Slovenija

Četrti slovenski premier, ki je odstopil: kaj sledi?

Ljubljana, 27. 01. 2020 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Marjan Šarec je četrti premier v zgodovini Slovenije, ki je odstopil s položaja. Pred njim so to storili Miro Cerar, Alenka Bratušek in Janez Drnovšek. Predsednik Pahor ima zdaj 30 dni časa, da DZ predlaga kandidata za novega mandatarja. Če imena o novem mandatarju ni, se razpusti državni zbor in razpiše predčasne volitve. Te so lahko najprej čez 40 dni in najpozneje čez dva meseca – torej najhitreje v drugi polovici aprila.

Marjanu Šarcu, ki je v DZ že poslal odstopno izjavo z mesta predsednika vlade, bo prenehala funkcija, ko se bo DZ na seji seznanil z odstopom, kar bi se lahko zgodilo že v sredo. S tem bo mandat prenehal tudi celotni vladi.

Šarec je v svoji odstopni izjavi povedal, da se je s predsednikom stranke SMC Zdravkom Počivalškom že pogovarjal o možnosti, da bi na predčasnih volitvah kandidirali skupaj. Partnerstvo pri nastopu na volitvah je ponudil tudi lokalnim listam, iniciativam in drugim, ki bi želeli sodelovati z njim. Zaveda se, da bo po njegovem odstopu tako "začela delovati parlamentarna kuhinja in se bo začela oblikovati nova vlada". Bi bilo pa po njegovih besedah tako do državljanov kot do samih sebe najbolj pošteno, "da gremo na predčasne volitve in ljudje povedo, ali mi zaupajo".

Kaj sledi?

Kdaj pa bi predčasne volitve lahko bile? Sploh bodo ali pa bo komu uspelo sestaviti alternativno vlado? Kakšni so sicer postopki, ki sledijo odstopu predsednika vlade?

Zakon o vladi določa, da mora predsednik vlade o svojem odstopu obvestiti ministre, poslovnik DZ pa, da pisno o tem obvesti predsednika DZ. Svoj odstop ima sicer tudi sam pravico obrazložiti v DZ. Obvestilo o odstopu se v skladu s poslovnikom uvrsti na dnevni red seje DZ najpozneje v sedmih dneh. DZ nato o odstopu ne glasuje, ampak le ugotovi, da je predsedniku vlade prenehala funkcija.

V DZ se je danes začela januarska redna seja, po besedah predsednika DZ Dejana Židana pa bi se lahko poslanci že v sredo seznanili s Šarčevim odstopom.

Na volitvah, ne glede na to, ali bodo predčasne ali ne, bodo volivci v Sloveniji devetič v zgodovini volili novo sestavo DZ za prihodnji štiriletni mandat. Na splošnih volitvah bodo izvolili 88 poslancev, po enega poslanca pa bodo izvolili pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Predsednik republike Borut Pahor ima nato 30 dni časa, da predlaga državnemu zboru kandidata za novega predsednika vlade. Ob odstopu premierke Alenke Bratušek leta 2014 je sicer prevladalo mnenje, da se rok lahko skrajša, če se vsi kvalificirani predlagatelji odpovejo možnosti predlagati kandidata za mandatarja.

Če novega kandidata za mandatarja ni, to formalno ugotovi tudi DZ, nato pa začne teči nov 14-dnevni rok, v katerem bi lahko mandatarja predlagala poslanska skupina ali najmanj 10 poslancev. Če še ta ni uspešen, pa sledi še tretji, 48-urni rok, v katerem lahko poslanci odločijo še o tem, ali bodo šli v tretji krog volitev mandatarja.

Če ni izglasovan nov predsednik vlade, predsednik republike razpusti DZ in razpiše predčasne volitve. K čim prejšnjim predčasnim volitvam je danes pozval tudi Šarec. Te se v skladu zakonom o volitvah v državni zbor opravijo najpozneje dva meseca po razpustitvi DZ. Po današnjih napovedih Židana bi bile lahko predčasne volitve v drugi polovici aprila.

Predsednik vlade Marjan Šarec je na današnji novinarski konferenci nenapovedano odstopil s položaja.
Predsednik vlade Marjan Šarec je na današnji novinarski konferenci nenapovedano odstopil s položaja. FOTO: Miro Majcen

Poslanci se v Sloveniji volijo po načelu sorazmernega predstavništva. Ta izhaja iz načela, da morajo dodeljeni mandati ustrezati dobljenim glasovom na volitvah. Poslanci se volijo v osmih volilnih enotah, ki so razdeljene na enajst okrajev, torej se v vsaki volilni enoti voli enajst poslancev. Poslanski mandati pa se razdelijo tistim listam, ki so v celotni državi dobile vsaj štiri odstotke glasov.

Ustavno sodišče je sicer decembra 2018 ugotovilo, da je 4. člen zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v DZ, ki določa območja volilnih okrajev, v neskladju z ustavo. Ugotovilo je, da je razlika med najmanjšimi in največjimi volilnimi okraji po številu volilnih upravičencev velika, poleg tega pri vseh volilnih okrajih ni upoštevano merilo o geografski zaokroženosti. DZ je ustavno sodišče naložilo, da mora neskladje odpraviti v dveh letih.

