Slovenija

Čestitke in poslanice politikov, Pahor: Slovenija je rojena za uspeh

Ljubljana, 25. 06. 2021 18.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Ob današnjem dnevu državnosti iz slovenskih političnih vrst prihajajo čestitke. Ob praznovanju 30 let samostojne Slovenije so v parlamentarnih strankah izpostavili dosežke v zadnjih treh desetletjih, v delu opozicijskih strank, ki se ne bodo udeležile osrednje državne proslave, pa so ob tem tudi kritični do potez aktualne vlade.

Predsednik Borut Pahor je že ob današnjem dnevu državnosti položil venec na Pomnik padlim v vojni za Slovenijo '91. "Slovenija je bila rojena v naročju ljudske enotnosti, ki pa ni padla z neba, ampak je bila plod zelo iskrenega, dostikrat zahtevnega in zapletenega političnega sodelovanja. V 30 letih smo ogromno storili za naš razvoj. Seveda so bile tudi napake in stranpoti, a katera država jih nima," je dejal ob prazniku. 

Pahor je danes ob dnevu državnosti sprejel svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, notranjega ministrstva in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. Ob tem je izpostavil pomen žrtev osamosvajanja in pozval k sprejetju rešitev, s katerimi se bo država oddolžila za njihov prispevek k nastanku države.

Slovesno je bilo tudi na dnevu odprtih vrat v Predsedniški palači, kjer je Pahor sprejel in nagovoril vse obiskovalce. Dejal je, da je srečen, da se po dolgem letu epidemije v našo deželo znova vrača življenje in nasmeh na naše obraze. Ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije so predsedniku republike udeleženke projekta 'Slovenija kvačka' podarile kvačkan grb Slovenije v velikosti 150 x 170 centimetrov. Grb je nakvačkala vodja projekta Jadranka Smiljić, ki je dejala, da je pri vsaki zanki pošiljala dobre misli sodržavljankam in sodržavljanom in tako simbolično povezala vso Slovenijo.  

"Spomnil je na čas pred tridesetimi leti, ko se je v naročju ljudske enotnosti rojevala naša dežela, ki je bila plod iskrenega, a tudi zapletenega političnega sodelovanja. Zato je posebej poudaril, kako pomembno je, da svojim otrokom zagotovimo varno in mirno prihodnost, da bodo lahko razvijali svoje številne talente ter se od nas učili, da lahko samo s strpnostjo in spoštovanjem premagamo naše razlike," so sporočili iz urada predsednika.

Kot že veleva tradicija ob državnih praznikih, je tudi danes v počastitev državnega praznika pred Predsedniško palačo postrojena častna straža Garde Slovenske vojske.

Janša: Še vedno smo isti narod, ki je lahko spet močan, odločen in pogumen, ko je treba

Pred tridesetimi leti smo si izborili svobodo, da lahko odločamo sami o sebi, je v poslanici ob dnevu državnosti zapisal premier Janez Janša. Po njegovih besedah smo dosegli zelo veliko, marsikatero priložnost pa tudi zamudili. "A nič ni zamujeno. Še vedno smo isti narod, ki je lahko spet močan, odločen in pogumen, ko je treba," je dejal.

"Ko smo stopali na pot samostojnosti, smo vedeli, da ne bo lahko. A nas je vse gnala naprej srčna želja, ki nam je dajala pogum in vero, da je vse, kar delamo, prav in dobro. Želeli smo živeti v svobodni in demokratični državi, kjer bodo vrednote svobode, pravičnosti, solidarnosti in poštenja hodile z roko v roki z gospodarsko uspešnostjo in blagostanjem. V državi, ki bo mati domovina za vse," je zapisal premier.

V poslanici ugotavlja, da smo dosegli zelo veliko, da pa smo marsikatero priložnost tudi zamudili ter pozabili na nekatere od vrednot, na katerih je nastala samostojna Slovenija.

