poti vladavine prava," je sklenil premier.

Cerar: Slovenija je zainteresirana, da se schengenska meja pomakne

Že pred predsednikom vlade pa se je odzval tudi minister za zunanje zadeve Miro Cerar

Cerar je sicer dejal, da te informacije ne bo komentiral, ker ni preverjena, da pa Slovenija na splošno in načelno je zainteresirana, da se schengenska meja pomakne s točke, kjer jo zdaj varujemo mi, na meje Hrvaške z njenimi sosedami.

Zunanji minister Miro Cerar.
Zunanji minister Miro Cerar. FOTO: AP

Končno odločitev o tem, ali lahko neka država vstopi v schengen, sicer sprejmejo članice EU s soglasjem. Romunija in Bolgarija na primer na ta korak čakata že več kot osem let. Njun vstop je bil sprva predviden marca 2011, vendar sta tedaj Nemčija in Francija temu odločno nasprotovali, češ da morata državi prej pokazati zadosten napredek v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu.
"Če razširimo ta prostor, bodo naši ljudje, naši gospodarstveniki potovali lažje tudi na Hrvaško in bo zato za vse bolje. Vendar mora sosednja Hrvaška za to, da vstopi v schengen izpolniti najprej varnostno-tehnične pogoje, se pravi zagotoviti, da lahko svoje meje s Srbijo, Bosno in Hercegovino itn., varuje tako učinkovito, da ne bo prihajalo do ilegalnih migracij, da bo ta meja nasploh učinkovito varovana," je poudaril zunanji minister in dodal: "Drugič seveda mora Hrvaška izpolniti tudi tisti pogoj, ki mu rečemo spoštovanje evropskih demokratičnih in pravnih standardov, predvsem vladavine prava, kar pomeni tudi spoštovanje mednarodnih pravnih zavez in mednarodnih odločb, ki jih sprejemajo razsodišča."

"Mi podpiramo, da Hrvaška postane članica schengna, vendar pod temi pogoji, ki morajo biti definitivno izpolnjeni," je dejal.

Cerar še dodaja, da ni mogoče pristati na to, da Hrvaška teh pogojev ne bi izpolnila: "Ne moremo pristati na to, da bi Hrvaška kljub neizpolnjevanju bodisi varnostno-tehničnih pogojev bodisi spoštovanja demokratičnih in pravnih standardov, se pravi spoštovanja mednarodnih odločb razsodišč, pa tudi same vladavine prava kot takšne, lahko vstopila v schengen. To je po mojem nesprejemljivo in ne gre le za Slovenijo. Gre tudi za EU, ki ne more v schengensko območje sprejeti države, ki ne spoštuje evropskih standardov. To je tisto temeljno vprašanje, ki ga vedno izpostavljamo in ga bomo tudi v prihodnje," je sklenil minister.

Juncker Plenkoviću zagotovil, da razlogov za skrb ni

Kot je včeraj v oddaji 24UR poročala novinarka Suzana Perman, je po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah lobiranje Plenkovića za vstop Hrvaške v schengensko območje uspelo. Interni dogovor je bil sprejet pred časom, nazadnje zakoličen minuli teden v pogovoru med Plenkovićem in odhajajočim predsednikom evropske komisije Junckerjem. Hrvaški premier naj bi celo pričakoval, da bo ta točka uvrščena že na dnevni red komisije že 2. oktobra, a sta temu neuradno nasprotovala Frans Timmermans in Violeta Bulc.

Juncker naj bi Plenkoviću pred odhodom storil še zadnjo uslugo.
Juncker naj bi Plenkoviću pred odhodom storil še zadnjo uslugo. FOTO: AP

Bulčeva je v pisni izjavi danes poudarila: "Kolegij komisarjev o evalvaciji hrvaške pripravljenosti za vstop v schengensko območje še ni razpravljal. Internih postopkov, ki tečejo znotraj komisije, ne komentiramo, jih pa budno spremljamo in v njih aktivno sodelujemo."

