Gospodarstvo

Na lestvici najbogatejših tudi Janković, ker je denar posodil Electi

Ljubljana, 08. 11. 2011 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Premoženje Sandija Češka, ki je bil razglašen za najbogatejšega Slovenca, se je lani povečalo za več kot 130 odstotkov. Janković se je s sinovoma na lestvico uvrstil, ker je posojilodajalec Electi.

Sandi Češko je lastnik družbe Studio Moderna.
Sandi Češko je lastnik družbe Studio Moderna. FOTO: POP TV

Vrednost premoženja Sandija Češka, ki ga je revija Manager letos razglasila za najbogatejšega Slovenca, se je po oceni revije glede na lani povišala za 135 odstotkov. Kot poudarjajo, se njegova Studio Moderna s televizijsko prodajo skokovito širi, poleg tega, da je privabila več tujih vlagateljev, pa utegne v bližnji prihodnosti postati še borzna zvezda.

Kot poudarjajo pri reviji Manager, ki vsako leto sestavlja lestvico najbogatejših Slovencev, se pred vrati Studia Moderna, katerega lastnik in prvi mož je Češko, dela vrsta zainteresiranih vlagateljev. Ameriškim skladom zasebnega in tveganega kapitala JH Partners, Templeton in Insight Partners se je tako letos pridružil še sklad, ki ga upravlja družba General Atlantic.

V reviji Manager menijo, da je General Atlantic od Češka odkupil 10-odstotni lastniški delež, za kar je slednji dobil okoli 25 milijonov evrov. To je, skupaj z vrednotenjem preostalega deleža v družbi, dovolj za prvo mesto na lestvici najbogatejših Slovencev. Vrednost premoženja Sandija Češka je tako ocenjena na 204,7 milijona evrov.

Drugi najbogatejši Slovenec je Igor Lah, ki je po navedbah Managerja še eden zadnjih certifikatnih bogatašev, ki se drži pri vrhu lestvice. Njegovo premoženje je vredno 129,4 milijona evrov, a pri Managerju opozarjajo, da to vrednost med drugim postopoma nižajo nedokončani nepremičninski projekti sklada Ceeref.

Med prvo peterico najbogatejših Slovencev je letos tudi nekaj svežih imen. Na tretjem mestu sta tako Albin in Tatjana Doberšek, ki sta inženirsko podjetje Engineering Dobersek razvila v Nemčiji, pri nas pa sta se pojavila med svetovalci pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Njuno premoženje je ocenjeno na 119,1 milijona evrov.

Tuš zaradi zadolženosti podjetij ni več med prvimi tremi

Premoženja Mirka Tuša ocenjujejo na okoli sto milijonov evrov.
Premoženja Mirka Tuša ocenjujejo na okoli sto milijonov evrov. FOTO: Aljoša Kravanja

Na četrto mesto pa se je uvrstil dolgoletni najbogatejši Slovenec Mirko Tuš, čigar premoženje je vredno manj zaradi nadaljnjega kopičenja čiste zadolženosti, upočasnjene gospodarske aktivnosti, nižjega pričakovanja o sposobnosti za rast in dobičkonosnosti trgovske dejavnosti in kopičenja izgub v dejavnosti telekomunikacij. Tuš je "vreden" 100,1 milijona evrov.

Drugi par novincev med peterico najbogatejših sta Samo in Iza Login iz družbe Outfit7, ki sta 77,7 milijona evrov premoženja ustvarila v pičlem letu, in to z zabavnimi aplikacijami Talking Friends, ki so zasvojile milijone po svetu. Kot ugotavljajo pri Managerju, si je od julija lani do julija letos njihove aplikacije na telefone in tablične računalnike naložilo več kot 150 milijonov uporabnikov.

Na lestvici 100 najbogatejših Slovencev je letos okoli četrtina novih obrazov, za uvrstitev nanjo pa je bilo potrebnih nekaj več kot 11 milijonov evrov premoženja. Sedem je na lestvici povratnikov.

