Slovenija

'Cilji v novem letu so pozitivna stvar, a najti moramo vire moči in motivacijo znotraj sebe'

Ljubljana, 01. 01. 2021 19.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
5

Marsikdo si zada številne novoletne zaobljube, uresničijo pa jih le redki. Med najbolj priljubljene novoletne zaobljube Slovencev Statistični urad uvršča željo po izgubi kilogramov, prenehanju pitja alkohola in kajenja, bolj zdravo prehrano, bolj pogosto rekreacijo, več potovanj in osebno rast.

Prejšnje leto je marsikaj postavilo na glavo. Tudi zaobljub je manj, ostajajo bolj ali manj podobne želje. Večina si po napornem letu, zaznamovanem s koronavirusom, želi predvsem zdravja. Psihoterapevtka Brigita Chuuya pravi, da ob prehodu starega leta v novo vlada nekakšna pozitivna sila, ki vleče naprej, zato si ljudje ravno zdaj lažje zadamo nove cilje. "Ni pa to dovolj. Zelo pomembno je, da najdemo vire moči in motivacijo znotraj sebe. Sami cilji po sebi so pozitivna stvar, ker so navdani z upanjem in nam zelo usmerjajo pogled naprej k veselim in pozitivnim stvarem," razlaga. 

45 odstotkov ljudi si postavi novoletne zaobljube, 63 odstotkov se jih žal drži le mesec ali dva. Le nekaj manj kot 10 odstotkov pa svoje obljube dejansko uresniči. Zato psihoterapevtka opozarja, da sam prehod v novo leto žal ne bo dovolj, začrtati si moramo pot do cilja in korake, ki peljejo po njej. "Tretji poudarek pa je ta, da si ljudje pogosto zastavljajo cilje, ob katerih jih je strah, ker so bili že velikokrat ob tem neuspešni," opozarja Chuuya. 

Ljudje pogosto že ob prvem neuspehu obupamo, zato bodite iskreni do sebe in zvesti sami sebi, zadajte si torej cilje, ki so vaši in so realni, svetuje: "Če si zadamo cilj, da bi v juniju 2021 želeli preteči maraton in nismo še nikoli tekli, je to mogoče cilj, ki je neuresničljiv oziroma ima nerealne korake. Se pravi, ta pregovor: počasi se daleč pride, je zelo na mestu," še svetuje ob začetku leta. 

Zato so pri zaobljubah uspešnejši tisti, ki si za novo leto zadajo le dodatno motivacijo za nekaj, kar že počnejo in se ne obtožujejo, če jim spodleti, pač pa se zavedajo, da je vsak dan lahko nov začetek.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
02. 01. 2021 10.05
No sedaj ,ko se bodo stranke med seboj pobotale in enotno , se ta virus ,kar če noč izginil. V razklanosti med vsem strankami oziroma med vlado -pozicijo in opozicijo Janez Janša vidi v tem glavni vzrok , zakaj pri nas epidemija ne popušča . Tudi predsednik države vidi v tem koraku približevanja veliko priložnost in luč že na koncu tunela . Ko pričneš voziti skozi predor, takoj opaziš, da je predor osvetljen in ne pričakuje, da se bo to zgodil šele na koncu predora. Ugotovljeno pa je , da je za vse to neuspešno obvladovanje kriva opozicija in njeni podporniki.
VAREN
01. 01. 2021 21.08
+3
Janez je največja motivacija. Bol kot pametuje več energije da za delo po svoji vesti in pameti.
Tanek_led
01. 01. 2021 20.02
+8
Edin cilj v letu mi je da naš predragi vodja konča na Dobu
Delavec_Slo
01. 01. 2021 19.58
+4
Pa vsi pravi kriminalci, ki jih vsi DOBRO POZNAMO na Dob.
ivan z Doba
01. 01. 2021 19.54
+8
Edini cilj in motivacija slovenske družbe je padec vlade, vrnitev demokratičnih standardov in zakonska prepoved poskusov erdoganizacije in orbanizacije družbe. Smrt janšizmu!