Slovenija

FOTO: Cerar dan po odstopu že napovedal odločno bitko za nov mandat

Ljubljana, 15. 03. 2018 06.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min

Miro Cerar je v pismu članom stranke SMC še enkrat povzel razloge za svoj odstop in zatrdil, da je bila poteza nujna in premišljena. "Le naša skupna odločnost lahko zdaj pokaže državljanom in državljankam, da ima potrpežljivost svoje meje," je zapisal in napovedal odločno bitko za nov mandat. Predsednik Borut Pahor po srečanju s Cerarjem ni predlagal novega mandatarja, predčasne volitve pričakuje v drugi polovici maja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kdo je v resnici odgovoren za gospodarsko rast?
    02:51
    Iz 24UR: Kdo je v resnici odgovoren za gospodarsko rast?
  • Iz 24UR: Ne bodo iskali novega mandatarja
    01:34
    Iz 24UR: Ne bodo iskali novega mandatarja
  • Iz 24UR: Kaj bo delala vlada v odstopu?
    01:28
    Iz 24UR: Kaj bo delala vlada v odstopu?
  • Celotna odstopna izjava Mira Cerarja
    06:18
    Celotna odstopna izjava Mira Cerarja
  • Iz 24UR ZVEČER: Mnenja soočili Vrtovec, Han, Lisec in Toplak
    23:15
    Iz 24UR ZVEČER: Mnenja soočili Vrtovec, Han, Lisec in Toplak
  • Iz SVETA: Cerar o kaplji čez rob
    02:22
    Iz SVETA: Cerar o kaplji čez rob
  • Iz SVETA: Parlamentarne volitve bodo sredi maja
    01:01
    Iz SVETA: Parlamentarne volitve bodo sredi maja
  • Iz SVETA: Kaj bo z nedokončanimi projekti vlade?
    01:21
    Iz SVETA: Kaj bo z nedokončanimi projekti vlade?
  • Iz SVETA: Bi morala Leben in Dragonja izgubiti službo?
    02:50
    Iz SVETA: Bi morala Leben in Dragonja izgubiti službo?
  • Iz SVETA: Kaj z dogovori s sindikati?
    01:34
    Iz SVETA: Kaj z dogovori s sindikati?
  • Iz SVETA: Šarec o predčasnih volitvah
    03:03
    Iz SVETA: Šarec o predčasnih volitvah
  • Iz SVETA: Vizija in pričakovanja so bili, pešalo je pri realizaciji
    02:47
    Iz SVETA: Vizija in pričakovanja so bili, pešalo je pri realizaciji
  • Iz 24UR: Slovenija gre na predčasne volitve
    04:06
    Iz 24UR: Slovenija gre na predčasne volitve
Miro Cerar je članom SMC v pismu še enkrat razložil, da je bil njegov odstop nujna in premišljena poteza.
Miro Cerar je članom SMC v pismu še enkrat razložil, da je bil njegov odstop nujna in premišljena poteza. FOTO: AP

Predsednik vlade v odhodu Miro Cerar, ki je v sredo v luči odločitve vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o zakonu o drugem tiru odstopil s položaja, je svojo odločitev podrobneje opisal članom stranke SMC.

"Potem ko ste mi naklonili tako jasno in odločno podporo na nedavnem kongresu, sem moral taisto odločnost in jasnost pokazati vsem, ki si prizadevajo ne le preprečiti naše prihodnje uspehe, ampak tudi izničiti opravljeno delo," je članom svoje stranke sporočil v pismu in razložil, da se je tako odločil, ker je ugotovil, da tudi v prihodnjih tednih ne bo nič drugače. "Zato sem se odločil za to, da mandat, ki smo ga dobili od ljudi, ljudem vrnem."

"Rad bi, da prav vsi veste, da je šlo za premišljeno, preudarjeno in predebatirano potezo, ki nam omogoča, da krenemo v argumentirano in odločno bitko – za nov mandat," je napovedal prihodnje poteze SMC in poudaril, da bodo zdaj nekatere reči preprosto drugačne. Izrazil jim je tudi hvaležnost za podporo in zaupanje ter poudaril, da je ključen njihov program, o katerem se bodo odločali volvci.

