Slovenija

Vremenske ujme povzročajo težave v prometu, zaprte so številne ceste

Ljubljana, 04. 08. 2023 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K., N.L., STA, N.V.
Komentarji
118

Vremenske ujme po vsej državi povzročajo težave v prometu. Pri Trojanah in Podmilju je potekalo reševanje ujetih, ki so jih preusmerili nazaj proti Ljubljani. Štajerska avtocesta je zaprta med Žalcem in Šentrupertom proti Ljubljani ter med Šentrupertom in Šempetrom proti Mariboru. Zaprti so tudi uvozi Blagovica, Trojane in Vransko proti Mariboru. Pot med Ljubljano in Mariborom je možna samo preko dolenjske avtoceste, po cesti Krško - Dramlje ali preko Zagreba, Gruškovja. Proti Avstriji je nastal 14-kilometrski zastoj. Zaprte so tudi številne lokalne ceste, zaradi varnosti pa predor občasno zapirajo. Železniški promet med Jesenicami in Ljubljano je prekinjen.

Zaradi poplav so številne ceste na Severno primorskem, Gorenjskem, Koroškem, Štajerskem in v Osrednji Sloveniji zaprte. Razmere se ves čas spreminjajo in poplavljajo nova območja. Zaprte so tudi številne lokalne ceste. Vozniki, upoštevajte navodila dežurnih služb in ne vozite na poplavljena območja ali na zaprte ceste, opozarja Prometno-informacijski center.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob tem so sporočili, da na območjih, kjer promet po regionalnih, državnih in lokalnih cestah ni možen, lahko uporabljajo avtocesto tudi z vozili brez vinjete. Padavine se ponovno krepijo, voznike opozarjamo, da se pred potjo pozanimajo o stanju na cestah oziroma se na pot ne odpravljajo, če to ni nujno potrebno, svari Prometno-informacijski center.

Vsi, ki so obtičali na cesti v okolici Vranskega lahko varno zavetje najdejo v Športni dvorani, kjer je urejeno zasilno zatočišče. Poskrbljeno bo za hrano in pijačo, na voljo so tudi tuši in stranišča.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na železnicah najbolj kritično na progi Ljubljana-Jesenice

Zaradi poplav je več železniških prog zaprtih, ponekod ni možen nadomestni avtobusni prevoz. Na progi Ljubljana-Jesenice je na mostu na odseku med Žirovnico in Slovenskim Javornikom voda odnesla del brežine, v kateri je temelj. V Slovenskih železnicah (SŽ) sicer ocenjujejo, da bodo lahko večino težav odpravili takoj, ko bo gladina rek upadla.

Železniški progi Ljubljana Vižmarje-Jesenice in Medvode-Škofja Loka sta zaprti. Nadomestni avtobusni prevoz je do Jesenic lahko organiziran, do Škofje Loke pa zaradi zaprte ceste ni mogoč. V Medvodah so preventivno zaprli dva železniška mostova, saj je Sora presegla vzdolžne nosilce, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal direktor družbe SŽ-Infrastruktura Matjaž Kranjc.

Na progi do Jesenic je na odseku med Žirovnico in Slovenskim Javornikom na mostu čez Savo odneslo del brežine, v katero je pritrjen temelj. Geomehanik si je stanje že ogledal, nadaljnje ukrepe pa bodo sprejeli po drugem ogledu, ki bo sledil, ko bo gladina vode upadla, je povedal Kranjc. Upa, da bo to že v soboto zjutraj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaprta je tudi goriška proga med Anhovim in Jesenicami. Na odseku med Anhovim in Mostom na Soči je nekaj podrtega drevja, na odseku od Podbrda do Jesenic pa je proga na več delih poplavljena. "Računamo, da bomo lahko na tem odseku, ko se bo voda umaknila, dosti hitro vzpostavili železniški promet," je dejal Kranjc. Tudi na tej progi nadomestnega avtobusnega prevoza trenutno ni, ker so ceste v veliki meri neprevozne.

Zaradi vremenskih razmer in posledic neurja je zaprta proga Celje-Velenje. Prav tako je zaprta tudi cesta med Celjem in Velenjem zaradi česar ni mogoč prevoz z nadomestnimi avtobusnimi prevozi.

Prav tako je zaprta proga med Rušami in Prevaljami. Na več delih je namreč poplavljena, na oz. ob progi je nekaj tudi hudourniških nanosov. "Ko se bo gladina vode znižala, bomo lahko opravili sanacijo. Računamo, da bo koroška proga odprta najpozneje v ponedeljek čez dan," pravi Kranjc.

Na ostalih progah so imeli manjše težave - v Kranju je npr. zalilo kletne prostore, kjer je napajanje za signalnovarnostne naprave, tako da te ne delajo, v Ljubljani zaradi obilice vode v jaških na glavni železniški postaji niso delale napisne table - v splošnem pa promet poteka normalno.

Na delih, kjer je nevarnost, da bo na progo padlo drevje, uvajajo počasne vožnje, da bi zmanjšali tveganje za nalet. Glede tega sta tvegana odseka Trbovlje-Zagorje ob Savi in Ljubljana-Metlika.

Proga od Ljubljane do Kamnika, kjer je prišlo do obsežnih poplav, je trenutno normalno prevozna.

Na zaprtih odsekih bodo takoj, ko bo možno, organizirali avtobusne prevoze, tudi železniški promet bodo znova vzpostavili takoj, ko se bo gladina vode znižala, je dejal Kranjc.

Upa, da bo potnikov, ki ne bodo mogli priti na cilj, čim manj. Za tiste, ki so obtičali, bodo skušali poskrbeti takoj, ko bo mogoče. Potnikom svetuje, naj spremljajo informacije na spletni strani SŽ ali pokličejo na brezplačno številko 080 81 11 oz. se obrnejo na osebje na postajah, ki jim bo pomagalo urediti pot do cilja.

Če ne bo škode na omenjenih mostovih, Kranjc sicer večje škode na železniški infrastrukturi ne pričakuje.

So pa škodo povzročila julijska neurja, po oceni SŽ je znašala nekaj več kot milijon evrov. Največji del predstavlja škoda, ko je potniški vlak pri Zagorju ob Savi naletel na hudourniški nanos na progi, bilo pa je še veliko manjših dogodkov.

Ceste v Idriji neprevozne 

Zaradi neurja je v Občini Idrija potekal večji obseg intervencij. Sprožajo se plazovi, nekatere ceste so že poplavljene, med drugim je neprevozna tudi cesta Idrija-Spodnja Idrija. Neprevozne ali slabo prevozne so tudi nekatere okoliške ceste, so sporočili z občinske civilne zaščite.

Občane prosijo, da se od doma odpravijo le v nujnih primerih. "In če morate na pot, to naredite previdno, z upoštevanjem navodil intervencijskih ekip na terenu. Situacija se spreminja, pričakuje se nadaljnje padavine, zato vas prosimo, da spremljate lokalne medije, prek katerih vas bomo poskusili redno obveščati," so pozvali.

Vse naprošajo tudi za veliko strpnosti.

Tranzitni promet preusmerjen prek Avstrije v Italijo

Na DARSU so zaradi izrednih razmer aktivirali mednarodno upravljanje prometa. Z avstrijskim in italijanskim upravljavcem avtocest so v teku aktivnosti za čimprejšnjo preusmeritev tranzitnega prometa prek Avstrije v Italijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja