Slovenija

'Cilj odloka je poskrbeti za zdravje in življenje ljudi'

Ljubljana, 01. 03. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
139

Prepad med vlado in zdravniki se poglablja. Ker začenjajo veljati umiki soglasij zdravnikov za nadurno delo, na vidiku pa so zaradi tega kadrovske luknje v zdravstvenih zavodih, se je, kot kaže, vlada odločila za protiudarec in sprejela odlok, s katerim je razširila seznam storitev, ki morajo biti zagotovljene v času stavke. Od obvezne obravnave bolnikov z napotnicami s stopnjo zelo hitro in izvajanja storitev za ranljive, do informiranja svojcev o zdravstvenem stanju bolnikov. Odlok je brez pravne podlage, menijo v Fidesu, zdravniška zbornica pa vlado poziva, naj energijo raje usmeri v iskanje dogovora z zdravniki. Žarek upanja bi lahko bila mediacija, ki je zaenkrat ne izključuje nobena stran.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Prvi dan umika soglasij
    03:06
    Iz SVETA: Prvi dan umika soglasij
  • Iz 24UR ZVEČER: Državni sekretar Marjan Pintar o vladnem odloku
    05:13
    Iz 24UR ZVEČER: Državni sekretar Marjan Pintar o vladnem odloku
  • Iz 24UR ZVEČER: Umik soglasij za nadurno delo
    03:04
    Iz 24UR ZVEČER: Umik soglasij za nadurno delo

"Zakonska podlaga v 15. členu zakona o stavki vladi nalaga, da sprejme nujne ukrepe, če oceni, da bi lahko nastala neposredna nevarnost za življenje in zdravje ljudi, za varnost premoženja ali druge nepopravljive posledice," je v oddaji 24UR ZVEČER na Fidesove očitke, da ni zakonske podlage za tak odlok, odgovoril državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar

Odlok ne predstavlja posega do pravice v stavko, je razložil Pintar, ampak zgolj njeno omejitev s ciljem poskrbeti za zdravje in življenje ljudi, še zlasti tistih, ki so najbolj ranljivi.

V oddajo 24UR ZVEČER so bili vabljeni tudi predstavniki Fidesa, a niso zagotovili sogovornika.

Odlok, kot je povedal, so zdravniki dolžni upoštevati, zakon pa predvideva tudi sankcije za primer nespoštovanja. "Mislim, da ta odlok ne bi smel biti potreben, če obstoji človečnost, odnos do sočloveka, gre vendarle za najbolj ranljive skupine, najbolj bolne, za tiste, pri katerih je mogoče ogrožen socialni položaj."

Zdravniška zbornica sicer trdi, da s takšnimi odloki ne morejo nadomestiti 1200 zdravnikov, kolikor jih zdaj manjka v zdravstvu. Pintar se strinja, zdravnikov zagotovo ne bodo nadomestili, najbolj na primarni ravni. A kot je pojasnil, ne gre za to, da bi nadomeščali, gre za to, da naredijo tisto, "kar je najbolj nujno in potrebno". "Da zaščitimo najbolj ranljive," je dodal. Stavka bo kljub odloku potekala dalje, vse dokler ne pride do dogovora, je dejal. Vendar ob tem apelira, da se rešitev poišče čim prej.

Kje bo jutri zaradi umika soglasij najbolj kritično?

Kot je pojasnil Pintar, na ministrstvu ocenjujejo, da na kratek rok ne bi smelo biti velikih težav, nenazadnje je tudi pri umiku soglasij na razpolago štirimesečno obdobje, v katerem se to računa kot povprečje. "Mislim, da se ne bi smelo zgoditi kaj bistvenega, v kolikor bi pa se pokazalo, bodo seveda predvideni ukrepi na nivoju države in ministrstva."