Na podlagi neuradnih informacij je mogoče razumeti, da komisarji dokumenta o pripravljenosti Hrvaške na vstop v schengen še nimajo. Dobili naj bi ga nekaj dni pred načrtovano obravnavo točke na kolegiju. Od vsebine dokumenta bodo odvisni nadaljnji koraki komisarke Bulčeve, je slišati neuradno v Bruslju. 

'Hrvaška je izpolnila vsa merila'

Hrvaški premier Plenković je danes v Bruslju znova izrazil pričakovanje, da bo kolegij komisarjev potrdil oceno omenjenega odbora in da bo sprejel predlog pristojnih komisarjev, zlasti komisarja za notranje zadeve Dimitrisa Avramopulosa.

Zlasti pa se na to zanaša, ker je, kot je izpostavil, Juncker na obisku v Zagrebu junija rekel, da bo njegova komisija dala pozitivno priporočilo do konca mandata, ki se izteče konec oktobra.

O izjavi zunanjega ministra Cerarja, da lahko v schengen vstopi le država, ki spoštuje mednarodno pravo, kar v primeru Hrvaške zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe ne drži, pa je Plenković dejal, da so to politična vprašanja, ki se bodo odpirala v razpravi članic EU.

Za zdaj pa je zadeva v rokah komisije, gre za tehnična merila, ki so enaka za vse, in Hrvaška je izpolnila vsa merila, je zatrdil hrvaški premier v izjavi za hrvaške novinarje v Bruslju po srečanju z novoizvoljeno predsednico komisije Ursulo von der Leyen in pred srečanjem z Junckerjem.

V komisiji pa so po srečanju Junckerja in Plenkovića sporočili, da je Juncker ponovil stališče komisije, da bi Hrvaška morala postati polnopravna članica schengna in da komisija končuje svojo oceno.

