Slovenija

Cerar in Hunt za zaščito statusa in pravic državljanov obeh strani

Ljubljana / London, 21. 02. 2019 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
20

Slovenski in britanski zunanji minister poudarjata, da si tako Slovenija kot Velika Britanija prizadevata zaščititi status in pravice obeh strani po brexitu. Slovenija po besedah Cerarja že pripravlja zakonodajne rešitve, Hunt pa poudarja, da bodo pravice Slovencev na Otoku tudi v primeru trdega brexita zaščitene.

Slovenija in Velika Britanija si prizadevata zaščititi status in pravice državljanov obeh strani po izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, sta na novinarski konferenci po pogovorih v Ljubljani poudarila slovenski in britanski zunanji minister Miro Cerar in Jeremy Hunt. Oba sta tudi izrazila željo, da bi dosegli dogovor o brexitu.

Kot je po pogovorih dejal Cerar, morata obe strani storiti vse, kar je potrebno, da se status in pravice državljanov ne bi poslabšali niti v primeru trdega brexita.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenija po besedah Cerarja zato že pripravlja zakonodajne rešitve za državljane Združenega kraljestva v Sloveniji in slovenske na Otoku. Kot je pojasnil, gre za morebitne spremembe zakonodaje na področju socialnih pravic in zavarovanja ter spremembe zakonodaje na področju državljanstva. Na Otoku živi okoli 5000 slovenskih državljanov, v Sloveniji pa kakih 700 britanskih, ki bi po brexitu postali državljani tretje države, je dejal vodja slovenske diplomacije.

Napovedal je še, da bo zunanje ministrstvo v sodelovanju z uradom vlade za komuniciranje v prihodnjih tednih in mesecih informiralo slovenske državljane, tuje državljane, še posebej britanske, ter predstavnike podjetij in gospodarskih zbornic, in jih tako pripravilo na vse možne scenarije.

Hunt: Tudi v primeru trdega brexita bodo pravice Slovencev na Otoku zaščitene

Hunt, ki je na obisku v Sloveniji v okviru turneje po evropskih državah, je pohvalil prispevek Slovencev, ki živijo v Združenem kraljestvu, in zagotovil, da bodo pravice Slovencev in vseh državljanov EU na Otoku po brexitu zaščitene v vseh možnih primerih, tudi ob brexitu brez dogovora. "Ne glede na vzpone in padce v pogajanjih je pomembno, da pravice državljanov obeh strani ne trpijo in da ljudem damo zaupanje, da lahko nadaljujejo vsakdanje življenje in še naprej dajejo svoj prispevek v državah, kjer živijo," je poudaril.

Ministra sta še poudarila, da sta obe državi zavezani mednarodnemu pravu in multilateralizmu in tako bo, kot je dejal Hunt, ostalo tudi po izstopu Velike Britanije iz EU.

"V nobenem primeru ne želimo brexita brez dogovora," je poudaril Cerar.
"V nobenem primeru ne želimo brexita brez dogovora," je poudaril Cerar. FOTO: POP TV

Britanska vlada v prizadevanju za potrditev sporazuma o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije v britanskem parlamentu nadaljuje dialog z Brusljem in državami članicami Evropske unije. Ministra sta izrazila željo, da bi dosegli dogovor o brexitu. Hunt je ob tem izrazil prepričanje, da je s politično voljo in odločnostjo vseh v prihodnjih tednih še mogoče doseči dogovor, ki bo šel skozi britanski parlament, ki bo odgrnil tančico negotovosti nad procesom brexita ter bo v interesu vseh.

"V nobenem primeru ne želimo brexita brez dogovora," pa je poudaril Cerar in dejal, da bi bil to poraz za obe strani. Omenil je, da bi to po ocenah Mednarodnega denarnega sklada imelo negativne učinke za EU. "Na gospodarskem področju bi lahko prišlo do padca BDP celotne EU od 0,5 do 1,5 odstotka," je dejal, v Sloveniji pa bi BDP po njegovih besedah lahko upadel za 0,25 odstotka.

Ne glede na brexit, bosta državi krepili zavezništvo

Cerar in Hunt sta sicer na novinarski konferenci odnose med Slovenijo in Združenim kraljestvom ocenila kot odlične. Med državama poteka reden političen dialog na vseh ravneh, krepita pa tudi dvostransko sodelovanje na področju gospodarstva, turizma, investicij, znanosti, izobraževanja in kulture. Blagovna menjava med državama zadnja leta raste in je lani prvič presegla milijardo evrov.

Ministra sta se tudi strinjala, da bosta državi ne glede na brexit krepili zavezništvo v zvezi Nato ter sodelovanje na področju utrjevanja na pravilih temelječega mednarodnega reda, multilateralizma in zagotavljanja evroatlantske perspektive držav Zahodnega Balkana.

