Slovenija

Sviz: Predsednik vlade v odstopu sprevrača resnico

Ljubljana, 19. 03. 2018 06.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Cerar je v odgovoru na poslansko vprašanje zatrdil, da so se s sindikati ves čas pogajali, a so bile njihove zahteve absolutno previsoke. "Za osnovne in srednješolske učitelje so želeli po 20 odstotkov višje plače, kar pomeni, da bi bili plačani bolje kot zdravniki in bolje kot profesorji na univerzah," je dejal. Ta trditev kaže, kako slabo pozna plačna razmerja v javnem sektorju, odgovarjajo v Svizu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pogajanj ne morejo nadaljevati
    03:04
    Iz 24UR: Pogajanj ne morejo nadaljevati
  • Iz SVETA: Cerar je odgovarjal na poslanska vprašanja
    02:36
    Iz SVETA: Cerar je odgovarjal na poslanska vprašanja
  • Iz 24UR Fokus: Miro Cerar o uspehih in neuspehih te vlade
    17:29
    Iz 24UR Fokus: Miro Cerar o uspehih in neuspehih te vlade

Predsednik vlade v odstopu Miro Cerar je danes v DZ odgovarjal na poslanska vprašanja.

Franc Jurša (DeSUS) mu je očital, da je z odstopom, ker bo vlada pri svojem delu sedaj omejena in bo opravljala le tekoče posle, na cedilu pustil predvsem najrevnejše skupine ljudi, med katere spadajo tudi nekateri zaposleni v javnem sektorju, "ki so skupaj z upokojenci z varčevanjem dali največ k prehodu iz krize". Zato ga je vprašal, kako bo v prehodnem obdobju do volitev zagotovil socialni mir.

Cerar je poudaril, da so se v času mandata te vlade varčevalni ukrepi skoraj v celoti sprostili. Plače v javnem sektorju že tretje leto zapored rastejo hitreje kot v zasebnem sektorju, pri čemer je masa sredstev za plače zrasla za več kot deset odstotkov. Plače pa so se mnogim zaposlenim, tudi tistim, ki niso direktorji in zdravniki, povišale za 16 ali celo 20 odstotkov za opravljanje istega dela.

Miro Cerar je danes še zadnjič v tem mandatu odgovarjal na poslanska vprašanja.
Miro Cerar je danes še zadnjič v tem mandatu odgovarjal na poslanska vprašanja. FOTO: Miro Majcen

Spomnil je, da so se z odpravo anomalij pri plačah zaposlenih v javnem sektorju plače povišale približno 62.000 javnim uslužbencem oziroma 36 odstotkom vseh, in sicer za štiri do 16 odstotkov. Sorazmerno najvišjega deleža povišanja plač pa so bili deležni v plačni skupini J, torej dejansko tisti, ki jim je nekako najtežje. Za isti odstotek pa so se povišale plače tudi drugim zaposlenim do 26. plačnega razreda v nosilnih dejavnostih in poklicih, kot so medicinske sestre ali pomočnice vzgojiteljic, pa tudi pooblaščene uradne osebe. Finančni učinek povišanja plač tem skupinam pa je znašal 71,4 milijona evrov.

Trditev, da javni uslužbenci ne čutijo posledic visoke gospodarske rasti pri svojih plačah, tako po njegovih besedah ne drži. Upa, da jim bo mogoče dati še več. Verjame, da bo treba takoj po oblikovanju nove vlade pristopiti k temu, da se z javnim sektorjem konstruktivno dogovori. Pri tem je obžaloval, da sindikati niso sprejeli široko ponujene roke, da bi pred tednom dni sprejeli dogovor.

Kot je dodal Cerar, so se s sindikati ves čas pogajali, tudi v tem zadnjem obdobju, a so bile sindikalne zahteve absolutno previsoke. Ponekod so sindikati zahtevali tudi do 30 odstotkov višje plače. Ob tem pa naslednje leto prenehata veljati še zadnja dva varčevalna ukrepa, pri napredovanjih in izplačevanju redne delovne uspešnosti, kar bo pomenilo 170 milijonov evrov, je pojasnil.

