Slovenija

'Cilj je zagotoviti lažjo dostopnost do stanovanj mladim in starejšim'

Ljubljana, 22. 07. 2020 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrstvo za okolje in prostor je v javno obravnavo dalo predlog novele stanovanjskega zakona, ki med drugim predvideva zvišanje neprofitne najemnine in hkrati subvencij, višje zadolževanje stanovanjskih skladov, ustanovitev javne najemniške službe in spremembe glede soglasij v večstanovanjskih stavbah. Pripombe zbirajo do 20. avgusta.

V Sloveniji se soočamo z občutnim primanjkljajem najemnih stanovanj.
V Sloveniji se soočamo z občutnim primanjkljajem najemnih stanovanj. FOTO: Shutterstock

Z ministrstva za okolje in prostor (MOP) so sporočili, da je cilj novega stanovanjskega zakona "zagotoviti lažjo dostopnost do stanovanj mladim, starejšim ter drugim ranljivejšim skupinam prebivalstva" ter povečati obseg fonda javnih najemnih stanovanj.

Po navedbah ministrstva je eden glavnih razlogov za krčenje fonda javnih najemnih stanovanj prenizka neprofitna najemnina – vrednost točke za določanje te najemnine se ni revalorizirala od leta 2007 – zaradi česar skladi ne morejo ne ohranjati obstoječega fonda stanovanj ne investirati v gradnjo novih.

Neprofitne najemnine bodo višje, več subvencij 

Predlog novele tako predvideva postopno zvišanje vrednosti točke s sedanjih 2,63 evra na 3,50 evra v treh letih (v letu 2021 na 2,92 evra, v letu 2022 na 3,21 evra in v letu 2023 na 3,50 evra). Ob tem se bo po predlogu subvencija najemnine zvišala na največ 85 odstotkov priznane neprofitne najemnine (sedaj 80 odstotkov), "kar zagotavlja, da dvig neprofitne najemnine ne bo prizadel socialno najbolj ranljivih, ki so že sedaj upravičeni do polne subvencije najemnine", pravi ministrstvo.

Ker so z vidika zmožnosti kritja stanovanjskih stroškov najbolj ranljiva enočlanska gospodinjstva z nizkimi dohodki (mladi, starejši, ovdoveli ...), je predvideno, da se bo ob dvigu neprofitne najemnine cenzusu za upravičenost do subvencije najemnine dodalo ponder v višini 1,1 pri izračunu minimalnega dohodka za enočlansko družino.

Skladno z zvišanjem točke se bo po predlogu zvišala tudi priznana neprofitna najemnina, ki se določa pri izračunu subvencije k plačilu tržne najemnine, in sicer s sedanjih treh evrov na štiri evre na kvadratni meter stanovanjske površine.

Po analizah ministrstva se bo ob uveljavitvi polne vrednosti točke za izračun neprofitne najemnine priliv občin z naslova neprofitnih najemnin povišal za okoli 14,9 milijona evrov, ob upoštevanju višjih izdatkov občin za subvencije neprofitnih in tržnih najemnin pa bo skupni neto prihodek občin višji za okoli 11,2 milijona evrov.

Več denarja za gradnjo novih stanovanj in javna najemniška služba

Dodatna sredstva za gradnjo stanovanj bi zagotovili tudi z višjim dovoljenim zadolževanjem Stanovanjskega sklada RS (SSRS) in občinskih javnih stanovanjskih skladov. Po predlogu se bo lahko SSRS zadolžil za 50 odstotkov izkazanega namenskega premoženja sklada, in sicer 10 odstotkov po zakonu o javnih skladih in dodatnih 40 odstotkov po tem zakonu (sedaj 20 odstotkov). Občinski skladi naj bi se po novem lahko pri SSRS zadolžili v višini do 40 odstotkov namenskega premoženja javnega sklada (sedaj do 10 odstotkov).

