Slovenija

Čez Slovenijo želeli pretihotapiti več deset ptic za črni trg

Ljubljana, 24. 11. 2021 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
10

Tihotapljenje ptic pevk je v Evropi resen naravovarstveni problem. Gre za dobro organizirano obliko kriminala, ki se usmerja predvsem v jugovzhodno in srednjo Evropo. Tihotapci na črnem trgu ponujajo tudi mrtve živali, ki so namenjene prehrani. DOPPS in carinska mobilna enota Finančne uprave Ljubljana sta v oktobru na območju Slovenije obravnavala dva primera nezakonitega transporta ptic čez Slovenijo. Slovenija tako še vedno ostaja pomembna tranzitna država za tihotapce ptic, ugotavljata omenjeni instituciji.

Kot so pojasnili, se je v oktobru 2021 del ekipe projekta 'Proti nezakonitemu ubijanju ptic na jadranski selitveni poti' skupaj s prostovoljci pridružil carinski mobilni enoti Finančne uprave Ljubljana pri carinskem nadzoru v sklopu mednarodne akcije nadzora tihotapljenja ptic čez državne meje. V skupno petih terenskih dneh so opravili prek 500 pregledov osebnih in tovornih vozil. 

Zasežene ptice
Zasežene ptice FOTO: Maks Sešler

Že prvi delovni vikend je prinesel rezultat. Pri dveh pregledanih vozilih se je izkazalo, da italijanski državljani v Italijo nezakonito prevažajo več osebkov zavarovanih vrst ptic. "Pri italijanskem vozniku kombija so uslužbenci carinske mobilne enote odkrili vrečko, v kateri je bilo šest zamrznjenih osebkov sloke (Scolopax rusticola). Kot je navedel voznik, je ptice prejel kot darilo pri nakupu psa. Ptice so bile ulovljene na Hrvaškem," so povedali predstavniki DOPPS-a. 

V hladilnem kovčku prevažali prepelice, goloba, mlakarice, fazane, kreheljca, raco in meso divje svinje

Nadalje so opisali, da so med nadzorom ustavili tudi dve v koloni vozeči vozili. Izkazalo se je, da gre za skupino italijanskih lovcev, ki se je vračala z lovnega vikenda na Hrvaškem. Pregled vozila in predmetov je razkril, da je v hladilnem kovčku več osebkov prepelic (Coturnix coturnix) in golob duplar (Columba oenas), pa tudi več kosov mesa divje svinje (Sus scrofa) in vsaj deset osebkov mlakarice (Anas platyrhynchos). Pregled drugega vozila je pokazal, da je v priklopni prikolici za prevoz psov več deset osebkov mlakarice, vsaj štirje fazani (Phasianus colchicus), dva kreheljca (Anas crecca) in en osebek vrste dolgorepa raca (Anas acuta). 

Carinska enota Finančne policije je postopek predala Policiji, ki je o dejanju nezakonitega transporta zavarovanih vrst ptic obvestila tudi pristojno državno tožilstvo. Postopek je še v teku.
Carinska enota Finančne policije je postopek predala Policiji, ki je o dejanju nezakonitega transporta zavarovanih vrst ptic obvestila tudi pristojno državno tožilstvo. Postopek je še v teku. FOTO: Tjaša Zagoršek

Pri DOPPS-u so pojasnili, da so glede na 14. člen Uredbe o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah prepovedani prevažanje, prenašanje, prodaja, zamenjava ali ponujanje prodaje ali zamenjave živih ali mrtvih osebkov živalskih vrst iz priloge te uredbe, odvzetih iz narave: "V Sloveniji od odkritih vrst ptic nista zavarovana le mlakarica in fazan." 

Kot so še sporočili iz DOPPS-a, se redni carinski nadzor na slovensko-hrvaški meji od 1. junija 2013 ne opravlja več, saj meja med državama ni več zunanja meja Evropske unije: "Natančne ocene o razsežnosti nezakonitega transporta ptic v zadnjih letih zato nimamo. Izredni in usmerjeni nadzori v času jesenske selitve ptic, kakršen je bil ta v sodelovanju s carinsko mobilno enoto Finančne uprave Ljubljana, so zato še toliko bolj dobrodošli in pomembni."

Prepričani so, da sta zato za uspešno odkrivanje primerov ključna sodelovanje in medsebojno obveščanje med pristojnimi organi – carino, policijo, tožilstvom – in strokovnjaki. "Pri obravnavanju primerov je namreč ključna pravilna določitev vrste zaseženih ptic, saj je status zavarovanih vrst bistven za uvedbo nadaljnjih postopkov," so strnili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
24. 11. 2021 17.30
Ne samo neumnost ,tudi bizarnost je brezmejna.
Adolph
24. 11. 2021 12.46
+1
Zapleniti na licu mesta auto,denar,plen,orozje,mobilne telefone in jih pustiti na robu ceste,po moznasti globoko v Kocevju,bi vzgojno zelo pomagalo . . . . . . . . .morda tudi obutev . . . . . .
Uporabnik1921539
24. 11. 2021 11.24
-5
Golobe,prosim,lovite se naprej.Veliko jih je po Ljubljani.Sploh okoli kontejnerjev.Tudi kaksna vrana bi vam prav prisla.Fazani-prekmurski in posavski kmetje vam bodo hvalezni.Divje svinje-izvolite.Baje jih je okoli Rovinja toliko,da dobite se nagrado.
Amasakul
24. 11. 2021 11.01
A so jih na cilju želeli spet oživeti ?
Peter.Klepec
24. 11. 2021 10.48
-6
To pa je inovativnost. Švercati goloba ... Pa je polepšan dan :-)
mccm
24. 11. 2021 10.29
+6
ok... tako med nami... a je že kdo jedel kaj takšnega? Mislim resno, pa zakaj bi kdo to jedel? a ni dost piščancev, da moraš jesti golobe?
Bpultimate
24. 11. 2021 10.16
+2
Finančna uprava je Vizjak še vedno na prostosti?
Najpametnejši
24. 11. 2021 10.14
+15
V zapor za 10 let, da bo za zgled drugim.
Uporabnik1888402
24. 11. 2021 10.06
+7
Glede na vsebino hladilne torbe, tole so Kitajci. Pazi, svercali goloba ...
Triindvajseti December
24. 11. 2021 10.37
+1
sam res 🤣 a golobov ko dr.ka vsepovsod🤣