Slovenija

Cestnine na državnih cestah?

Ljubljana, 19. 10. 2006 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prometni minister Božič je predstavil načrt posodobitve obstoječih in gradnje novih državnih cest.

Prometni minister Janez Božič
Prometni minister Janez Božič FOTO: Dare Čekeliš

V okviru resolucije nacionalnih razvojnih projektov do leta 2023 je predvidena tudi modernizacija državnega cestnega omrežja na prioritetnih razvojnih oseh v vrednosti 1,446 milijarde evrov. Izgradnja in obnova prometnih povezav na tretji, 3a. in četrti razvojni osi se bo začela letos in končala leta 2020, je na današnji novinarski konferenci napovedal minister za promet Janez Božič.

Okoli 170 kilometrov dolga cestna povezava na tretji razvojni osi - ta poteka od meje z Avstrijo na Koroškem prek Savinjske doline proti Novemu mestu, skozi Dolenjsko in Belo Krajino do meje s Hrvaško - bo neposredno povezala gospodarska središča v državi, ima pa tudi pomemben čezmejni značaj. Os naj bi do četrtine skrajšala razdalje med Celjem in Novim mestom ter prepolovila potovalni čas.

Za izvedbo projektov na razvojnih oseh naj bi v obdobju 2007 do 2020 v državnih proračunih zagotovili 963 milijonov evrov, 283 milijonov evrov je predvidenih iz evropskih skladov, 200 milijonov evrov pa naj bi pridobili iz javno-zasebnega partnerstva.

Del denarja bodo prinesle cestnine

Konkretne oblike sofinanciranja projektov iz javno-zasebnega partnerstva še niso dokončno opredeljene, je pojasnil minister. Ker pa se bodo morali vložki zasebnih partnerjem vračati, bodisi skozi proračun ali neko obliko koncesnine, je minister napovedal, da je predvideno tudi pobiranje cestnine na nekaterih delih razvojnih osi. Kot je dodal, bodo imele ceste višji standard kot državne ceste, ponekod je predvidena najmanj hitra cesta, kot npr. med Celjem in Novim mestom.

Z regionalno povezavo na 3a. razvojni osi - Ljubljana (Rudnik), Škofljica, Ribnica, Kočevje, meja s Hrvaško - se bo izboljšala dostopnost do Ljubljane. Poleg tega predstavlja najkrajšo povezavo z Gorskim Kotarjem in Kvarnerjem.

"Cestnine so ključni vir za vračilo kreditov, ki jih najemamo za gradnjo avtocest in hitrih cest. Tudi v tem primeru, ko bo šlo za nadstandardne ceste, bodo morale biti cestnine vir za najete kredite in potencial, ki ga bomo dobili iz zasebnega partnerstva. Drugače ostane samo še vir iz proračuna," je minister odgovoril na novinarsko vprašanje, čemu cestninjenje tudi na razvojnih oseh.

Četrta razvojna os - meja z Italijo, Kobarid, Tolmin, Cerkno, Gorenja vas, Škofja Loka, Jeprca - ima predvsem regionalni pomen, saj predstavlja povezavo Posočja in osrednje Slovenije.
Kot je dodal, se s tem pospešuje dinamika modernizacije cestnega omrežja. "Drugače lahko ostanemo pri teh okvirih, ki so danes, jutri ali pojutrišnjem v proračunu. Potem pa lahko ugotovimo, da bomo modernizacijo končali do leta 2050, kar je nesprejemljivo," je poudaril minister.

Zelena luč za kredit
Gradnja avtoceste - prizor, ki nas v Sloveniji spremlja že leta
Gradnja avtoceste - prizor, ki nas v Sloveniji spremlja že leta FOTO: POP TV

Vlada je sprejela predlog zakona o soglasju in državnem poroštvu za obveznosti iz kredita, ki ga najame Družba za avtoceste v RS (DARS) pri Evropski investicijski banki (EIB) za projekt slovenskih avtocest. Na podlagi zakona bo EIB omogočila črpanje kredita v višini do 300 milijonov evrov.

Črpanje kredita bo omogočilo tekoče uresničevanje programa gradnje avtocest na odsekih Pluska-Ponikve, Ponikve-Hrastje, Šentvid-Koseze, Slivnica-Draženci in Vrba-Peračica, je po seji vlade dejal tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak.

Kredit bi omogočil dogradnjo določenih odsekov avtocest
Kredit bi omogočil dogradnjo določenih odsekov avtocest FOTO: Dare Čekeliš

Da bi bila kot vir financiranja pravočasno zagotovljena sredstva kredita EIB, je treba čim prej skleniti kreditno pogodbo med DARS in EIB ter poroštveno pogodbo med Slovenijo in EIB. Vlada predlaga sprejetje zakona po nujnem postopku, da bi preprečila težko popravljive posledice za delovanje države, ki bi nastale, če gradnja avtocest ne bi potekala tekoče.