Predlog predvideva vzpostavitev javne najemniške službe, ki bi imela vlogo posrednika, upravitelja in vzdrževalca najemnih stanovanj. "Lastnike stanovanj bo razbremenila vseh poslov in tveganj, povezanih z oddajo stanovanj, dolgoročno pa jim bo zagotavljala prejemanje rednih dohodkov," pravi ministrstvo in dodaja, da želijo s tem k oddajanju stanovanj spodbuditi tudi tiste lastnike praznih stanovanj, ki imajo zadržke glede tveganj, ki jih oddaja stanovanj prinaša. Najemniško službo bi ustanovil SSRS. Višina najemnine, ki bi jo služba kot mesečno nadomestilo za uporabo stanovanja izplačevala lastniku stanovanja, bi bila po predlogu predmet individualnega dogovora med službo in lastnikom stanovanja.

Novosti glede večstanovanjskih stavb

Novosti so predvidene tudi glede večstanovanjskih stavb. Predvidena je sprememba glede potrebnih soglasij etažnih lastnikov, med drugim se bodo dela, ki pomenijo izboljšavo (npr. vgraditev novih naprav, opreme ali instalacij), štela med posle rednega upravljanja, tako da bo zanje potrebno soglasje 50 odstotkov lastnikov (sedaj je za izboljšave potrebno 75-odstotno soglasje).

Poleg tega bi med posle, ki presegajo redno upravljanje in je zanje potrebno 75-odstotno soglasje lastnikov, po predlogu uvrstili vsa gradbena dela na skupnih delih stanovanjske stavbe, za katera je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje (razen spremembe namembnosti, za katero bi bilo treba pridobiti 100-odstotno soglasje). Sedaj je za takšna dela potrebno 100-odstotno soglasje. Med posle, za katere je potrebno 75-odstotno soglasje, bi po predlogu uvrstili tudi odločanje o višjem znesku mesečnega vplačila v rezervni sklad.

Predvideno je, da bodo morali upravniki odpreti ločene fiduciarne račune za rezervni sklad za vsako večstanovanjsko stavbo posebej. Se bodo pa lastniki stanovanj v več večstanovanjskih stavbah lahko dogovorili, da se sredstva za te stavbe zbirajo na enem računu, pri čemer bo moral upravnik voditi knjigovodsko ločeno evidenco za vsako večstanovanjsko stavbo posebej.

Medtem ko je bilo v prejšnjih predlogih prenove stanovanjskega zakona predvideno, da bi bil mandat upravnika omejen na pet let, ta predlog določa, da bodo lahko etažni lastniki pogodbo o upravljanju stavbe z upravnikom sklenili za določen ali nedoločen čas, kot velja že sedaj.

