Slovenija

'Cilj neonacistične provokacije je bil preprečiti program, sprožiti konflikt in nasilne reakcije'

Ljubljana, 28. 06. 2021 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Člani protestniškega gibanja so v izjavi za javnost komentirali in predstavili svoje stališče o neonacistični provokaciji na njihovi petkovi ljudski proslavi. Po njihovem mnenju sta bila čas in lokacija proslave primerna, saj je njihov dogodek potekal ločeno od državne proslave. Kot so zatrdili, je bila skupina moških z neonacističnimi tetovažami, kljub pozivom, naj se umaknejo, nasilna. Želela je preprečiti program protestniškega gibanja, sprožiti konflikt in nasilje, so prepričani člani.

Kot pojasnjujejo v protestniškem gibanju, so se odločili, da bodo ob dnevu državnosti, v petek 25. junija, organizirali protestno proslavo in protest ob 19. uri na Prešernovem trgu: "Čas in lokacija dogodka sta bila skladno z vsebino, ki se je posvečala našim željam in zahtevam za prihodnost države, izbrana tako, da je naš dogodek potekal ločeno od državne proslave in je ni oviral. Pod Prešernovim spomenikom smo postavili manjši oder z mikrofoni, zvočniki in ostalo tehnično opremo."

Po besedah protestniškega gibanja je skupina moških z neonacističnimi tetovažami ovirala protestnike pri izvedbi programa.
Po besedah protestniškega gibanja je skupina moških z neonacističnimi tetovažami ovirala protestnike pri izvedbi programa. FOTO: Damjan Žibert

Po besedah protestniškega gibanja se je tik pred začetkom programa skupina moških z neonacističnimi tetovažami prerinila na oder, ki so ga člani gibanja pripravili za izvedbo programa, in začela ovirati priprave. Kljub mirnim pozivom, naj se odmaknejo in ne ovirajo programa, je skupina začela odrivati protestnike, ki so poskušali nadaljevati s pripravami. Preprečili so jim dostop do njihove opreme in več ljudi z vso silo odrinili. "Nekateri starejši so zato tudi padli po tleh. Med zasedbo odra so med drugim poškodovali stojalo za note ene izmed izvajalk programa, grozili ter žalili bližnje udeležence protesta," so opisali v izjavi za javnost.

Zaradi omenjenih dejanj so v protestniškem gibanju prepričani, da je bil cilj provokacije preprečevanje njihovega programa, sprožitev konflikta na dogodku in nasilne reakcije. "Zato smo policijo pozvali, naj neonacistično skupino umakne in na ta način prepreči nadaljnjo eskalacijo, še hujše fizično nasilje ter hkrati omogoči nadaljevanje našega protesta. Skladno s svojimi osnovnimi nalogami varovanja shoda in zagotavljanja varnosti udeležencev je to tudi storila," so izpostavili v izjavi za javnost.

Protestna proslava na Prešernovem trgu.
Protestna proslava na Prešernovem trgu. FOTO: Damjan Žibert

Vsaj trije udeleženci proslave policiji podali uradno izjavo

Po informacijah članov protestniškega gibanja so vsaj trije udeleženci proslave policiji podali tudi uradno izjavo zaradi fizičnega napada in groženj skupine nasilnih moških. "Pričakujemo, da bo policija obravnavala prijave, preiskala primer in tudi v prihodnje spremljala njihove aktivnosti ter preprečila nove poskuse tovrstnih nasilnih provokacij," so zapisali.

Ob tem so se v protestniškem gibanju obregnili ob poimenovanje "rumeni jopiči", češ da je za skupino, ki jo sestavljajo neonacisti, popolnoma neprimerno in zavajajoče: "Delovanje in stališča te skupine nimata nikakršne povezave z znanim gibanjem rumenih jopičev, ki se borijo za ekonomsko pravičnost v Franciji, temveč gre zgolj za poskus prikrivanja dejanske identitete, načel in osrednjega cilja skupine – motiti in ovirati mirne proteste ter provocirati konflikte," so utemeljili.

