Slovenija

Bo nasad japonskih češenj mogoče rešiti?

Ljubljana, 12. 07. 2020 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
44

Z načrti za novo, nujno potrebno stavbo Nacionalnega inštituta za biologijo, se je Slovenija znašla na spolzkih diplomatskih tleh. Gradnja bo namreč ogrozila nasad japonskih češenj, darila Japonske Sloveniji. Prvo drevo je 20 let nazaj zasadila princesa Sajako, kako pomembne so češnje v deželi vzhajajočega sonca, pa dokazuje tudi dejstvo, da mora veleposlanik cesarski palači redno poročati o njih. Zadnje novice niso dobre. Bi češnje lahko rešili?

Tukaj je treba poudariti, da gre za sveto drevo Japoncev. Od 9. stoletja so posajene pred cesarsko palačo. Vsak japonski veleposlanik v Sloveniji poroča cesarski palači o češnjah in prav tako, ko so bili naši visoki obiski na Japonskem, so vedno hoteli videti slike japonskih češenj, da so pokazali darilo države državi. Jože Bavcon, vodja botaničnega vrta

Ko zgodaj spomladi zacvetijo češnje, Japonska praznuje, družine, sodelavci in prijatelji se zgrinjajo na piknike pod cvetoča drevesa, pregovorna japonska zadržanost pa kar nekako popusti. Gre za več kot tisočletje star običaj občudovanja minljive lepote cvetov – imenujejo jih sakura – ki jih doživljajo kot prispodobo za pomlad, upanje in (novo) življenje. "To drevo ne rodi plodov, njegov edini namen je, da je lepo," pove navdušenec nad japonsko kulturo Leon Cimprič. "Izraža vrhunec narave, lepoto trenutka in hkrati minljivost.

Zadnjih 20 let lahko to žlahtno japonsko tradicijo podoživimo tudi v Ljubljani, kjer ob Večni poti pod Rožnikom vabi nasad japonskih češenj. Prvo drevo je 9. oktobra 2000 zasadila japonska princesa Sajako, zgodba pa se začne leto pred tem, 3. februarja 1999 v japonskem parlamentu, ko je dežela vzhajajočega sonca Sloveniji podarila 300 češnjevih dreves in tako simbolično odprla gospodarsko pot med državama. Ob Večni poti jih je 71. 

"Te češnje imajo še posebno vrednost, ker so prišle prav iz Japonske. Danes skoraj vsak dan govorimo o karanteni. Tudi rastline jo poznajo. Japonske češnje so v Slovenijo prišle spomladi 1999 in so eno leto preživele v karanteni. Posajene so bile na posebno, izolirano njivo. Tam so bile pod stalnim nadzorom fitopatologov, da bi ugotovili, ali so morda z njimi prišle kakšne nevarne bolezni. Na srečo tega ni bilo. Po letu dni karantene pa smo jih nato posadili v stalni nasad. Danes so pravila bistveno strožja in uvoz češenj v EU iz Japonske ni več dovoljen. Prav zaradi tega so te v nasadu še bolj dragocene, ker predstavljajo izvorni Japonski genetski material," so ob letošnjem cvetenju, ki je sovpadlo z začetkom karantene, zapisali v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani, ki ga vodi docent Jože Bavcon.  

Okoli leta 1910 je Tokio Washingtonu podaril 3000 češenj. To je bil začetek "češnjeve diplomacije".  "Američani jih niti med drugo svetovno vojno, ko je bil vrhunec sovražnosti, ko so Japonce zapirali v taborišča, niso posekali. To je neka stvar, ki se je ne dela. To je faux pas, kot bi rekli v diplomatskem jeziku," je povedal Leon Cimprič.
Okoli leta 1910 je Tokio Washingtonu podaril 3000 češenj. To je bil začetek "češnjeve diplomacije". "Američani jih niti med drugo svetovno vojno, ko je bil vrhunec sovražnosti, ko so Japonce zapirali v taborišča, niso posekali. To je neka stvar, ki se je ne dela. To je faux pas, kot bi rekli v diplomatskem jeziku," je povedal Leon Cimprič. FOTO: Shutterstock

Japonska podarja češnje kot protokolarna darila, od države prejemnice pa pričakuje, da jih bo cenila in zanje skrbela tako, kot bi skrbeli sami. Njihov veleposlanik mora o stanju dreves redno poročati cesarski palači. Žal Masaharu Jošida, ki Japonsko trenutno zastopa v Sloveniji, nima dobrih novic. Češnjev drevored ob Večni poti namreč ogroža projekt nove stavbe Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB). Ta bo zrasla na mestu, kjer je bil že od leta 1974 predviden nov botanični vrt. 