Po predlogu se bo skrajšal odpovedni rok za najemnika in za najemodajalca, če v pogodbi ni določen drugače, in sicer za oba z 90 na 60 dni. Predvideno je tudi skrajšanje roka za izselitev, ki ga določi sodišče v sodnem postopku, in sicer s 60 na 30 dni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Onxxx13
23. 07. 2020 08.33
-2
Me prav zanima,kdo bi hotel imeti svoje stanovanje,če bi moral hoditi v službo za mizerno plačo in plačevati 2 kredita po 25 let.Sicer pa eni tukaj omenjajo Jazbinška vendar so po enakem zakonu lahko odkupili stanovanja tudi starši teh mladih,ki so sedaj že kar v letih pa jim jih bodo prepustili.Kje na svetu bi vsak dr..ec lahko imel svoje stanovanje??? Saj je to socialna država ampak za socialce ki pridejo v Slovenijo in tako bo očitno ostalo.
ni_mi_vse_eno
22. 07. 2020 20.11
-2
Cilje je zagotoviti lažjo dostopnost, zato smo naredili posojila nedostopna mladim. Očka, kaj je to puf? Ne vem, ker danes tega ni med mladimi. Ko si bil ti mlad, je pa puf pojedla inflacija, ker je bila lačna, hehe.
Moros
22. 07. 2020 19.39
+6
Popolnoma zgrešnem pristom. Potrebno je delati na povečanju plač ne pa na neporofitnih najemninah oziroma stanovanjih.
Kuku456
22. 07. 2020 18.41
+6
Mladi loh sanjamo svoje stanovanje
Moros
22. 07. 2020 19.40
-1
To ni res. Pri 30-35 si marsikateri mlad par z lahko reši stanovanjski problem z nakupom ali gradnjo. Potrebno je le imeti prioritete na pravem mestu.
puspan
22. 07. 2020 20.21
+0
slo_veter
23. 07. 2020 08.08
+3
ma niti ne , kar hitro se nabere sam moraš imeti del. Sam ne se ločit, ker pol žena polovico pobere, v praksi pa kar večino, ker ima otroke itd. Raje mal tako tako al pa Azijke.
Tomek0
22. 07. 2020 18.30
+7
A je sramota zivet v mobilni hiski?! A bo kdo naredo otvoritev novega trenda , mislim da bi mu hitro se ostali sledili sam nam je se nerodno malo. Bo pa se prisel cas tud za to
resslovenka
22. 07. 2020 15.41
+34
Mladi do stanovanja? Se hecate? 3.000 eur/m2 v Ljubljani. Kot, da je Ljubljana New York. Zdej si pa izračunajte, kolk mladih si lahko kupi stanovanje v Ljubljani in predvsem kakšne dohodke morajo imeti, da sploh lahko najamejo kredit. Pa ni kriva samo ta vlada, da je tako. Vse prejšnje od prve do zadnje. Na stranski tir so dale mlade in stare. Izdatno pa poskrbele zase in za svoje. 😎
Moros
22. 07. 2020 19.41
+0
Kdo te pa sili da si kupiš stanovanje v LJubljani?
mikpiki191
22. 07. 2020 13.45
+13
V Mariboru v mojem bloku neprofitna najemnina 170 evrov za 2 sobno ,zelo poceni,prepoceni,ni čudno da so skladi brez denarja
resslovenka
22. 07. 2020 15.43
+1
V Ljubljani pa 500 - 600 eur., enako veliko. 😎
mikpiki191
22. 07. 2020 21.54
+1
Tone1234
22. 07. 2020 13.33
+15
Problem so napihnjene oz. oderuške cene nepremičnin. Proizvodna cena m2 stanovanja se namreč giblje okoli 800 Eur. Politiki , ki bi morali delovati v prid državljanov ne pa nepremičninske ma_ije, ki vedno poskrbi ( tudi z vplivom na medije in kupovanjem ustvarjalcev javnega mnenja) da se cena dvigne na nivo maksimalne možne zadolžitve najdaljše možne ročnosti , ki je skoraj celotno aktivno dobo. To je navadno prikrito zasužnjevanje. Če ta trenutek, ko cene napihnjene že čez vse meje npr. v KIdričevem ( pa še kje)zasebno podjetje z dobičkom prodaja stanovanja prodaja po 1250 Eur/m2 bi morali politiki ki smo jih izvolili , da delajo v naš prid zagotoviti, da bi bila po takšni ceni ali pa še nižji dostopna mladim družinam tudi drugje. Večje kot so možnosti zadolževanja, više cene vzpostavijo nepremičniski špekulanti, navaden kupec z večjo možnostjo zadolževanaj nič ne pridobi, samo dodtno suženjsko breme.