Na vprašanje, kako v komisiji komentirajo izjavo slovenskega premierja Šarca, da če bo Evropska komisija delovala politično in zaobšla strokovno oceno, bo tudi Slovenija ravnala politično, pa so ponovili, da je "komisija politično barvno slepa" ter da je primer Slovenije in Hrvaške glede arbitraže na sodišču.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (535)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cakra
19. 10. 2019 12.29
+2
Če pogledate medije iz drugih držav ,dobiš občutek da naših politikov nihče ne jemlje več resno.
Borut Stari
11. 10. 2019 15.24
-2
Kratko malo po Partijsko. Ko komesar reče,da Boga ni, ga tudi ni. Hrvaška bo konec meseca v Schengen-u.
IS58
11. 10. 2019 15.18
+4
Tik pred zdajci, naj se naša politika končno izjasni, kaj mislijo. Bojim se, da nič ne mislijo in da imajo kratek zgodovinski spomin.
Jozef Trtica 3
11. 10. 2019 14.43
+4
Se mora srka zahvaliti za otoček.
Frane Šajn
29. 09. 2019 16.06
+3
Mogoče zveni neresno dragi Šarec ampak z domačimi pomagači vse bolj verjetno!
Albertini
27. 09. 2019 18.55
+4
Pozabil si omeniti prisluhe v postopku v Erjavcevem Teamu...
Klotilda H
27. 09. 2019 17.57
+11
ARBITRAŽNO SODIŠČE JE ŽE NEKAJ DESETLETIJ INŠTITUCIJA V OKVIRU OZN: do sedaj so še vse države spoštovale odločitve tega sodišča, razen kitajske in hrvaške.
Albertini
27. 09. 2019 15.22
+1
Karantanija @ si ti mnenje ostvarjas na podlagi 100 komentarjev ki predstavljajo 0.00001 % celote. Zavedeni ste , smo s strani medijev , politike...saj nevemo vec kaj je res..fake news trobila vsepovsod
Misija1
27. 09. 2019 15.10
+1
Za razliko od hrvaških, naši politiki nimajo ja** d da bi lobirali za te zadeve. Briga naše politike za nas in državo. Zakaj bi tvegali službo in svoj čas, če pa je lažje ne storiti ničesar in se oklepati stolčkov čimdlje ter mastno služiti za nič dela. Hrvaški politiki so veliko bolj patriotsko nastrojeni in zato tudi delajo več v tej smeri. Naši pa po liniji najmanjšega odpora, da se ne bi kje zamerili kateremu od glavnih v EU in posledično odleteli iz stolčka.
denden
27. 09. 2019 14.48
+15
Kakšna vladavina prava v Evropi? Slovenija varuje evropsko schengensko mejo s Hrvaško, Evropa pa ne zna povedat niti tega, kje ta meja natančno poteka.
Karantanija
27. 09. 2019 14.38
+5
Poglejte na hrvaške portale, da boste videli, kako grdo komentirajo o Slovencih Hrvati, kako dominira v Bruslju njihov premier v zvezi s tem problemom, saj meni, da so že dolgo v EU in da jih na dolgi rok Slovenci ne moremo več ovirati pri vstopu v šengen. Kdo je kriv?
posrečen
27. 09. 2019 14.20
+0
V Kumrovec brez meja !!
brabusednet
27. 09. 2019 14.08
+3
Ko bo EU pritisnila se bo levičarski Šarec v hlače podelal.Podobno je bilo,ko so Hrvate blokirali za vstop v EU.Vsi ti levičarski politiki so navadni Cmerarji z dotičnim na čelu.
poneumljanje
27. 09. 2019 14.21
+6
Volga Malek
27. 09. 2019 13.59
-1
'Samo napihovali se bodo kako nasprotujejo, zraven bodo pa pripravljali teren za odobritev. Narod morajo prepričati, da je vstop CRO v Šengen plus za Slovenijo. To je njihova edina naloga. Tako se bodo obdržali na stolčih.' To je misija super Marjana. Naivni ljudje pac nasedajo na lepe besede in floskule super Marjana kako bo Slovenija 'ukrepala'. 'Ukrepanje' tovarisa super Marjana.
poneumljanje
27. 09. 2019 14.23
+7
Ti kar nakladaj, samo zapolni si, da te bom v manj kot mesecu zelo popljuval in te spomnil na tale tvoj post !
Volga Malek
27. 09. 2019 14.33
-6
@poneumljanje in potem svizec zavije cokolado 😂
poneumljanje
27. 09. 2019 14.38
+4
Ne svizec, ti se boš potuhnil kot svizec. Ma prav zanima kaj boš potem nakladal ?
Volga Malek
27. 09. 2019 14.41
-7
Volga Malek
27. 09. 2019 14.45
-4
Takrat to super Marjan rekel : 'Stop' in Slovenija bo resena. In Bruselj bo rekel : 'Pojdi naprej' in Marjan bo imel spet dolg nos. 😂
poneumljanje
27. 09. 2019 14.55
+4
Ampak dolg nos boš imela ti, ker Marjan Bruslja ne bo ubogal ! Kako spet, kdaj ga pa je od Brusla že imel, ne zaži in zavajaj. Tudi ti bi lahko imala svoj JAZ in povedala SEKTI, da boš pisala po svoji glavi, in ne po njihovem nareku !