V načrte, da bi jih preselili oziroma presadili, Cimprič ne verjame. "Toliko, kot je zgoraj krošnje, je tudi spodaj korenin. Oni imajo v načrtu drevesa izkopati in jih presaditi, ampak če bodo to naredili, je zelo majhna verjetnost, da bodo drevesa preživela, ker so že dolgo časa tam." Pritrjuje mu tudi strokovnjak Bavcon: "Češenj se ne da presajati, ker tega ne zdržijo."

Cimprič dvomi tudi v drugo možnost: "Govori se o vzgoji sadik, ampak češnje glede na ta poseg najverjetneje ne bodo tam ostale, kjer so zdaj." Tudi če bodo – prostor, kjer rastejo, je zdaj javen, postal pa bo dvorišče z asfaltiranimi potmi, razmišlja. Sprašuje se, zakaj načrtovane zgradbe ne premaknejo nekoliko nazaj in se izognejo težavam. A stvar ni tako preprosta. 

Japonske češnje na Večni poti
Japonske češnje na Večni poti FOTO: Bobo

NIB: Ne moremo graditi, ne da bi poškodovali drevesa. Pa je to res? 

Na NIB pojasnjujejo, da je predvidena lokacija "edina možna v zazidalnem načrtu za to območje". Tam je zdaj vhod v nikoli uresničeni novi ljubljanski botanični vrt, ki ga bodo rušili in na njegovem mestu postavili novo stavbo. Ker drevesa rastejo preblizu, "novogradnja ni mogoča brez poškodb koreninskega sistema in krošenj", so zapisali v študiji, ki jo je leta 2015 pri Gozdarskem inštitutu Slovenije naročil investitor. Ugotovili so še, da bi bili ukrepi za zaščito nasada med gradnjo neučinkoviti oziroma tudi neizvedljivi. "Ob tem dodajamo, da so brez poškodb posameznih dreves v nasadu tudi brez realizacije investicije že sedaj onemogočeni vzdrževalni posegi na delu stavbe, ki meji na nasad, oziroma vzdrževalni posegi na posameznih komunalnih vodih, ki tečejo neposredno pod ali med koreninami dreves," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Bavcon se s tem nikakor ne strinja. "Drevesa je mogoče zaščititi, saj je gradnja stavbe sedanjega vhodnega objekta v nov botanični vrt na isti liniji, kot je sedaj. Saj to tudi stalno predlagamo," je povedal.  

A na NIB trdijo, da se kot rešitev ponuja zgolj (začasna) selitev dreves oziroma vzgoja novih iz sadik. Bavcon je do obeh možnosti kritičen. Češnje so prestare, da bi jih lahko uspešno presadili, pravi. "Toliko, kot je zgoraj krošnje, se ta projicira tudi na zemljo. Tako starih češenj ni možno presajati, ker se posušijo," pojasnjuje. Druga možnost, vzgoja novih dreves iz sadik, bi bila izvedljiva, a z velikim zadržkom: "To ni več isti material, problem pa je svetost dreves, česar mi ne razumemo," opozarja. 

Prvo drevo je leta 2000 zasadila japonska princesa Sajako. "Japonska vsem državam, s katerimi vzpostavi diplomatske stike, najprej pošlje češnje," pojasnjuje Cimprič.
Prvo drevo je leta 2000 zasadila japonska princesa Sajako. "Japonska vsem državam, s katerimi vzpostavi diplomatske stike, najprej pošlje češnje," pojasnjuje Cimprič. FOTO: Bobo

Sveta drevesa Japoncev

Ob odločanju o njihovi usodi smo se tako znašli na spolzkih diplomatskih tleh. "Tu je treba poudariti, da gre za sveto drevo Japoncev. Od 9. stoletja so posajene pred cesarsko palačo,"  je Bavcon pojasnil japonski odnos do teh lepih dreves. Ne le veleposlanik, o drevesih morajo poročati tudi visoki obiski na Japonskem, je še dodal: "Ko so bili naši visoki obiski na Japonskem, so vedno hoteli tudi slike japonskih češenj, da so pokazali darilo države državi.

