Slovenija

Cerar: Gospod Janša se igra z nacionalnim interesom

Ljubljana, 12. 12. 2019 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24ur zvečer
Komentarji
1459

Miro Cerar se je v oddaji 24UR ZVEČER odzval na izjave Janeza Janše, da bi moral denar za stroške sodbe Cerar dati iz svojega žepa. ''Če Hrvaška ne izvršuje odločb sodišč, je to najhujši udarec vladavini prava. Če bomo to dovolili, bo to na koncu pokopalo Evropsko unijo. Slovenija zato mora vztrajati in biti enotna,'' pravi.

Kot smo poročali, je generalni pravobranilec Priit Pikamäe presodil, da Sodišče EU ni pristojno za obravnavo slovenske tožbe proti Hrvaški oziroma za odločanje o mejnem sporu, ki ne spada pod pravo Unije.

Miro Cerar je v oddaji 24UR ZVEČER poudaril, da mnenje pravobranilca za sodišče ni zavezujoče. To ima po njegovem mnenju šibko argumentacijo, a o tem naj odloča sodišče. Tretjič, poudarja, ta ni končna. Kar je najbolj pomembno, tako Cerar, ta tožba nima povezave z dejstvom, da po arbitražni razsodbi Hrvaška mora izvršiti to zavezujočo odločbo, ki jo je sprejelo pet mednarodnih sodnikov, avtoritet.

'Čista predvolilna manipulacija'

''Kar počnejo Hrvati, je čista predvolilna manipulacija, res sem vesel, da vsaj politični vrh tokrat ne naseda tej manipulaciji. Mi moramo trdno vztrajati, da je meja določena'', je prepričan Cerar, ki dodaja, ''to ni nič novega, to so čiste manipulacije, ki jih doživljamo od Hrvaške ves čas. Dejstvo je, da ne smemo popuščati, saj je meja določena, naša vlada jo je uzakonila, implementirala. Na morju je povsem jasna, na kopnem jo je treba še implementirati v sodelovanju s Hrvaško.''

''K temu je ne bomo silili fizično, ampak poskušamo to doseči na pravnem parketu. Če Hrvaška ne izvršuje odločb sodišč, je to najhujši udarec vladavini prava. ''
''K temu je ne bomo silili fizično, ampak poskušamo to doseči na pravnem parketu. Če Hrvaška ne izvršuje odločb sodišč, je to najhujši udarec vladavini prava. '' FOTO: POP TV

Tožba pred luksemburškim sodiščem nima vpliva na arbitražno odločbo, ponavlja, in na vprašanje, zakaj so potem sploh šli v to, odgovarja: ''V to smo šli zato, ker ta zadeva po našem mnenju predstavlja tudi kršitev evropskega pravnega reda. Te izjave gospoda Janše so izredno zavajajoče, saj smo šli v tožbo z izredno podporo tudi opozicijskih političnih strank.''

'Če bomo to dovolili, bo to na koncu pokopalo EU'

Odzval se je tudi na izjave Janeza Janše, ki je Cerarja pozval, naj denar za stroške tožbe plača iz svojega žepa: "Gospod Janša se igra z nacionalnim interesom, njegovo paktiranje z EPP, z Orbanovsko linijo in HDZ je tako očitno in tako v škodo Slovenije, da opozarjam, da je to lahko zelo zelo problematično in v nasprotju z nacionalnim interesom."

Dodatno je pojasnil, da je vztrajanje pomembno za vso Evropsko unijo: ''Prvič v zgodovini imamo mejo uzakonjeno, nihče na svetu temu ne oporeka, samo Hrvaška je ne želi izvršiti. K temu je ne bomo silili fizično, ampak poskušamo to doseči na pravnem parketu. Če Hrvaška ne izvršuje odločb sodišč, je to najhujši udarec vladavini prava. Če bomo to dovolili, bo to na koncu pokopalo Evropsko unijo. Slovenija zato mora vztrajati, imamo mejo in moramo biti čvrsto enotni. Ne pa, kar počne Janša, spet se skuša povezati s Hrvati, ki so že ves čas skrajno manipulativni, zavajajoči in ne spoštujejo prava. Manipulirajo v zadevah, ki so lahko usodnega pomena za Balkan, naši prijatelji iz Srbije in Severne Makedonije, BiH in Črne gore opazujejo, kako neka država članica lahko ignorira mednarodno zavezujočo odločbo, se sprašujejo, v kakšno EU gredo.''