Zato so sindikatom rekli, da ne morejo imeti obojega, ob sprostitvi obeh varčevalnih ukrepov še dvig plač, saj bi to skupaj pomenilo 1,15 milijarde evrov. Predlagali so razporeditev na daljši rok in razumen dogovor, a na pogajanjih prejšnji ponedeljek "ne le da se sindikati, predvsem iz vzgoje in izobraževanja, niso zmenili za zahteve vlade, da se v letu 2019 ne izplača teh 170 milijonov evrov, postavljali so še nove zahteve po še višjih plačah", daleč od tega, kar so se skupaj s predsednikoma ostalih dveh koalicijskih strank skupaj s sindikati pogovarjali, je pojasnil Cerar. Pri tem je opozoril, da je vlada v izhodišča celo zapisala, da se razlike do zdravnikov odpravijo in je bila te razlike tudi v celoti pripravljena odpraviti. "To je bilo ponujeno, pa so kljub temu hoteli še več. Za osnovne in srednješolske učitelje so želeli po 20 odstotkov višje plače, kar pomeni, da bi bili plačani bolje kot zdravniki in bolje kot profesorji na univerzah," je še navedel premier v odstopu.

Sviz: Predsednik vlade v odstopu sprevrača resnico

Iz Sviza so nato sporočili, da Cerar zavaja poslanke in poslance, ko trdi, da je Sviz na zadnji dan pogajanj prihajal z novimi zahtevami po še višjih plačah. Kot so pojasnili, so s Kozlovičevo v ponedeljek, 12. marca, dosegli soglasje o vseh bistvenih stavkovnih zahtevah. Le-to je v celoti odražalo dogovor, ki je bil nekaj ur prej usklajen pri predsedniku vlade, ob navzočnosti vodij obeh koalicijskih partnerjev. Mešana vladno-sindikalna skupina je pripravila čistopis dogovora, ki pa ga glavna vladna pogajalka zaradi nasprotovanja drugih sindikatov ni želela več podpisati. "Na pogajanjih smo se uskladili o višini zvišanj na vseh ključnih delovnih mestih v vzgoji in izobraževanju, od vrtcev do univerz, o ustreznem vrednotenju razredniškega dela, o ustreznejšem vrednotenju kariernega razpona strokovnih delavcev in preprosto ne drži, da bi SVIZ dodajal kakršnekoli zahteve. Res pa je, da je SVIZ vladnemu predlogu, da bi se zadnji del dogovorjenih zvišanj izplačal šele septembra leta 2020, nasprotoval in je vztrajal, da se izvedejo še v letu 2019," so zapisali.

Cerarjeva trditev, da naj bi dogovorjena zvišanja, ki jih je tudi sam potrdil na koalicijskem vrhu, presegla plače zdravnikov in visokošolskih učiteljev, pa je povsem neresnična in govori o tem, kako slabo predsednik vlade v odstopu pozna plačna razmerja v javnem sektorju, so še dodali v Svizu. "Z dogovorjenimi in usklajenimi zvišanji plač učiteljev in drugih strokovnih delavcev z univerzitetno izobrazbo namreč ne bi nadoknadili niti polovice zaostanka za povprečno plačo uradnikov z enako izobrazbo – plača le-teh v primerjavi z omenjenimi zaposlenimi trenutno znaša v povprečju 500 evrov bruto več, da o zaostankih, ki jih imajo zaposleni strokovni delavci v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah in prav tako na univerzah, za plačami zdravnikov niti ne govorimo. Predsednik vlade je z odstopom, ki mu baje koristi na volitvah, preprečil končanje pogajanj. To škodi veliki večini zaposlenih v javnem sektorju, še zlasti pa strokovnim delavkam in delavcem v vzgoji in izobraževanju, katerih delo je bilo v času krize izrazito razvrednoteno," so sporočili.

'Morali smo poravnati pretekle dolgove'

Jerneja Vrtovca (NSi) je zanimalo, kateri so po njegovem mnenju ključni izzivi, ki čakajo Slovenijo, in zakaj jih njegovi vladi ni uspelo rešiti.

Vlada je v dosedanjem mandatu dosegla številne konkretne rezultate, čeprav je ob začetku mandata prevzela državo v krizi, je poudaril Cerar. Proračun je bil v slabem stanju, javni dolg je naraščal, brezposelnost je bila visoka, a jim je s "ključnim premikom" uspelo "umiriti zadeve".

S prestrukturiranjem javnega dolga je Slovenija po Cerarjevih besedah bistveno znižala znesek za obresti, bolje upravlja tudi z državnim premoženjem. Strinjal se je, da "vsem še ne gre tako, kot bi si želeli", zato vlada tudi sprejema nadaljnje ukrepe.

Glede očitkov o odseljevanju mladih je poudaril, da so samo pri mladih brezposelnost v zadnjih treh letih praktično prepolovili. Na demografskem področju prihodnjo vlado po Cerarjevih besedah čaka ključen korak v smeri pokojninske reforme, je pa aktualna vlada sprejela zakone, ki ji bodo delo olajšali. Pri tem je med drugim izpostavil zakon o dolgotrajni oskrbi in strategijo dolgožive družbe.

Na očitke o slabem stanju v zdravstvu je odgovoril, da so s sprejetimi zakoni pomembno okrepili uspešnost vodenja javnega zdravstva in zmanjšali možnosti za slabe prakse. "Žal smo morali poravnavati tudi pretekle dolgove, ki jih ni povzročila naša vlada," je dodal.

Zanikal je tudi navedbe o neučinkovitosti v zvezi z NLB. Kot je poudaril, vlada na tej zadevi že nekaj časa intenzivno dela in je tudi sprejela stališče, naj NLB ne poravnava hrvaških zahtevkov. Poudaril je še, da Slovenija pod vodstvom njegove vlade ne vlaga le v vojsko, temveč tudi v znanost in infrastrukturo. "Predvsem ta vlada vlaga v prihodnost," je še dejal.

'Obseg korupcije in korupcijskih tveganj se je pod to vlado zmanjšal'

Bojan Dobovšek (NP) je želel pojasnilo, kaj je v tem mandatu naredil za odpravljanje korupcije na različnih področjih, med drugim v zdravstvu in javnih naročilih ter pri upravljanju državnih podjetij.

Cerar je spomnil, da izboljšanje razmer na področju boja proti korupciji Sloveniji priznavajo tudi EU in mednarodne institucije. V zvezi z "nesrečno maketo" drugega tira je dejal, da zadevo obžaluje. Očitno je prišlo do nepravilnosti, za katero upa, da je zgolj napaka, na ravni razpisne komisije. Kot je poudaril premier v odstopu, je takoj zahteval ustrezne postopke, ki že tečejo, in zunanja preverjanja. V čim krajšem času je treba odkriti, kdo je zagrešil to dejanje in kdo je želel zadati udarec projektu, ki sicer po Cerarjevem prepričanju poteka transparentno. Ob tem je poudaril, da davkoplačevalci niso bili oškodovani. Denar za maketo namreč še ni bil izplačan, pač pa je zadržan, saj se preverja tudi korektnost ravnanja na strani ponudnikov, je pojasnil.

Sicer pa se je vlada proti korupciji borila tudi s številnimi zakonskimi spremembami, med drugim s spremembami kazenskega zakonika, ki so med drugim zaostrile kazni za korupcijska kazniva dejanja zoper gospodarstvo in uradno dolžnost. Prenovljene so bile tudi določbe zakonov o izvrševanju kazenskih sankcij, s katerimi so zaostrili pogoje za odlog nastopa zaporne kazni iz zdravstvenih razlogov in omejili možnosti zlorabe zdravniških opravičil.

Sprememba zakona o državnem tožilstvu je vzpostavila pravno podlago za ustanovitev posebnega oddelka za postopke v zvezi z odvzemom premoženja nezakonitega izvora na Specializiranem državnem tožilstvu, je navedel premier v odstopu. Kot je zatrdil, so okrepili transparentnost delovanja sodstva, tožilstva, odvetništva in državnega odvetništva, prav tako so po njegovem prepričanju okrepili transparentnost poslovnega okolja. Med drugim je poudaril, da so v tem mandatu dosegli največjo kadrovsko okrepitev tožilskih vrst doslej.

Stroški zagotavljanja varnosti bi bili večji, če Slovenija ne bi bila v Natu

Luka Mesec (Levica) je Cerarju zastavil vprašanje, zakaj je vlada nekritično privolila v zahteve Nata in bo za oblikovanje dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin, ki sta prioritetna cilja Nata za Slovenijo, porabila 1,2 milijarde evrov. Vprašal ga je tudi, ali bo pristal na zahtevo Levice po referendumu glede tega vprašanja.

Luka Mesec je Cerarja vprašal, ali bo pristal na zahtevo Levice po referendumu glede tega vprašanja.
Luka Mesec je Cerarja vprašal, ali bo pristal na zahtevo Levice po referendumu glede tega vprašanja. FOTO: Miro Majcen

Cerar je potrdil, da se je vlada že leta 2016 seznanila s sklepi strateškega pregleda obrambe, ki med glavnimi razvojnimi cilji zagotavljanja obrambnih zmogljivosti predvidevajo oblikovanje dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin. Slovenija po njegovi oceni namreč ne more iti naprej kot članica Nata in zagotavljati varnosti Slovenije in varnosti svojih vojakov, če nima ustrezno modernizirane vojske.

Zato je treba gledati naprej in ministrstvo je že pripravilo predlog srednjeročnega obrambnega programa od leta 2018 do 2023, ki je zdaj pripravljen za medresorsko usklajevanje. Vlada torej še ni sprejemala nobenih dokončnih odločitev, pač pa bodo te morale biti dobro premišljene.

Tako bo o tem vprašanju še veliko govora tako na pristojnih parlamentarnih odborih kot širše. Vendarle pa Cerar ne dvomi, da bosta vlada in DZ tudi v prihodnje ravnala tako skrbno, da bosta zagotovila primerno obrambno sposobnost države in obenem razvoj na drugih področjih.

Pobude za referendum o investiciji v bataljonski bojni skupini Cerar v trenutni obliki ne podpira, saj je predvideno vprašanje v tej fazi premalo določno in v tem smislu še "nejasno in zavajajoče". Dopušča pa možnost, da bi do referenduma prišlo v prihodnje, če bo potreba po tem.

Sicer pa se Cerar ni strinjal povsem s poslancem, da naj bi bila Slovenija povsem vojaško neogrožena. Še nekaj let nazaj se je morda zdelo, da so varnostni problemi enkrat za vselej rešeni, a izkazalo se je, da sta varnost in obramba še kako pomembni sestavini nacije in države, je poudaril.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (429)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

