Slovenija

Cerkveni zvonik v Kranju ponuja veličasten pogled na mesto, hribe in okolico

Kranj, 06. 09. 2021 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
49

Zvonik cerkve sv. Kancijana v Kranju je po novem odprt za javnost. Obiskovalcem, ki se povzpnejo po 163 stopnicah, ponuja izjemno lep pogled na staro mestno jedro, okolico in Alpe. Prenova je trajala dobre pol leta, zanjo pa so odšteli 300.000 evrov. Med deli so našli tudi dve izjemno zanimivi stvari – sto let staro pivsko steklenico in dnevni časopis iz leta 1930. Ne gre samo za razgled, vzpon na zvonik je tudi doživetje, poudarja župnik.

Župnijska cerkev sv. Kancijana in tovarišev mučencev v Kranju je prva cerkev v Sloveniji, ki je februarja letos namestila tirolsko melodično zvonovje, po novem pa obiskovalce vabi še na razgledno ploščad, ki se dviga 40 metrov nad mestom.

Župan: Trenutno največja atrakcija v Kranju

"V Kranju začenjamo novo turistično zgodbo. Cerkev sv. Kancijana in mučenikov je poznogotska cerkev iz 15. stoletja in dejansko predstavlja veduto mesta Kranj. Po njej je Kranj znan, v vsaki silhueti je zvonik te cerkve in zdaj smo ji dali še drugo vsebino," je povedal župan Matjaž Rakovec. 

Prepričan je, da bo atrakcija navduševala predvsem Kranjčane, pa tudi druge obiskovalce mesta in turiste, tako domače kot tuje. "Ta zvonik je prav gotovo ena najbolj atraktivnih turističnih atrakcij Mestne občine Kranj, če ne v tem trenutku celo najbolj atraktivna. Z vrha se razprostira pogled na celotno mestno občino, na okoliške kraje, na Kamniško-Savinjske Alpe, Alpe, res prelep pogled vse tja do Ljubljanske kotline," je bil navdušen.

Prenova zvonika je trajala dobre pol leta, med deli pa so našli tudi dve izredno zanimivi stvari – 100 let staro pivsko steklenico in dnevni časopis iz leta 1930, ki ju obiskovalci lahko vidijo razstavljena med vzponom na vrh.

Župan je v izjavi pohvalil odlično sodelovanje med župnijo, občino in Zavodom za turizem in kulturo Kranj. "V zadnjem času je bilo narejenih veliko premikov in skupaj smo prišli do te velike pridobitve. Korona nas je za hip prizemljila, ampak zavihali smo rokave in izkoristili ta čas. Izredno smo lahko veseli in ponosni, da imamo tako dobro sodelovanje za dobrobit ne samo Kranjčanov, ampak tudi vseh ostalih obiskovalcev Mestne občine Kranj."

 Župnik: Ne samo razgled, tudi doživetje 

Župnik Župnije Kranj Andrej Naglič je pojasnil, da so odločitev o tem, da bi zvonik odprli za obiskovalce, sprejeli že konec leta 2019, ko so se lotili sanacije pokvarjenih zvonov in cerkvene ure. "Takrat se je odkrilo, da je konstrukcija slaba, da imajo zvonovi pretežka kladiva, da je strelovod v slabem stanju ... Spomnili smo se na predloge meščanov in vaščanov o tem, da bi se radi povzpeli na zvonik in se odločili, da vse skupaj združimo – da saniramo cerkev in zvonik, hkrati pa omogočimo, da je ta lahko odprt za turistični obisk."

Vstopnice za zvonik lahko kupite v turistično informativnem centru Kranjska hiša, nato pa se sami povzpnete nanj. Pomembno je, da si ob vstopu preberete varnostna navodila. Cena karte je šest evrov na osebo, če gre za družine in skupine nad pet oseb, pa štiri evre. Zvonik je odprt vsak dan med 9. in 17. uro, število obiskovalcev pa omejeno glede na epidemiološke ukrepe NIJZ.

Spomnil je, da je omenjena cerkev januarja letos pridobila status spomenika državnega pomena, s tem pa na nek način tudi "priznanje, ki ji gre". "Vesel sem, da je cerkev sv. Kancijana spet postala to, kar je bila v začetku – cerkev meščanov. Meščani so jo zgradili, bila jim je na razpolago, to poslanstvo pa ima še vedno, najprej kot sakralni spomenik, da se v njej redno opravljajo molitve, in potem kot kulturni spomenik, da je na razpolago širši javnosti, ki lahko vidi vso to dediščino, zaklad naših prednikov," je opisal.