''Dejstvo je, da ne smemo popuščati, saj je meja določena, naša vlada jo je uzakonila, implementirala.''
''Dejstvo je, da ne smemo popuščati, saj je meja določena, naša vlada jo je uzakonila, implementirala.'' FOTO: AP

''Res je, da gojimo dobre odnose, ampak na tej točki pada zaupanje med državama, ki zastruplja naše odnose. To so stališča, ki jih Hrvati nenehno ponavljajo v upanju, da bomo popustili. Zakaj bi se oni radi pogajali? Tega Janša očitno ne razume. Verjetno ne zato, da bi mi dobili kaj več ali ostali pri tem, kar imamo. Hrvaška stran bi rada zadevo s pogajanji spremenila v našo škodo, to je bil tudi prej cilj pogajanj. Zdaj imamo pa zavezujočo pogodbo, in če bomo tukaj popustili, bomo popustili v škodo celotne EU, principov, ki nas držijo skupaj, in če EU ne bo spoštovala uveljavljanja mednarodnega prava, nam ni skupne prihodnosti,’'' je bil oster Cerar.

Na očitke SDS in Levice, da država ne bi smela tožiti Hrvaške, je povedal: ''Levica je bila tudi tukaj vzdržana, se je izognila odgovornosti, zdaj je pa pametna. Če ne bi tožili, bi pa zdaj govorili, da nismo vložili tožbe. Poglejte, gospod Janša, ki je zdaj tako pogumen, kakšno škodo ima Slovenija, ker je podpisal mokriški sporazum brez ratifikacijske klavzule, in danes Hrvaška uveljavlja preko 400 milijonov zahtevkov za našo NLB. To so stroški za državo.''

