Slovenija

Cerkev za zakon o RTV

Ljubljana, 13. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska škofovska konferenca poziva državljane, naj na referendumu podprejo novi zakon o RTV.

Cerkev meni, da je referendum izjemnega pomena
Cerkev meni, da je referendum izjemnega pomena FOTO: Reuters

Referendum o zakonu o RTV Slovenija, ki bo 25. septembra, je izjemnega pomena, saj gre za prihodnost najbolj odmevnega in najvplivnejšega javnega glasila v državi. Dolžnost vsakega državljana je, da gre na referendum in soodgovorno odloči o skupnem dobrem, sta zapisali komisija pravičnost in mir ter komisija za sredstva družbenega obveščanja pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK). Obenem sta javnost pozvali, naj da RTV priložnost za nadaljnji razvoj in zato novi zakon na referendumu podpre.

Vladni zakon o RTV Slovenija je povsem evropsko primerljiv in izpolnjuje vse standarde EU na področju javnih RTV, je poudaril minister za kulturo Vasko Simoniti. Zavrnil je trditve Pobude za javno RTVS, da ministrstvo pri argumentaciji o evropski primerljivosti zakona zavaja javnost, manipulira in prikazuje le podatke, ki mu ustrezajo. Kritike zakona je pozval, da navedejo "vsaj 13 od 25 članic EU", kjer parlamenti svete javnih RTV imenujejo z dvotretjinsko večino.

Po njihovih besedah demokratična družba uspeva le takrat, ko imamo državljani dostop do nepristranskih in celostnih informacij o tem, kaj se dogaja v svetu, v katerem živimo in kjer se na osnovi teh informacij lahko odgovorno vključujemo v javno življenje.

"S svobodnimi volitvami, z demokratizacijo in s potjo v samostojno državo smo pri nas veliko spremenili. Toda ne povsod enako. Številna javna glasila so kadrovsko in vsebinsko ostala na ravni preteklega režima, ki je bil ideološko nestrpen in je izključeval vse, ki se niso z njim strinjali, tudi Cerkev in verne. Večinoma še niso dovolj sodobna, neodvisna in pluralna, da bi lahko služila kar najširšemu krogu državljanov vseh političnih prepričanj in svetovnih nazorov."

Kot sta v izjavi zapisala predsednik komisije za pravičnost in mir pri SŠK, mariborski pomožni škof Anton Stres in predsednik komisije za sredstva družbenega obveščanja pri SŠK, mariborski škof Franc Kramberger, je ob podpori novemu zakonu o RTV pomembno vedeti, da mu nasprotujejo nekdanje politične sile iz strahu, da bi nova ureditev RTV ogrozila njihov prevladujoči vpliv nanjo.

RTV Slovenija je v času demokratizacije in osamosvajanja igrala pozitivno vlogo in med najpomembnejšimi glasili je še najbolj pluralna. Pripravila je veliko dobrih oddaj, med njimi tudi nekaj verskih, vendar bi morala iti še dlje. Trditev, da je prejšnja zakonska ureditev nacionalnemu radiu in televiziji zagotavljala politično neodvisnost in vpliv nepolitične civilne družbe, je neresnična in ji nasprotujejo dejstva.

Pristransko poročanje?

"Katoliška Cerkev, ki je veljala v preteklem komunističnem režimu za najhujšega notranjega sovražnika, je bila tudi pod vlado strank, ki danes nasprotujeta novemu zakonu o RTV, zaradi političnih ali ekonomskih razlogov predmet zasmehovanja, nestrpnosti in ostrega ideološkega nasprotovanja. V številnih polemikah z njenimi stališči so javna glasila uporabljala tudi polresnice, neobjektivne prikaze ali celo izkrivljanje zgodovinskih dejstev, žal so to včasih počeli tudi nekateri uredniki in novinarji na RTV Slovenija. Nacionalna televizija in radio o Cerkvi dostikrat ne poročata dovolj profesionalno ali pa celo izrazito pristransko. Nazoren primer takšnega poročanja je vztrajno prikazovanje pokojnega papeža Janeza Pavla II. in tudi sedanjega papeža Benedikta XVI. kot dveh zadrtih konservativcev, ki se ne zmenita za potrebe ljudi," je še zapisano v izjavi.

Škofovska konferenca poziva državljane, naj dajo RTV priložnost za nadaljnji razvoj in zato novi zakon na referendumu podpre
Škofovska konferenca poziva državljane, naj dajo RTV priložnost za nadaljnji razvoj in zato novi zakon na referendumu podpre FOTO: POP TV

V omenjenih komisijah menijo, da je sedanja zakonska ureditev povzročila zastoj profesionalnosti in avtonomije na RTVS. Upajo pa, da bo novi zakon o RTV prispeval k hitrejši posodobitvi našega najvplivnejšega javnega glasila, da bo odpravil zaostanke v demokratičnosti, pluralnosti in nepristranskosti, da bo prispeval k enakopravni odprtosti do vseh političnih in nazorskih smeri državljanov, pa tudi k smotrnejši rabi denarja, ki ga davkoplačevalci namenjamo za delovanje RTVS.


LDS: RKC prestopila meje spodobnosti

SNS se zavzema za depolitizacijo RTVS
SNS se zavzema za depolitizacijo RTVS FOTO: POP TV


Komisija za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci je z današnjo izjavo ob referendumu o zakonu o RTV Slovenija prestopila meje spodobnosti, saj je zlorabila svoj položaj med verujočimi, menijo v opozicijski LDS, kjer sicer Rimskokatoliški cerkvi ne odrekajo pravice do svobodnega izražanja stališč, saj je legitimni del civilne družbe.

V liberalni demokraciji menijo, da se RKC sploh ne vključuje v vsebinsko razpravo o položaju in družbeni vlogi RTVS, ampak svoj položaj, ugled in avtoriteto pri verujočih "zlorablja za politično propagando", so sporočili iz LDS. "Slovenska škofovska konferenca namreč avtoritarno poziva volivke in volivce, naj podprejo vladni zakon o RTV Slovenija, prav ta pa v resnici spet uvaja enostranskost."

V LDS še dodajajo, da RKC v izjavi veljavni zakon obravnava, kot da bi veljal v času nekdanje Jugoslavije. "V LDS pa menimo, da vladni predlog ni nič boljši in nas vrača v čase pred osamosvojitvijo. Zato ocenjujemo izjavo Slovenske škofovske konference tudi kot napoved vrnitve starih svinčenih časov enoumja, če bo vladni zakon o RTV Slovenija sprejet."

Potrč: Gre za materialne interese RKC

Miran Potrč: Cerkev si želi več prisotnosti v medijih
Miran Potrč: Cerkev si želi več prisotnosti v medijih FOTO: POP TV

Če se ob zakonu, ki obravnava javno RTV, oglaša uradna RKC, gre predlagateljem zakona res hudo. Ker niso uspeli z argumenti prepričati javnosti, kličejo na pomoč moralno avtoriteto. Toda tokrat ne gre za duhovne, temveč za posvetne zadeve, se je vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Miran Potrč odzval na današnjo izjavo Komisija za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci ob referendumu o zakonu o RTV Slovenija.

"Cerkev si želi privilegiran položaj v Programskem svetu RTV in večjo prisotnost v medijih. Ta je pomembna tudi zato, da se podprejo njene zahteve za materialne privilegije, ki jih večina ljudi ne odobrava. Za vračilo več tisoč hektarjev najlepših gozdov, za plačevanje prispevkov duhovnikom za pokojninsko zavarovanje, morda za poseben verski davek ipd. Ne gre torej za neodvisno novinarstvo, temveč za materialne interese RKC," je opozoril Potrč.

SNS za depolitizacijo in spremembe na RTVS

V SNS so prepričani, da se mora na področju javne televizije "nemudoma prenehati s prevlado določenega političnega vpliva", kar je mogoče doseči le s korenito spremembo področne zakonodaje. "Dejstvo je, da je program slovenske televizije slab, da je poročanje popolnoma politično naravnano, informativno politične oddaje pa temeljijo na nazorih, podanih s strani LDS in takratne ZLSD, danes SD," je prepričan predsednik opozicijske SNS Zmago Jelinčič.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3