Predvolilna kampanja se bo uradno začela 30 dni pred volitvami. Mandat sedanjega sklica DZ bo trajal vse do ustanovne seje novega sklica DZ. Po konstituiranju državnega zbora bodo stekli postopki za oblikovanje nove vlade.

Da odpravi ugotovljeno neskladje in zagotovi odločilen vpliv volivcev na izvolitev kandidatov, ima zakonodajalec na voljo več možnosti: lahko ukine volilne okraje in uvede prednostni glas, lahko pa preoblikuje volilne okraje, da razlike med njimi ne bi bile več tako velike. Na ministrstvu za javno upravo so pripravili oba predloga zakonskih sprememb, med parlamentarnimi strankami pa je, kot kaže, prevladala naklonjenost ukinitvi volilnih okrajev in uvedbi prednostnega glasu. Vprašanje pa je, kakšna bo usoda tega predloga ob dejstvu, da po odstopu premierja Šarca grozijo predčasne volitve.

Če bo obstala aktualna zakonodaja, bo veljalo, da politična stranka lahko vloži listo kandidatov v vsaki volilni enoti, če jo podprejo najmanj trije poslanci oziroma v posamezni volilni enoti s podpisi najmanj 50 volivcev. Če pa želi kandidatno listo vložiti skupina volivcev, mora njeno kandidatno listo v posamezni volilni enoti s podpisi podpreti najmanj tisoč volivcev.

Dvoje ali več političnih strank lahko predloži skupno kandidatno listo, na kandidatnih listah pa noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki skupnega števila kandidatov. Liste kandidatov je mogoče vložiti najpozneje 30 dni pred dnem glasovanja.

Premierji, ki so odstopili.
Premierji, ki so odstopili. FOTO: 24ur.com

Četrti premier v zgodovini Slovenije, ki je odstopil

Šarec je sicer četrti slovenski premier v zgodovini Slovenije, ki je odstopil. Pred njim so to storili Miro Cerar, Janez Drnovšek in Bratuškova.

14. marec 2018 – Miro Cerar je odstopil le nekaj mesecev pred iztekom mandata. Čeprav so se gospodarske razmere v državi v času njegove vlade izboljšale, so se kopičili tudi problemi, kaplja čez rob pa je bila po Cerarjevih besedah odločitev vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo referendum, na katerem so volivci podprli zakon o drugem železniškem tiru Divača–Koper.

Predsednika vlade državni zbor voli tajno, z večino glasov vseh poslancev.

4. maj 2014 – Alenka Bratušek, ki je vodenje vlade kot prva slovenska premierka prevzela v turbulentnih političnih razmerah, je odstopila po dobrem letu dni na položaju, in sicer zaradi razkola v lastni stranki. Odstopila je namreč po porazu proti Zoranu Jankoviću v tekmi za vrh Pozitivne Slovenije. S tem je padla tudi celotna vlada, poslanska skupina PS pa se je razdelila na dva dela: enega, naklonjenega Jankoviću, in drugega, naklonjenega Bratuškovi.

2. december 2002 – Janez Drnovšek je s položaja predsednika vlade odstopil približno na polovici mandata, po izvolitvi za predsednika države. Položaj predsednika vlade je nato prevzel Anton Rop iz vrst Drnovškove LDS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (281)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Important notice
28. 01. 2020 15.08
+3
ČAS ZA SPREMEMBE..... Pa ne spet z novo stranko. Čas je za sistemske, ureditvene in politične spremembe. Bivša Juga (Nova Jugoslavija) je živela 35 let. Od leta 1945 do leta 1980. Potem so se začele kazati potrebe po spremembah. Samostojna Slovenija je stara skoraj 30 let. Še dobrih pet let moramo potrpeti, potem bo prišlo (moralo priti) do velikih sprememb. Morda v politični ureditvi, morda v sesutju trenutnih oblastnikov, ki delujejo v ozadju in vodijo vse skupaj. V glavnem, tako ne gre več naprej. Kaj res ne vidimo da bo treba drugače? Da so novo ustanovljene stranke, ki "zmagujejo" na volitvah, nastavljene? Da je treba tudi starejše stranke popolnoma prenoviti. Ne samo s programi, predvsem z ljudmi. Da smo premajhni, da bi se šli tako glomazen državni aparat. Ne govorim o javnem sektorju, ki je že zmanjšan da poka po šivih - govorim o DRŽAVNIH institucijah, agencijah, ministrstvih, komisijah ... ki imajo edini namen črpanje denarja. Slovenija kar vpije po korenitih spremembah politične ureditve. Res ni jasno, za kaj potrebujemo vse poslance, ki povečini hodijo (ali pa tudi ne) samo sedet v parlament in vlečejo po 4 jurje plače? Zakaj? Kaj naredijo takšnega, da si te plače zaslužijo? Pa ne samo poslance, še mnogo jih je.... Res rabimo spremembe!
Ljoljo
28. 01. 2020 09.08
+2
Zdej ke čaz za bojkot vsega da se malo zamislijo.
laycan
28. 01. 2020 07.31
+1
Prihaja gospod Janez Janša,s temi levičarji, in komunisti, ni bilo haska.
puspan
28. 01. 2020 08.25
+3
Ufff, kar gospod. Takih gospodov imamo v Sloveniji kar precej. Prav zaradi teh gospodov je že več, kot trideset let napredek zaostal, kot v Bolgariji in Rumuniji.
Sefica19
28. 01. 2020 07.29
+1
ze uciteljice v šoli zahtevajo da otroci vedo kaj se sedaj dogaja v slo politiki na ta racun pa deli ocene in da oceno samo enemu totalni nesmisel
laycan
28. 01. 2020 07.23
+8
Šarec je bil samo marioneta, stricev iz ozadja, zdaj je to ugotovil, in odstopil.
Important notice
28. 01. 2020 15.09
Tisti, ki ga je nastavil, mu je tudi dal navodila za odstop. Isto se bo naredilo naslednjemu kljukcu, ki bo "zmagal" na predčasnih volitvah. Saj je jasno.
Jelenka2
28. 01. 2020 07.13
+2
Zaj..... Narod. Mi pa se sekiramo če 100 eur stroška naredimo firmi.
artaja
27. 01. 2020 21.24
+17
Bratuškova komentira neki v stilu da s tem ne nardi nič dobrega (v tem kontekstu), ona nardila isto. Nevem al bi se smejala al se jokala
setisfekšn
27. 01. 2020 21.17
+18
Sarc je mislu da bo šef ni pa se zavedu da bo samo orodje pravim šefom!!
kaoslovenac
27. 01. 2020 20.56
-4
Baje bo jutri dež, zakaj je Janša še vedno na prostosti...???
Ardus
27. 01. 2020 20.34
+12
brez vesljaka serpentinška mi ni več zaživet...samo on je bil svetla luč na koncu tunela...takega sposobneža, ki je v življenju res naredil kaj, moraš iskat z laterno ob belem dnevu...
CIGU MIGU
27. 01. 2020 20.33
+8
sledi mlatenje prazne slame
zmago56
27. 01. 2020 20.33
+21
Na vprašanje: kaj sledi? je odgovor zelo preprost. Sledijo nove volitve, po njih pa bodo Slovenijo preko Šarca ali nekega novega novega obraza še naprej vodili tisti, ki na volitvah sploh ne bodo kandidirali.
HauSSer
27. 01. 2020 20.22
+2
Telefon na Trstenjakovi že dela?
Kollerik
27. 01. 2020 20.23
-1
pravica5
27. 01. 2020 20.20
+17
a murgeljčani so šli v akcijo za novimi obrazi ??
pravica5
27. 01. 2020 20.20
+14
Janša je Nostradamus, vse napovedal kaj se bo zgodilo z to skup zmetano vlado
Kollerik
27. 01. 2020 20.24
-7
Najlažje je iz ozadja kritizirat, skakat v hrbet in škodoželjnost past....
HauSSer
27. 01. 2020 20.25
+4
misterbin
27. 01. 2020 20.18
+5
Butale se razpadajo ,ker jo butalci vodijo
masni
27. 01. 2020 20.17
+15
Vsi so nastavljeni iz leve opcije in so odstopili.Ljudje božji , kdaj boste doumeli ,da z levaki ali komunisti ni prihodnosti .
Simoni?
27. 01. 2020 20.14
+14
Čez pol leta bo Šarec že peti minister, ki je odstopil!
srecnii
27. 01. 2020 20.07
+10
Ogledalo ljudi, taki kot so poltiki, taki so ljudje, pokvarjeni
kaoslovenac
27. 01. 2020 19.30
+14
Janša je pravi vizionar, vsa ta politična dogajanja v Sloveniji je popolnoma točno napovedal, LEVAKI z svetniki in ikonam se pa ni za igrati, seveda če imate še kaj morale v sebi pred rdečo masko...
Periot222
27. 01. 2020 20.03
+3
A Jansa ta ki je vsa podjetja unicil in ustvaril tajkune in direktorjem povecal place 1: 30!!!!!!!!!
pravica5
27. 01. 2020 20.19
+6
Periot222, z takimi kot si ti so zelo zadovoljni vsi osebki na zgornji sliki.Še posebej murgeljski palček,namreč dobro so vam oprali "možgane"
Jurek Jurek
27. 01. 2020 20.24
+10
Da, Janša je že ta scenarij napovedal v začetku petkratne poroke.
Jurek Jurek
27. 01. 2020 20.26
+7
Periot222, pozabil si povedati, da so se v njegovi vladi pokojnine usklajevale vsake tri mesece.
kaoslovenac
27. 01. 2020 20.55
+8
Ja,ja tud Janša je kriv da ma tvoja in moja in še kdo velik obrok kredita, da so LEVAKI predvsem SD lastninl pral denar po bankah, ne vem zakaj Janša ne gre nazaj v zapor...