"Z vašo pomočjo se te preizkušnje prav nič ne bojim, saj sem v teh letih skupnega dela spoznal, da še kako dobro veste, kaj je prav in kaj narobe," je še zapisal in dodal: "Kot predsednik vlade in kot vaš predsednik vidim dolžnost posameznika do drugih pred pravico. Na družbo gledam kot na celoto, v kateri mora vladati pošten odnos med različnimi skupinami. Samo tako gremo lahko naprej. Na bolje za vse."

Predčasne volitve že v drugi polovici maja?

Cerar je danes svojo potezo podrobneje pojasnil tudi predsedniku republike Borutu Pahorju.

"Predsednik Pahor ocenjuje, da bo zaradi odstopa predsednika vlade prišlo do predčasnih volitev, predvidoma v drugi polovici maja. Predsednik Pahor je že danes sprejel odločitev, da Državnemu zboru v tem sklicu ne bo predlagal novega kandidata za predsednika vlade. Meni, da je primerneje razpisati predčasne parlamentarne volitve," so sporočili iz Pahorjevega urada.

Ker imajo pravico do predlaganja kandidata za predsednika vlade tudi poslanske skupine oziroma najmanj 10 poslancev, se bo o tem in o roku za določitev predčasnih volitev predsednik republike prihodnji teden posvetoval z vodji poslanskih skupin, so še zapisali. 

Cerar je sicer danes o svojem odstopu tudi formalno obvestil predsednika DZ Milana Brgleza. Državni zbor se bo z njegovim odstopom seznanil prihodnji teden, nato bodo sledili postopki iskanja kandidata za novega mandatarja oziroma razpis predčasnih volitev.

Dogajanje v Sloveniji podrobno spremlja tudi evropski politični vrh. "Jean-Claude Juncker je v stiku s političnimi voditelji na Slovaškem in v Sloveniji ter pozorno spremlja dogodke v državah," so sporočili iz tiskovne službe Evropske komisije v odzivu na odstop premierja Mira Cerarja. 

Predloga za novega mandatarja ne gre pričakovati

Obvestilo o odstopu predsednika vlade se bo uvrstilo na dnevni red seje državnega zbora najpozneje v sedmih dneh od prejetja. S Cerarjevim odstopom se bo tako DZ seznanil prihodnji teden, predvidoma na redni seji, ki se bo začela v ponedeljek. Tedaj bodo poslanci uvodoma odločali, ali bodo razširili dnevni red seje, znano pa bo tudi, kdaj bo seznanitev s Cerarjevim odstopom na dnevnem redu.

Predsednik vlade ima sicer pravico odstop obrazložiti v državnem zboru. O odstopu predsednika vlade DZ ne glasuje, ampak le ugotovi, da mu je prenehala funkcija.

Cerar je Pahorju obrazložil svojo odločitev, ta se je odločil, da novega mandatarja DZ-ju ne bo predlagal.
Cerar je Pahorju obrazložil svojo odločitev, ta se je odločil, da novega mandatarja DZ-ju ne bo predlagal. FOTO: Miro Majcen

Predsednik republike ima nato 30 dni časa, da predlaga državnemu zboru kandidata za novega predsednika vlade. Ob odstopu takratne premierke Alenke Bratušek leta 2014 je sicer prevladalo mnenje, da se rok lahko skrajša, če se vsi kvalificirani predlagatelji odpovejo možnosti predlagati kandidata za mandatarja.

Če novega kandidata za mandatarja ni, to formalno ugotovi tudi DZ, nato pa začne teči nov 14-dnevni rok, v katerem bi lahko mandatarja predlagala poslanska skupina ali najmanj 10 poslancev. Če še ta ni uspešen, pa sledi še tretji, 48-urni rok, v katerem lahko poslanci odločijo še o tem, ali bodo šli v tretji krog volitev mandatarja.