Boli tudi dejstvo, da bi moral na tem mestu zrasti botanični vrt. "Gre za to, da je bil to vhodni del v novi botanični vrt in zato so bile češnje zasajene tukaj, hkrati je tukaj ogromno sprehajalcev, kar je bil še dodaten vzrok, da je bila tedaj izbrana ta lokacija. Vsa leta ogromno ljudi marca in aprila uživa pod njimi, je Bavcon spomnil na načrte, ki so bili pred 20 leti, ko so češnje sadili, še kako živi. 

Tako bo videti nova stavba Nacionalnega inštituta za biologijo.
Tako bo videti nova stavba Nacionalnega inštituta za biologijo. FOTO: NIB

Kaj je Nacionalni inštitut za biologijo? 

NIB je z okoli 160 zaposlenimi tretji največji javni raziskovalni zavod naravoslovnih znanosti v Sloveniji. Njihovi znanstveniki iščejo rešitve za probleme s področja zdravja, varstva okolja, varne hrane ... Njihovo znanje  je izrednega pomena za biotehnološka, farmacevtska in prehrambena podjetja v Sloveniji, s katerimi uspešno sodelujejo.   

Med drugim imajo status nacionalnega referenčnega laboratorija za določanje GSO v hrani, krmi in semenih, raziskujejo patogene organizme v vodi in hrani in iščejo rešitve za njihovo čim bolj varno in učinkovito odstranjevanje, preučujejo vpliv onesnaženega okolja na nastanek raka ter iščejo načine za njegovo preprečevanje in zdravljenje, oblikujejo smernice za trajnostni razvoj in sodelujejo pri presoji človekovih posegov v okolje, sodelujejo pri razvoju zdravil ... 

Odmevnejši projekti

Raziskovalci na NIB s svojim znanjem sodelujejo v boju proti novemu koronavirusu, sodelovali pa so tudi pri razvoju procesov za proizvodnjo najdražjega zdravila na svetu, Zolgensme, s katerim zdravijo malčke s spinalno mišično atrofijo. Spomnimo, zdravilo je prijel deček Kris, za katerega je sredstva zbirala vsa Slovenija. 

"Sodobna zdravila za gensko terapijo omogočajo popravljanje napak v človekovih genih ter s tem zdravljenje genskih bolezni. Za razliko od klasičnih zdravil ne vsebujejo kemijskih spojin, ampak viruse, ki služijo kot dostavna vozila za nadomestne zdrave gene," so pojasnili. In prav z razvojem "dostavnih" genov se ukvarjajo na tem inštitutu. 

Lani je bil NIB imenovan za prvi evropski referenčni laboratorij za povzročitelje bolezni rastlin, ki predstavljajo veliko grožnjo rastlinski pridelavi in s tem samooskrbi s kmetijskimi pridelki. Ukvarja se z dvema trenutno najpomembnejšima boleznima, in sicer zlato trsno rumenico in bakterijskim ožigom oljk. Za obe bolezni ni na voljo kemijskih zaščitnih sredstev, zato je v primeru okužbe edini možen ukrep uničenje okuženih rastlin, da ne pride do hitre širitve med nasadi. "V Evropi je trenutno najbolj huda bolezen lesnatih rastlin bakterijski ožig oljk, kjer bakterija Xylella fastidiosa povzroča obsežno propadanje oljčnikov in s tem veliko gospodarsko škodo. Na okuženih rastlinah se pojavljajo ožigi in nato sušenje ter odmiranje posameznih delov rastlin. Bakterija lahko napada tudi vinsko trto in preko 300 različnih rastlinskih vrst, zato pomeni veliko grožnjo kmetijski pridelavi," so pojasnili. Zlata trsna rumenica pa resno ogroža pridelavo vinske trte v večjem delu Evrope. "Okužene rastline z leti odmrejo. V primeru neizvajanja ukrepov so lahko škode v vinogradništvu v Sloveniji večmilijonske v enem letu," poudarjajo. 