Volga Malek
27. 09. 2019 15.15
-4
😂 sama mislim da bo Marjan mogel ubogat Bruselj ker brez kreditov pac ne gre ; kaj je letno 1 milijarda 720 milijov tujih investicij v Slovenijo ? Nicesar. Ze nacionalni dolg pokriva 90,50 % bdp kar je 39.803.797.603 € od 43 milijardnega proracuna ; nacionalni dolg na prebivalca znasa 19.315 € in se 56 € povecuje sekundno ; po oecd podatki. Vrhunsko nimas kaj @poneumljanje.
poneumljanje
27. 09. 2019 15.23
+6
Itak zavajanje in laži so vaša doktrina !
Volga Malek
27. 09. 2019 15.25
-6
@poneumljanje je zmanjkalo argumentov in je vse kar laz in zavajanje 😂
poneumljanje
27. 09. 2019 16.49
+2
A te podatke pa od Castruma kopiraš, on to obvlada, ali sta morda dvojčka ?
hothead
27. 09. 2019 13.53
+9
Zanimivo, da leta in leta sami sebi v skledo, ve s kaj !!!!!!!!
Transformerji
27. 09. 2019 14.05
-3
Potem se pa učenci učijo tudi o hlapcu Jerneju in njegovi pravici. Še sreča, da se učijo samo za ocene, bistva tako nihče več ne razume.
Albertini
27. 09. 2019 13.48
+6
Ali se kdo tu od komentarjev sploh vprasa kaj je dobro za Slovenijo ali samo kaj je dobro za vaš EGO. Premagati moramo CRO pa ceprav nebo nobene koristi od tega.. spomnim se g.Erjavca ( zunanjega ministra ) kako se je petelinil in naredil vec skode kot koristi
Volga Malek
27. 09. 2019 13.13
-4
'Samo napihovali se bodo kako nasprotujejo, zraven bodo pa pripravljali teren za odobritev. Narod morajo prepričati, da je vstop CRO v Šengen plus za Slovenijo. To je njihova edina naloga. Tako se bodo obdržali na stolčih.' To je misija super Marjana. Naivni ljudje pac nasedajo na lepe besede in floskule super Marjana kako bo Slovenija 'ukrepala'.
Volga Malek
27. 09. 2019 13.18
+2
Razumet pa moramo da ima Hrvaska veliko bolj vplivne partnerje v EU in prijatelje ter zaveznike poleg ZDA kot mala Slovenija ki hodi v Rusijo in Srbijo.
Volga Malek
27. 09. 2019 13.42
-3
Blejski strateski forum je zgolj kjer se 'nasi pomembni' delajo pomembne dobro jedo in pijejo ter povabijo tuje goste na obisk; ampak tuji gostje veliko bolje poznajo celotno situacijo Slovenije ki jo 'nasi' prodajajo naivnim ljudem kot 'uspesno drzavo' katere 'glas v EU steje nekaj'. Kar pa ni res ampak da je 'pranje na 100' uspesno pa ima vzroke v indoktrinaciji ; sama sem vesela da indoktrinacije nisem dozivela in da zivim v tujini. Del otrostva,mladosti v Juzni Ameriki in drugi del v JAR. Smilijo se mi pa indoktrinirani ljudje ker imajo glavo za okras ne za razmisljanje zato pa vedno 'vzge' nov obraz ali novi obrazi.
Ferdo Crni
27. 09. 2019 13.50
+0
O "mali" sloveniji je tukaj brezpredmetno govoriti. Hrvaška je enkrat večja pa je za svet tudi malček. Gre za spretnost diplomacije. Slovenska diplomacija je navadna komedija. Z vsemi bi in z vsemi ne bi. Do sosedov se obnašamo kot da smo leta 1942 in ne 2019. S tako zmešnjavo od dilomacije se nikamor ne pride.
Volga Malek
27. 09. 2019 13.57
-4
@FerdoCrni se strinjam. Diplomacija je ogledalo drzave.
Albertini
27. 09. 2019 13.01
-17
Ali je imela Slovenija rešeno mejno vprasanje ko je vstopala v EU in Schengen ? Takrat nisem zasledil nekih hudih pritiskov s strani EU drzav, ces da lahko vstopijo samo drzave ki imajo resena mejna vprasanja..Mislim da bo potrebno popustiti saj je za Slovenijo dobro da se Schengen premakne na jug.Prosim za argumente zakaj je dobro da se Schengen ne premakne ker jaz ne vidim niti enega.
poneumljanje
27. 09. 2019 13.14
+11
A si dobro prebral članek, očitno je, da ga nisi in pišeš na pamet !
brezvode
27. 09. 2019 12.58
+18
EU je koruptivna združba, ki molze male države z lažnimi obljubami o združevanju in prostem pretoku dobrin in ljudi, predvsem kapitala, ki gre ven v eksotične države. Hrvate zablokirat za 100 let. Dajmo g. Šarec tu pokažite svojo držo.
Klotilda H
27. 09. 2019 12.37
+8
ARBITRAŽNO SODIŠČE JE ŽE NEKAJ DESETLETIJ INŠTITUCIJA V OKVIRU OZN: do sedaj so še vse države spoštovale odločitve tega sodišča, razen kitajske in hrvaške.