Glede na bližino rednih volitev predloga novega mandatarja bržkone ni pričakovati. To bi odprlo pot za razpustitev državnega zbora in volitve. Vprašanje pa je, ali bodo te predčasne ali redne. Predčasne volitve se namreč v skladu zakonom o volitvah v državni zbor opravijo najpozneje dva meseca po razpustitvi DZ.

Če bi Pahor razpustil parlament in razpisal predčasne volitve, te tako ne bi potekale bistveno prej kot redne, za katere se je kot najverjetnejši datum omenjal 10. junij.

Ne glede na to, ali bodo volitve redne ali predčasne, bo morala vlada do imenovanja nove opravljati tekoče posle.

Janez Janša meni, naj bodo volitve v DZ in referendum 10. junija.
Janez Janša meni, naj bodo volitve v DZ in referendum 10. junija. FOTO:

Janša ne verjame Cerarjevim razlogom za odstop, referendum predlaga skupaj z volitvami v DZ

Predsednik SDS Janez Janša ne verjame pojasnilom Cerarja, da je bila kaplja čez rob za njegov odstop razveljavitev referenduma o drugem tiru, češ da se je o tej že na veliko govorilo po hodnikih sodnih palač. Po njegovi oceni so bila pravi razlog za odstop razkritja na komisiji DZ za nadzor proračuna prejšnji teden, "na kateri smo izvedeli, da v nasprotju z zakonodajo in dvema mednarodnima sporazumoma Hrvaška rubi premoženje NLB in da se to dogaja že od leta 2015".

"Izvedeli smo tudi, da je bil vrh koalicije o tem ves čas obveščen, da je banka prosila za zaščito, a se ni zgodilo nič," je dejal. Odstop je tako po Janševi oceni beg pred odgovornostjo v tej zadevi.

Drugi motiv za odstop pa je po besedah predsednika SDS strah pred obravnavo poročil preiskovalnih komisij DZ, a je dodal, da bodo v SDS naredili vse, da do obravnav pride.

Sam tudi meni, da odstop Cerarja ne bi smel povzročiti, da bomo na volitve "tako kot leta 2011 in 2014 odšli v nekem vzdušju izrednega stanja, medtem ko bo razprava o temeljnih težavah ostala v ozadju".

Povedal je še, da so v SDS veseli, da so zbrali dovolj podpisov za izredno sejo, na kateri bi DZ obravnaval ustavni zakon za zaščito NLB. "Pričakujemo dvotretjinsko podporo, pričakujemo resno obravnavo tega predloga, odprti smo za morebitne dopolnitve," je dejal Janša.

V SDS menijo, da postopkov v zvezi s tem ne gre zavlačevati. V tem času bodo namreč lahko Slovenija in davkoplačevalci dodatno oškodovani, je ocenil in spomnil, da nad NLB visi za 430 milijonov evrov morebitnih dodatnih obveznosti.

Čuš in Veber zagotavljata svojo pripravljenost na volitve

Nepovezani poslanec Andrej Čuš, ki je pred kratkim prevzel vodenje stranke Zeleni Slovenije, ter Janko Veber, ki ustanavlja stranko Sloga, sta zagotovila, da bodo šli na volitve pripravljeni. Veber je pozdravil izjavo premierja v odstopu, da oblast vrača ljudstvu, Čuš pa meni, da je Cerar odločitev o odstopu sprejel prepozno.

Premierju v odhodu Čuš očita, da je "sestavil porazno ministrsko ekipo in se obdal s svetovalci, ki so očitno delali za vse, samo za SMC ne". Čuš je ocenil, da je odstop predsednika vlade Mira Cerarja "odraz katastrofalne koalicijske dinamike med Židanom in Erjavcem, saj sta se prvaka SD in DeSUS velik del mandata obnašala, kot da sta v opoziciji". Meni tudi, da je Cerar z odstopom dokončno potopil SMC.

Nepovezani poslanec Janko Veber potezo Cerarja, da oblast vrača v roke ljudstva, sprejel z odprtimi rokami. "Pomembna sta nacionalni interes in gospodarstvo, ne pa črke zakona," je dejal.