Po njegovih besedah pri obisku zvonika ne gre samo za lep razgled, pač pa za celotno doživetje. "Želeli smo poudariti, da vzpon na zvonik ni samo doživetje razgleda na staro mestno jedro in okolico Kranja, ampak da je tudi doživetje zvonovja, srednjeveških zidov, neka širša zgodba, dogodivščina in ne samo nek pogled." 

V osemkotnem prostoru zvonika namreč melodično igra deset malih bronastih zvonov (t. i. Glockenspiel ali zvonovje po kolavdatorju dr. Matjažu Ambrožiču). Vsak dan se tako nad mestom slišijo slovenske ponarodele melodije, med drugim tudi melodija slovenske državne himne in evropske himne. Turistična vodička Ana Brovč je opozorila, da je to tudi edina cerkev v Sloveniji, ki ima pet oz. šest zvonov v eni vrsti.

V osemkotnem prostoru zvonika melodično igra deset malih bronastih zvonov (t. i. Glockenspiel).
V osemkotnem prostoru zvonika melodično igra deset malih bronastih zvonov (t. i. Glockenspiel). FOTO: Damjan Žibert

Oktobra se bo začenja še sanacija zunanjosti

Cerkev sv. Kancijana je posebna iz več razlogov, eden od njih je tudi ta, da so jo zidale dve ali celo tri generacije, saj so jo financirali meščani sami, pa je pojasnil konservator Matevž Remškar iz kranjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Na vprašanje, kaj vse so zajemala dela, je odgovoril, da je bilo do te faze v notranjosti narejeno novo stopnišče. "Prej je bilo notri staro stopnišče iz verjetno 19. stoletja, ki ni bilo primerno, da se hodi po njem, tudi lesa je bilo žal že kar nekaj slabega, nagnitega. Zdrav les, predvsem masivne kose, so znova uporabili. Stene v zvončnici so bile restavrirane, tlaki pa so bili na novo narejeni iz starih tlakovcev, enakih tistim, ki smo jih našli prej," je naštel.

Za vse skupaj je župnija odštela 300.000 evrov. Župnik Naglič je priznal, da je bila obnova res draga, a so jo zmogli, saj so od države pred leti dobili vrnjena sredstva iz naslova nacionalizacije. Del pa s tem še ni konec. Že oktobra bodo namreč začeli še s sanacijo zunanjosti – kamen na zunanjosti zvonika razpada, zato ga bodo sanirali, razgledna ploščad pa bo dobila še balkone. Dela bodo predvidoma trajala eno leto in stala okoli 200.000 evrov, sofinancirala pa jih bo država.

Kaj pa je bolje –  takšen objekt ohraniti nedotaknjen ali mu omogočiti, da živi naprej in poseči vanj z renoviranjem? "Tukaj smo zato, da lovimo, iščemo razmerje, do kam lahko gremo s prenovo, adaptacijo, rekonstrukcijo ... da spomeniku ni narejena škoda, da je ohranjena originalna substanca, da je to še vedno star objekt, ki je ohranil svoje vrednote. Absolutno pa nikoli ne želimo zaustavljati, kadar res ni nujno – roko na srce, včasih so ideje in želje take, da se ne da. Na primer tukaj dvigala ne moremo postaviti, čeprav je tudi meni osebno žal, da nekdo, ki je gibalno oviran, ne more priti do zvonika," še pravi Remškar. Večjih posegov v objekt ali škode zaradi prenove v tem primeru sicer ni bilo. "Nekaj je obokov, v to se ni posegalo, se je pa na ta račun treba malo bolj skloniti, ampak to je to, o čemer sem prej govoril. Treba se je obnašati tako, kot da je to 500 let star zvonik, kar tudi je."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

