Slovenija

Pri sanaciji slikovite ceste pomagajo delavci alpinisti

Ajdovščina, 04. 10. 2020 18.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
9

Dober mesec že poteka sanacija dela pred več kot sto leti zgrajene ceste, ki se iz Ajdovščine vzpenja po planoti Gora do Predmeje. Zaradi zahtevnih del na strmih in visokih brežinah pri sanaciji sodelujejo delavci alpinisti, ki so usposobljeni za izvajanje višinskih del. In če že to ni dovolj težko, morajo pri delu paziti tudi na prav posebno rožico, zaradi varstva nočno aktivnih varovanih živali pa morajo dela potekati le čez dan.

Sredi avgusta se je začela sanacija ene najbolj slikovitih cest v Sloveniji, ceste od Lokavca do Predmeje. Značilnost omenjene ceste je, da je vklesana v skalovje in vodi skozi predore, tik nad globokimi prepadi. In tudi zaradi tega je še kako pomembno, da je varna. 

Na delu ceste, ki je večinoma vkopana v dolomitno območje, delno pa je izvedena na nasipih, varovanih s kamnitimi zidovi, je Direkcija za infrastrukturo med rednimi pregledi pred časom ugotovila, da je na dveh pododsekih, ki ležita pod grebenom Črni Školj, na nadmorski višini od 780 do 825 metrov, nujna potrebna sanacija zalednih in obcestnih brežin in predorov. 

Dela so hitro stekla in so že v polnem teku. V dobrem mesecu so namreč že zaključili prva dela, ki so vključevala čiščenje brežin (odstranitev grmičevja, posek dreves in odstranitev večjih labilnih skalnih blokov), trenutno pa izvajajo vrtalna dela ter vgradnjo in injektiranje geotehničnih sider, ki so potrebna za postavitev podajno lovilnih sistemov. Na koncu bodo postavili in montirali še podajno lovilni sistem za zaščito zalednih brežin ter montirali zaščitne mreže za zaščito obcestnih brežin. Sledili bodo čiščenje bokov in stropa predorov ter izvedba lovilnih zaves in stabilizacija večjih skalnih blokov z jeklenicami.

Omenjena dela bodo izvedli na dveh mestih, in sicer v skupni dolžini 345 metrov. Gre za izredno zahtevna specifična dela na težko dostopnem terenu, saj se izvajajo na strmih in visokih brežinah, kar od delavcev zahteva usposobljenost za izvajanje višinskih del. Delavci alpinisti namreč zaradi izjemno zahtevnega terena dela opravljajo predvsem ročno, med drugim tudi kontrolirano prožijo labilno kamenje in skale, ki nato padejo na cesto, na katero predhodno namestijo pesek (tampon), s čimer zaščitijo vozišče pred poškodbami, saj sanacija voziščne konstrukcije v tem delu zaenkrat ni predvidena.

Zaščita obcestnih brežin nad državno cesto Ajdovščina–Predmeja je predvidena od km 10,655 do km 10,885 in od km 11,000 do km 11,115. V sklopu del na obravnavanem območju so predvideni ukrepi za zaščito pred skalnimi podori na obcestnih brežinah (viseče mreže, prilagojene mreže, visoko natezne sidrane mreže), ukrepi za zaščito pred padajočim kamenjem na območju predorov (zaščita portalov in izvedba prilagojene mreže na stropu predorov) ter ukrepi za zaščito pred skalnimi podori na zalednih brežinah (podajno lovilni sistemi). Vrednost del znaša dobrih 640 tisoč evrov.