Frankenstajn
22. 07. 2020 13.21
+17
Socialna, občinska stanovanja bi morali dodeliti samo nekaj let pomagat ljudem da pridejo do svojih sedaj pa dobiš občinsko stanovanje plačaš 100€ na mesec in uživaš do konca čeprav se ti finančno stanje izboljša še vedno uživaš v njem takim bi morali zvišati najemnino in pomagati mladim
resslovenka
22. 07. 2020 15.45
+4
Neprofitna stanovanja? Kdor je spremljal dodelitve le teh, ve kdo so jih po večini dobili. 😎
Domendo
22. 07. 2020 12.19
+6
Pravijo, da se prebivalstvo stara zato lahko sklepamo, da bodo stanovanja za mlade o katerih govorijo pravzaprav domovi za ostarele. Dokaz imate, da je Slovenija stopila na višegrajski vlak na katerem se še vedno vozijo komunisti in to vam Orban in Janša sama pravita. Če bi hoteli delati po pravilih razvitih držav bi prav onadva prva morala prepustiti državo mladim poštenim ljudem, ki niso obremenjeni z 100 letno zgodovino. Janša se je slabo odločil. Slovenija bo zdaj počasneje napredovala, če sploh. So pa v drugih strankah tudi nesposobni. Tako so bili veseli ,ko se je Slovenija osamosvojila in so obljubljali marsikaj. Še vedno eni in isti pa vam 30 let kasneje prodajajo iste pravljice s to razliko, da za vse krivijo navadne ljudi. Če ljudje trošijo samo za položnice, hrano in pijačo, potem vam je lahko jasno komu se denar kopiči.
Domendo
22. 07. 2020 12.21
+2
Pozabil sem napisati še na avtomobile in benz.
štajerc9
22. 07. 2020 11.55
+7
Medtem pa v Konjicah gradijo "luksuzna stanovanja"🤦🏻‍♂️
riss
22. 07. 2020 11.32
+20
Ko se je Slovenija osamosvojila, se je zgodilo veliko pomembnih napak, oziroma krivic. Nekateri so odkupovali tudi po več družbenih stanovanj po povprečni ceni današnjih 4.000 €, drugi med njimi tudi politiki, so kupovali kar hiše za ca 6.000 današnjih € (primer Kučan hišo v Murglah). Namesto, da bi takrat ustanovili sklad za izgradnjo novih stanovanj za mlade družine, sredstva pa bi zbrali z bolj pošteno ceno prej omenjenih stanovanj. Cene družbenih stanovanj bi morale biti npr. ca 2/3 vrednosti novih. Še vedno bi bilo ugodno. Mi, ki smo bili mladi in smo morali varčevati za novo stanovanje, ker nismo živeli v družbenem, smo pa najemali kredite za tržne cene stanovanj ali gradnjo. PRI NAS OD NEKDAJ NI NIČ ŠTIMALO, PA TUDI SEDAJ NE! Moramo se pa zavedati, da je leva opcija vladala 3/4 časa samostojne Slovenije. Tako pa so se obogatili tisti, ki so že itak živeli v družbenih najemnih stanovanjih. TO JE BILO PODOBNO POZNEJŠIM KRAJAM DRUŽBENEGA PREMOŽENJA V PODJETJIH. Seveda je bilo zakonsko podprto. Lopovi ustvarijo zakone, ki jim odgovarjajo. Skratka takrat je bil pritisk tistih, ki so imeli vse privilegije iz komunističnega sistema takšen, da se je to moralo zgoditi na način plenjenja, ne glede, da je bil to imenovan "Jazbinškov zakon".
EkonomskaSvoboda
22. 07. 2020 12.22
+21
Drži. Jazbinškov zakon je nekaterim (ki so povečini v penziji danes) prinesel omembe vredno bogastvo brez, da bi zanj morali sami karkoli tvegati ali ga zaslužiti.
123soba
22. 07. 2020 13.25
-3
Ne govor ko nimaš blage veze. Stanovanja so gradili samoupravni stanovanjski skladi. Delavcem so trgali od plače, delale so se udarniške sobote, komunalni prispevek je bil več kot 10% investicije. Kaj pa danes, hodite v službe, večina je gradbeniško nestrokovna in samo jamrate, da ni. Pejte delat od 6 do 22 in si sami ustvarite kaj....