glavni Baja
06. 09. 2021 21.02
-1
Ne bruki se Rakovc
kr--en
06. 09. 2021 21.01
-1
"dve izjemno zanimivi stvari" - a se hecate?
majmun11223344
06. 09. 2021 20.58
-1
majmun11223344
06. 09. 2021 20.58
-1
Ja pa iiiii no
majmun11223344
06. 09. 2021 20.58
-1
Oh, no, prelepo.
mb3zb6
06. 09. 2021 20.55
+7
Kolk ste zagrenjeni in cinični vsi. Obup. Pejte na turn, poglejte dol, pol pa na Pungert na kofe... ali pa na sprehod po kanjonu Kokre, ki je sicer drugi najgloblji mestni kanjon v Evropi... Ali pa čez Majdičev log ob Savi na Bazen na en drink... Kranj je res lepo mesto. Ampak verjamem, da s tako zagrenjenostjo in cinizmom te lepote ne morete niti videti niti užiti. Škoda.
Mirotar
06. 09. 2021 21.27
+0
ma živ dolgčas je Kranj...2000 je blo še nekak k so bli tolarji pa mestno središče polno, zdaj pa sam rute z vozički pa sezonci..
jozejoze1
06. 09. 2021 20.46
+1
Nimam PCT...bom kar doma. Ostani zdrav, bodi doma....
flojdi
06. 09. 2021 20.29
-3
. a za ogled raBš TPC al ne ; sam prašam
4krogci
06. 09. 2021 19.23
+3
Cerkev Svetega Valentina Kanzjanija? eeee pa se le klubska scena počasi vraca no!
Uporabnik19912
06. 09. 2021 19.21
-5
Namen zvonika je bil pa verjetno pogled na nedolzne in nemocne otroke.. ampak gremo v cerkev in h verouku. Dajmo, se malo, se vec otrok peljite tja. Neandertalci so bili geniji za vse vernike
uleda
06. 09. 2021 18.46
-1
Petra Veiter jaz se vozim v Kranj. Arne fura jest ne smem sem zdele na hitro enega spil. Petra pridi v naš lokal. Larisa in Taja tudi prideta. Lepotička se vidimo.💥❤❤💖💖
naveza
06. 09. 2021 18.49
+0
Pridem. Pripeljem še Tino in Klaro. Moj je pa na šihtu. 💓💓
Soul
06. 09. 2021 18.26
+3
Prepričan sem, da bi naš brat Jezus odgovoril - Ja razgled je lep, ampak od vas se pričakuje, da poiščete znotraj vas to lepoto razgleda, ki vas bo pripeljala do Njegovih stopal...Cerkev kot zgradba, je samo simbolična slika notranje luči in zvoka zvonov., ki nas vodijo k težko pričakovani svobodi.Seveda na tej poti, se išče čisto srce, ki je obarvano z vrednotami nedolžnih solz, saj v sami osnovi smo čista ljubezen in nič manj kot to.
Quatflow
06. 09. 2021 18.40
+0
Kaksen brat Jezus? Si kdaj sploh bral Sv. Pismo?
Soul
06. 09. 2021 19.05
+2
Če bi videli resnico bi vedeli, da je prava biblija znotraj nas in ni večje svete knjige od Njegovega pečata v našem srcu.Kar je zapisano znotraj nas, ne najdemo v vseh svetih knjigah in evangelijih tega sveta.Ja potrkajmo v svoje srce in videli bomo, da ni večjega od Boga, vsaka kapljica - duša je del njega, samo s časa na čas, pridejo kompeteni svetniki obuditi pozabljeno resnico, v osnovi smo vsi eno, samo Njegov beseda je pri nekaterih bolj izražena.Knjige nikoli niso in ne bodo živele resnico, zatorej JA - definitivno Jezus je moj brat!
Uporabnik19912
06. 09. 2021 19.26
-3
Soul zal te mi je. Bolano.. iskreno upam, da te jaz ali kdorkoli od mojih bliznjih nikoli ne sreca. Eno vprasanje.. se ti prikaze Jezus ali njegov brat in ti da ukaz.. pac nima veze kaj? Bi to naredil?
Soul
06. 09. 2021 19.45
+2
Uporabnik., čemu naj se ne bi srečala..moja religija je religija miru, sočutja, nenasilja..., razloži mi, kam pripada tvoje srce, jaz želim svojega oddati samo Njemu in ne tisočim čutilom, vodenim z umom, ki nima svojega miru.
Soul
06. 09. 2021 20.03
+1
Ljudje moji, zakaj je resnica tako težko sprejeta? Iskreno se vprašajmo, kaj nas vodi v tem trenutku, kajti samo mir prinaša mir, kdor se identificira s čutili njegovo stanje je vedno vodeno z roko pravice.Ja milost in umiljenje, le kdo pozna njene skrivnosti.Kot sem napisal knjige ne živijo resnice, so samo začetni temelj, a razumemo že sto krat napisano vodilo NE ubij po večini ne, ker bi živeli sigurno drugače,..to so smernice, ki jih naše srce prepozna, žal jih knjiga ne poje.
Uporabnik19912
06. 09. 2021 20.32
Nevem kam vse, vem samo da Njemu ne😁 lahko sedaj se ti odgovoris na moje vprasanje?
metaloh
06. 09. 2021 20.45
+1
Jaz sem zadovoljen s sabo,mir je v meni,po tvoje je to bog, po moje pa pozitivna energija. Soul ker vero se pa greš?
Soul
06. 09. 2021 20.58
+1
Uf, na to vpršanje ne morem odgovorit, ker enostavno se teh stvari ne razlaga tukaj. V duhovnosti je vse znano, kdo je kje in s kom, sleherno sekundo.., karkoli sem napisal je praktično dejstvo.Lahko se dobimo v živo in ti odgovorim, če si pripravljen, žal drugače ne gre, ljudje verjemi ne razumemo, kaj duhovnost sploh je.Obstajajo pravila, katera je potrebno spoštovat, kot pravim iz oči v oči lahko povem.Seveda samo pod pogojem, če je prošnja iskrena in čistega srca.
real....
06. 09. 2021 21.04
+2
soul..jaz te razumem prijatelj..res je..kdor bo gledal s srcem bo dojel resnico..da srz problema se pa skriva v nespostovanju pete oziroma nekod seste Bozje zapovedi ne ubij v pravem pomenu besede..Jezus je rekel:kako ozka so vrata in tesna je pot,ki vodi v zivljenje,in malo jih je,ki jo najdejo in jaz mu verjamem!?
real....
06. 09. 2021 21.21
+1
quatflow..lepo da beres Biblijo..jaz jo tudi...ampak sam branje spisov kateri so delo cloveskih rok ni dovolj ce se ne poglobis vase..odgovori so skriti v globokih vodnjakih srece v nas samih!?
Soul
06. 09. 2021 21.30
+1
metaloh.Katero vero se grem oz., bi se morali iti?.Spoznati sebe, videti, da smo popolna ljubezen in objeti Boga.Bolj na kratko ne gre, vse ostalo je kot v šoli, dnevni boj k vrednotam, ki nas popeljejo na pravo pot.Vsi omenjajo, pot je ozka, res je, ni prostora za ego, zavist, sovražnost, nizkotne želje, samo za čisto srce.
Soul
06. 09. 2021 21.48
real.Tako je, sem že enkrat napisal.Njihove izkušnje morajo postati naše, drugače se vrtimo v neskončnem krogu stagnacije in vedno se bodo porajala vprašanja in ne odgovori...sploh pa, kdo je prerok, Učitelj , Apsolutni Bog. in tisoče drugih podvprašanj.
metaloh
07. 09. 2021 13.21
Uredu, se strinjam,stvar vsakega posameznika.Vsi imamo težnje po neki sreči....,ki pa je v bistvu tisto pravo, samo neki notranji mir.In to doseči, je umetnost....vse dobro.
Betuul
06. 09. 2021 18.02
+7
To je kot v pravljici Heidi, ko je prišla v Frankfurt! In pohitela na zvonik da bi videla gore , planine in dedka z jožefom; kar je pogrešala! Prekrasno da je prinas v Kranju tak zvonik! in 🍎navdiha ! Povsbljeni k ogledu ! Bog daj vidimo se
fedr?k
06. 09. 2021 17.57
+5
Kranjski Bruce Lee je splezal do zvonika.😀 no zdaj pa gre lahko po stopnicah
naveza
06. 09. 2021 18.36
+2
Da ne boš ti pozabil danes navijat za naše.😘😘
uleda
06. 09. 2021 18.40
+1
O Petra lepotička a prideš v Kranj navijat v naš kafič.❤❤💘💘
fedr?k
07. 09. 2021 15.27
Itak da sem navijal zato smo pa zmagal.😄😄
Betuul
06. 09. 2021 17.49
+6
ŽeŽe tam! Draveljski svRok! Zvonik je pa kar urihnil! Prekrasnega bitja in zvonenja ni več ! Pogrešamo! Kaj se je zgodilo v Draveljskem župnišču da je turn čist tiho! Gre za faro LJ - Dravlje
nivampomo?i
06. 09. 2021 17.23
-4
A ni zanimivo da vas ki ne živite v centru motijo Kosovarji ,nas ki pa živimo z njimi pa nič ne motijo.Še kvečjemu imamo mir pa ni kriminala kot je bilo nekoč.
nivampomo?i
06. 09. 2021 17.12
-6
Cager na turnu pa že cel mesec dead.
nivampomo?i
06. 09. 2021 17.17
-1
Najbolj veličastno tega razgleda je pa to da mene lahko brez majice gledate k čik kadim na balkon pa se po rit praskam.Skratka VELIČASTNO.
Keglc
06. 09. 2021 17.03
+4
SD pa cerkev 🤣🤣🤣🤣
discover007
06. 09. 2021 16.53
+2
Ta Malovrh pa je taprav. Sam v svojo korisz.
uleda
06. 09. 2021 16.50
-1
Vidim da se jih veliko na strinja da Kranj pač ni veličasten. Kranj imam rad je tudi moje rojstno mesto. Tisti ki pa trdi da je veličasten pa dlje Celovca še ni šel.😉