Izzivi današnjega časa so zahtevni. "A če bomo svojo prihodnost gradili na spoštovanju drug drugega, sprejemanju naše različnosti in pomembnosti dialoga med različno mislečimi ter predvsem spoštovanju vrednot, na katerih je nastala samostojna Slovenija," se po njegovih besedah nimamo česa bati.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Miro Majcen

Kot je zapisal predsednik vlade, smo pred tridesetimi leti na Slovenskem postali "sami svoji gospodarji. Sanje so postale resničnost. Svobodno in samostojno Slovenijo, ta dragoceni sad truda generacij Slovenk in Slovencev, smo končno dočakali. Pripadla sta nam čast in privilegij, da smo bili del tega svetega časa slovenskega naroda."

Bitko za svobodo in samostojno Slovenijo smo po njegovih besedah dobili tako, da smo si najprej izborili demokracijo. Demokracijo pa smo si izborili prek boja za spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin. "Trideset let nazaj smo, ponosno in z navdušenjem, dosegli vse te cilje," je dodal.

Spomnil je, da smo se od tedaj kot suverena država vključili v evropske in evroatlantske povezave in zavezništva in v svetovno mednarodno skupnost. "Skupaj z drugimi delamo za svoj blagor in za mir med narodi. Da lahko svobodno žive vsi narodi," je poudaril.

Vse našteto pa se, tako Janša, ni zgodilo čez noč, brez žrtev in truda. Pri tem se je ozrl tudi v zadnje leto. "Z obilo potrpežljivosti, odrekanj in volje smo se prebijali skozenj. Po enem letu je razumljivo, da zmanjkuje volje in ni treba veliko, da val nezadovoljstva in črnogledosti pljuskne čez rob. Ustvarjanje napetosti, širjenje sovraštva in nestrpnosti, pozivi k izključevanju in celo smrti, kar spodbujajo in celo namerno netijo nekatere politične stranke in posamezniki, je v teh težkih časih sila neodgovorno in nevarno," je izjavil.

Ob dnevu državnosti čestitke iz slovenskih političnih vrst

Kot so na Facebooku zapisali v stranki SDS, danes praznujemo čas poguma in enotnosti. "Pred 30 leti smo zbrali pogum in uresničili večstoletne sanje po lastni državi. To je bil čas, ki bo za vedno zapisan v zgodovino slovenskega naroda. Bil je čas, ko smo obranili domovino pred agresorjem, in čas, ko smo stali in obstali," so zapisali. Z današnjim praznovanjem dneva državnosti in z izobešanjem slovenske zastave po navedbah največje koalicijske stranke pred svojimi domovi obudimo spomin na enotnost in pogum slovenskega naroda. Naj nam bosta vzor tako za današnji dan kakor tudi za čas, ki prihaja, so pozvali.

Tudi predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin je spomnil na dogajanje pred 30 leti. "Naša država nam ni bila podarjena, izbojevana je bila v vojaškem spopadu z mnogo močnejšim nasprotnikom, mednarodno priznana pa z modrimi politični potezami takratnih politikov. Uspelo nam je, kar redko uspe celo velikim narodom, in na to smo lahko resnično ponosni!" je dejal v video nagovoru. V treh desetletjih smo po njegovi oceni na vseh področjih dosegli velik napredek in povečali blaginjo vseh prebivalcev. Kot je še dejal, potrebujemo kanček več optimizma, veseliti se moramo svojih uspehov in znati stopiti skupaj, ko je to najbolj potrebno.

Predsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon pa je v poslanici ob današnjem prazniku zapisala, da je država veliko več kot vlada, institucije, zakoni in ozemlje. "Država smo vsi mi. Vem, da smo s pravo spodbudo, pravo vizijo in skupno zastavljenimi cilji ljudje pripravljeni trdo delati za to, da bo naša domovina vendarle odrasla. Da smo jo ljudje, ki smo njeno ime, sposobni pripeljati do tega, da dokončno pretrga svojo popkovino, se oddalji od starih vzorcev in prestopi nazaj med zvezde," je dodala. Fajonova je sicer danes sporočila, da odpoveduje svojo prisotnost na današnji državni proslavi na Trgu republike v Ljubljani zaradi prepovedi udeležbe borčevskih praporščakov tik pred proslavo. Po njeni oceni je to "nesramno zanikanje temeljev, ki jih ima slovenska država v zmagoslavnem partizanskem uporu".

Predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki se prav tako ne bo udeležil proslave, se je v zapisu na Facebooku spomnil časov slovenskega osamosvajanja in poudaril, da domoljubje ni rezervirano samo za nekatere, temveč je pravica in dolžnost vseh. "Ne kaže se samo v pesmih in hvaljenju lastnih zaslug, temveč se izkazuje z aktivnim bojem za demokracijo. Nismo tako razdeljeni, kot bi si nekateri želeli. Daleč od tega. Zato ponosno izobesimo slovensko zastavo, ki ni zastava nobene stranke, temveč pripada vsem," je pozval.

Tudi v Levici so se v svojem zapisu dotaknili domoljubja. "Očitali nam bodo, da smo nedomoljubni, ker se ne bomo udeležili današnje uradne proslave ob dnevu državnosti na Trgu republike v Ljubljani. Ampak kakšno domoljubje je to, ki se mora skrivati pred lastnimi prebivalci v zabarikadirani prestolnici, za ograjami, ki jih straži več kot 500 policijskih specialcev?" se sprašujejo. Kot so dodali, "samooklicani osamosvojitelji, ki se tako radi sklicujejo na domoljubje, želijo pod pretvezo, da smo vsi ponosni slovenski državljani, zakriti dejstvo, da v resnici nismo vsi na istem in da so za to odgovorni prav oni".

Predsednica SAB Alenka Bratušek se je s pomnila dogajanja pred 30 leti, ko je na Trgu republike stala polna upanja in poslušala besede nekdanjega predsednika Milana Kučana, ki je rekel, da so danes dovoljene sanje, jutri pa je nov dan. "Marsikaj smo dosegli, marsikaj je šlo narobe, sama pa si najbolj želim, da bodo na našo Slovenijo ponosni mladi," je dejala.

Naj se ob današnjem prazniku zazremo v prihodnost in svetu dokažemo svojo veličino, so na Facebooku pozvali v stranki DeSUS. "Slovenski narod si je skozi zgodovino moral vedno utirati pot za svoj obstanek, zato ni pretirano reči, da je razvil izjemen občutek za preživetje. Nemalokrat smo se znašli v zaničevanem in podrejenem položaju, a smo se povezani uspeli ubraniti in ohraniti," so izpostavili. Narod, združen v skupni želji, je po navedbah DeSUS pokazal, da nismo le prebivalci neke dežele, smo državljanke in državljani, ki smo ponosni na svoje korenine.

Ob dnevu državnosti je Sloveniji čestitala tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga. "Slovenska država lahko temelji le na spoštovanju človekovih pravic in svoboščin ter demokraciji tako, kot pravi Majniška deklaracija iz leta 1989," je opomnila.

Ponekod slavja že dan prej

Na predvečer dneva državnosti so se na Bledu s svetlobno projekcijo na grajsko skalo poklonili Sloveniji. Lasersko predstavo, ki je trajala eno uro, si je bilo mogoče ogledati skoraj s celotne obale Blejskega jezera.

30 let Slovenije
30 let Slovenije FOTO: Turizem Bled

Ob dnevu državnosti je bilo slavnostno tudi v Kranju. Tam so v Letnem gledališču Khislstein pripravili kulturno prireditev, kasneje pa na Maistrovem trgu slavnostno dvignili novo zastavo Mestne občine Kranj. Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je povedal: "Vodila sta nas pogum in prepričanost, da si svojo državo zaslužimo. Kljub odlični pripravljenosti vodstva in pripadnikov slovenske Policije in teritorialne obrambe, da nudijo podporo novi državi, brez soočenja z vojaško silo nekdanje skupne armade ni šlo. Zaradi odličnih slovenskih obrambnih struktur in v izjemno napetih razmerah zelo pretehtanih odločitev je tudi Gorenjska iz desetdnevne vojne izšla z manjšim številom žrtev."

