Slovenija

Cerarjeva o nepravilnostih in ukrepih

Ljubljana, 16. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državno tožilstvo bo pravosodnemu ministrstvu v skladu z opravljenim nadzorom nad upravnim poslovanjem predlagalo spremembo odredbe o določitvi števila delovnih mest strokovnih sodelavcev, administrativnih in drugih delavcev na državnih tožilstvih.

Zdenka Cerar
Zdenka Cerar FOTO:

Strokovna komisija pravosodnega ministrstva, ki je bila oblikovana že na začetku junija zaradi domnevnih nepravilnosti v poslovanju državnega tožilstva, je pod vodstvom državnega sekretarja za pravosodno upravo Karla Erjavca končala nadzor nad upravnim poslovanjem omenjenega tožilstva. Kot je zapisano v sklepnem poročilu komisije na spletnih straneh vlade, ministrstvo nima pripomb na ugotovitve v poročilu državnega tožilstva ter na način odpravljanja ugotovljenih nepravilnosti in pomanjkljivosti upravnega poslovanja. Kot je povedal tiskovni predstavnik pravosodnega ministrstva Franc Stanonik, je pravosodni minister Ivan Bizjak poročilo državnega tožilstva prejel od generalne državne tožilke Zdenke Cerar že v začetku junija. Ministrstvo pa je na podlagi tega opravilo tudi dodaten pregled vse dokumentacije o zaposlitvah na generalnem državnem tožilstvu, je še povedal Stanonik.

Prav tako bo uskladilo odločbe z veljavno sistemizacijo v primeru dveh delavk, kjer je prišlo do napačne uporabe naziva, kakršen je veljal pred spremembo sistemizacije v lanskem letu. V primerih, kjer sta v pravilniku o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest zaradi dveh stopenj zahtevane izobrazbe predpisana tudi dva količnika, bo državno tožilstvo ministrstvu v soglasje predlagalo ustrezne spremembe tako, da bo zahtevana le ena stopnja izobrazbe in bo zato predpisan tudi en količnik. Državno tožilstvo bo odpravilo tudi nepravilnosti v treh primerih, kjer so delavci nepravilno napredovali.

Komisija je med opravljanjem nadzora upravnega poslovanja državnega tožilstva pregledala tudi personalne mape petih delavcev, kjer je dejanska izobrazba nižja od zahtevane izobrazbe, ter še dveh delavcev, kjer je dejanska izobrazba ustrezala izobrazbi, zahtevani v že omenjenem pravilniku, je bilo še zapisano na spletnih straneh vlade.

Naj spomnimo, da je bil tokratni upravni nadzor generalnega državnega tožilstva posledica trditev, ki jih je v svoji izjavi ob razrešitvi zapisal zdaj že nekdanji vodja okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani Gorazd Fišer. Po njegovih navedbah naj bi se na generalnem državnem tožilstvu namreč dogajale povsem enake nepravilnosti, kot so bile očitane njemu in zaradi katerih je bil tudi razrešen.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8