Cerar je še povedal, da ''bo morala Hrvaška, če želi priti v schengen, poskrbeti, da k nam ne bodo v takšnem številu prihajali ilegalni migranti. Štirikrat je letos povečan prihod, zadeva torej kaže, da na mejah med Hrvaško in sosednjimi državami nekaj ni v redu,'' je zaključil zunanji minister. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1459)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
14. 12. 2019 07.17
+6
ARBITRAŽNI SPORAZUM IMA NEOMEJEN ROK VELJAVE! hrvaška pa ga noče zato, ker želi bistveno več slovenskega ozemlja in morja, kot ji po arbitraži pripada. problem torej ni arbitraža, ampak velikohrvaške ozemeljske zahteve.
totinori
13. 12. 2019 16.20
+7
Ne le da "največji sin slovenskega naroda" vztrajno in sistematično podpira in skuša rehabilitirati medvojne izdajalce in njihove simpatizerje ter zganja revizionizem zgodovine, ampak to počne tudi sam odkar se je pojavil v vrhu politike. To, da je izdal ZK, ki ji je bil fanatično vdan, mu ne moremo šteti za največji grah, je pa kot a-brambni menester Demosove vlade podal intervju za avstrijski časopis z izdajalsko tendenco. S tovrstnim početjem je nadaljeval vse do danes (južni sosedje so mu pri tem večkrat "držali štango"), zato ne čudi, da se počutijo tako zmagoslavno in svojo vzvišenost samo še napihujejo. Če bo omenjeni veliki vodja prišel na a-blast, bo še tisto malega kar nam je ostalo šlo v tuje roke. Vse za nekaj forintov, kun, evrov..., da se le obdrži na vrhu!!! Žal so v celo zgodbo vpleteni tudi vsi t.i. osamosvojitelji, ki so s svojimi rabotami, parcialnimi interesi, osebnimi koristmi, neupoštevanju starejših in izkušenih posameznikov, ki niso imeli partijske preteklosti itd. v veliki meri pripomogli, da danes nismo Mala Švica, svetilnik Evrope..., kar mirne duše lahko ocenimo za izdajo domovine!!!
totinori
13. 12. 2019 16.18
+3
Ne le da "največji sin slovenskega naroda" vztrajno in sistematično podpira in skuša rehabilitirati medvojne izdajalce in njihove simpatizerje ter zganja revizionizem zgodovine, ampak to počne tudi sam odkar se je pojavil v vrhu politike. To, da je izdal ZK, ki ji je bil fanatično vdan, mu ne moremo šteti za največji grah, je pa kot abrambni menester Demosove vlade podal intervju za avstrijski časopis z izdajalsko tendenco. S tovrstnim početjem je nadaljeval vse do danes (južni sosedje so mu pri tem večkrat "držali štango"), zato ne čudi, da se počutijo tako zmagoslavno in svojo vzvišenost samo še napihujejo. Če bo omenjeni veliki vodja prišel na ablast, bo še tisto malega kar nam je ostalo šlo v tuje roke. Vse za nekaj forintov, kun, evrov..., da se le obdrži na ablasti!!! Žal so v celo zgodbo vpleteni tudi vsi t.i. osamosvojitelji, ki so s svojimi rabotami, parcialnimi interesi, osebnimi koristmi, neupoštevanju starejših in izkušenih posameznikov, ki niso imeli partijske preteklosti itd. v veliki meri pripomogli, da danes nismo Mala Švica, svetilnik Evrope..., kar mirne duše lahko ocenimo za izdajo domovine!!!
32635554
13. 12. 2019 11.11
+0
...300.000 eur vrženo v žepe odvetniške pisarne Fatur-Menart... odvetnikom, ki so že v primeru NKBM, delali v škodo Slovenije..
Volga Malek
13. 12. 2019 10.48
-7
Cerar bi lahka na lesarski šoli učil mogoč bi Šarca na kakmu popravcu spustu čez. 😂
Klotilda H
13. 12. 2019 08.07
-8
ARBITRAŽNI SPORAZUM IMA NEOMEJEN ROK VELJAVE!!! hrvaška pa ga noče zato, ker želi bistveno več slovenskega ozemlja in morja, kot ji po arbitraži pripada. problem torej ni arbitraža, ampak velikohrvaške ozemeljske zahteve.
ne rabimo predsednika
13. 12. 2019 15.04
-4
srebrnibreg
12. 12. 2019 21.59
-18
Gremo stonickni ponarejat, ker je konec.
srebrnibreg
12. 12. 2019 21.54
-20
Samo v vednost zakaj je sploh prišlo do arbitraže in kdo jo je zaradi svoje nesposobnosti izsilil v tujini.
srebrnibreg
12. 12. 2019 21.54
-21
»Doseženo je neformalno načelno soglasje, da vprašanje meje na morju predamo v reševanje mednarodnemu sodišču v Haagu, predmet presoje pa bodo tudi tisti deli kopenske meje, o katerih se državi ne strinjata. Druga odprta vprašanja bodo urejali na bilateralni ravni,« je povedal premier Janša in dodal, da problemov ne bodo reševali v »paketu«. »...iz drugega vira.
srebrnibreg
12. 12. 2019 21.56
-20
»Že to, da smo se v reševanje vprašanja meje odločili vključiti tretjo stran, znatno zbližuje stališča, nismo pa še na koncu poti.«....še iz drugega vira. Da ne bo kdo mislil, da je res kriv Cerar ali celo Šarec.
srebrnibreg
12. 12. 2019 21.50
-21
Bravo svečkarski stonickni obsedenec trenutno @ayrtonsena in @Alien. Tako se dela. Nekaj minut pred zaprtjem možnosti komentiranja natrosiš nekaj neumnosti in si ponarediš pluse in ostalim minuse. Sem ti lepo ustegel z nešteto posti na katere si kot obsedenec s ponarejenjem lahko ponarejal minuse?
Naglič
12. 12. 2019 21.53
+18
Pacient spet stoka in joka po portalu... Kot vidim so vsi poskusi domače farmacevtske industrije, da bi vsaj malo olajšali življenje paranoidnemu shizofreniku zaman.