Projekt gradnje slovenskih avtocest predvideva pridobitev kreditov mednarodnih finančnih institucij ter druge finančne vire. Podlaga za pridobitev kredita EIB je okvirni sporazum med državo in EIB, ki ga je državni zbor ratificiral marca 1999.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
20. 10. 2006 16.59
Moje mnenje je, da je nad denarjem ki se troši za ceste ali premalo nadzora ali pa je napačen. Poleg tega se kredit že preliva iz avtocest v državno cestno omrežje.. Glej dopolnila proračuna za leto 2008 ( dodatna sredstva se vzamejo DARS-u). Med izvajalci pa tudi praktično ni konkurence ( ja vem, kao da je..).Vse skupaj postaja nepregledno, posebej pa so pozorni, da se ne objavijo zneski, ki jih je možno kontrolirat. Se bojim da bo na koncu izpadlo tako, da bomo davkoplačevalci plačevali kredit pa še cestnino..**biga.
ja2rise@email.si
20. 10. 2006 15.19
jaka počasi postajaš že prav smešen...
jimi.hendrix@email.si
20. 10. 2006 11.15
Jakec, pa fajn so ti mogli možgane oprat. Pomojemn so res novonarji odgovorni za to ja. Oni so namesto vlade odločili, da bomo plačevali državne ceste?Pa partija je kriva, to si pozabil omeniti, oni so glavni veš. Tega ne pozabit
jaka37
20. 10. 2006 11.04
Klasik..O katerih podražitvah ti to govoriš? Predvsem me zanima, katere so te strahovite podražitve, ali je to še ena izmed LDSovski floskul, kot je bilo v primeru prodaje Mercatorja. Takrat so Cvikl, Kacin in Rop ter falirani ekonomist Lahovnik tulili, kako je ta vlada oškodovala, oropala državo pri prodaji Mercatorja. Celo svoje novinarske zveze so uporabili in kot idioti tožili lastno državo pri organih EU. Razultat? Prodaja je bila dobra in transparentna. Danes se vsi te možaki delajo neumno in niti besedice ne izustijo o Mercatorju. Potem so prešli na zdravstvo in zopet ista zgodba. Uničujejo zdravstvo, najbolj bodo nastardali najnižji sloji (joj kako patetični populizem). In rezultat? Stroka in celo sindikati so podprli ministra in na laž postavili LDS. Ponovno. Ko jim je zmanjkalo te municije zgodbo ponavljajo pri oklepnikih pri tem pozabljajo, da bodo oklepniki izdelani v Sloveniji, celo 5 podjetij, domačih, bo sodelovalo pri izgradnji. To pa kar pozabijo povedati. No, kot kaže so tudi tukaj sami sebe osmešili. In? LDS išče še zadnjo rešilno bilko za zganjanje primitivnega populizma, češ kako bo drago in oh in sploh. Tokrat s cestami.
Uporabnik113189
20. 10. 2006 06.15
S cestnino bomo plačal kredite, ki jih je najel Božič, za poroka je šla vlada. S tem denarjem delajo kot svinja z mehom, podražitve so strašne, ne vem ali ni za te ljudi nobene revizije..Kar milijarde sem in tja, kot da so to žemlje..
Krbo?
19. 10. 2006 23.18
Trenutna vlada ni slaba v Sloveniji. Sigurno da se bo jamralo in jamralo, samo v drugih drzavah ni nic drugace!
jaka37
19. 10. 2006 20.33
doki007 se strinjam. Vlada je kriva za nižjo inflacijo, manjšo brezposelnost, odpravo davka na plače in še in še. Se strinjam
Adolph
19. 10. 2006 20.08
To sigurno ni zadnji izvire dajateki jih lahko pricakujemo od drzave,saj se hitro ucijo od clanic EU.
doki007@email.si
19. 10. 2006 19.38
ZA VSE JE KRIVA VLADA JANEZA JANŠE !!!! NAJ VAM BO JASNO, ONA TRENUTNO VLADA ...!!
xes
19. 10. 2006 19.23
Thor21: OCitno... pa vsakih 16.5m se bo treba ustaviti za placilo cestnine.
jaka37
19. 10. 2006 19.20
Thor21. Nič bati. Gre še za eno špekulacijo nekaterih novinarjev in dela LDSa. Kot je šlo v primeru Mercator, ko so nekateri novinarji, ki so blizu LDSu celo na evropske organe podali tožbe, češ, da je šlo za oškodovanje proračuna. Bili so zelo glasni, dokler jim EU ni postregla z drugačnimi rezultati in jih postavila na laž. In danes? Nihče od LDSa se ne obdregne več ob Mercator.
GolfBravo
19. 10. 2006 18.56
Uuuu, cel žur. What's next? Bomo čez par let plačevali za sprehajanje po pločnikih. Ah kje, saj imamo vendarle vlado, ki res zna z denarjem, varčno, preudarno... Res, cel žur!