Ocene o tem, koliko storitev bo v prihodnjih dneh ali tednih odpadlo, se gibljejo nekje nad 15 do 30 odstotkov pri različnih izvajalcih, vendar na ministrstvu upajo, da to stanje ne bo trajalo dolgo. Z odlokom namreč, je zaključil državni sekretar, ne poslabšujejo stanja zdravnikov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ajetosplohvazno
02. 03. 2024 10.36
Jenull, kje si prijatelj? A nisi rekel, da so odloki protiustavni?
zibertmi
02. 03. 2024 10.04
+0
kot je povedal brecelj v tarči,fides bo pripeljal do stanja,kar je njegov namen,da se bodo majni oddelki bolnišnic pozaprli in bodo zaprti ostali tudi po stavki.se pravi se dela na tem,kamor vodi stranka sds že dolgo,da bo javno zdravstvo prešlo v privat.za plače so se 30 let dogovarjali pod mizo,kar sta potrdila bivši šef fideza koštrin in tudi bregarjeva v tarči.plače so se v lanskem letu povečali zdravnikom od 15 do 30%.tudi zaposlenost se je po statistiki povečala za četrtino,je bilo povedano in ne demantirano.zakaj se potem gre,samo za plače in politično moč,ki jo vodi določena stranka.pacienti bomo potegnili najkrajšo.z nami se operira kot s številkami,upamo ,da bo čim manj škode ,je rekla bregarjeva.nobene nebi smelo bit zaradi stavke
Kostorog
01. 03. 2024 21.16
+1
Prepad se poglablja in ko bo dost globok se ve koga bo ulica vrgla noter, vsemogočnega bele namišljence.
Rudolf Maister
01. 03. 2024 18.42
-2
Levi skrajneži zahtevajo vrnitev licenc zdravnikov ki gredo s trebuhom za kruhom. Levi skrajneži so dosegli to da so postali zdravniki sovražniki ljudi št.1. No dokler jih ne potrebujejo golob krempelj fajonka čreva itd
smuuki
01. 03. 2024 18.33
-1
Razlika od prejšnjega vladanja bo dogovor ne odloki. Zakaj se kar naenkrat ni več volje dogovarjat? Dogovarjajo se samo z uličarji vse ostale ustrahujejo z odloki in zakoni po hitrem postopku. Nič ni res od danih obljub. To je klub lažnivcev. In temu se reče svoboda?
borjac
01. 03. 2024 18.30
+2
Če ne bodo bogovi v belem izvajali tisto kar odloki zapovedujejo, je potrebno TAKOJ slediti Hrvaškemu in Južno Korejskemu zgledu, odvzeti dovoljenje za popoldansko delo in odvzem licenc, dovolj zaje..ancije teh bogov v belem, če nekdo iz Fidesa izjavi da bodo zapirali porodnišnice in pediatrične oddelke, mora iti takoj v zapor, mar bomo mi morali umirati zato da oni dobijo NEZASLUŽENIH 5 000 evrov ?? ne bomo, plačali bodo tudi oni.
smuuki
01. 03. 2024 18.29
-1
Pa menda ta blada ne vlada z odloki? Toliko so imeli povedati o njih zdaj pa zarečen kruh. 😀😀😀😀😃
Špinača
01. 03. 2024 18.22
+3
če se mi kaj zgodi zdaj, ko strajkate in...tudi drugače se ne pretegnete vam obljubim, da vas bom hodil strašiti, ko boste spali v službi! 🤣🤣
peresni
01. 03. 2024 17.32
+3
Sesipanje zdravstva je kronski dragulj SDS in NSi. Pohlep politikantov in brezvestnih zdravnikov z roko v roki. Z ukradenimi mediji, neumnim prebivalstvom pa pridemo do krivde edinih, ki bi radi rešili javno zdravstvo, ta svetli dosežek civilizirane družbe...sedanje vlade.
periot22
01. 03. 2024 15.46
+2
Že od 2019 skrbite za naše zdravje tako da nas je vsak dan manj pogrebniki v belem!
kr--en
01. 03. 2024 14.09
+1
Trenutno stanje je za vlado win-win situacija. Za grešnega kozla in vzrok vseh težav v zdravstvu so proglasili Fides. Volilci jim ploskajo. Če temu prištejemo še to, da so Fides uspeli prikazati kot podaljšek JJ in SDS, je zmaga na naslednjih volitvah zagotovljena. Seveda bodo ponovili, da je zdravstvo njihova prioriteta in obljubili, da bodo stvari uredili v naslednjem mandatu.
smuuki
01. 03. 2024 13.49
+1
Pogrešam levico v teh zgodbah. Kje je štemplanje in max dovoljeno št ur na mesec. A so se ustrelili v koleno? V primeru zdravnikov jim pa ta retorika ne paše več? Zakaj Mesec tako molči? Dejstvo je da se bodo bolnice zapirale po zaslugi odlokov svobode. Zarečenega kruha se najedajo do sitega. Kolaps je neizbežen. Noben jenul, nobena levica ga več ne ustavi. Princip ima visoko ceno. Kljub vsemu bo svoboda z levico in sd zlomila javni zdravstveni sistem
zmerni pesimist
01. 03. 2024 12.47
+1
Rast112
01. 03. 2024 12.47
+2
