Slovenija

Cesta Poljana–Mežica po tem, ko se je aktiviral Nužijev plaz, ponovno odprta

Mežica, 04. 12. 2023 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po tem, ko je bila včeraj zaprta cesta Poljana–Mežica zaradi plazu, je podjetje VOC Celje sporočilo, da je danes cesta izmenično enosmerno odprta s fizičnim usmerjanjem prometa. Na območje so prišli geolog in pristojne službe, da bi ocenili plaz.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kdaj se začne sanacija?
    02:40
    Iz SVETA: Kdaj se začne sanacija?
  • Cesta Poljana-Mežica je ponovno odprta za promet
    00:16
    Cesta Poljana-Mežica je ponovno odprta za promet
  • Cesta Poljana-Mežica ponovno odprta za promet
    00:08
    Cesta Poljana-Mežica ponovno odprta za promet

Plaz je včeraj zasul cesto Poljana–Mežica, bila je popolnoma zaprta, obvoz pa je bil možen prek Avstrije–Rehta (prek Pliberka), Loma ali Leš, poročajo Koroške novice. Vendar, kot nam je povedal mežiški župan Mark Maze, je na obvozu nastajal zastoj, prav tako pa ceste niso bile splužene. 

Danes pa je cesta od 4.00 dalje pri Nužijevem plazu izmenično enosmerno odprta s fizičnim usmerjanjem prometa, dokler se ne vzpostavi ponovno delovanje semaforjev. Koroške novice poročajo tudi, da naj bi avtobusne linije iz Črne na Koroškem prav tako vozile po voznem redu. 

 "Bi se rad zahvalil koncesionarju, ki je navsezgodaj zjutraj prišel naproti in že od samega ranega jutra stojijo na lokaciji in ročno usmerjajo promet," je povedal Maze. Ob tem dodaja, da je to nesprejemljivo tako za šoloobvezne otroke kot za tamkajšnje gospodarstvo. 

V podjetju Tab, od koder dnevno v povprečju odpelje 50 tovornjakov, je škoda zaradi zaprtja ceste enormna. "Neposredne finančne škode še nimamo ocenjene, ker potem, kadar je cesta odprta, probamo nadomestiti izpade iz prejšnjih dni, ampak v povprečju recimo, da je lahko izguba tudi milijon evrov dnevno," razlagajo v podjetju. 

Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da se stanje slabša tudi na zgornjem delu plazu, zato prebivalci državo pozivajo k takojšnjemu ukrepanju. 

Podobno tudi na Tolminskem

Podobne pa so zahteve tudi na drugem delu države, na Tolminskem, kjer je močno deževje konec oktobra spodjedlo del ceste. "Je problem, ker so delavci in stroji šli. Sanacija tega plazu bi se morala v najkrajšem času nadaljevati," je povedal Ivan Brovč, član sveta KS Grahovo ob Bači.

Promet zdaj poteka le po enem pasu, vožnja za avtobuse in tovornjake pa je prepovedana. Tolminski župan Alen Čern pravi, da so z izvajalcem šolskih prevozov takoj dosegli dogovor, da se promet ureja z dvema kombijema. "Tako da promet poteka nemoteno, samo logistično je zahtevnejši," je pojasnil.

Je pa promet tako tudi nevarnejši, saj državna cesta poteka med dvema zemljinama, ki naj bi ju direkcija za infrastrukturo v kratkem začela sanirati. "Bo treba delati v dveh fazah. Najprej naj bi se lotili utrjevanja spodnjega dela brežine. Ta dela naj bi se začela jutri in končala nekje v roku 10 do 14 dni," je še povedal Čern.

Drugi del pa so zaščitne mreže na zgornjem delu brežine. Te naj bi na direkciji zaključili predvidoma do spomladi.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lukrisa
04. 12. 2023 11.34
+3
Dolgo že čakajo. Če bi kot obrtnik opravljal tako svoje delo bi že davno bankrotiral.
Sickomania
04. 12. 2023 11.06
+4
Zadeva je na državni ravni , se pravi da po hitrosti le teh lahko računano da bo spet prevozno čez cirka 10 let.
Delavec_Slo
04. 12. 2023 08.22
+9
E to pa lahko sandijev žena porihta, saj je dobila nezaslužen denar!