Občine Piran, Izola, Koper in Ankaran so dan državnosti prav tako obeležile že v četrtek, in sicer v Portorožu. Predsednik republike Borut Pahor, ki je bil slavnostni govornik, je kot srečno okoliščino pred 30 leti omenil, da se je tedanja oblast odločila, da se zavzame za en skupen cilj – ustanovitev lastne države. "Razumeli smo, da obstanemo le enotni," je dejal. 

Koronavirus pasica nova
Koronavirus pasica nova FOTO: 24ur.com


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fejst pob?
26. 06. 2021 08.58
+1
Eno samo prazno nakladanje, ki ne ustreza delovanju sedanje vladajoče klike. Pahor , Janša oba sta sramota za svobodno demokratično Slovenijo.
Jožajoža
26. 06. 2021 08.09
+2
In včeraj je bil glavni govorec na janšističnem " zboru" oRBAN.To bo " naš" novi predsednik,mandatar,sicer pa že fizični lastnik več kot polovice slovenije
Gabiula
26. 06. 2021 08.07
+2
Slovenija za ograjo ali je to uspeh,?Če Maršal Twito obljublja enake vatle za vse zakaj ograja? Bruh.
damjan30.
25. 06. 2021 21.42
+0
Rojena za kradit in filat si žepe. Že 30 let kradejo...
slim386
25. 06. 2021 21.40
+2
Rojena za uspeh kriminalcev tipa ishtivan noriški
Kiki Kris
25. 06. 2021 21.28
+2
Slovenija je totalni neuspeh...obljubljali ste marsikaj...in kje smo?...na minusu in to zlo globokem...30let gledam ene in iste face...raje bom tiho,da se ne razpisem...lep vecer
Joakim
25. 06. 2021 21.21
+2
"Slovenija je rojena za uspeh"Predpogoj je da iz političnega prizorišča izgineta ti in tisti Gargamel.
bogam
25. 06. 2021 21.19
+2
Ta pa je talent, z Marsa.
mungus
25. 06. 2021 21.15
+2
Ja rojena je....samo glede na to politično bando s ta-puklastim na čelu je ta naša draga SLOVENIJA obsojena na propad...temu pa zelo pripomore tudi pahor-ica...in to zeeelo!!!
Wahl
25. 06. 2021 21.05
+3
Janševa mala miška.
branko-r
25. 06. 2021 21.01
+0
rojena za uspeh a uspeha ni in ga nikoli ne bo
Jožajoža
25. 06. 2021 20.59
+2
vse čestitke letijo KUČANU,ki ni mogel preprečit kraje družbenega premoženja pokvarjenih komunistov ala janša,šrot,baučar...bajuk,.tako, da danes ti praznujejo uspehe v kriminalnih dejanjih,ki so jim dokazana, a so zastarala.
melhijad1
25. 06. 2021 20.47
+1
spel se barbika ..skupaj z jajotom...lahko tudi v argentino
Antoniozmaj
25. 06. 2021 20.47
+4
proklet izdajalc
Generacija56
25. 06. 2021 20.32
+9
Slovenija je definitivno rojena za uspeh! Samo športnike pogledamo in vemo. Rešiti se moramo le politikov. Prva dva v vrsti sta sošolca iz ameriških klopi v času, ko so izobraževali perspektivne politike za vzhod: Pahor in Janša!
Maister1
25. 06. 2021 20.27
+6
SDS se na današnji slovesnosti preimenovala v SG
Kometikjami
25. 06. 2021 20.24
+3
hinávski -a -o prid.(ȃ) ki se kaže drugačnega, navadno boljšega, kot je: hinavski človek / hinavski smeh hinávsko prisl.: hinavsko govoriti; njegov obraz je bil hinavsko prijazen
VAREN
25. 06. 2021 20.14
+13
Pahor se dela norca sam iz sebe. Sodeloval je pri gospodarskem uničevanju države, zdaj pa vpije, da je rojena za uspeh. Res si bolnik.
rdeča petokraka
25. 06. 2021 20.11
+9
Da te ni sram, prodana duša !
Aerys Targaryen
25. 06. 2021 20.07
+7
...bolje bi bilo, če bi imeli keramičnega vrtnega palčka za predsednika kot tole serigo.