motorka57
20. 03. 2018 13.39
...... kako sprevrženo sprenevedanje ...
ajnajs
20. 03. 2018 08.16
+0
v JU je potrebno narediti red. Plače 20% nižje kot v javnsem sektorju, saj so njihove službe varne, ne morejo dobiti več kot jaz, ki delam za njih z univerzitetno izobrazbo za 1.200 EUR neto z olajšavami za otroke!!!!! Mi varčujemo cel čas, ni nobene povišice, nič.
divus
20. 03. 2018 08.00
-4
Dokler je bil Cerar premier je bil vaš portal poln hvalospevov,sedaj ko je odstopil in ko je šla vlada v maloro pa ga kritizirate.....
Mikrostruktura
20. 03. 2018 07.06
-8
Če potegnemo črto pod Janševo vlado sploh ni bilo tako slabo.
mackintosh
21. 03. 2018 18.05
+2
na srečo smo pod jajotovo vlado črto dokončno potegnili. mikoli več gargamel v vladi.
PUMA
19. 03. 2018 22.44
+0
Cerar je že pameten a zaigral je zadnjo karto a kaj pa sedaj,sedaj se pa more skriti a spet težava njegova stranka ni varna bi ga še izdali,razen v mišjo luknjo a je premala ne gre najboljše da se skrije v LJUBLJANSKO BANKO v trezor je dovolj velik.
flisd
19. 03. 2018 22.26
+1
Še sreča, da sem v tujini.
ONniON
19. 03. 2018 22.09
+2
izseljevanje je še vedno problematično in najslabše stanje po osamosvojitvi, toliko o mirovi objektivnosti
M_teorija
19. 03. 2018 21.57
+1
Uf kakšno olajšanje . Zdaj bo Vili zrihtov drugi tir za tretjino predvidene!?
resort
20. 03. 2018 11.31
+2
Potem pa se bo zbudil. Mi pa itak verjamemo v vsako pravljico.
M_teorija
19. 03. 2018 21.51
+0
In kaj zdej. Ker Šarec ven štrli bodo vse stranke iz vseh kalibrov vsekale po njem. Šarec, pa kot Šarec nazaj na njih ratata, da mu rata!?
ti?2
20. 03. 2018 07.49
+0
Če Cerar vstane odmrtvih ne bo nič s Šarcem. Zanimivo da sedaj ta levi udrihajo po levem Cerarju.
resort
20. 03. 2018 11.33
+1
draghci
19. 03. 2018 21.43
+4
In RTV SLO mu da častno mesto, da lahko laže naprej in se dela ubogega reveža. No saj je itak je bil nastavljenček kot še nihče do sedaj. Ampak folk bo spet volil enega podobnega bebčka al pa desne bučke spet.
ti?2
20. 03. 2018 07.51
-1
Ja tikšni kot si ti je bolje da ne gre volit saj ne razlikuješ kaj je črno in kaj belo in takih bučk je kar veliko ki ne znajo razmišljat s svojo glavo . Vodijo te pa mediji ki jim slepo vrjameš. Bebček.
resort
20. 03. 2018 11.34
+1
Bebčki smo mi, ki jih volimo, oni že vedo kaj je za njih dobro.
M_teorija
19. 03. 2018 21.41
+7
Cerar res ni jambrov, ampak je našel rešitev in odstopil!
draghci
19. 03. 2018 21.37
+5
Lažnivec!!!!! Ta vlada je delala samo za barabe in sicer okoljske, bančne, komunistične, tujce, migrante. Najbolj je nasrkal domač slovenski človek!!!! Niti enega primera korupcije niso pripeljali do konca, čeprav so vedeli predvsem za tiste v zdravstvu in bančništvu. Laže, da so učitelji zahtevali plače kot jih imajo zdravniki in univerzitetni profesorji. Upam, da ga bo sviz tožil! 1,90 evra bruto za razredništvo?????
poper00
19. 03. 2018 21.59
+2
Kako plačano razradništvo pri povprečno 66,5 ure dela učiteljev na mesec.Pa kaj ste normalni.Proti realnemu sektorju pa tudi mnogih sektorjih JU je to sramota.
poper00
19. 03. 2018 22.07
+3
Pa PA primerjat s katero Tehnično,zdravniško,naravoslovno je smešno.
M_teorija
19. 03. 2018 21.09
+0
Kaj sploh predstavlja ta odstop. Takole slikovito bi rekel, da vsi pljuvači zdaj pljuvajo na Cerarja tja kjer bi moral stati, na prangerju. Ali drugače vsi omenjeni zdaj lahko tulijo v Luno!?
srebrnibreg
19. 03. 2018 21.04
+8
Kako pokvarjen je SVIZ kaže dejanje, da sedaj hočejo podpisati takšen dogovor kot so ga sklenili pred odstopom čeprav so hoteli naprej stavkati, ker jim dogovor takrat ni odgovarjal po njihovem.
draghci
19. 03. 2018 21.39
+1
Bereš že, če pa razumeš vsebino je pa drugo! Ravno SVIZ se noče več pogajat.
M_teorija
19. 03. 2018 21.03
+11
Recte kr čte zagovorniki al nasprotniki Cerarja, ampak tale odstop je bila genialna politična odločitev, tako za stranko samo, kot tudi za dobro države. Tako dobre odločitve vse od osamosvojitve še ni bilo!?
igy02
19. 03. 2018 21.12
+6
