Slovenija

Čez leto dni tudi preko Trojan

Blagovica, 12. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko betonirajo drugi največji viadukt, pa za dokončanje avtoceste med Ljubljano in Mariborom manjkata še dva predora.

Izvajalci gradbenih del na viaduktu Petelinjek na avtocestnem pododseku Trojane-Blagovica danes zaključujejo betoniranje viadukta, s čimer bodo končali groba gradbena dela na drugem najdaljšem viaduktu v Sloveniji.

Avtocestno gradbišče čez Trojane (Foto: POPTV)
Avtocestno gradbišče čez Trojane (Foto: POPTV) FOTO:

Viadukt Petelinjek, ki ga je mariborska družba Gradis nizke gradnje oz. sedaj NGR začela graditi septembra 2001 po sistemu proste konzolne gradnje, je s 360 metri najdaljši premostitveni objekt na omenjenem odseku.

Promet na še zadnjem nedograjenem odseku bo predvidoma stekel sredi prihodnjega leta, ko bo poleg predora Podmilj dokončan še predor Trojane, najdaljši na tem odseku. 8,6-kilometrski pododsek Vransko-Trojane so odprli za promet že junija 2002. "Viadukt Petelinjek, kakor tudi ostalih šest viaduktov, predor Podmilj in ostali objekti na tem odseku bodo zgrajeni že letos," je povedal izvršni direktor za gradnjo v Družbi za avtoceste v RS (DARS) Konrad Planteu.

Eden dražjih avtocestnih odsekov

Odsek Trojane-Blagovica, ki je del daljšega avtocestnega odseka med Vranskim in Blagovico, je po Planteujevih besedah zaradi raznolikega terena in geološke sestave tal eden najtežjih avtocestnih odsekov, obenem pa tudi eden prometno najpomembnejših. Vrednost gradbenih del na celotnem odseku, vključno s predorom Trojane, bo znašala okoli 50 milijard tolarjev.

Gradnja vseh objektov je brez večjih zapletov potekala po načrtih, razen predora Trojane, kjer so jo morali lani zaradi neugodnih geoloških pogojev tudi zaustaviti. Za dokončanje obeh predorov je treba pridobiti še izvajalca elektrostrojne opreme, za kar je javno naročilo že v teku. "Ker so dosedanji razpisi zaradi nepopolnih ponudb propadli, se je DARS tokrat odločil za zbiranje ponudb z javnimi pogajanji o ceni", je pojasnil Planteu.

Odsek Vransko-Blagovica bo imel skupno štiri dvocevne prodore, en enocevni prodor, 13 viaduktov, 18 mostov, dva nadvoza in štiri podvoze.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja