Slovenija

Cerar izstopa iz SMC: To ni več stranka Mira Cerarja, niti stranka modernega centra

Ljubljana, 02. 03. 2020 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
2436

Nekdanji premier in aktualni minister za zunanje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar, je sporočil, da izstopa iz stranke SMC. Ob tem je povedal, da to ni več stranka Mira Cerarja, niti stranka modernega centra. Cerar je bil eden izmed ustanoviteljev stranke, ki je sprva ime nosila po njem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Cerar izstopil iz SMC
    03:26
    Iz 24UR: Cerar izstopil iz SMC
  • Iz 24UR: Bo predsednik DZ postal Zorčič?
    02:08
    Iz 24UR: Bo predsednik DZ postal Zorčič?
  • Iz SVETA: To ni več SMC
    04:32
    Iz SVETA: To ni več SMC

Miro Cerar, nekdanji predsednik vlade in odhajajoči zunanji minister je sporočil, da izstopa iz stranke SMC, katere ustanovitelj in prvi predsednik je bil. "Danes izstopam iz stranke, ki sem ji posvetil šest let svojega življenja in zanjo zastavil svoje ime," je Cerar dejal zbranim novinarjem v državnem zboru.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Ne bom več častni predsednik stranke, ki je ostala brez časti'

Cerar tako ne bo prevzel mesta predsednika Državnega zbora, s katerim so ga v zadnjih tednih povezovali. V nedeljo naj bi se sestala z Zdravkom Počivalškom, ki ga je nasledil na mestu predsednika SMC, kasneje pa po razpadu vlade Marjana Šarca stranko popeljal v koalicijo s SDS Janeza Janše. Cerar je temu v preteklosti ostro nasprotoval. 

"SMC že davno ni več stranka Mira Cerarja, a žal tudi ni več Stranka modernega centra. Razen če z modernostjo razumemo sledenje zadnji modi in obračanje po vetru, s centrom pa nesposobnost oblikovanja odločnih in odličnih političnih stališč," ugotavlja Cerar. Poudaril je, da je SMC s somišljeniki ustanovil zato, da delajo dobro za Slovenijo, varujejo socialno-liberalne vrednote in vladavino prava.

Ob tem ni pojasnil, ali in kdaj se vrača v poslanske klopi, zagotovo pa ne bo poslanec do konca mandata. Cerar je sicer redni profesor na ljubljanski pravni fakulteti, s katero se mora zdaj dogovoriti, kdaj in kako se lahko vrne, najbrž pa bo tako v poslanskih klopeh sedel do začetka študijskega leta.

Zagotovil je, da ne bo več "častni predsednik stranke, ki je ostala brez časti". Kolege iz vrst SMC je dan pred glasovanju o kandidatu za mandatarja pozval, "naj mislijo s svojo glavo".

"Če se to ne zgodi, pa pozivam člane stranke, ki želijo ostati zvesti ustanovnim vrednotam SMC, demokraciji, vladavini prava, spoštovanju človekovih pravic in svobodomiselni liberalni drži, da teh vrednot ne izdajo in izstopijo iz stranke, ki si ne zasluži imena Stranka modernega centra," je bil oster Cerar.

Cerar je bil od leta 2014 premier, zadnji dve leti pa zunanji minister. Po odločitvi, da SMC vstopi v Janševo vlado, se je Cerar odločil za izstop iz stranke.
Cerar je bil od leta 2014 premier, zadnji dve leti pa zunanji minister. Po odločitvi, da SMC vstopi v Janševo vlado, se je Cerar odločil za izstop iz stranke. FOTO: Miro Majcen

Dejal je, da to ni več njegova stranka, ker ni več verodostojna v uresničevanju svojih ustanovnih vrednot, ker njeno vodstvo ne vidi več dlje od samih sebe, niti do članov, kaj šele do volivcev. Dodaja, da so strankini poslanci pozabili ne le, kdo jih je povabil k skupnemu projektu, ampak predvsem, kdo jih je izvolil.

Počivalšek: Kar je bilo, je bilo, moramo iti naprej

Zdravko Počivalšek je Cerarjav izstop iz stranke pospremil z besedami, da stranke ne morejo konsolidirati, če se vedno znova vračajo nazaj. Zato Cerarja, tudi če bi ostal v stranki, ne bi predlagal za predsednika DZ. Odločitev je bila težka, a nujna, ker moramo iti naprej, je povedal Počivalšek.