Ne trobezljaj neumnosti. Nabralo se je toliko težav, da ni vedel ne kam ne kod. Tip ni sposoben osnovnih matematičnih operacij (seštevanjem deljenje), kaj šele nekih strateških potez. So pa neki kao novinarji takoj pogruntali, da gre za genialno potezo. Tri leta in pol na same katastrofe.
metronom
19. 03. 2018 20.55
+0
in pol se sprasujes zakaj mamo tako vlado ubistvu vse politike ki kradejo skupi
korintos23
19. 03. 2018 20.52
+1
Rozika je pa šla na "šiht"?
korintos23
19. 03. 2018 20.52
+0
Se mi zdi da z novim nickom bolj zaudarja kot s onim prejšnjim.
Paskakvali
19. 03. 2018 20.50
+2
Svečkarji še kar mislijo da bodo ustoličili svojega poglavarja........nikakor se jim ne da dopovedati da je passe.....
Paskakvali
19. 03. 2018 20.54
+1
Le kaj bo letos razbil in razmetal po volitvah?
genius2013
19. 03. 2018 20.32
+9
Korintos, srebrni in brake dirt... so največji reveži tukaj, ki se večini smilijo.. Zapravljeno življenje za take, ki nimajo lajfa izven tega portala in svojih pravljic.. Očitno so to osamljeni modeli na socialni podpori, ki jim je edina komunikacija z ostalim svetom ta forum..kakšno je to življenje 24h/7 gnit tukaj gor..Najdite si že službe/hobije in verjemite vsaka stvar kupljena z lastnim delom vam bo prinesla veliko več veselja, kod pridelana z delom drugih..
srebrnibreg
19. 03. 2018 20.36
-9
No ubožček lepo, da si se tudi pod tem nickom spravil na tiste kateri razkrivajo tvojo laž in manipulacije. Eden dokaz več, da si ubog v svojih dejanjih na tem portalu. Vedi pa eno, da si nobenem od teh omenjenih ne služi kruh z laganjem in ponarejanjem na tem portalu kot ti fehtarski plačanec ampak si kruh služimo s svojimi rokami.
Brakedirt
19. 03. 2018 20.37
-8
sveckar, nimas pojma, te kupim s pojstlo vred. potem mi pa en placanec govori o delu
genius2013
19. 03. 2018 20.42
+6
kdaj bi si ti lahko služil kruh s svojimi rokami?..dan in noč visiš tukaj gor revež..zgodovina komentarjev je polna tvojih neumnosti, da vsakega mine prebirati komentarje.. Nam pa mesečno trgajo 1/3 plače, da lahko živite na socialni in trosite bedarije cel dan tu gor..
genius2013
19. 03. 2018 20.44
+1
za vas bi res lahko vsak prižgal svečko..zapravljeno življenje.. enako družbene koristi imate z mrtvimi oziroma mrtvi nas ne stanejo več socialne podpore..
srebrnibreg
19. 03. 2018 20.46
-4
Ti revež boš nekomu očital visenje na forumu? Ravno ti? Pa koga farbaš? Misliš, da sem po juhi priplaval? Cele dneve od jutra do večera si tu in goniš svoje laži manipulacije in ponarejanje. Brez tega portala si sirotinja pod tromostovjem v kartonski škatli, ker ne boš imel niti centa. Na račun laganja pa živiš na tem portalu.
genius2013
19. 03. 2018 20.48
+2
Kdo si želi tako življenje v penziji??.. viset cele dneve tukaj gor in fehtat za pozornost.. najdi si kak hobi..
Paskakvali
19. 03. 2018 20.48
-2
Kaj si boš pa kupil s plačilom za tole tvoje pljuvanje svečkar?
korintos23
19. 03. 2018 20.50
-1
genius, pa ti plačaš od totih štirih jurjev, kaj ti da Jovan na roko, davek ali ne?
korintos23
19. 03. 2018 20.51
+0
Brake, kaj vi v Nemčiji s takimi naredite?
Paskakvali
19. 03. 2018 20.52
+2
Jaz vem samo kaj so Angleži naredili z njimi po koncu vojne.......
genius2013
19. 03. 2018 21.02
+5
Resnica vas boli..na žalost je tako žalosten vaš vsakdan, ko nimate s kom komunicirat izven tega foruma..če bi res tako delali kod trdite ne bi imeli časa viset tu gor cele dneve vsak dan..poglejte si malo zgodovino komentarjev eni in isti bedniki brez lajfa od jutra do večera tu gor.. Če bi moral tako živeti v penziji si je ne želim dočakat..
Brakedirt
19. 03. 2018 21.07
-3
sveckar, daj poglej kdaj sem se prijavil,da ne bos lagal kot utrgan
Brakedirt
19. 03. 2018 21.09
-2
kori, na sreco tukaj na bavarskem nimamo sveckarjev, deljena mnenja,nihce pa ne fehta.
igy02
19. 03. 2018 21.14
+4
A ti mačkon znaš še kaj druga kot stonicki in svečkarji? Zgleda, da nisi končal niti vrtca.
Brakedirt
19. 03. 2018 21.21
-2
sveckar,a znas ti se kaj drugega kot levaki in kucan?
Brakedirt
19. 03. 2018 21.23
-3
zna sam sebi stisniti plus,to je pa tudi vse