Bratuškova: Odgovornost vlade ni nič manjša

Poslanka Alenka Bratušek ocenjuje, da bo premier v odhodu vodenje države nasledniku prepustil v kritičnih razmerah in da je bila vladna koalicija zelo krhka. "Ko postaneš predsednik vlade, prevzameš nase ogromno odgovornost za vodenje države, a to moraš ugotoviti prvi dan, ne šele dva meseca pred volitvami," je v izjavi v DZ opozorila Bratuškova in dodala, da je v vodo padel še zadnji Cerarjev projekt, "ki so mu rekli politična stabilnost".

Poudarila je, da je Cerar državo prevzel v dobri kondiciji, ko je bila gospodarska rast 3,1-odstotna, in ne on ne koalicijski partnerji ne morejo govoriti, da so državo rešili iz krize.

NSi: Slovenija si lahko oddahne, da te vlade ni več

Podpredsednik NSi Valentin Hajdinjak je v odzivu na odstop Cerarja dejal, da vlada ni imela jasnih prioritet in ciljev, zato odstop pozdravlja. "Skrajni čas je, da priložnost za vodenje države dobimo stranke, ki imamo rešitve in mislimo resno." Pojasnil je, da je premier venomer prevzemal odgovornost za svoje ministre, tudi ko mu je opozicija večkrat predlagala njihovo zamenjavo, ker da niso delali dobro.

"Namesto da bi se vlada ukvarjala s problemi, ki tarejo ljudi, je bila razglašena in se je ukvarjala sama s sabo," je bil do aktualne vlade kritičen podpredsednik NSi. Po njegovih besedah je čas, da "uredimo poslovno okolje, zvišamo plače, znižamo davke, uredimo zdravstveni sistem, se usmerimo v prihodnost in pripravimo Slovenijo na izzive, ki so pred nami".

V NSi se predčasnih volitev ne bojijo. "Na volitve lahko gremo tudi jutri, kajti skrajni čas je, da Slovenija dobi vlado, kot si jo zasluži, vlado, ki bo reševala probleme državljank in državljanov," je prepričan.

V SD se zavzemajo za predčasne volitve

Vodja poslancev SD Matjaž Han je sporočil, da se SD zavzema za predčasne volitve v DZ in čimprejšnje oblikovanje nove operativne vlade. Ocenjuje, da se težavam v javnem sektorju ne bodo mogli izogniti, a po njegovem mnenju sedanja vlada ne more skleniti dogovora s sindikati, pač pa je treba to preložiti na prihodnjo.

Cerar se je po Hanovem mnenju verjetno odločil za odstop tudi zato, ker je bil razočaran nad nekaterimi, verjetno tudi svojimi, odločitvami v vladi. Spomnil je, da dva velika projekta nista uresničena, to sta zdravstvena reforma in drugi tir. "Kazanje s prstom na koalicijske partnerje razumem kot predvolilno gesto. A v tem času je čustva treba dati na stran," je odgovoril na Cerarjeve očitke koalicijskim partnerjem. Ponovil je, da kot koalicijski partnerji čutijo soodgovornost za razmere.

Tudi sicer opozarja na preudarnost. Spomnil je na arbitražo, pri čemer se je s Hrvati in Evropsko komisijo treba pogovarjati, ter na problem okoli NLB. "Vse ostalo lahko mesec ali mesec in pol počaka," je prepričan.

Ponovil je stališče, da ta vlada projekta drugi tir ne bo izpeljala, zato ga je treba prepustiti novi vladi, ki bo imela glede tega svojo idejo. V tem primeru obstoječi zakon o drugem tiru ni več potreben, je ocenil.

V SD po njegovih besedah ne bodo podprli morebitnega predloga za novega mandatarja. Vladi pa predlagajo, da se do volitev vzdrži kadrovskih potez, a da poskrbi "za trenutno največjo družbeno neenakost in da učinkovito ukrepa proti dolgim čakalnim vrstam v zdravstvu".

V SD se tudi v prihodnosti vidijo v levi ali levosredinski vladi, "saj mislimo, da desne vlade dokazljivo delajo državljankam in državljanom v Sloveniji škodo". 