ayrtonsenna
12. 12. 2019 21.41
+17
Gospod Cmerar nehajte se sprenevedati in priznajte svoje napake in nesposobnost tako vladanja in tako ministrovanja. Vam je lepo opozicija v času ko se je sprejemala arbitraža povedala da bo to polom za Slovenijo.Z arbitražo bomo več zgubili kot pridobili.Te besede opozicije so postale realnost. Pri arbitraži smo izgubili celovit nadzor na Piranskim zalivom kot smo ga imeli na dan osamosvojitve, izgubili smo v 18 točkah od 21 na meji ter namesto odprtega izhoda na morje dobili služnostno pot čez Hrvaške ozemeljske vode. Če potegnemo črto ni večjega izdajalca nacionalnega interesa kot ste levičarji ki ste dokazano nesposobni in česar se lotite na koncu propade ali pa je vse skupaj en dr....... in gre v škodo slovenskim nacionalnim interesom. Na vse to je opozarjala opozicija tako SDS, tako NSi, tako SNS.....Pogajalsko moč smo imeli pred vstopom Hrvaške v EU pa ste levičarji tako kot vedno prodajali meglo in lagali o arbitraži, celo več podpis arbitražnega sporazuma je bil celo fantastičen dan. Danes se je fantastični dan spremenil v nočno moro. Ko levičarji kljub porazu v arbitraži govoričijo o nekem uspehu. Dejstva govorijo drugače na celi črti smo pokadili priti Hrvatom.Samo nesposobni levičarji se lahko hvalijo z popolnim polomom in neugodnim razpletom arbitraže.
srebrnibreg
12. 12. 2019 21.51
-21
Stonickni obsedenec a misliš, da bo to jutri zjutraj kdo več bral, ker si natrosil te neumnosti? To bo jutri že nepomebni članek tako kot si to ti.
srebrnibreg
12. 12. 2019 21.57
-22
A samo 11 plusov si boš ponaredil obsedenec stonickni?
Naglič
12. 12. 2019 21.28
-17
Temu nesposobnežu je treba z dekretom prepovedati opravljanje javnih funkcij. Že tri desetletja nekaj blebeče o vladavini prava. Vsi hrvatarski na pol politiki so ga tako kot Vili Kovačič, z lahkoto stresli skoz´rokav. Cerar ni nič drugega kot nacionalna katastrofa na dveh nogah!
srebrnibreg
12. 12. 2019 21.20
-20
Stonickni svečkarski obsedenec približuje se zadnje pol ure torej se podvizaj ponarejat pluse in minuse kot to po navadi vsak večer narediš.
piu
12. 12. 2019 21.21
+15
komunist, smetiš tuki po portalu........ spravi se spat, že enkrat.......
Brakedirt
12. 12. 2019 21.24
-21
komunjara spet podtika. spravi se na svecka tv, pa tam zganjaj demokracijo ce mores.
piu
12. 12. 2019 21.36
+12
kaj si ti njegov odvetnik ali blodiš pod istim nickom?
Brakedirt
12. 12. 2019 21.39
-19
srebrnibreg
12. 12. 2019 20.56
-17
Sedaj pa opravičilo vsem razen stonicknemu svečkarskemu obsedencu, ker sem natrosil toliko postov. To pa samo zato, ker ta obsedenc za ponarejanje plusov in minusov uživa ob tem ponarejaju in misli, da s tem kaj doseže. Že več kot 10 let počne isto svinjarijo namreč, da piše pod stoterimi nicki in ponareja pluse in minuse.
bogdajmir
12. 12. 2019 21.09
+14
mislim, da si ti kar nazorno pokazal, da si plačan
Brakedirt
12. 12. 2019 21.13
-20
hahahahahaha, pri toliko postih so pa komunjare obupale.
Brakedirt
12. 12. 2019 21.13
-20
srebrnibreg
12. 12. 2019 21.14
-17
Seveda sem plačan. Od česa bom pa imel morda nekoč penzijo, če ne bom delal in za to dobil plačo?
srebrnibreg
12. 12. 2019 21.16
-23
Brake pozdrav. To bom stonicknemu obsedencu vsak dan naredil, ko bom imel čas, ker ubožček misli, da mi s tem, ko mi ponaredi ducat minusov nekaj velikeko hudega naredi. Jaz se pa samo iz njega norčijem in mu ponujam čim več postov naj nori s ponarejanjem.
Brakedirt
12. 12. 2019 21.19
-19
lep pozdrav tudi tebi srebrni. potem ti pa ocita to, kar sam ves cas pocne. kaj ces, ponarejanje in podtikanje po komunisticno.
srebrnibreg
12. 12. 2019 20.48
-15
Dark Knight 12.12.2019, 20:28:57 +1 Cilj Srebrnega je seveda narediti temo neberljivo. To so te gverilske akcije levih.
srebrnibreg
12. 12. 2019 20.52
-16
NE NI RES. Tudi ta nick @ Dark Knight se mi zdi, da je od ene in iste osebe kot je recimo area, relawork, volga...torej od stonicknega obsedenca kateri ponareja sebi pluse nam ostalim iz levega političnega pola pa minuse. Predvsem si se spravil na mene, ker misliš, da me boš zaradi nešteto ponarejenih minusov spravil z portala. POZABI stonickni obsedenec. Še kocino se mi ne premakne zaradi teh minusov zato te pa imam za totalnega iztirjenca in te s temi neštetimi posti zafrkavam, če že uživaš v tem ponarejanju. Si pač preveč blond, da bi dojel kako se norčujem iz tebe. Uživaj janšistek .
srebrnibreg
12. 12. 2019 20.42
+8
Po potrebi bomo izvedli referendum za sprejem hrvatov v šengen. Jaz sem proti.
srebrnibreg
12. 12. 2019 20.42
+5
Šengen sedaj ne smemo pusiti iz rok čeprav janšisti to hočejo.
srebrnibreg
12. 12. 2019 20.41
+5
Zagorci imajo zelo lepo muziko zato jih zelo rad poslušam.
srebrnibreg
12. 12. 2019 20.40
+4
Glavno je, da jaz lahko grem spet na Hrvaško morje na dopust.
Dark Knight
12. 12. 2019 20.28
+5
Cilj Srebrnega je seveda narediti temo neberljivo. To so te gverilske akcije levih.
Dark Knight
12. 12. 2019 20.27
+3
Srebrni, da nauš pozabu dihat :)