Slovenija

V S&D si bodo prizadevali za resolucijo EP o razmerah v Sloveniji

Ljubljana, 15. 10. 2021 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab, Maruša Slana
Komentarji
1198

"Predstavniki Evropskega parlamenta morajo imeti možnost svoje delo opraviti brez pritiska. Vzajemno spoštovanje med evropskimi ustanovami in v Evropskem svetu je edina pot naprej," tako Charles Michel, predsednik Evropskega sveta, potem ko je predsedniku vlade Janezu Janši uspelo zanetiti mednarodni škandal z ignoriranjem skupine evropskih poslancev, ki so na tridnevnem obisku v Sloveniji. Burno so se odzvale tudi skupine v Evropskem parlamentu. V S&D so zapisali, da si bodo v naslednjih tednih prizadevali za resolucijo Evropskega parlamenta o razmerah v Sloveniji.

Janez Janša je razburkal evropsko politično prizorišče.
Janez Janša je razburkal evropsko politično prizorišče. FOTO: AP

Sedem evropskih poslancev iz odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve ter poslanca iz odbora za proračunski nadzor, ki nameravajo oceniti stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji, se je med drugim želelo sestati s premierjem Janšo, ki pa jih ni sprejel. Razjezil jih je Janšev ciničev tvit – "pa kdo ste vi". Včeraj smo bili tako priča vroči izmenjavi mnenj na družbenih omrežjih. 

Predsednik Evropskega parlamenta, David Sassoli, je tako Janšo pozval, naj preneha provocirati, "saj so napadi na evropske poslance tudi napadi na evropske državljane". Še bolj neposreden je bil nizozemski premier Mark Rutte, ki je obsodil  "neokusen tvit" Janeza Janše – fotografijo s "13 od 226 znanih lutk Sorosa v Evropskem parlamentu". Nizozemska vlada je z obsodbo te objave seznanila tudi slovensko veleposlanico v Haagu Sanjo Štiglic.

Evropski poslanec Malik Azmani, podpredsednik politične skupine Renew, ki ji pripada tudi Sophie in 't Veld, je Janšev tvit označil za zlobnega in antisemtskega, hkrati pa za "žalitev za vse delovne demokrate". "V Evropski politiki ni prostora za tovrstno podlo blatenje," je bil oster poslanec z Nizozemske. 

Podobno je izpostavil vodja skupine liberalcev (ALDE) Guy Verhofstadt, ki Janši svetuje, naj neha širiti teorije zarote in laži, "ki jih krepijo le ljudje, ki so marionete ruskega predsednika Putina".

Evroposlanec Zelenih Daniel Freund je Janšev tvit označil za "velik, umazan, antisemitski problem" in hkrati menil, da je to tudi velik problem največje politične skupine, Evropske ljudske stranke (EPP), katere del je tudi Janševa SDS.

Podobno je menil tudi Pedro Marques iz skupine evropskih socialnih demokratov (S&D). "Orban je morda zapustil EPP, a je njegovi privrženci in vrednote niso," je zapisal v tvitu. Janšo je obtožil preusmerjanja pozornosti – namesto da bi odgovarjal na vprašanja delegacije Evropskega parlamenta glede medijske svobode, raje po internetu širi teorije zarote, je zapisal.

Janševa evropska politična družina v Evropskem parlamentu EPP se sicer zaenkrat ni burneje odzvala, je pa delila objavo evropskega poslanca Jeroena Lenaersa, ki je zapisal, da "demokracija pomeni spoštovanje izvoljenih poslancev, "tudi če imate nasprotujoča si politična stališča. Vzdržimo se žalitev, teorij zarote ali zlorabe nacionalnih tragedij ter spoštljivo in vsebinsko razpravljajmo".

Po svoje so Janševe komentarje "komentirali" tudi pri Evropski komisiji. "Ne komentiramo komentarjev, a naj razjasnim nekaj točk. Družbena omrežja bi morala biti prostor za konstruktivno in spoštljivo razpravo, ne za osebne napade na posameznike," je govorec komisije Christian Wigand odgovoril na vprašanje, kako komentirajo Janšev tvit, poroča STA. "Stališče komisije glede antisemitizma je zelo jasno. V EU ni prostora za antisemitizem. Kot smo poudarili v nedavni strategiji glede antisemitizma, je ta grožnja ne le judovski skupnosti, temveč tudi odprti in raznoliki družbi," je še poudaril.