Revija Manager lestvico sestavlja že pet let in tokrat se je prvič zgodilo, da na njej ne kraljuje Tuš. Vseh pet let je na lestvici 33 ljudi, ti pa so letos skupaj za 450 milijonov evrov revnejši kot leta 2007.

Čeprav je skupno premoženje stoterice najbogatejših Slovencev ostalo na približno enaki ravni kot lani (okoli 2,5 milijarde evrov), je že tretje leto zaporedoma več ljudem na lestvici premoženje upadlo kot zraslo, če se ne upošteva novincev.

Gradbincev ni več med najbogatejšimi

Med tistimi, ki jih letos med najbogatejšimi ni več, je sicer precej gradbincev, takšna usoda je na primer doletela Ivana Zidarja iz SCT, Borisa Dolamiča iz GPG ter Jurija Krča iz Gratela. Na drugi strani pa so se vzpeli nekateri gradbinci z določenimi posebnostmi; na primer podjetje Lumar, ki dela nizkoenergijske montažne hiše.

Padli so tudi nekateri s področja informacijske tehnologije in telekomunikacij. Tako na lestvici na primer ni več Ivana Žerka iz SRC ter zakoncev Remškar iz Smart Com. Med zvezdami te branže pa so že omenjeni novinci iz Outfit7.

Ivo Boscarol in Gregor Virant
Ivo Boscarol in Gregor Virant FOTO: Miro Majcen

Letos pa se na lestvico najbogatejših ni uvrstil lanski novinec Ivo Boscarol, lastnik Pipistrela. Kot pojasnjujejo v Managerju, so vrednost njegovega premoženja ocenili nižje predvsem zaradi skoraj pol manjšega dobička Pipistrela, čeprav je podjetje prihodke zvišalo za sedem odstotkov. Po lastnih navedbah se podjetje posveča notranji reorganizaciji, da bo pripravljeno na nadaljnjo rast. A v Managerju pravijo, da se bo Boscarol, če bo uresničil napovedi, v prihodnjih letih skoraj zagotovo vrnil na lestvico.

Jankovići skupaj na lestvici

Na lestvici sta tudi dva župana, in sicer ljubljanski župan Zoran Janković s sinovoma ter župan Zavrča Miran Vuk. Janković s sinovoma se je uvrstil na 75. mesto, skupaj pa naj bi imeli 12,9 milijona evrov. Janković se je sicer že v ponedeljek odzval na uvrstitev in dejal, da je treba ločiti, ko se govori o njegovem premoženju ter premoženju njegovih sinov. Ob tem je ponovno pozval davčno upravo, naj preišče njegovo premoženje.

Vesna, Jure, Damjan in Zoran Janković
Vesna, Jure, Damjan in Zoran Janković FOTO: Damjan Žibert

Za komentar pa smo prosili enega izmed lastnikov krovnega podjetja Electe, Electe Holding. Starejši sin ljubljanskega župana Damjan Janković pravi, da si sam lestvice še ni ogledal, je pa pojasnil, da sta lastnika Electe Holding le on in njegov brat Jure Janković. Vsak ima polovični delež v družbi, njunega očeta pa v njej ni več. Je pa res, da mu z bratom dolgujeta še del kupnine, saj jima je družbo prodal, ko je bil prvič izvoljen za župana. Po besedah Damjana Jankovića je njegov oče tudi solastnik družbe KLM naložbe, ki je lastnica paketa delnic v Mercatorju, ravno zaradi tega pa so ga verjetno uvrstili na lestvico najbogatejših Slovencev. Glede na zgoraj naštete stvari so se verjetno Jankovići skupaj uvrstili na lestvico sto najbogatejših Slovencev, še meni Damjan Janković.