Čeprav je delo na višini izjemno zahtevo, morajo biti delavci pozorni tudi na druge stvari. Glede na pogoje Zavoda RS za varstvo narave (ZRSVN) lahko dela izvajajo le zunaj spomladanskega časa, torej v obdobju od 1. avgusta tekočega leta do 1. marca naslednjega leta, saj je spomladanski čas gnezditveno obdobje ogroženih in zavarovanih ptic, npr. črnoglavke. Zaradi varstva nočno aktivnih varovanih vrst ptic (velika uharica), metuljev (črtasti medvedek), netopirjev (dolgokrili netopir) in velikih zveri (volk) pa lahko dela izvajajo samo v dnevnem času. Prav tako morajo biti še posebej pozorni tudi na rebrinčevolistno hladnikovko. Kot v svoji knjigi Rastejo pri nas piše Elvica Velikonja, je hladnikovka edina predstavnica rodu Hladnikia, ki je edini slovenski endemični rod. "Všeč pa ji je le pri nas – endemična je v Trnovskem gozdu. Tudi če je na en način res skromna, saj raste na kamnitih traviščih, skalovju in grušču, ne raste nikjer drugje," je zapisala med drugim. In zaradi vseh teh zaščitenih naravnih danosti pri sanacijskih delih, v skladu z izdanim naravovarstvenim soglasjem, sodeluje tudi predstavnik ZRSVN.

Kljub zahtevnosti del in ovir pri zaščiti narave na direkciji predvidevajo, da bodo sanacijska dela ene najbolj slikovitih cest zaključena februarja prihodnje leto. "Direkcija, tako kot vse ostale projekte, tudi projekt sanacije obcestnih brežin in zalednega pobočja na državni cesti Ajdovščina–Predmeja v času izvajanja del vodi na način, da od izvajalcev zahteva strokovno, hitro in učinkovito izvedbo. Hkrati skrbi za zagotavljanje ustreznega nivoja varnosti vseh uporabnikov, kar posledično pomeni tudi ukrepe popolne zapore ceste. Tako je bila cesta zaprta v času tako imenovanih pripravljalnih del, ko so delavci alpinisti odstranjevali labilne skalne bloke z brežine. Ker pri teh delih obstaja možnost, da bi prišlo do spontanih sklanih podorov, prometno varnostnih standardov ni mogoče zagotoviti drugače kot s popolno zaporo ceste. Trenutno je promet sproščen med vikendi, od oktobra pa je predvidena sprostitev prometa tudi med delovniki od zaključka del do pričetka del naslednji dan," so sporočili z direkcije. Kot še pojasnjujejo, je bila na "obravnavanem cestnem odseku od km 3,300 do km 4,530, od km 8,040 do km 8,065 in od km 9,630 do km 9,700 v letu 2019 izvedena sanacija asfaltnih vozišč. V letu 2021 pa je glede na prioritetno listo ter razpoložljiva finančna sredstva predvidena sanacija asfaltnih vozišč od km 5,100 do km 5,500 ter izvedba sanacijskih ukrepov zaščite obcestnih in zalednih brežin med km 11,695 in km 12,610".

Spomnimo še, da je del omenjene ceste pred leti odnesel plaz Stogovce, zato so morali cesto speljati po drugi poti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Skinwalker
05. 10. 2020 10.13
+2
Delajo za denar ne pomagajo DELAJO.
borec91
04. 10. 2020 19.42
+14
izgradnja te ceste je bila zahteven projekt in danes bi bil to miljardni projekt
Nosmoke
04. 10. 2020 19.28
+16
Koliko pa je žensk na terenu ??? Samo vprašam . Enakost spolov ,pa to ! Naj inštitut 7. ,8., al 9. marec razišče kako je s tem . Naj se emancipiranke potegujejo za vsa dela ,ne samo tista ,ki njim ustrezajo !
Geek&Proud
04. 10. 2020 19.38
+12
Narobe spisano, ampak ja en primer da si moski in zenske ne moremo biti enaki ze zaradi fizicnih sposobnosti. Se bi pa dalo zglihat kje drugje
ja_pa_kaj_še
04. 10. 2020 20.14
-7
Svetlobasrca
04. 10. 2020 19.04
+15
Bravo, pogumni fantje!
Bott
04. 10. 2020 19.02
-6
Če roža ni zdravilna, če je niti v šnopec ne moreš namočiti je roža navaden plevel...
preprostež
04. 10. 2020 19.09
+7
Lynx123
04. 10. 2020 21.29
+2
Novodobni mestni ljudje brez odnosa do narave.