Geres
22. 07. 2020 11.04
+34
Ko so z Jazbinškovim zakonom družbena stanovanja praktično zastonj razprodali in obenem niso gradili novih družbenih stanovanj, so generacije mladih oropali možnosti za osamosvojitev. Obenem so cene nepremičnin v določenih delih dražve popolnoma skregane z pametjo / ravno plač. Zadnjih 15 let je za mlade brez pomoči staršev praktično nemogoče iti na svoje pred 30im. In še potem vzameš dolgoročni kredit in boš celo življenje odplačeval stanovanje. Nekaj, kar našim staršem ni bilo treba. V imenu vseh tistih, ki ste jim vzeli možnost normalne osamosvojitve in nas obenem spraševali, zakaj se za družino odločamo tako pozno - pejte sej veste kam (samocenzura, da ne bo spet komentar izbrisan). Za bodoče generacije pa upam, da bo lažje.
*Violate*
22. 07. 2020 12.06
+19
++++++ Vse res. Glede bodočih generacij pa lahko rečem le to - bolj slabo bo z njimi; mislim predvsem številčno - marsikdo (vključno z mano) je zaradi razmer (finančnih, stanovanjskih, službenih) že odmislil otroke (stari 30 in več) - poznam precej primerov. Tisti, ki pa imajo otroke (ponavadi to ni več kot eden), so jim pa starši priskočili na pomoč (pač tisti, ki imajo nekaj evrov viška), predvsem z denarjem za stanovanje (kar je samo po sebi sramotno, da so razmere take, da morajo starši za časa svojega življenja financirat 2 stanovanja). In mogoče bodo, ko bo starejša generacija že na drugem svetu, imeli lažjo pot do strehe nad glavo, se bo pa hitro pojavil problem v samem sistemu delo-prispevki-zdravstvo-pokojnine, ki se bo podru, ker bo ena generacija vmes številčno premajhna, da bi pokrivala drugo bolj številčno.
EkonomskaSvoboda
22. 07. 2020 12.23
+13
Sistem se podira že sedaj. Današnji 50+ letniki vplačujejo na polno in jih cepijo na vsakem koraku. Pokojnine pa bodo mizerne, saj demografija dela svoje. Preveč upokojencev, premalo mladih, ki bi delali in ustvarjali dodano vrednost.
Geres
22. 07. 2020 12.37
+7
MitjaSr: torej bo treba spremeniti pokojnisnki in zdravstveni sistem, ne pa trmarit, da je premalo otrok. To je pač realnost. Osnovi ti krije država, za ostalo si odgovoren san. Recimo na NZL imajo vsi po 65 letu enako državno penzijo, seveda so zato prispevki od plače bistveno nižji, kot pri nas. Ta penzija znaša cca 1/3 povprečne plače. Za ostalo si odgovoren sam. Na Nizozemskem vsi zaposleni plačujejo za javno zdravstveno zavarvanje enako - cca 105 eur na mesec. Za nadstandard si plačuje vsak sam. Ampak ne, mi bomo še naprej šli z glavo skozi zid.
janez653
22. 07. 2020 12.41
-23
Če par pri 30ih ni zmožen nakupa stanovanja, potem delata nekaj narobe ali pa po liniji najmanjšega odpora.
*Violate*
22. 07. 2020 15.04
+14
@janez Ha, malo si poglej cene in ponudbo stanovanj; sploh če ima par otroka - cene take, da človek misli, da mamo vsi 1500 bruto plače. Če si pa samska oseba, pa do stanovanja (beri: garsonjere) ne prideš niti pod Ž.
Moros
22. 07. 2020 19.46
-2
Tako je. Pri 30 letih lahko par kupi ali zgradi stanovanje z predpogojem da je imel pred tem prioritete na pravem mestu.
Geres
23. 07. 2020 08.53
Violate: verjetno si mislil 1.500 neto plače? Ker 1.500 bruto ti ne bo dosti pomagalo, če si moraš sam rešiti stanovanjski problem. No, če si samski, ti tudi 1.500 neto ne bo dosti pomagalo...
EkonomskaSvoboda
22. 07. 2020 10.33
-3