Bojana Humar, urednica izdaje sto najbogatejših Slovencev pri reviji Manager, pa je pojasnila, da so Jankoviće kot družinske poslovneže vzeli zato, ker lastnika Electe, torej Damjan in Jure Janković, očetu še nista poravnala dela kupnine za Electo. Zato so na ta znesek, ki ni zanemarljiv (šlo naj bi za okoli 9 milijonov evrov), gledali kot na njegov osebni vložek, saj bi ga lahko v prihodnosti, če se bo sedanji ljubljanski župan tako odločil, pretopil v lastniški delež. Če pa bi imel na primer Zoran Janković svoje podjetje, ki se ne bi ukvarjalo s podobnimi dejavnostmi, kot se Electa, potem njegovega premoženja ne bi obravnavali kot družinski posel, je še pojasnila Humarjeva. Zato pri sestavljanju lestvice tudi niso upoštevali deleža, ki ga ima Zoran Janković v družbi KLM naložbe.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
10. 11. 2011 11.55
Lahko imajo denarja kolikor hočejo, zato so pa po duši vsi na repu lestvice. Kvazi milijonarji.
mirko53
08. 11. 2011 22.30
Najraje bi bil v polozaju Janse!Na nobenem seznamu, le z denarjem na racunih!
korintos1
08. 11. 2011 21.47
kilian Malo si se zmotil.
Duška Duska
08. 11. 2011 21.30
Stadion v Munchnu je stal 76 M,Stožice pa 113M Pa je v Stožicah manjši Kdor bo seštel 1 1 ve kje je ta razlika,samo ta denar se ne sme upoštevati v tej lestvici Kako grozno,da lahko v naši državi nekateri delajo kar hočejo in se smejijo pravni državi. Samo nekateri ljudje,še vedno mislijo,da je naš rešitelj,on je rešitelj svojih ljudi
nerrv
08. 11. 2011 21.07
tele vsi skup so za Billa Gatesa eni vlki klošarji!!!!!
prehlad
08. 11. 2011 17.06
-1
UH A SO ATIPATIČNI.KDO VE KJE JE TA DVA NAŠTEPAL.
ill_be_back
08. 11. 2011 16.54
namesto da pošte za 300€ ropajo da vidim če ima kdo jajca ta valike ropat ???? ma ni ga junaka sami heretiki in hipokriti
JansaTajkun
08. 11. 2011 16.51
Kaj pa Boško in Bavčar ki jima je preljubi Ivan pod mizo prodal 2 dragulja slovenskega gospodarstva?
JansaTajkun
08. 11. 2011 16.49
Kako pa to da na lestvici ni našega ljubega Ivana? Da ni že porabil tistih 100 mio mark iz pred 20 let?
anovak1
08. 11. 2011 16.28
Kaviar komunisti
gomora
08. 11. 2011 16.20
jure je imel v zadnjih treh letih 50.000 € prihodkov, damjan tudi približno toliuko. Ostalo je od ta starega ĐejZija
Uporabnik483970
08. 11. 2011 15.52
+1
Jankovići imajo lahko cel svet pod seboj, pa ne bi želel biti na njihovem mestu, da njihovi tamali hodijo z varnostniki v šolo...ko se bo pri nekomu ko težko preživi iz meseca v mesec zaradi tlaka odprl pokrov se lahko zgodi, da bo kdo od njih kje obležal...ampak tega si ne zavedajo...amerika ni tako daleč...v vseh pogledih...
astrocitom
08. 11. 2011 15.41
Zakaj bo sedaj Zoki kandidiral tudi za poslanca??? Ima morda poslanska imuniteta kaj pri tem???
baigor
08. 11. 2011 15.37
Od kdaj se bogastvo posameznika meri z celo družino.Koliko ima Janša s sinovoma, bivšo koruznico in Urško? Menadžer ne odkrije njegovega premoženja ker je v Avstraliji.
weinheim
08. 11. 2011 15.31
carli55,ampak na žalost DURS ne mora pregledovati računov na Cipru.Zato so še bolj bogati,kot so uradni podatki ,če pa se že kakšen preoskovalni novinar odloči preiskovati sumljive posle,ga takoj ustavi "teta"Pirčeva.M. Iz informacijskega urada.
maestrol
08. 11. 2011 15.25
Ko smo Janeza varovali od Zagreba do Bregane, ko je v vrečki nosu marke...a je osem milijonov premalo za na to lestvico?