Kot je Počivalšek pojasnil novinarjem v DZ, se je sestal z ustanoviteljem in prvim predsednikom SMC Cerarjem in se z njim pogovoril. Neuradno naj bi se sestala že v petek zjutraj, ponovno pa tudi v nedeljo zvečer.

Zdravko Počivalšek je Cerarjav izstop iz stranke pospremil z besedami, da stranke ne morejo konsolidirati, če se vedno znova vračajo nazaj.
Zdravko Počivalšek je Cerarjav izstop iz stranke pospremil z besedami, da stranke ne morejo konsolidirati, če se vedno znova vračajo nazaj. FOTO: POP TV

Počivalšek je dejal, da je Cerarju pojasnil razmere v stranki. Ta je po Počivalškovem mnenju po dolgem obdobju notranjih trenj, sistematičnih napadov in obdobja, ko je bila kriva za vse, kar je narobe v državi, pred težko nalogo konsolidacije stranke. Po njegovih besedah ostaja stranka naravnana socialno, liberalno in trajnostno. "Seveda pa želimo biti pri odločitvi o tem, kako naprej, enotni in vsaj približno usklajeni o smeri, v kateri gremo," je povedal.

Spomnil pa je, da se konsolidacija stranke ne more zgoditi, če se vedno znova vračajo nazaj v zgodovino: "Kar je bilo, je bilo." Počivalšek je napovedal, da bo prevzel polno odgovornost za vse, kar bo v prihodnje. V tej luči je Cerarju pojasnil odločitev, da ga ne bo predlagal za predsednika DZ, ko bi se vrnil v DZ.

O tem se je namreč dalj časa ugibalo, saj se Cerar lahko po prenehanju funkcije zunanjega ministra oziroma s prihodom vlade Janeza Janše vrne v DZ. Ni pa jasno, ali bi Cerar, ki je sicer že kot predsednik stranke zavračal sodelovanje z Janšo in nedavno tudi zavrnil sodelovanje v njegovi vladi, funkcijo, tudi če bi mu bila ponujena, sprejel. Cerar naj bi že sredi februarja namreč zavrnil ponudbo za prevzem vodenja DZ, pozneje pa naj bi o tem resno razmišljal, dokler mu ni Počivalšek v nedeljo zvečer odrekel podporo.

Neuradno naj bi bil kandidat za predsednika DZ aktualni vodja poslancev SMC Igor Zorčič.

Počivalšek o Cerarjevih "privatnih ambicijah"

"Vem, da si je tega položaja želel, a ta njegova želja je bila zame, v luči dogodkov zadnjega meseca, natanko to, kar danes očita meni in celotnemu vodstvu stranke, njegova »privatna ambicija," je Počivalšek zapisal v pismu članom stranke SMC. Počivalšek je zapisal, da je bil Ceraju položaj predsednika DZ ponujen trikrat. "To je bilo v obdobju, ko je bila verjetnost oblikovanja nove politične večine še majhna in nezanesljiva. Vsakič je to misel zavrnil. Sprejemljiva je zanj postala šele potem, ko so postali jasni tudi obrisi nove koalicije."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Šarec: Cerar je z odstopom pokazal svojo verodostojnost

Prvi predsednik SMC Miro Cerar je z izstopom iz stranke po mnenju predsednika LMŠ Marjana Šarca "pokazal svojo verodostojnost in se drži tistega, kar je rekel pred volitvami". Vprašanje, ali bo Cerarja povabil v LMŠ, je po njegovih besedah še preuranjeno, so pa vrata v LMŠ vedno odprta za vse z "zdravo sredinsko politiko".

Po besedah premierja, ki opravlja tekoče posle, je pomenljivo, če tisti, katerega ime je stranka dolgo nosila, iz nje izstopi. Šarec za zdaj nima informacij o tem, da bi kdo od poslancev SMC prestopil v LMŠ, so pa njihova vrata odprta vsem tistim, ki so "sredinsko misleči, želijo delati po zdravi pameti in se držijo tistega, kar so zatrjevali pred volitvami".