Jurša: Želim si, da bi bile volitve čim prej

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je Cerarjev odstop ocenil kot marketinški korak, saj je po njegovem mnenju ugotovil, da "v lastnih ministrih nima dovolj vetra". To je označil za pravo potezo, če je premier in predsednik SMC ugotovil, da naprej ne more več. Sicer pa si Jurša ne predstavlja, kako bi Cerarjeva vlada zdaj reševala odprte pomembne projekte, saj da koalicije že nekaj časa ni in je vprašanje, če se lahko "nekaj pametnega sploh še sprejme".

Sam se zavzema za čimprejšnje, predčasne volitve v DZ, da bo nova vlada lahko reševala pomembna odprta vprašanja.

Jurša je spomnil, da je že tretji mandat v DZ in da je prva dva končal predčasno. Želi si, da bi aktualnega izpeljali do konca, "a sedaj te možnosti ne vidim in si želim, da bi bile volitve v DZ čim prej". Po njegovih navedbah je sicer vprašanje, ali lahko postopek predčasnih volitev steče prej kot za redne. Zagotovil je, da DeSUS po Cerarjevem odstopu v prihajajočih postopkih zagotovo ne bo predlagala mandatarja, glede na to, da je časa do volitev zelo malo, pa meni, da tega tudi druge stranke ne bodo storile.

Vodja poslancev DeSUS je dejal, da kot koalicijski partnerji prevzemajo določeno odgovornost za razmere na različnih področjih, na primer v zdravstvu, vendar odgovornost, ki je sorazmerna z njihovimi glasovi oz. močjo v vladi. Spomnil je, da jih je SMC pri nekaterih zadevah preglasovala in s koalicijsko SD niso mogli vplivati na odločitve, denimo glede dviga plač direktorjem v javnih zavodih. Za to odgovornosti ne morejo prevzeti. So pa vendarle dvakrat v DZ podprli ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc ter še ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča.

V SLS so prepričani, da bi morali odgovornost za nastalo politično krizo prevzeti tudi stranki SD in DeSUS.
V SLS so prepričani, da bi morali odgovornost za nastalo politično krizo prevzeti tudi stranki SD in DeSUS. FOTO: POP TV

V SMC bi ključne projekte v DZ peljali naprej

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer Cerarjev odstop vidi kot edini možen v položaju, v katerem so "se bolj ali manj soočali le še s petelinjimi boji med posameznimi interesi".

Zavrnila je nekatere ocene, da je Cerar ravnal neodgovorno, pritrdilno pa odgovorila na vprašanje, ali je za trenutno stanje v državi odgovorna tudi SMC. "Za stanje v zadnjih treh letih in pol je polno odgovorna SMC s svojimi političnimi partnerji in sprejetimi oz. nesprejetimi političnimi odločitvami. Bi bilo pa kar nekaj političnih odločitev boljših, če bi jih sprejemala zgolj SMC in se o njih ne bi bilo treba usklajevati v koaliciji. Govorim o zdravstveni reformi, drugem tiru, dialogu s sindikati in drugem," je dejala. Meni sicer, da je stanje v državi dobro.

Napovedala je, da se bodo v stranki zavzeli, da vse ključne projekte v DZ po odstopu premierja peljejo naprej, pri čemer je navedla vprašanje implementacije arbitraže, NLB in referenduma o drugem tiru. Napovedala je, da bodo kljub razveljavljenemu referendumu postopki za izgradnjo drugega tira tekli naprej, in sicer preko Direkcije RS za infrastrukturo, "kolikor bo to možno in kolikor je dovoljeno". Glede pogajanj s sindikati javnega sektorja je dala vedeti, da so za vlado najverjetneje končana.

Za volitve pa se ji ne zdi pomembno, ali so redne ali predčasne, saj časovno med njimi ne bo velike razlike. "V rokah predsednika republike je, da se odloči o tem. Sama mu zaupam, da se bo odločil na najboljši možni način," je dejala.

V SLS pozdravljajo odstop premierja in pripravljajo gospodarnejši finančni načrt za drugi tir.