S&D: V naslednjih tednih bomo zahtevali resolucijo Evropskega parlamenta o razmerah v Sloveniji

Na Janšev tvit so se danes odzvali tudi v političnih skupinah Evropskega parlamenta v Bruslju. 

Tiskovna predstavnica druge največje skupine socialdemokratov (S&D) Utta Tuttlies pa je dejala, da morajo biti vsi poslanci, vključno iz skupine S&D, sposobni opravljati svoje naloge kot izvoljeni predstavniki. Kasneje so v daljši izjavi za javnost spomnili, da se je evropska delegacija med obiskom Slovenije soočila s "praznimi stoli" in žaljivkami na spletu s strani slovenskega premierja. "Zaskrbljujoče je, da se slovenska vlada, ki predseduje Svetu EU, ni želela sestati z evropskimi poslanci. Posledično si bo skupina S&D v prihodnjih tednih prizadevala za resolucijo Evropskega parlamenta o razmerah v Sloveniji." 

Predstavnik socialdemokratov Cyrus Engerer, ki je kot del delegacije obiskal Slovenijo, je medtem zapisal, da so na obisk v državo prišli, da bi izvedeli več o stanju pravne države in svobodi medijev, a so se morali soočiti s slovensko vlado, ki je želela "spodkopati nadzor in delo Evropskega parlamenta". 

"Naša srečanja z nevladnimi organizacijami, civilno družbo in predstavniki medijev so v nas vzbudila zaskrbljenost zaradi poslabšanja stanja na področju svobode medijev. Te pomisleke smo nameravali deliti s premierjem in ministri, a smo se soočili s praznimi stoli. Žalostno je, da se je Janševa vlada izognila razpravi s skupino, na drugi strani pa je premier sprožil osebne napade na družbenih omrežjih. Prav tako smo nameravali poslati jasno sporočilo, da mora premier poskrbeti, da slovensko predsedstvo pospeši postopke iz 7. člena proti Poljski in Madžarski. Premierjevo vedenje ni bilo samo nespoštljivo in žaljivo, ampak daje jasen signal, da njegova vlada ni primerna za predsedovanje EU. V zadevo se mora vključiti tudi EPP in poslati sporočilo, da razmere v Sloveniji niso sprejemljive, preden naredijo iste napake, kot so jih z Viktorjem Orbanom," je zaključil Engerer. 

Kritične tudi druge skupine v EP

"Zaskrbljujoče je, kako predsedujoči Svetu EU in premier Slovenije postavlja pod vprašaj vrednote EU," je dejala tiskovna predstavnica iz vrst liberalcev Clara Ponce de Melo. Janšev tvit je označila za "odvraten, antisemitski in žaljiv".

Tudi pri Zelenih v vseh možnih oblikah obsojajo tvit premierja Janše, je povedal njihov govorec Alex Johnson in tvit označil za "odvraten". Kot je dejal, v Evropi ni prostora za tovrstno govorico antisemitizma, še posebej, če prihaja od predsedstva Svetu EU. Tovrstni napadi natančno kažejo, zakaj poslanci Evropskega parlamenta preučujejo stanje glede pravne države.

Drugačnega mnenja so bili danes v skrajno desni skupini Identiteta in demokracija (ID). Njihov predstavnik Tobias Tauscher je pripomnil, da vsi govorijo le o Poljski in sedaj tudi o Sloveniji, manjka le še Madžarska. "Morda bi morali enostavno nehati stalno izzivati in pustiti ljudem delati. In tistim premierjem, ki v svojih državah uspešno vladajo, tudi pustiti vladati in jih ne poskušati stalno diskreditirati," je dejal.

Na njegove besede se je odzvala tiskovna predstavnica Levice Sonja Giese, ki mu je glede na to, da oba prihajata iz Nemčije, dala jasno vedeti: "Antidemokratom enostavno pustiti delati zgodovinsko gledano še nikoli ni bila posebno dobra zamisel. To bi morali vedeti še zlasti mi, Nemci."

'Širjenje teorij zarot ne bo odvrnilo evropskih poslancev od ugotavljanja resnih kršitev vladavine prava v Sloveniji'

Burni so bili tudi odzivi slovenske politike. Evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj sta zapisala, da najostreje obsojata in zavračata vsebino tvita predsednika vlade, "s katerim je osebno žalil in sramotil kolegice in kolege evropske poslance ter vidne pokojne člane stranke ALDE".