Ne vem zakaj odloki, če lahko delajo vse z zakonom. Očitno samo eni vemo kaj bi lahko vlada naredila pa noče, mogoče tudi zaradi svetovanja Breclja. Ko smo gledali tarčo je Brecelj samo nekaj cincal in ni vedel kaj je prav in kaj je narobe. Na koncu še je napadel Janula o Kebru, to ni bilo niti malo profesonalno. In to zaradi tega, da je dokazal koliko denarja zaslužijoi popoldan zdravniki poleg rednega dela - počivanja v javnem zdravstvu. Potrebno ga je žalit in prikazat za dvornega norca, da bi se narod obrnil proti njemu. Ja bili so časi, ko smo bili taki naivneži, danes pa je drugače, bolj postajamo previdni in ne nasedamo več, ali po domače povedano ne morajo nas več nas... Zato pa se noben iz fidesa ne upa prit skupaj z Janulom, ker strah je lepa reč. Fides ne bo in niti ne sme dobit kar si želi, ker se narod s tem ne strinja.
JApajaDAja
01. 03. 2024 12.15
+8
vladanje z odloki je huligansko pravo....je nekoč dejala ena oseba, ko se še ni igrala prcednice v slo!
Alfaa
01. 03. 2024 11.59
+4
Lahko izdaš odlok katerega pa nihče ne bo kaj dosti spoštoval, ker itak je pomankanje dobrega sposobnega kadra, ki bi generalno spremenil delovanje sistema. Pri tej stavki je veliko igre in merjenja moči ter predstava za navadno javnost.
zibertmi
01. 03. 2024 11.31
+8
kot je povedal brecelj v tarči,fides bo pripeljal do stanja,kar je njegov namen,da se bodo majni oddelki bolnišnic pozaprli in bodo zaprti ostali tudi po stavki.se pravi se dela na tem,kamor vodi stranka sds že dolgo,da bo javno zdravstvo prešlo v privat.za plače so se 30 let dogovarjali pod mizo,kar sta potrdila bivši šef fideza koštrin in tudi bregarjeva v tarči.plače so se v lanskem letu povečali zdravnikom od 15 do 30%.tudi zaposlenost se je po statistiki povečala za četrtino,je bilo povedano in ne demantirano.zakaj se potem gre,samo za plače in politično moč,ki jo vodi določena stranka.pacienti bomo potegnili najkrajšo.z nami se operira kot s številkami,upamo ,da bo čim manj škode ,je rekla bregarjeva.nobene nebi smelo bit zaradi stavke
kr--en
01. 03. 2024 14.00
Bogati investitorji za povečanje varnosti svojih naložb in povečanje dobičkov rabijo razsuto javno zdravstvo. Trenutna vlada pri tem izdatno pomaga. Fides se, kot vsak sindikat, bori za izboljšanje plač svojih članov. Slabšanje stanja v javnem zdravstvu bo počasi odgnalo še tiste zdravnike, ki se trudijo delati tisto kar je prav. Bravo!
zibertmi
02. 03. 2024 10.01
trenutna vlada s 30 letno prakso nima veliko.edino prekinit bi mogla te dejavnosti,to pa ja.rezervni deli za zdravstveno opremo so dražji in njihov servis kot je nov aparat,ko poteče rok za brezplačno servisiranje.vprašaj kakega rengenologa in podobno,kako in kaj je s tem v bolnicah za državni denar
zmago56
01. 03. 2024 11.26
+7
V tarči je bil prikazan samo del dodatnih zaslužkov pokvarjence med zdravniki, ni pa bil prikazan zaslužek od korupcije farmacevtskih firm, dobaviteljev opreme in zdravniški turizem, ki ga te firme financirajo, za kar pa zdravniki tudi rabijo več dopusta ob ostalih zaposlenih.
zibertmi
01. 03. 2024 11.54
+1
to je skupaj v kompletu.zakaj pa politika ni enotna pri nabavi.sds bi dopuščal 10% odstopanja od tega,je bilo rečeno v eno od tarč ali soočanj na rtv v času covit vladanja.takrat je bilo v igri 2 milijardi denarja za investicijo.to je 200 tisočakov,ki bi se zopet izgubili
METKA102
01. 03. 2024 11.09
+7
Naj se sprejme zakon, da bo zzzs pokril stroske zdravljenja v tujini. Tudi v A je tako, pri nas gre privat, tam mu pa delno pokrijejo racun. To velja tudi za njihove zasebnike. Pri nas pa placujemo vse, ne da bi nas kdo kaj vprasal.
Koronja
01. 03. 2024 11.07
+5
Edini procent upanja za trenutno vlado da ne izgubi prav vse kredibilnosti je ta, da jim ne popustijo in da jim odvzamejo status Boga v tej državi. Vsi v sistemu vedo kdo dela in kdo muti, vsepovsod je tako. Tisti ki delajo in tisti ki ne imajo isto plačo. Fides kot organizacijo pa zapret zaradi nezakonite stavke in določit odgovornost za ogroženost človeškega življenja, ki je že načet.
Kstane
01. 03. 2024 11.11
+3
Spoštovani,ko zboliš moliš boga in prosiš zdravnika ,da ti pomaga.Ko si zdrav je vse enostavno...
Koronja
01. 03. 2024 11.16
+3
Bog je statusni simbol in ne oseba. Zakaj bi potrebovali razlog ali izgovor, da nekdo ki je je odločil pomagati ljudem to opravlja brez moralne nadvlade... Prosim vas, vsi ljudje smo vredni brez tekmovanja.