Stanovanjskemu skladu RS se omogoči višja stopnja zadolževanja, s čimer se mu zagotovi zadostna sredstva za začetne investicije v pridobivanje novih javnih najemnih stanovanj. Skladu bo omogočeno zadolževanje za 50 % izkazanega namenskega premoženja sklada – 10 % po določbi 37. člena Zakon o javnih skladih (ZJS-1) in dodatnih 40 % po predlogu tega zakona. = KORAK V PRAVO SMER.
EkonomskaSvoboda
22. 07. 2020 10.10
+33
Novih sosesk na obrobju Ljubljane se že dolgo ne gradi več. In tu je problem. Deloma je to zaradi izjemno počasnih birokratov (gradbena dovoljenja, spremembe namembnosti MOL), deloma pa zato, ker financiranje ni zagotovljeno sistemsko. Javni sklad ( ki že obstaja) bi morali dokapitalizirati s cca 500 mio Evri (in potem vsako leto še s po 50-100 mio), da bi lahko "ujeli" povpraševanje in zgradili prijetne, moderne a NE LUKSUZNE soseske za mlade družine. Vendar koncept kupovanja stanovanj tu ni primeren. To je povsod po razvitem zahodu luksuz. Najemnine javnega sklada bi morale biti zmerne. V 10 letih rešiš problem. Kjer je volja, tam je pot. P.S. Kdor pa pričakuje, da bo ugodno stanoval v samem centru mesta ob Ljubljanici, se pa moti. Tega ni nikjer v svetu.
EkonomskaSvoboda
22. 07. 2020 10.15
+34
Potem pa imate še to kar mladi upravičeno pravijo, da ni "pravično". Jaz dodam, da to tudi ni bilo modro. Najmreč, jazbinškov zakon. Ta je določenemu segmentu prebivalstva (ki so danes večinoma že v pokoju) dobesedno podaril lepa stanovanja, ki so danes vredna 30-50x več (ja, nekatera stanovanja so se odkupovala za 5.000 nemških mark). Fond stanovanj, ki bi lahko postal najemniški (za ugodno najemnino) se je tako naenkrat sprivatiziral in ostalo je ......NIČ. Tu imajo mladi prav in seveda je potem logično, da se "ogrevajo" za socializem in podobne nebuloze.
Geres
22. 07. 2020 11.08
+16
Se strinjam z vsem napisanim. A ta del najemnine bi morale biti zmerene - naši gredo iz ene skrajnosti v drugo. V povezanem članku je npr opisano, da par z prihodki 1.100 eur sedaj plača za najemnino 135 eur, po novem bi celih 28 eur. Seveda ob tem stanujeta v istem bloku, kjer drugi odplačujejo 30 letni kredit. Ona dva pa za 28 eur na mesec... Ni čudno, da je folk razjarjen.
Geres
22. 07. 2020 11.13
+11
Govora je pa o novogradnji, 35 kvadratov za Bežigradom (LJ). Če bodo najemnine za garosnjero v LJ 28 eur... potem pač ne bomo mogli masovno graditi stanovanj za trg. Ker še za vzdrževanje ne bo.
Bourne
22. 07. 2020 09.59
+38
Kolikor denarja se je pokradlo samo od osamosvojitve dalje, bi lahko imeli vsi neprofitna stanovanja z zlatimi kljukami, brezplacen vrtec in brezplacne solske malice/kosila za vse otroke.
NLKP
22. 07. 2020 09.58
+39
Pravim samo eno in to je: SODSTVO BI MORALO DELATI 100% RESNO IN POŠTENO IN BI BILA SLOVENIJA DRUGA ŠVICA! Krade se že 30 let in to tako zelo, da se ne more z eno besedo opisati...
EkonomskaSvoboda
22. 07. 2020 11.06
+8
Pa se vprašaj kdo je bil večino časa na oblasti in dobil boš odgovor kje riba smrdi. Pri glavi.
BrainDance
22. 07. 2020 09.54
+86
Kot prvo pa naj neprofitna stanovanja dajo prednostno Slovencem! Ne pa ludim predvsem iz bivše juge, da tu živijo napol zastonj, dol pa hiše gradijo - predno navalite z minusi, naj vam zagotovim, da je to resnica, jih celo par poznam, ki se s tem še hvalijo...v bloku, kjer živim je 7 neprofitnih stanovanja in v zgolj enem živi slovensko govoroča družina, od ostalih pa niti priimka ne znam izgovorit, kje šele da bi kakšno rekli na stopnišču, ko se srečemo :D pa nimam nič proti njim, ampak se mi pa zdi, da bi pač vseeno morali tu prednost imeti mi...