Protestna proslava na Prešernovem trgu.
Protestna proslava na Prešernovem trgu. FOTO: Damjan Žibert

'Obstaja jasno zavezništvo in sodelovanje med neonacističnimi skupinami in člani strahovlade'

Člani protestniškega gibanja so prepričani, da zapisi predsednika vlade Janeza Janše, direktorja Policije Antona Olaja in ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa na družbenih omrežjih dokazujejo, da "obstaja jasno zavezništvo in sodelovanje med neonacističnimi skupinami in člani strahovlade, ki jih še kar naprej hvalijo, retvitajo, vabijo na uradno proslavo, jim dajejo dobrohotne nasvete in primerjajo z biseri, medtem ko 9.000 mirnih državljanov, ki so se mirno zbrali na manifestacijo, primerjajo s svinjami".

Člani nadalje menijo, da tudi današnja odredba nadzora nad delom PU Ljubljana, ki jo je zahteval generalni direktor Policije, jasno potrjuje sume predsednika sindikata policistov, da gre za politično motivirane pritiske: "Anton Olaj ni do zdaj odredil nadzora dela policistov na protestih še niti enkrat, čeprav se je celo povsem nenasilne protestnike odstranjevalo, pridržalo in kaznovalo na mnogih protestih v preteklih mesecih. Očitno imajo neonacisti v očeh direktorja policije veliko več človekovih pravic kot protivladni protestniki."

Iz vladne kritike policije pa člani protestniškega gibanja sklepajo, da je predstavnikom vlade v interesu, da bi prišlo do stopnjevanja konfliktov, izgredov ali hujšega nasilja na protestih.


 

Koronavirus pasica nova
Koronavirus pasica nova FOTO: 24ur.com

​​​​​​​
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (663)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oknaj 4
01. 07. 2021 12.43
Pozabil je zapisati neprijavljen shod . Danes je vse posneto ampak kakšnega nasilja ni bilo opaziti tako da je spet vse skupaj napihovanje in zavajanje
janikam
30. 06. 2021 14.17
+0
Ma, ja še ena od nesposobnih levakov in še bolj od nesposobnih novinarčkov , ki namerno s takimi članki spodbujajo nemir med Slovenci. In to delajo namerno in zavestno.
peresni
29. 06. 2021 15.50
+1
Še malo, pa bodo biserni naciji začeli s fizičnim nasiljem...nekdo bo potem zahojsal, da " svinjski" ljudje pri nas pretepajo kar sami sebe.
zdravilozavse
29. 06. 2021 13.49
-6
Bo treba malo popravit ustavo,ker je že močno zastarela.Popravit ustavo in zakonodajo.Po zakonu mora biti vsak shod prijavljen(z razlogom),po ustavi pa so spontani shodi dovoljeni,čeprav vemo,da noben shod ni spontan,ker k vsakemu shodu nekdo poziva,torej naj bo ta tudi organizator.Organizator shoda pa je dolžan poskrbeti za varovanje in red.In ravno iz tega razloga je potrebno shode prijaviti,da se ve kdo je organizator in kdo je odgovoren za red na shodu.Ne vem pa zakaj je policija preprečila"rumenim jopičem",da se vmešavajo v shod,to je dolžan urediti organizator.Glede na to,da je bilo vse neprijavljeno,bi jih morali praviloma pustiti saj so imeli tudi "rumeni jopiči nenapovedan shod.Kako se bodo zmenili eni in drugi pa ni stvar policije ampak organizatorjev.Torej razgnati ene in druge ali pa pustiti vse in naj se zmenijo sami.
peresni
29. 06. 2021 15.51
+1
Vi ste seveda nacije v svoji kleti imeli prijavljene, a ne?
milesdavis
29. 06. 2021 12.29
+3
Twittler, Hojs, Olaj in neonacisti. Kako lahko sploh še to kot slovenski narod toleriramo. Kaj pa Pahor- vazal ? - je zopet tiho. Pravi predsednik države bi urgiral, vsakokrat, ta pa to ni.
Razumnež
29. 06. 2021 09.45
-3
Najverjetneje so eni in drugi kar iste ovce.... Nihče ni prijavil shoda in nihče ni domoljub.
prašek
29. 06. 2021 08.58
+7
Policija jih je rešila !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
prašek
29. 06. 2021 08.58
+6
Drugače bi plavali !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dbist
29. 06. 2021 08.38
-1
Rumeni jopiči ali Črne srajce, to je zdaj vprašanje?! Ali je res? Vprašanje, mislim.
Walter Pravicek
29. 06. 2021 08.10
+9
Ti PROVOKATORJI O NACIZMU NE VEDO NIČ!TI SE IMAJO ZA NEKAKŠNO DOBROVOLJNO ZGAGARSKO ZDRUŽBO POD KRINKO RUMENIH JOPIČEV,KI SO BILI V FRANCIJI PROTESTNIKI PROTI VLADI,KO JE MOČNO POSKOČILA CENA GORIV.NE RAZBIJAĆI MED POZICIJO IN OPOZICIJO.IMITACIJA JE ZA NIČ! ŠE BOLJ JE VERJETI,DA SO BILI POKLICANI ,DA BI NUDILI POMOČ JANŠI!TI SO VERJETNO ZATO NAGRAJENI!IN HOJS V JOK,KER JIH JE POLICIJA ODSTRANILA,HOJS PA OZNAČIL PROSLAVO,KOT,DASO SVINJE;NEONACISTI PA BISERI(SLIKA PLATNO,KI TO PREDSTAVLJA,Z POLNO MALHO JE KMET MED SVINJAMI,TER JIH KRMI Z BISERI):NEONACISTIČNI BISERI,KI BODO UDARILI PO LJUDEH,KO BO JANŠA IZGUBIL VOLITVE,A ON BO TRDIL,DA SO MU BILE UKRADENE!SEDAJ GA IZ EU VSI OPAZUJEJO!HOJS NE BO VEČ ZMOGEL LAGATI PO EU,KER GA ITAK NIHČE NE POVABI!
Gozdni joza
28. 06. 2021 21.59
+10
Ivana v zapor, za vse kar je atoril bo se to premalo.
Sputnik8
28. 06. 2021 21.59
-9
Preprečiti program neprijavljenemu shodu.
Walter Pravicek
29. 06. 2021 08.11
+3
ZAKAJ PROSLAVE NISO PRIGLASILI?JE BILO PREPREČENO?ALI IZ TRME NE?
Iztok Kuhelj
29. 06. 2021 16.58
+1
So bili protesti na roški prijavljeni, a ja tam sojajotu glavo reševal koje mata hari špilu. Sam ona je preko sexa prihajala do informacij komuji pa jj nastavu....
Gozdni joza
28. 06. 2021 21.59
+6
Smrt Janšizmu
Brezdelnež
28. 06. 2021 21.59
-9
cool1
28. 06. 2021 21.59
+8
Pa tele žute jopce je sam Hujs tja poslal in seveda strankarski skrajneži rumene sds , to še mali otroci že vedo, nimaš kaj tu !
lnterReflections
28. 06. 2021 21.59
+2
Satoshi, jaz sem transhumanist, Elon Musk tudi. No, Elon Musk je milijarder in mi s tem kvari transhumanistično doktrino. Spet bom kot delavci, ki so oboževali komuniste, čeprav so še vedno ostali delavci. On in Bill Gates pa spet počneta isto kot komunisti in fašiisti na globalnem levelu.
Madžaroš
28. 06. 2021 21.58
-10
Fašist levičarje je treba čim prej izgnat iz naše slovenije
Madžaroš
28. 06. 2021 21.59
-3
Burek koalicijo čim prej na konvoj za jug
Dbist
29. 06. 2021 08.43
+2
In potem bo imela Slovenija 500.000 prebivalcev.
Zmaga Ukrajini ...
28. 06. 2021 21.58
+12
Kako je moralo ormoškega "špartanca" Janezidasa zbosti, ko je slišal Jenulla, ki je pozval policijo naj odstrani nacistične nasilneže. In ker je policija to potem tudi storila, zdaj Janezidas ne more več živeti. Ko bi vsaj vzel konec.
Naiven_od_rojstva
28. 06. 2021 21.58
-8
Ne vem, kaj bo počela najbolj mizerna opozicija v zgodovini RS,ko bo padel lažni referendum o zakonu o vodah.
Arguss
28. 06. 2021 21.57
+5
Vi o svobodi govora .Tle mate pa cenzuro ob 22h.Pa sem na tem forumu 10 plus pa več let .Vsi boljši komentatorji so odšli.Zakaj.Tukaj je nastala ena kregarija brezpredmetna
26277
28. 06. 2021 21.58
+7
Na novi 24 imaš nivo komentarjev, sploh besedni zaklad.
Gozdni joza
28. 06. 2021 21.56
+9
SMRT JANŠIZMU
Brezdelnež
28. 06. 2021 21.57
-4
Brezdelnež
28. 06. 2021 21.59
-2
Mother Russia
28. 06. 2021 21.56
-5
Ima Jenull po hudem neonacističnem "napadu" še vse nohtke cele?