Stranka leta 2014 dobila 36 poslancev, leta 2018 pa le še 10

Cerar je Stranko Mira Cerarja ustanovil junija 2014 po odstopu vlade Alenke Bratušek in jo še isto leto popeljal na državnozborske volitve, na katerih je stranka osvojila 34,49 odstotka glasov in prejela 36 poslanskih mandatov. Cerar je postal predsednik vlade, ki jo je sestavil skupaj s strankama SD in DeSUS. Naslednje leto se je stranka preimenovala v Stranko modernega centra. Cerar je vlado vodil skoraj poln mandat, a je le nekaj mesecev pred volitvami ponudil svoj odstop.

Na volitvah leta 2018 se je število poslancev iz vrst SMC močno zmanjšalo. Osvojili so 9,75 odstotka glasov in prejeli 10 poslanskih mandatov. Za poslanca je bil izvoljen tudi Cerar, ki je SMC popeljal v vlado premierja Marjana Šarca in prevzel mesto zunanjega ministra.

Na lanskem strankinem kongresu je Cerarja na mestu predsednika stranke zamenjal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2436)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piko2263
03. 03. 2020 16.05
+3
Njegov oče je toliko časa jahal lesenega konja, da je naredil tega osla...........
Tago
03. 03. 2020 14.54
-1
Lahko se preimenujejo v Stranka Počivalšek, tisti, ki jim zasuk v desno vseeno, da so v drugačni kot so pristopili. Pa srečno
puspan
03. 03. 2020 13.37
+2
Ni bilo prav, da si odstopil, Miro. V mnogih stvareh sem te podpiral in škoda, da tega ne bo več. Mnogo več bi lahko storil, če bi še vnaprej deloval v parlamentu. Tudi jaz sem do Janše zelo rezerviran, nekoč sem ga celo volil, ampak dajmo mu še enkrat priložnost dokazati, da se je iz svojih napak tudi kaj naučil, saj nihče ni brez napak. Je pa nekaj zagotovo, da je to zadnja prilika zanj, kajti osel gre enkrat na led, Janši smo šli dvakrat, ampak tudi zadnjič. S tem mislim zelo iskreno in direktno. Mogoče nas pa le s skupnim sodelovanjem vseh izvleče iz godlje, katero smo vsi zmešali.
Tago
03. 03. 2020 14.56
-2
Ampak vztrajati z nekom, ki ima toooliko napak, sovraštva, sodnih procesov....... Ali res?
srebrnibreg
03. 03. 2020 11.47
+1
Me zanima koliko je še tako poštenih s takim človeškim dostojanstvom kot je Cerar v stranki SMC kateri bodo njemu sledilo in koliko pokvarjenih, ki bodo sledili izdajlskemu in pohlepnemu Počivalšku.
zoja kaja
03. 03. 2020 10.27
+3
Cmerar...., ne jamraj....
ahim1225
03. 03. 2020 11.44
+3
Žena mi prišepetava: samo drek je naredil!
srebrnibreg
03. 03. 2020 11.46
+0
In ta drek je Počivalšek kateri se bo z drekom združil.
NA LEVO ni OK
03. 03. 2020 10.24
+1
Najbolje se počuti na nudistični plaži, naj gre tja, kje bo- ali pa tud ne bo- uspešen.
NA LEVO ni OK
03. 03. 2020 10.23
+3
Cmerar ne zdrži dolgo v kakšni funkciji , tako kot ne v zakonu. Menjuje pozicije in ženske s tem dokazuje da je nestabilen in neodgovoren. To se mu vidi na vsakem koraku.
NA LEVO ni OK
03. 03. 2020 10.14
+4
Hvala Bogu, da je Cmerar odšel in z njim Jani Moderndolfe. Stranka SMC lahko brez teh dveh hinavcev lahko samo pridobi nazaj zaupanje od volivcev, ki jih je Cmerar s svojim neetičnim in ciničnim delovanjem dobesedno odgnal. Preveč časa je trajalo, končno pa so volivci in vsi okoli njega v stranki spoznali njegov pravi ego. Stranka nima časti, halo, sam Cmerar jo nima in tudi stranki jo je sam zapravil. Prišel je čas slovesa, še enkrat hvalo Bogu.
prinašalec2
03. 03. 2020 10.10
+4