*Violate*
22. 07. 2020 10.14
+47
Se popolnoma strinjam. V našem bloku tudi; 3 stanovanja v občinski lasti, folk se menja notri tako hitro, da niti ne dohajam več kdo sploh še živi v bloku in kdo je obiskovalec. In ja, večina jih je Albancev (ponavadi vsaj 6 članska družina) - na tej točki bi bil že Hrvatov vesel. Poznam ljudi; večina iz Bosne - prišla cela familija v Slovenijo, mama brezposelna, ker skrbi za 3 otroke, oče dela, kar pač lahko - na črno, torej nimata državljanstva, niti stalnega prebivališča, ampak ko bo pa razpis za stanovanja, bo pa taka družina imela prednost pred mlado, samsko osebo, z državljanstvom. Mislim, res, škoda besed. In ja, kot rečeno, čez praznike se hodi pa v Bosno, kjer imajo 3 nadstropno hišo.
Geres
22. 07. 2020 12.32
+8
Ja, okoli sebe imam ali tiste, ki imajo enega ali tiste, ki imajo 4 - ti brez izejem živijo pri starših v svojem štuku in je žena ostala doma. Sedaj ti, nimajo otrok ali imajo enega in odplačujejo 20 letni kredit financirajo te, ki imajo 4 in je žena doma. Financirajo mislim v smislu max prispevkov za vrtec za 1 otroka, pa seveda financirajo otroške dodatke in socialo. Zakaj nekdo domneva, da boto ti otroci, ki bodo zrasli v družini, kjer se je brez dela normalno preživelo za idelo zainteresirani, ne vem. Ker vsa zgodovina uči drugače - ko se človek navadi na socialo, ga ne spraviš dol. Namesto da bi mladi z dostopnimi stanovanji omogočili, da se osamosvojijo in ustvarijo družino, sedaj plačujemo socialo tistim, ki naredijo več otrok, kot jih lahko preživijo. Spet gremo z glavo skozi zid. Glede na demografske trende bi morali tudi razmišljati o spremembi pokojninskega in zdravstvenega modela. Osnovi ti krije država, za ostalo si odgovoren san. Recimo na NZL imajo vsi po 65 letu enako državno penzijo, seveda so zato prispevki od plače bistveno nižji, kot pri nas. Ta penzija znaša cca 1/3 povprečne plače. Za ostalo si odgovoren sam. Na Nizozemskem vsi zaposleni plačujejo za javno zdravstveno zavarvanje enako - cca 105 eur na mesec. Za nadstandard si plačuje vsak sam. Ampak ne, mi bomo še naprej šli z glavo skozi zid.
Geres
22. 07. 2020 12.35
+3
Noh, ta komentar sem nameraval oddati malo višje kot repliko na drug komentar uporabnika Violate
Styria
22. 07. 2020 09.49
+20
Razmerja pov. bdp-ja v LJ in cen m2 v LJ je bilo nekoćčv reviji TIMES izpostavljeno kot eldorado za pohlepne lokalne investitorje in funkcionarje, ki bodo ljudi izgnali iz Ljubljane saj ne rabiš biti nek matematični veleum, da ugotoviš, da se tukaj matematika ne izide. Za 3-4 člansko familijo s povprečnimi prihodki to pomeni, da si v eno v kreditih.
Misty2
22. 07. 2020 09.49
+25
Seveda tko kot zdravstvo boste uredili do leta 3500 da bodo bogati še bolj bogati. Same laži v tej državi
EkonomskaSvoboda
22. 07. 2020 11.32
+1
Ne razumem tega komentarja. Povsod po svetu so bogati bolj bogati. Srbi imajo en pregovor, ki gre takole: "Para na paru ide". To je normalno. Dokler ne pride dedič, ki vse zafrčka :) Bolje se je opreti na lastne sile, svojo sposobnost, iznajdljivost in pridnost kot čakati, da se bo pobralo "bogatim" (kdorkoli že to je in kakršenkoli že je kriterij za to). Slednje pomeni rdeča revolucija, te pa so se v človeški zgodovini še vedno zelo slabo iztekle. Točno za tiste, ki so polagali velike upe vanjo namreč.