bnd
08. 11. 2011 15.21
Marinaconti, meni ni nihče stopil na žulj. V tistem kar sem napisal, sem želel samo povedati to, da preden karkoli obsojamo, bi bilo lepo, da poznamo celotno zadevo. Ne ščitim nikogar, še najmanj pa tiste, ki so na nepošten način prišli do takšnega ali drugačnega premoženja. Niti pa se mi ne zdi pošteno, da se obsoja vse povprek, pa čeprav ne vemo ali je vse napisano res ali ne. Bil sem priča kar nekaj zgodbam, ko so direktorji nekaterih firm v obdobju Janševe vlade se obnašali, kot da je vse njihovo, ter zapravljali in zapravljali na veliko. Kot primer: nekaterim se ni bilo težko peljati na izlet po tuji državi s helikopterjem, ker se mu v tistem trenutku pač ni dalo it po cest. Večkrat me je bilo sram, da sem "moral" biti prisoten ob taki aroganci. Verjemi, da se mi ja kamen odvalil, ko se je leta 2008 menjala oblast in tako ustavila uničevalni pohod teh ljudi. Kljub sedanji svetovni krizi, so se stvari v našem podjetju postavile nazaj na pravo pot, a žal smo le eni redkih, ki jim je to uspelo. Na srečo v podjetju nimamo oz. nismo imeli kaj dosti opravka s tajkuni, čeprav so vse poti vodile v podobni scenarij, le po drugi poti. Na žalost, ljudje, kateri so nas privedli do take situacije ne odgovarjajo in danes niti ne dovolijo, da bi se zakonodaja spremenila. Samo poglej kaj se dogaja z zadnjimi predlaganimi zakoni glede odgovornosti vodilnih. Kdo jih ne želi sprejet? Je to morda Pahor ali kdo drug? Tisti, ki ne želi, že ve zakaj. In mislim, da je vsem jasno kdo je to.
Marinaconti
08. 11. 2011 15.02
bnd, ali ti je kdo stopil na žulj? Takšni izgovori, da so si ti bogataši "prislužili" vse kar imajo. Ropanje še nikoli ni pomenilo "prislužiti si". In glede na to, da imamo raznorazne institucije, ki so ustanovljene za to, da zaščitijo pravico in resnico, ne pa da ščitijo roparske razbojnike (ki imajo botre pri ta-rdečih), ki so se dokopakli do vsega z grabežem in ropom, sedaj pa bi radi delali "red" po Sloveniji in ljudem trgali grižljaje iz ust... Pa naj vsi ti bogatuni dokažejo, z enostavnim izračunom, pomnožijo mesečne prejemke in "pošteno prislužene" prejemke, z številom mesecev....pa se bo enostavno lahko ugotovilo "kaj je njihovo in kaj ni". Vse ostalo pa se naj vrne državi, in tako bomo zopet pristali, kot nekaj let po osamosvojitvi, na vrhu dobrostoječih dežel v EU. Človeku, poštenemu, ob prebiranju "lestvic" najbogatejših v Slo, gre na bruhanje...
felixkp
08. 11. 2011 14.45
zokaija za predsednika, da mu omogočimo da s sinovi postane lastnik Slovenije. Zoki je gospodarstvenik in edino gospodarstvenik je dober gospodar. Dokazal je da zna gospodarit z mercatorjem in Ljubljano - sigurno bo znal tudi s Slovenijo - ko bo lastnik.
bnd
08. 11. 2011 14.44
FerdoPerdec, preden kaj napišeš bodi siguren/sigurna, da je temu kar pišeš res tako. Tudi kdo drug lahko zate napiše, da si lopov/lopovka, ali pa da si pedofil/pedofilka, ali pa da si klošar/klošarka, ali ..., pa čeprav vse od tega v resnici ni res. Če ljudi ne poznaš, je bolje, da si tiho. Slovenci smo zelo nevoščljiv narod in se zelo hitro damo voditi, samo da koga pljuvamo. Naštel/naštela si štiri osebe in vedi, da si za eno osebo popolnoma mimo in to ni Janša. Uživaj v tvojih prepričanjih in ko bo morda nekoč prišla resnica na dan, bi rad bil zraven in te pogledal v obraz.