To pač ni "ponosen" odhod...tvoj odhod se je začel že ko si prevzel stranko, ki so ti jo itak drugi ustanovili.
hisne
03. 03. 2020 10.05
+2
šel zato ker ni dosegal kar si je želel,ampak vsa naša vlada ni vredna pol počenega groša
pero982
03. 03. 2020 09.34
+6
To se pravi da je čakal, če bo kaj nastalo iz te vlade. Še prej v javnih pismih blatil vse v stranki. Ko pa je videl, da bo nastala nova koalicija, pa klub zatrjevanju da ne bo sodeloval z JJ, zahteval pozicijo predsednika DZ. In on govori o časti in ne vem kakšnih moralnih vrednotah. To še svet ni videl. Hvala bogu, da je konec tvoje politčne kariere. SMC bo s tem samo pridobil.
joco99
03. 03. 2020 09.12
+9
cmerar kje je zdaj vladavina prava , to kar se ti je zgodilo je groza, ampak za slovenijo pa sreča
drejcdo
03. 03. 2020 08.48
+8
Ti Cmerar si bil od vedno tisto, kar je bilo v stranki najbolj nečastnega (spomni se svojih ministrov, ki si jih ščitil, kot so na primer Marmor, Setnikarjeva, Makovčeva,.... in njihovih profesorskih dodatkov za pripravljenost (to so visoki moralni in etični standardi po tvojem). Marjan Šarec, pusti pri Miru tega užaljenega Cmerarja, če se hočeš še prebiti v parlament, saj boš podobno kot SMC pokopal še LMŠ.
NA LEVO ni OK
03. 03. 2020 10.16
+1
srecnokekec
03. 03. 2020 08.45
+5
Vsi tile naši politiki pa naj gre za leve ,desne in vse tiste vmes se gredo neke robin hoode. Ampak težava j v tem, do so robin hoodi samo za sebe in ne za slovenski narod.
nebel
03. 03. 2020 08.40
+5
Tisti MC v imenu stranke je bil že od začetka sporen.
Boris6116
03. 03. 2020 08.39
-4
Ko prebiraš komentarje, vidiš kakšna druščina "intelektualcev" je tukaj zbrana. V takšnem ozračju si ne morem kaj, da ne bi podeljene minuse smatral kot kompliment.
Castrum
03. 03. 2020 08.35
+5
Vsekakor je dejstvo to, da je SMC zgrmela na tla. Padec je grozovit, bitka je izgubljena, če želiš zmagati vojno, je potrebno generala zamenjati! Pika!
andrejbrezovica
03. 03. 2020 08.24
+4
Vsi vemo, da izstopa zato, ker je izlocen iz igre za predsednika drzavnega zbora. Po svoje se mi smilijo tudi studentje pravne fakultete, ki bood morali sedaj poslusati to bedo. Glede obljub in volilcev pa tole. Obljube, da se ne bodo zdruzevali v koalicijo z Janso so bile dane po volitvaj, ko je Sarec zacel s hujskanjem vseh ostalih, da se ne povezujejo z njim in ne ze pred volitvami. Na volitvah se volilci niso opredeljevali glede tega, ali koalicija z SDS, ali ne, zato ni mogoce govoriti o prevari volilcev. Miro Cerar in Marjan Sarec sta najslabse, kar se nam je v politiki zgodilo (pred tem tudi Kresal in Golobic), zato je skrajni cas, da se nekam umakneta in nehata zasmrajati ozracje. Miro ne bi nikoli prisel iz anonimnosti, ce ne bi ljudje zanj volili zaradi njegovih starsev. Ocetove prepoznavnosti in povezav s politiko mame.
Boris6116
03. 03. 2020 08.32
-2
Ker nekateri ne zmorejo spomina niti dve leti nazaj. Blagor nevednim! Ob vsaki priliki si lahko izmislijo novo pravljico in začnejo šteti z letom nič.
pesnitev
03. 03. 2020 08.23
-8
Bravo, Cerar, ostal si zvest modernemu centru, intelektualni vladi, , ki je sedaj ni več, Počivalšek je zelo slaba alternativa, prilepiti se hoče na politični stolček preko trupel, JJ mu je veliki vzornik pri tem
Pal?ek Smuk
03. 03. 2020 08.22
+13
Vedno si bil cmerar in to bos tudi ostal,klovn cmerasti!!!