SLS: Pripravljeni smo na volitve

Cerarjev odstop je z vidika SLS dobra poteza za državo, vendar žal nekaj let prepozna, pravijo v stranki. "Preseneča nas, da je Cerar kot doktor prava in strokovnjak za ustavno pravo izkazal dvom v odločitve sodišča. Ob tem želimo poudariti, da morata poleg Cerarja in njegove SMC odgovornost za nastalo politično krizo prevzeti tudi koalicijski partnerici SD in DeSUS. Koalicijski partnerji z razliko od vladajoče stranke imata dolgoletne politične izkušnje in bi prav zaradi tega lahko preprečili marsikatero škodljivo potezo te vlade," so zapisali.

Predsednik stranke Marko Zidanšek je prepričan, da je čas, da Slovenija v parlamentu spet dobi verodostojne politične predstavnike, ki ne bodo iztirili na prvih resnejših preizkušnjah. "V SLS smo pripravljeni na volitve in na prevzem odgovornosti za prihodnost. Vemo, kam gremo: varno, lokalno in gospodarno zremo v nove izzive."

Mesec in Šarec: Odstop je logična posledica

Vodja poslanske skupine Levice Luka Mesec je razlog za premierjev odstop vidi v tem, da se je vlada z nekaterimi projekti znašla v slepi ulici, za kar odgovornost po njegovem nosi koalicija sama oziroma posamezne koalicijske partnerice. Pravi še, da za to vlado ne bo nihče točil solz in da so sami na volitve pripravljeni.