Britanskega ministra, ki je, kot je dejal, v tej vlogi v Sloveniji na obisku prvič, je danes sprejel tudi predsednik vlade Marjan Šarec.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
26. 02. 2019 09.55
Zelo splošni dogovori med JH in MC. Morebitne sprememb zakonodaje v Sloveniji (kakšne, kdaj, kako, vsebinski načrt!, definicija besede 'morebitne'), dogovor o Brexitu (kakšen, kdaj, kdo kako, vsebina) in potem še nekaj sladkih besed, ki se na srečanjih ponavljajo: 'odnosi so odlični, krepili bomo zavezništvo in dogovarjanje, sodelovanje...#vsejasno
olimpija35
23. 02. 2019 11.38
+1
cerar..đabe tebi slinjenje po zahodu...tkoj k bo desna vlada te preusmermo nazaj v rusijo..pokvarjenec...tibi se zdaj po zahodu slinu in da bi narod pozabu tvojedobrikanje z rusi..baraba
Thinc25
22. 02. 2019 10.21
+3
Pravice Slovencev na Otoku tudi v primeru trdega brexita bi bile zaščitene tudi brez Cerarja.
Thinc25
22. 02. 2019 10.20
+3
Pravice Slovencev na Otoku tudi v primeru trdega brexita zaščitene, to pa zato, ker so Slovenski migrantje v Angliji skoraj brez izjeme fakultetno izobraženi. Pravice sodobnih migrantov pa ne bodo zaščitene, zaradi teh so Angleži izstopili iz EU.
wolfterier
22. 02. 2019 10.38
+2
Cerar mu je svetoval,naj postavijo maketo brexita,dokler je še čas.
Zsolt
22. 02. 2019 09.24
+5
Spoštovani g. transparetni minister za zunanje zadeve si prizadeva zaščititi pravice državljanov Slovenije. Zakaj se njegova stranka SMC dela norca iz ljudi, zakaj ne dovolijo transparentnega in poštenega sojenja v zadevi TOKSIČNIH CHF KREDITOV.
direstraits
22. 02. 2019 07.34
+7
Pa daj Cmero, nehaj se delat pomembnega,ker si totalna nula... dej pogovarjaj se prek kakšnega državnega sekretarja Iz kakšne prave države, ne pa iz Slowenistana .....pa glih Angležom, svetovni velesili, se ljubi tvoje nakladanje in samovšečne govore poslušat...
01xxy
22. 02. 2019 07.12
+11
Cerar je pa res največje razočaranje v slovenski politiki! Zakaj se sili v politiko, tako neinteligenten kot je, ve samo on! Na Pravni fakulteti so pa njegovo "modrost" sigurno tudi že spoznali in prebrali. Na občino naj gre, za vratarja.
minkica91
21. 02. 2019 21.16
+9
taki se zavzemajo za človekove pravice, ki jih najbolj kršijo.
HellWolf
21. 02. 2019 19.56
+10
Ajajajajaj... London Bruslja ne jemlje resno, kaj šele naše predstavnike. Anglež pač dela kar se mu zaljubi in nikdar ne bo dopustil da bi šel malo v svojo škodo. Brexit hočejo izpeljati taako, da bojo posledice za nas, oni se pač nosijo češ da oni ne bojo nosli nobnih dolžnosti.
lenuš?ek
21. 02. 2019 18.52
+10
Angleži so sramota človeške rase.
Transformerji
21. 02. 2019 18.42
+7
Cerar že ve, kako mora biti - je bil predsednik vlade, sedaj pa ni več.....se pa izkazuje po svetu!
Recenzor
21. 02. 2019 18.33
+10
Cmera si je končno popravu zobe, k se una ta nova ni hotla zalizat z njim!
Transformerji
21. 02. 2019 18.27
-5
Pahor in Cerar umirjata stvari v EU - kaj pa delajo ostali?? Se ne sekirajo. Naši se bojijo, da bodo kot hlapci izgubili gospodarje, česar je slovenski narod navajen že od pamtiveka!
Terezinka
21. 02. 2019 17.28
+12
Cerar skrbi za Slovence in pusti na miru Brexit ki je stvar celote in ne tebe in Slo venije
RupniK
21. 02. 2019 17.19
+17
Lolek in Bolek!
Frigo
21. 02. 2019 17.05
+7
Kdaj bo kakasna slika od njegovga froca da vidmo komu je podobno
korintos23
21. 02. 2019 17.40
-5
za bojši jutri
21. 02. 2019 16.56
+23
Tako je če se dogovarjata dva luzerja
korintos23
21. 02. 2019 16.51
+15
Kaj sedaj Cerat "muti", Angleži so se odločili oditi in ko gredo so zame enaki državljani kot vsi ostali kateri niso v EU!