Slovenija

'Cilj vsakega pogajanja je, da situacijo pripeljemo do rešitve po mirni poti'

Ljubljana, 08. 03. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24UR ZVEČER, U.Z.
Komentarji
3

Dramatično kot v akcijskem filmu. Strelec, specialna policijska enota z oklepnim vozilom in policijskimi psi, ostrostrelci, nebo je preletaval policijski dron. Dolgih 12 ur je, odkar so v Brežicah odjeknili prvi streli, trajalo, da se je moški, ki je grozil z orožjem, predal. Še pred tem je s šibrovko streljal na policiste in zadel njihovo oklepno vozilo. Ko okoli poltretje ure zjutraj ni več odgovarjal na klice pogajalcev, so specialci v hišo vrgli solzivec, 59-letni moški, neuradno upokojeni policist, je z dvignjenimi rokami stopil na balkon in se predal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Miranom Ozebkom
    06:08
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Miranom Ozebkom
  • Iz 24UR ZVEČER: Filmska akcija v Brežicah
    03:55
    Iz 24UR ZVEČER: Filmska akcija v Brežicah

Miran Ozebek, vodja policijskih pogajalskih skupin z Uprave kriminalistične policije, je v oddaji 24UR ZVEČER povedal, da je bil včerajšnji dogodek izredno zahtevna varnostna situacija.

Policisti in kriminalisti, ki so prvi na kraju dogodka, poskušajo ugotoviti vse okoliščine in ko imajo zbrane vse informacije, zaprosijo za aktiviranje drugih policijskih enot – v tem primeru so bili to policijski pogajalci in specialna enota.

"Sam pristop k osebi pa se razlikuje od situacije do situacije. Policijski pogajalci imajo svojo taktiko in na podlagi vseh informacij poskušajo izbrati ustrezno. Včerajšnja komunikacija je bila izredno slaba, skoraj nemogoča, ampak ker čas pri takšnih pogajanjih ne pomeni nič, smo vztrajali, saj je cilj vsakega pogajanja, da se situacija pripelje do rešitve po mirni poti, brez nepotrebnih žrtev in poškodovanih," je pojasnil.

Miran Ozebek
Miran Ozebek FOTO: POP TV

Na vprašanje, kakšna je bila njihova taktika včeraj in kakšna je bila vloga policijskega pogajalca, je Ozebek odgovoril, da je ta v vseh kriznih situacijah izredno velika. "Včeraj so policisti in kriminalisti, ki so bili na kraju, poskušali komunicirati s storilcem, a je bilo to skoraj nemogoče, zato so aktivirali druge policijske enote. Preden so prišli na kraj, so pridobili vse potrebne informacije o osebi, da se je vedelo, s kakšno osebo imamo opravka, pristop pa je odvisen od situacije do situacije. Lahko dostopamo neposredno, se pogajamo iz oči v oči, lahko poskušamo vzpostaviti komunikacijo preko mobilnih telefonov ali druge tehnike. Včeraj je bilo veliko varnostno tveganje, zato so se odločili, da se bodo pogajali preko ustreznega specialnega vozila, preko megafona."

Tveganje je bilo veliko, ker je storilec večkrat streljal proti policistom, zadel je tudi policijsko vozilo.

Trenutno je v Sloveniji 21 policijskih pogajalcev. "Imamo tri skupine pogajalcev, vsaka ima svojega vodjo in v vsaki skupini je sedem pogajalcev in pogajalk. Moram poudariti, da so situacije, kjer se moški težko pogajajo, zato so med pogajalskimi skupinami tudi ženske policistke, ki so v določenih momentih precej bolj uspešne," je še razkril Ozebek.

Več o tem, kdo so policijski pogajalci in kako to postanejo, si oglejte v spodnjem članku in priloženem videoposnetku! 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

2fast4
08. 03. 2024 08.41
+4
Iz vsake stvari delate dramo novinarji, ko grete na kibl tudi...
ALYOSHA
08. 03. 2024 08.05
+2
Cilj vsake vojne pa je, da se pobije čim več ljudi in naredi čim večje opustošenje in da se pogajanja lotijo posledično čim kasneje...
oježeš
08. 03. 2024 10.00
+0
Kje si ti v Brežicah videl vojno, mi tudi ni razumljivo.