Marjan Šarec, ki mu javnomnenjske ankete trenutno kažejo najvišjo podporo na volitvah, je odstop Cerarja označil kot logično posledico "poraza na ustavnem in vrhovnem sodišču, kakor tudi notranjih trenj v koaliciji".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1589)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lahunin
23. 03. 2018 13.52
SE ZA PASTIRJA NISI PRIMEREN
LLLEPI
22. 03. 2018 11.46
+1
Torej je odstopil samo da opere krivdo in zeli ponovno na polozaj ki mu bo ponovno omogocal legalizacijo novih cudnih podvigov ki se poznajo v njegovi denarnici in ki so prekrite narodu ki ga voli.No pa saj si je narod sam kriv
Karantanija
21. 03. 2018 12.18
+1
Bravo, g. Cerar, odstopili ste sami, kar ne moremo reči za nekatere, ki so se držali in bi se še radi držali vladanja kot pijanec plota! Še enkrat dobite moj glas!
mackon08
21. 03. 2018 22.15
+0
jankoa zaradi takšnih kot si ti je takšno stanje. Odstop je dejanje nesposobneža, sami so to zakuhali. Zakonsko bi mu morali prepovedati delovanje v politiki, hinavcev in strahopetcev ne rabimo.
Karantanija
22. 03. 2018 09.24
Takih, ki zavirajo razvoj Slovenije, ne potrebujemo!
LLLEPI
22. 03. 2018 11.50
+1
Takticna odlocitev odstop na koncu mandata.Vi kar volite vas nic ne izuci niti minimalec bedne pezije zavod za zaposlovanje nic stipendij ni delovnih mest ne za mlade ne za stare objavlja se samo studensko delo.To pa ste dosegli sami z volitvami od osamosvojitve naprej in si se vedno zatiskate oci in si lazete da je vedno bolse.Le tako naprej.
LLLEPI
22. 03. 2018 12.18
+1
Se malo pa bo potrebno delati do 70 ega leta za bedno penzijo pozabili pa ste da vas polovica ali se vec nikoli ne bo zadostilo tem pogojem.Se pravi da ne boste upraviceni niti do te bedne pezije.Zamislite se torej kdo vas bo prezivljal na stara leta ???
genir
17. 03. 2018 21.14
+5
V ustavo je treba zapisat, da politiki za svoja dejanja kazensko odgovarjajo. Pa da vidim potem kako se bojo silili v parlament.
puspan
18. 03. 2018 19.25
+1
Odličen predlog in takoj podpišem. Ampak, če bi se omenjeni kriteriji res udejanjili, bi bil Cerar med zadnjimi, ki bi bil poklican na odgovornost.
mackon08
21. 03. 2018 22.18
+1
Če bi to udejanjili bi Cerar bil prvi v vrsti. Vse kar je obljubljal od poštenosti pa tako naprej, vse je delal kontra. Nemoralen do dna. Da ne bo pomote nisem v nobeni stranki in nikoli ne bom, ker se s pokvarjenci ne družim.
LLLEPI
22. 03. 2018 11.52
+1
Se bo parlament spremenil v najvecji zapor v Slo ga ni politika ki bi lahko odkorakal svobodno iz parlamenta ups iz tega zapora.Tako da od tega zakona ne bo nic
helter skelter
16. 03. 2018 11.31
+3
Me pa čudi, da je slovenski folk padel na finto "Cerar največji ustavni strokovnjak v Sloveniji" ... Ma tip ni niti blizu strokovnjaka, v Sloveniji je na desetine boljših pravnih strokovnjakov od njega. Nima nobene resne pravne biografije, nikjer v tujini ni predaval, nobene resne pravne knjige ni izdal ..... Znana je samo njegova knjiga, Kako sem otroke učil demokracije!?!?!? Ja, z duplimi potnimi stroški .... Umetno ga je naredila RtvSlo, kjer je bil zaradi slavnega telovadca ateja in pravoverno politično usmerjene mame Zdenke aboniran za pravne komentarje in prikazan kot pravni strokovnjak ..... Sicer smo pa videli zadnje dni njegovo pravno strokovnost, ko ga je, kot ustavnega pravnika, na njegovem terenu povozil upokojenec Vili v zelenem puloverju ....
mackon08
21. 03. 2018 22.19
Tako je če ne bi bil sin znanih staršev ,bi bil v najboljšem primeru uradnik za okencem.
helter skelter
16. 03. 2018 11.02
+1
Cerar pravi, da je država v fantastičnem stanju .... on pa odstopi ..... zdaj pa razumi ....
aerton
16. 03. 2018 10.56
+4
ALO MIRO!!!!! TI si dal odpoved davkoplačevalcem kateri so ti zagotovili položaj, in strahopetno pobegnil in sedaj bi se prijavil na isto delovno mesto!!!!!!!! Pa to je novo dno poniževanja ljudi. Mislim da si ne zaslužiš niti prestopit prag parlamenta. Zame si bil in boš za vedno navadna preračunljiva reva.
trunck
16. 03. 2018 10.45
-1
Doma imam LCD TV star 3 leta, ampak poglej poglej najnovejša tehnologija. KO se na ekranu pojavi Janez, TV oddaja tudi vonj (smrdi, smrdi, ...)