S svojimi odkritji bolj, kot se zavedamo, vplivajo tudi na naše vsakdanje življenje. Vendar pa jih pomanjkanje prostora že močno ovira, zato je gradnja nove stavbe nujna. Dela naj bi se začela naslednje leto, leta 2023 pa se bodo, če bo šlo vse v skladu z načrti, že lahko vselili. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

METKA102
13. 07. 2020 09.40
+1
Potrudite se, boste že našli primerno lokacijo za inštitut. Češnje pa pustite na miru. Dobro veste, da so češnje zelo občutljive in ni nikakršne možnosti, če jim boste poškodovali korenine, da se ne bi posušile. Betona pa imamo že vsi čez glavo. Poglejte si kaj se dela na novem delu Žal. Beton, sam beton. In to naj bi bilo nekaj lepega.
Robespierre
12. 07. 2020 20.19
+5
Slovenski v famili sparjeni kmetavzar se požvižga na umetnost in kulturo. Marža, viljamovka pa je srečen, če lahko v svojem lastnem gnoji životari. Sramota brez primere.
polnjenapaprika
12. 07. 2020 19.23
+7
Povejte japancima da mi slovencelni tradicionalno enkrat letno navalimo na naključen nasad češenj in vse potamanimo do golega. Tako nekako kot oni z ribami. Diplomatska rešitev
yanay
12. 07. 2020 19.10
+27
Japonci ne podarjajo češenj kar tako, na lepe oči. Ta gesta ima svojo simboliko. Tisti, ki poznajo japonsko kulturo, vedo, da je češnjev cvet njihova nacionalna cvetlica, simbol upanja in prenove, in na opazovanje cvetočih češenj, ki mu pravijo hanami, se vsako pomlad množično odpravijo v naravo in parke. S to tradicijo se poklonijo obujenemu življenju in neskončnemu obnavljanju narave, hkrati zavedajoč se bežnosti lepote in človekove minljivosti. Zaradi spoštovanja do tega dragocenega darila, bi NIB z lahkoto premaknil lokacijo nove stavbe malo bolj stran od nasada japonskih češenj! Pa brez izgovorov.
joco09
12. 07. 2020 19.09
-7
Omg pridote k meni na češnje
Cheesecake
18. 07. 2020 17.22
+1
lipov list
12. 07. 2020 19.08
-15
moj pes najraje kaka pod temi češnji
felix59 drugič
12. 07. 2020 20.24
+4
Čer bom jaz prišel do tebe , boš tudi ti kakal , ampak v hlače.
cini?no
12. 07. 2020 18.50
+36
naj gradijo kje drugje
Diegol14
12. 07. 2020 18.48
-16
Rešila jih bo blada JJ kakor vse do sedaj, vi levaki pa še kar naprej kolesarite pa glejte in se učite
yanay
12. 07. 2020 19.25
+5
Sokril
12. 07. 2020 18.48
+18
Pri nas je na splošno načrtovanje prostora porazno. Zakaj so sadili na mesto, kjer se je vedelo da je zazidljivo zemljišče?
Kolosej6
12. 07. 2020 18.41
-4
kaj vi date na naslovnico...
Project Earth
12. 07. 2020 19.06
-4
Uporabnik1521210
12. 07. 2020 18.35
-35
Pa koga to briga
Holobček
12. 07. 2020 18.35
+15
Zamenjamo slovenske svete bike in krave za japonske češnje
mpotec86
12. 07. 2020 18.34
+1
proofreader
12. 07. 2020 18.26
+45
To je pa resen mednarodni zaplet. Sploh ker na ozemlju Slovenije ni drugega prostora za gradnjo.
Cheesecake
12. 07. 2020 18.17
-40
Sedaj se bom pa sikiral za japonske ćešnje? Kje ste zdej našli japonske češnje.
NovodobnoSuženstvo
12. 07. 2020 18.22
-14
preusmerjanje pozornosti širše javnosti......
JApajaDAja
12. 07. 2020 18.17
+87
z darilom, kakršnim koli ,se ne dela kot svinja z mehom...sploh pa z darilom, ki je nekomu svetinja in ti ga podari iz srca!!!
Aijn Prenn
12. 07. 2020 18.15
-20
Meteorko, pa gasa... ;-))
BroNo1
12. 07. 2020 18.12
-32
Joj no, pa ptiček se ne bo več mogel na vejo vsest....kje je Jadranka Juras, da ta zaplet reši??
šoferkabusa
12. 07. 2020 18.10
+35
Zanimivo, biotehnična pa jih ne morejo rešit. Kaj če bi železarno delali, pol bi bil šele križ.
Brdavssar
12. 07. 2020 18.05
+23
Moderator...halo...zakaj ne pustite komentirati Ivanovo izjavo glede Srebrenice?
BroNo1
12. 07. 2020 18.13
+11
noire
12. 07. 2020 18.29
-7