"Še posebej zavračava antisemitsko sporočilo, ki ga vsebuje premierjeva objava, in pomanjkanje osnovne človeške pietete do nedavno preminulega, v EU cenjenega ter spoštovanega predsednika stranke ALDE, Hansa van Baalna. Gre za nizkotno in podlo dejanje tako za predsednika vlade kot za hkrati predsedujočega Svetu EU," sta dodala.

Ob tem sta poudarila še, "da širjenje teorij zarot ne bo odvrnilo evropskih poslancev od ugotavljanja resnih kršitev vladavine prava v Sloveniji".

Tanja Fajon (SD/S&D) je zapisala, da se počuti osramočeno. "V nobeni članici EU me kot poslanko v okviru kakšne uradne delegacije Evropskega parlamenta še nihče ni obravnaval tako nizkotno. Upam, da bodo moji kolegi razumeli, da je Slovenija precej več od Janeza Janše," je tvitnila.

Na drugi strani se je Janšev strankarski kolega Milan Zver (SDS/EPP) postavil nasproti Sassoliju in njegov tvit označil za "neosnovane trditve, nevredne predsednika" Evropskega parlamenta. "Vaše stališče je politično motivirano in kaže nepoznavanje položaja v Sloveniji," je tvitnil.

Prav tako je na Janševo stran stopila edina slovenska članica delegacije EP Romana Tomc, ki je dejala, da "razume predsednika vlade, da po marčevskem zaslišanju, ko se In't Veldova ni držala dogovora o predvajanju posnetka, ne želi sodelovati pri tej misiji". 

'Zadnja tviter korespondenca presega vse meje dobrega okusa'

Akterji domačega političnega parketa prav tako niso ostali daleč od razprave. "Naš predsednik vlade se dobro ujame s skrajnimi desničarji, dialog takoj steče. In to brez našega "fejmiča", Boruta Pahorja, kot se je po novem sam poimenoval. Po volitvah bo nujno zunanjo politiko spet vrniti v normalne tokove. Takšna prepoznavnost v EU nam zagotovo ne koristi. Proč od skrajnosti!" je zapisal nekdanji predsednik vlade in prvak LMŠ Marjan Šarec

"Spoštovani nosilci zunanje politike predlagam, da se pogovorite o načinu komunikacije s predstavniki drugih držav in EU institucij, ker zadnja tviter korespondenca presega vse meje dobrega okusa in je v nasprotju z Deklaracijo o zunanji politiki," je opozoril predsednik DZ Igor Zorčič

"Pred začetkom predsedovanja so me na RTV vprašali, kakšen pečat bo vlada pustila Sloveniji v EU. Odgovoril sem, da bo kot žig z razbeljenim železom, ki se ga ne bomo nikoli zares znebili. Voilà," je dogajanje komentiral Luka Mesec iz Levice. 

