Slovenija

Cerar: Čvrsto verjamemo, da je naša tožba močno utemeljena

Ljubljana, 04. 02. 2019 20.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Suzana Perman
Komentarji
29

Slovenski in hrvaški politiki se bodo o meji med državama pogovarjali le še preko sodišč. Slovenija tako sodišču EU v Luksemburgu pravkar odgovarja na hrvaško zahtevo, naj sodišče zavrže slovensko tožbo zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe. Šarec in Cerar pa, kljub vabilu, ne nameravata na obisk v Zagreb, dokler se Hrvati ne bodo pripravljeni pogovarjati o uveljavitvi arbitraže.

Potem ko so konec lanskega leta južni sosedje zahtevali, da sodišče Evropske unije v  Luksemburgu slovensko tožbo zoper Hrvaško v celoti zavrne, češ da je nedopustna, samo sodišče pa po mnenju Hrvatov povsem nepristojno, ker da mejna vprašanja nimajo zveze s pravom EU, zdaj Slovenija v obliki odgovora na ugovor pripravlja protinapad, ki bo v Luksemburg  romal v teh dneh.

Cerar: Hrvaška krši ne le mednarodno pravo, ampak tudi pravo EU

"Dejstvo je, da hrvaška argumentacija za nas seveda ni sprejemljiva. Mi čvrsto verjamemo, da je naša tožba močno utemeljena, ker da Hrvaška, s tem ko ne uveljavi arbitraže, krši ne le mednarodno pravo ampak tudi pravo EU, kar zadeva ribištvo, režim schengna in podobno," pravi slovenski zunanji minister Miro Cerar.

Zunanji minister Miro Cerar
Zunanji minister Miro Cerar FOTO: POP TV

 "Lahko damo sporočilo javnosti, širši javnosti, da slovenska politika v odnosu do tega vprašanja ostaja enotna," pa trdi predsednik odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec.

In komu bo sodišče, ki se še ni odločilo ali bo slovensko tožbo sploh peljalo naprej, verjelo? Obe strani, tako hrvaška kot slovenska, trdita, da sta oboroženi tako z domačimi kot tujimi strokovnjaki za mednarodno pravo. Če bo do sojenja prišlo, se bosta obe strani na sodnih obravnavah srečali v nekaj mesecih.

Cerarja in Šarca do nadaljnjega v Zagreb ne bo

"Slovenija je na to pripravljena, naši argumenti so močni, domnevamo pa da bi lahko do končne odločitve prišlo verjetno prihodnje leto," dodaja Cerar.

Potem ko so konec lanskega leta južni sosedje zahtevali, da sodišče Evropske unije v  Luksemburgu slovensko tožbo zoper Hrvaško v celoti zavrne, zdaj Slovenija v obliki odgovora na ugovor pripravlja protinapad.
Potem ko so konec lanskega leta južni sosedje zahtevali, da sodišče Evropske unije v  Luksemburgu slovensko tožbo zoper Hrvaško v celoti zavrne, zdaj Slovenija v obliki odgovora na ugovor pripravlja protinapad. FOTO: POP TV

In če sodišče, kot zahtevajo Hrvati, slovensko tožbo zavrne? Kaj Sloveniji še preostane? Cerar odgovarja: "Ostane neizpodbitno dejstvo še vedno, da je arbitražna odločba zavezujoča in je pomemben del mednarodnega prava, ki zdaj določa našo mejo."

Če je Cerar še kot premier trdno zagovarjal dialog s sosedi, Hrvate vabil in sam hodil v Zagreb, obenem pa kritiziral takratnega zunanjega ministra Karla Erjavca, ki se z južnimi sosedi sploh ni želel pogovarjati, danes v v vlogi prvega diplomata, in to kljub vabilu Zagreba, ravna enako kot tisti, ki ga je takrat kritiziral: "Pogovor na uradni ravni bo smiseln, ko bo na hrvaški strani narejen kak smiseln premik glede implemenaticije arbitražne odločbe."

Do takrat pa ne njega ne premierja Marjana Šarca, najverjetneje v Zagreb ne bo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rde?azvezdarde?a
18. 03. 2019 21.21
ali vneto brišete komentarje drugače mislečih
Petur
05. 02. 2019 22.09
Ali nekdo obtozen lahko zahteva od sodisca da primer zavrze? Pa glave nam polnijo o nekaksnem pravu,evropskem pa slovenskem i.t.d.
giiinem
05. 02. 2019 19.47
+0
Politika: otrocarije za odrasle
Transformerji
05. 02. 2019 19.28
+1
Pahor, Cerar, Erjavec, Janša ...... naj naredi red topljenje ledu! Vse naše hribe in gore bomo spremenili v bivališča in se kopali v morju - Hrvati pa na Velebitu.
Frigo
05. 02. 2019 18.48
+2
Mene zanima kje je ta cmera špegle zgubu
rde?azvezdarde?a
18. 03. 2019 21.17
Špegle je zgubil, da ne vidi, kar drugi vidimo. Na operacijo je šel na zasebno kliniko, ker priznava samo javno zdravstvo.
Thinc25
05. 02. 2019 17.36
+4
Z arbitražo smo veliko več zgubili, kot pridobili! Ne bom pozabil Pahorja, ki je v zvezi z arbitražo izjavil: to je moj najlepši dan! Z arbitražo smo "pridobili" nekaj kvadratnih metrov morja, zgubili pa ogromno zemlje, predvsem gozdov ( okoli Snežnika, Sv. Gere...)).
sid33
05. 02. 2019 15.21
+4
Pomurci smo z arbitražo samo izgubili, zato lahko zaradi mene takoj pade...
Uporabnik113189
05. 02. 2019 13.59
+6
Miro zna z besedami. Res verjame, da ima tožba Slovenije močne temelje. Ne dvomim. Sem pa prepričan, da sosednja država za takšne močne temelje pripravlja ustrezen kup eksploziva za miniranje in če bo počilo pravočasno bodo temelji šli v večna lovišča. Odvetniki in sodišča bodo kljub vsemu dobro zaslužili..
Transformerji
05. 02. 2019 13.24
+4
Če evropsko sodišče deluje tako kot naše, ( ne mislim na kurje tatove), potem se bo vleklo in vleklo, rešitev bo prišla verjetno na čisto drugačen način.
War Zone
05. 02. 2019 12.48
+5
Hehe! Še ni jasno in tudi ne bo. Tudi s tožbami se služi.
flamengo
05. 02. 2019 11.23
+7
če Mirko tako reče, haha
Bojan-F
05. 02. 2019 10.17
+11
A je mogoce g. Cerar dr. Miro hotel reci ... EU "krši ne le mednarodno pravo ampak tudi pravo EU", ko v Venezueli priznava za predsednika od nikogar izvoljenega Guaido Juana.
Viejo cabron
05. 02. 2019 08.10
+8
Cerara ti si pravnik in zakone pišejo politiki!! Ti kaj ni jasno in ne bodi naiven.
Viejo cabron
05. 02. 2019 08.13
+3
Nimasmisla
05. 02. 2019 08.01
+12
edina izjava ki mi je všeč je to da se ima ne mudi tja saj bodo oni prišlo ko bodo rabili sicer pa če je šel bik naj gre pa še štrik
Nimasmisla
05. 02. 2019 07.58
+12
najprej preberem kako naši najboljši sosedje pljuvajo po Slovencih in takoj mi polepšajo dan toda prišla bo ura resnice in ne vem kako bo takrat
bababu
05. 02. 2019 07.51
+12
Ne vrjamem, da bodo moji vnuki docakali implementacijo te odlocbe. Zadeve bi se morali lotiti bolj prakticno in udariti po hrvatih tam, kjer jih najbolj boli-prehod turistov cez slovensko mejo. V casu poletne sezone podrazit vinjete za 300%, si vzet cas in pregledat vsak avto in na sploh napovedat, da bo pot na hrvasko turistom nocna mora.
scipio
05. 02. 2019 07.49
+11
Ne mešaj jabolk in hrušk. Obe ljudstvi tekoče trgujeta, sodelujeta in sobivata v tej regiji že stoletja in danes in bosta tudi jutri. Poletne in zimske turistične sezone in vikendi in apartmani so tudi v Kranjski gori, pa ne samo slovenski, tudi kakšen hrvat ga ima in kje drugje pri nas tudi. Logično je, da se pojavijo tudi nesoglasja in spori, v tem primeru tale del meje in arbitraža, in prav je, da to rešimo eni in drugi vsem na očeh in to z EU mehanizmi in sodišči, vključno z arbitražnim, ki je dejstvo in referenca za vse naprej, saj smo vsa ta sodišča oboji priznali z vstopom v EU, ne pa da mrguljimo spet po nekih balkanskih krčmah, kravjih kupčijah in prepucavanjem, kjer bi spet veljalo le tisto, kdo bo koga bolj grdo nategnil in pri drugem sprožil nove zamere in nezaupanja. Še 100 let nazaj so obema ljudstvoma gazili po ramenih isti tisočletni tuji imperiji in gospodarji, iz razpadlih imperialnih tvorb smo eni in drugi končno z bojem in hudimi žrtvami dobili v posest in upravljanje dva čudovita kosa evropske celine, ki jima verjetno ni enakih, in zdaj naj bi se medsebojno prepirali in uničevali, spet le za korist nekih tretjih? Naj postopki tečejo, naj institucije delajo, saj jih za to imamo in jih uporabimo, vse to gre na zapis. Tujega nočemo, svojega ne damo. Naj nam torej celotna evropska skupnost prispeva k oblikovanju zavezujočih rešitev, enim in drugim, pri določitvi, kaj je od koga, če se o tem oboji sami ne moremo zmeniti. Da se res ne moremo, tudi zaradi razmišljanj na obeh straneh, kakršna so tvoja, to nam je menda že večini jasno.
mentorhercul
05. 02. 2019 07.19
+9
Spet pesek v oči, to zelo obvladajo. Bliža se dopustniška sezona, vsi naši vikendaši na Hrvaški obali bodo stisnili rep med noge. Blamaža za narod!!!
TitCankar
04. 02. 2019 22.44
+31
Cerar je pravni produkt najslabše vrste od samostojne Slovenije Cerar je zgubil volitve volivci ga ne marajo a je postal zunanji minister. Zavajal je ljudi glede II tira zdaj zavaja da je naša tožba utemeljena. Verjamite da bomo popušili ker slovenijo vodijo popolnoma nesposobni in nekompetentni ljudje! Pravi čudež je da Slovenija ohranja državo z takimi politiki!
Frigo
04. 02. 2019 22.33
+11
Zunanji minister Miro Cmera a ti je una že rodila