PS2Xministri
16. 03. 2018 10.52
-2
Tudi tvoj LCD je verjetno smrdljivi.. kjer drugače nebi delal v tvoji sobi.
JohnsonJohnson
16. 03. 2018 10.43
+1
pa dobro a je tega ego čisto ubil al živci?? Najprej vse imaš, potem vse zaj., odstopiš, pol bi se šel pa še enkrat vse skupaj od začetka.
Odrešenik666
16. 03. 2018 10.40
-2
Dosti je bilo tega nepotizma. Janezovi otroci delijo usodo vasih. Ni jim zivljenje levi ata preko partijskih vez olajsal.
RUBEŽ
16. 03. 2018 10.36
+2
Gospod Cerar, moj poklon. Ko gledam na TV ob Vas Bratuškovo, Janšo, Mesca in Tonina, sem samo še bolj prepričan, da boste dobili moj glas tudi na naslednjih volitvah. Vse kar Vam očitajo, bi Bratuškova in Janša lahko naredila že prej. Bratuškova očita Vam odstop. ONA SAMA JE ODSTOPILA 13 MESECEV PO IMENOVANJU. In ona je sedaj najbolj pametna. Janša Židana obtožuje kraje neke hiše. Največ pa je pokradel prav on. Od " prodaje " orožja naprej. Tako da, LE POGUMNO V BOJ. In ne bo se uresničila Janševa želja, da Vi več nikoli ne dobite priložnosti za sestavo vlade. Pričakujem pa ljudi na volitvah in to ČIM VEČ. In naj se pokaže, da SDS sploh NE SPADA V PARLAMENT. Z IVANOM JANEZOM JANŠO - NIKOLI VEČ. Ker so naredili že preveč slabega za državo in državljane.Pa upam da boste pametno izbrali koalicijo, ne spet neke prisklednike. Izogibajte se Erjavca. Obljublja 1000 € penzije samo zato, da pridobi upokojence. Ne vem kako to, da tega nategovanja niso spoznali sami in ga več NE BI volili za predsednika DESUS - a
HULK008
16. 03. 2018 11.17
+0
Že 25 let se lajna o orožju, pa še vedno ni nobenega dokaza oz še ni zaprt. Standardno spet izključujete.
puspan
18. 03. 2018 19.26
+1
puspan
18. 03. 2018 19.27
+1
helter skelter
16. 03. 2018 10.34
+1
Celo Bratuškova, ki je pred leti razlagala, kako veliki krogec spraviti v malega, je včeraj iz Cerarja naredila totalnega luzerja,, ki se ne spozna ne na številke, ne na politiko, ne na zakonodajo, celo pravo mu je tuje, čeprav bi naj doktoriral, da se o tresenju, živčnosti in katastrofalnem nastopu ne pogovarjamo .... totalno izgubljen v vesolju .... Pa temu ne bi dovolil voditi aktiva kmečkih žena..... Slovenci so mu pa zaupali vodenje države ...
plejadanka
16. 03. 2018 11.54
puspan
18. 03. 2018 19.32
+1
Dbitis, da se strinjaš z njo je seveda razumljivo, saj sta po vsej verjetnosti skupaj uspešno doštudirala magisterij. Edina škoda, da še nisi ti bil takrat v Bruslju in imel predstavitev svojih idej, kot je to storila ona. Rezultat tega bi bil še veliko več smeha, kot smo ga doživeli sicer. Pa tudi sramu, da smo Slovenci kapacitete na kvadrat.
helter skelter
16. 03. 2018 10.34
-1
Moralni in etični dr. ustavnega prava Cerar odstopil, ker je bila po njegovem odločitev sodišča kaplja čez rob ...... saj ne veš, ali bi se smejal ali .....
bananos
16. 03. 2018 10.27
+3
pa kaj, ta se zajebava???
maparcepel
16. 03. 2018 10.20
+3
ljudje, a vam ni jasno? tip je odstopil, se naredil bogega..mi raja smo zaceli ploskat ces, odstopil je. a to je samo trnek z vabo da zagrabimo kako je on bogi, kako mu uhaja vse iz rok, kako to kako ono. vse je tip takticno splaniral za naslednje volitve ;) zakaj potemtaken ni odstopil leto,dve prej? zaka? eeee moj mirkoooo
Brus123
16. 03. 2018 10.25
+1
tako so mu naročili v Murglah...potem pa spet kandidiraj, pa bo...
srebrnibreg
16. 03. 2018 10.19
-8
V naslednjem mandatu sem za koalicijo v sestavi Šarec, Cerar in Židan.
PS2Xministri
16. 03. 2018 10.55
-2
DA IMAŠ POŠLIHTANO GLAVO NE MOREŠ OMENJAT ŽIDANA ...NA VSE NJEGOVE KOMENTARJE PROTI CERARJU.....
korintos23
16. 03. 2018 10.04
+2
prašek spodaj piše da premier ne more nadzorovati vseh transakcij, s tem se 100% strinjam, samo zato pa mora imeti dobre ministre in sekretarje. A jih je imel?
prašek
16. 03. 2018 10.07
+2
prašek
16. 03. 2018 10.11
+3
kori ....... Za začetek bi moral dati zunanjemu ministru ministrstvo za kante. Pod obvezno !
najjana
16. 03. 2018 10.00
-2
Cerarja n Židana in njunih laži več res ni mogoče poslušat.
zvon3
16. 03. 2018 09.54
-2
Bolje,da ostane doma pri ženi...
tata_mata
16. 03. 2018 09.45
+2
Eni res ne razumejo, kdaj je treba nehat.
prašek
16. 03. 2018 09.57
+5