Alenka Bratušek iz SAB pa je delila objavo poslanca Renew Europe Ilhana Kyuchyuka, ki je vse skupaj označil za sramoto: "To samo dokazuje, da največja nevarnost za Evropo niso liberalne vrednote, ampak ljudje, kot ste vi, ki spodkopavajo našo družbo." Kasneje pa je dodala, da "je vlada odlično izkoristila predsedovanje EU, zagotovo si nas bodo zapomnili. Na žalost pa bodo prihodnje vlade potrebovale več mandatov, da te "spomine" izbrišejo ..."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1198)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RUBEŽ
30. 10. 2021 10.10
+1
Takšne sramote, kot jo dela Sloveniji IVAN JANUZAJ JANSHA - ORBAN ni naredil še nobeden človek nobeni državi. Že sama misel, da je na položaju PV človek, ki bi MORAL biti v zaporu že nekaj časa, pove dovolj o tem, v kakšni državi živimo. Podkupovanje, kraja, diktatura... to so vrednote, ki jih zagovarja. Žal mi sledijo " ovce " v koaliciji, ki so sokrive za situacijo, ki jo imamo. Žal se bo to poznalo na mednarodnem področju, še bolj pa doma, ker so nas zadolžili za naslednje tri, štiri generacije. In kaj se je naredilo z temi krediti? NIČ, po večini so denar pokradli, da podelili svojim podmladkom, kot so razvpiti dobavitelji testerjev; to je podmladek SĐS. In mi? Vse to nemo, prenemo gledamo. Kaj smo naredili, da bi bilo bolje? Kolesarjenje je premalo. Dokler ne bo v Ljubljani gorel avto, avtobus, zabojniki, dokler ne bo grmelo, je vse zastonj. Ampak, žal, to se ne bo zgodilo. PA BI SE MORALO. Upam vsaj, da bomo imeli VSI toliko pameti, da se udeležimo PLEBISCITNO volitev in naženemo to garnituro vlade na smetišče zgodovine. Se vidimo na volitvah!
Ura tiktaka
18. 10. 2021 12.47
+0
In janša ima prav, da se ne gre te 'igre'.
Ura tiktaka
18. 10. 2021 12.47
+0
Vse to je maslo sd in fajonke.
mate08
17. 10. 2021 20.45
+2
Za dobrim konjem se dviga prah...
franko žgavec
16. 10. 2021 15.08
+3
ma komu lažeste zgleda ,da niste poslušali komentarja delegacije
Bolfenk2
16. 10. 2021 11.26
-1
SD bo zmagal na volitvah samo če Janšo prepričajo da jih voli ali pa da se združijo z SDS. S Fajonko bodo lahko srečni, če pridejo v parlament
Maki3322
16. 10. 2021 12.35
+6
Plakat mora biti sledeč "VOLILCI VSI KI NE GRSTE NA VOLITVE STE VOLILI JANŠO" Plakati po celi Sloveniji.
Žnabl
16. 10. 2021 09.59
-6
Bravo Janša.Nikoli ne pokleknu pred evropo saj na SLOVENSKEM SMO MI GOSPODARJI
provni
16. 10. 2021 09.13
+5
JJ je odstopil. Če še ni, pa še bo.
No pasaran
17. 10. 2021 19.23
+0
provni
16. 10. 2021 09.10
+9
Mimogrede - Ali sestrična Janševe žene Nataša Pajenk še krbi kot bančnica za bančne posle družine Janša ?
No pasaran
17. 10. 2021 19.22
+1
Tega ne boš izvedel Provizije so pač mamljive.
ksrecko
16. 10. 2021 09.06
-6
Sole ugotovili daobvladuje levica vse medije in Fajonka jedoživela fjasko.
No pasaran
17. 10. 2021 19.20
+1
Monalisa99
16. 10. 2021 08.31
+5
Janez Janša sramoti vse Slovence neglede na politično barvo....
Walter Pravicek
16. 10. 2021 08.29
+5
GLEDE NA URESNIČENO DEJSTVO,DA VSI EU POSLANCI,JAVNOST V EU IN ŠIRŠE VIDI,NA TV NEUMNOSTI,KI SI JIH PRIVOŠČI JANEZ JANŠA BO NAJBOLJE,DA MU TWITTER RAČUN ZAPRE.ZA VEČNO,KOT JE ZAPRT TRUMPU!PA SAJ ,JANŠA NI LASTNIK TEGA DRUŽBENEGA MEDIJA.KREATURA BREZ POGUMA ODITI V BIFE NA OGALU NA PIVO,JE JUNAK NA TEM TWITTERJU.ČIVKA,KOT NEKDO,KI NE VE KAJ POČNE,KAJ ŽELI IN KDO SPLOH JE.KRATKO:JE KOMUNIST,KI SE JE OBDAL Z KOMUNISTI,KOT PREDSEDNIK BELORUSIJE,EDINO MANJKA ŠE,DA JAVNO NASTOPA Z OROŽJEM,KATEREGA UPORABLJA NA STRELSKIH VAJAH,KI JIH UPRIZARJAJO PO STRELIŠČIH NJEGOVI"BORCI"NA RAZNIH KRAJIH PO SLOVENIJI!JANŠA JE DRUGORAZREDNI STRELEC TAKO Z PIŠTOLO,KOT PUŠKO.ODREKAM SE TEGA ČLOVEKA KOT PRESEDNIKA VLADE,POSLANCA,NEKOGA,KI JE TAKO PRIMITIVEN,DA SPLOH VEČ NE VE KAJ JE DIALOG,ČETUDI"PO SLUŽBENI"DOLŽNOSTI,KAJ JE OBISK V TUJINI,KAMOR BI ŠE BIL MOREBITI VABLJEN.A SEVEDA NI VEČ NIKAMOR.MOGOČE LE ŠE V MURGLE!DA "IZKALI"SVOJ BES NA GOSPODA Z VELIKO G.KUČANA!ON JE ZAVOZIL VSE.AVTORJI PA SO: PAHOR TOVARIŠ PREDSEDNIK SLOVENIJE ZA PASJE PROCESIJE,NE KOT UGLEDEN PREDSEDNIK MALE SLOVENIJE IN SOLASTNIK NOVE UNIVERZE V NOVI GORICI,TER ŠTUHEC ŽUPNIK,KI ŽIVI KOT DA JE POROČEN.KATOLIŠKI ŽUPNIK PA TAK RAZVRATNIK.Z MAGDALENO ŠVERC DELATA BUNGA-BUNGA VSEPOVSOD,KADARKOLI.SAMO,DA JIMA PAŠE!EJ SLOVENIJA KOGA SMO DOČAKALI NA VLADI,V RAZNIH ZBORIH,KONTROLIRANJU MEDIJEV,KI NISO POGODU JANŠI,TER TV KI MU NE PAŠE,KER NISO MADŽARI(RUSI V OZADJU)LASTNIKI-KOT SE REČE VLAGATELJI!A TI HOČEJO DIVIDENDE!OD KJE?OD KOGA?
Žnabl
16. 10. 2021 09.57
+1
Pa ti sploh veš kaj pišeš?mislim da si ta v določeno institucijo in da te zaprejo brez oken na stenah
CDROM
16. 10. 2021 08.08
+9
Samo se vprašam, kak je ta človek za 4 stenami in kaj počne!? Ali jim v zakonu tako škripa, da ima take izpade in se ne more kontrolirat!? Na Urškinem obrazu, pa tud ne vidimo tistega njenega pristnega nasmeha.
krucyfix
15. 10. 2021 21.59
+7
Slovenskemu pacijentu se očitno trga, ampak zaradi osebnih ekonomskih stisk in popolne brezpespektivnosti po volitvah morajo poslanci SMC in DeSUS še vedno podpirat njegovo vlado. Odkupimo jih s crowdfundingom! Pošlji SMS PRODANCI5 na 1919!!!
13klu?
15. 10. 2021 21.59
+11
Dol z to vlado in njegovimi podrepniki
LionSi
15. 10. 2021 21.59
+6
Res je sramotno tole za nas. Tako zelo sramotno, da se v tujini trenutno težko s ponosom poimenujem Slovenec.
Malin3
15. 10. 2021 21.58
-10
Levičaji imejte radi Slovenijo,ne tožarite v EU.
Monalisa99
16. 10. 2021 08.28
+7
Imamo radi Slovenijo zato protestiramo proti diktaturi predsednika vlade
kozmonavt123
16. 10. 2021 09.34
+2
Kakšna diktatura? Ali živimo v isti državi? Jaz živim čisto normalno ,pa nisem simpatizer te vlade. Ta vlada je edina, ki je dala nekaj ljudem, z razliko od ostalih, ki so samo jemale!
Maki3322
16. 10. 2021 12.37
+0
V Sloveniji bodo zmagali tako kod leta 1945.
Ura tiktaka
18. 10. 2021 12.46
piljan
15. 10. 2021 21.57
+5
Kaj pa orbi,Poljaki,nič v bran puklavemu komunajzu?Je še njih sram ,kakšen papak je.
Walter Pravicek
16. 10. 2021 08.33
+8
Ko parkiram v Grazu ali Leibnitz(Lipnica),mi je nerodno,da v pogovori rečem,da sem iz Marproga.TO JE PO ŠTAJERSKO MARIBOR JELTE?Saj moja registrska tablica to pove,a ljudje ne vprašajo o termah,o trgatvi,ampak:KAJ JE ONI V LJUBLJANI ŠE NA VLADI?ALI GA NE BODO DALI V AREST?Ja človek,se zamisli.Tudi Avstrjci gledajo"JANŠEVE PRIMITIVNE CIRKUSKE TOČKE"ZA PUBLIKO IN KONJE!
Andrej999
15. 10. 2021 21.51
+14
Janšari po totalnem porazu na volitvah 2022: tečaj angleščine, da ne bo 80% napak in dalejnskega naglasa. Odprl bo sljaščičarno na dalejnskem, kjer bo pil albanski konjak, vzel iz predala svojo partijsko knjižico, katere lastnik je bil kot član zveze komunistov v jugi in kot včasih pel hvalnice maršalu Titu. E Janšari Janšari, enkrat komunajzl, vedno komunajzl.
mbtukaj
15. 10. 2021 21.49
+16
Janša se je zapisal v Evropsko zgodovino kot najbolj pokvarjen Slovenski politik..
srebrnibreg
15. 10. 2021 21.52
+15
Malin3
15. 10. 2021 21.57
-12
Tako mislite levičarji,ki imate veliko večino medijev in kapitala,s polno ritjo ni težko sr...ti