Slovenija

Čista lopata: Pritiski na postopek?

Ljubljana, 18. 02. 2011 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Notranje ministrstvo oziroma policija je očitno tretja stranka v postopku, trdijo zagovorniki obtoženih v zadevi Čista lopata. Ministrstvo je namreč v dopisu omenjalo navedbe tajnega policijskega sodelavca nemškemu kriminalistu.

Ljubljanska okrožna sodnica, ki vodi obravnavo v zadevi Čista lopata, Vesna Podjed je v nadaljevanju glavne obravnave prebrala dopis ministrstva za notranje zadeve nemškim kolegom glede kriminalista Gerharda Schaffnerja. Obramba ministrstvu zato očita pritisk na celoten postopek in zahteva preložitev zaslišanja kriminalista Roberta Slodeja.

Ministrstvo je namreč v dopisu, poslanem lanskega 23. novembra, omenjalo navedbe tajnega policijskega sodelavca nemškemu kriminalistu Schaffnerju. Postavili so šest vprašanj, povezanih z njunim sodelovanjem. Nemško notranje ministrstvo je pojasnjevanje zavrnilo.

Ivana Zidarja na tokratnem sojenju ni bilo. Na fotografiji je narok na 22. oktober 2010.
Ivana Zidarja na tokratnem sojenju ni bilo. Na fotografiji je narok na 22. oktober 2010. FOTO: Miro Majcen
Na obravnavo obdolženi Ivan Zidar zaradi zdravstvenih razlogov ni prišel, je pa prek zagovornika Boštjana Penka sporočil, da se strinja s tem, da obravnava poteka tudi v njegovi odsotnosti.

Zagovorniki obdolženih so, potem ko je predsednica senata prebrala dopis, opozorili, da se je delo policije končalo z vložitvijo kazenskih ovadb, zato jih je zanimalo, kako je policija lahko prišla do izjav tajnega sodelavca. Ministrstvo namreč nima zakonske možnosti vpogleda v kazenski spis, so poudarili. Sporno se jim je zdelo, da policija, ko kazenski postopek že teče, sama preverja zakonitost dela policije in dodali, da je ministrstvo oziroma policija očitno tretja stranka v postopku.

Po mnenju enega od zagovornikov Ivana Zidarja Janeza Koščaka iz odvetniške pisarne Čeferin, ministrstvu "očitno ni jasno načelo delitve oblasti", da mimo sodišča v Nemčijo pošilja dopise. Tudi zagovornik Srečka Gabriča odvetnik Dejan Markovič je opozoril na delovanje policije mimo kazenskega postopka. Po njegovem mnenju gre za "evidenten pritisk na Schaffnerja, ki je ena ključnih prič v zadevi". Sodišču in tožilstvu je predlagal, naj se policijo opozori, da se preneha vmešavati v tekoči kazenski postopek. Tudi zagovornik Boruta Farčnika odvetnik Anton Šubic je izpostavil, da si policija upa vnaprej pričo prilagajati za zaščito lastnega ugleda in na škodo obrambnih pravic ter v posmeh tožilstvu in sodišču.

Prav zato je obramba skoraj soglasno predlagala, da se zaslišanje Slodeja preloži, dokler "se ne razčisti oporečna vloga ministrstva v postopku". Tožilka Bojana Podgorelec je navedbe zagovornikov obdolženih označila kot poskus umaknitve pozornosti od bistva. Obramba ji je odgovorila, da želijo le ugotoviti bistvo, torej da se je postopek začel nezakonito. Boris Grobelnik, ki zastopa Ivana Demšarja, pa je celo menil, da to tožilstvo počne "zaradi pomanjkanja dokazov".

Hkrati je obramba imela pripombe na delno odvezo molčečnosti kriminalista Slodeja. Sodnico so opozorili, da je ona lahko seznanjena z vsemi tajnimi dokumenti, oni pa ne, zato se obdolženim lahko krši pravica do obrambe. Podjedova je kljub temu zavrnila predlog, da bi zaprosili za popolno odvezo molčečnosti. Zagovornica Dušana Črnigoja Irena Dobravc Tatalovič jo je zato opomnila, da je to upravni postopek ter z zagovornikom Hilde Tovšak Petrom Fašunom predlagala, naj se sojenje do nadaljnjega prekine, da bi lahko sprožili upravni spor. Hkrati so spomnili še na dejstvo, da je pod odločitvijo o odvezi molčečnosti podpisan državni sekretar na notranjega ministrstva Damjan Lah in ne ministrica Katarina Kresal.

Slodej je kljub vsem današnjim zapletom le stopil pred senat, saj je sodnica zavrnila zahteve obrambe, vendar je bilo zaslišanje zaradi tehničnih napak prekinjeno že po nekaj minutah. Ko je Podjedova želela nadaljevati zaslišanje, so odvetniki zahtevali prekinitev, saj je že potekel delovni čas sodišča, Podjedova pa jim je ugodila. Slodej bo tako zaslišan na naslednji obravnavi, ki je sklicana za 4. marec. Grobelnik pričakuje, da se bo Slodej na vsa vprašanja, ki "bodo zanj neprijetna", izgovoril na molčečnost.

Na današnjo obravnavo obdolženi Ivan Zidar zaradi zdravstvenih razlogov ni prišel, je pa prek zagovornika Boštjana Penka sporočil, da se strinja s tem, da obravnava poteka tudi v njegovi odsotnosti.

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WestCoast
01. 04. 2011 11.05
OW PA DOKLER GA NEBOJO PRIVLEKLI NA SODIŠČE BO ON "KAO" BOLAN! ITAK JE ZMERAJ BOLAN KO SE SITUACIJA OBRNE PROTI NJEMU,KO PA SE GA BOŽA PO DLAKI NAVZDOL PA JE ZDRAV KO DREN! PA KAJ VI MISLITE DA SMO MI TAKO * DA NE VEMO DA VSE TO KAR SE PIŠE NI RES?? HAHAHA SCREW YOU! LAHKO BI SE MU SODILO TUDI BREZ NJEGA...SAMO NEEE,ON JE BARON..NJEMU TREBA LEST U RIT,KER IMA MILIJONE.."NAKRADENE" (SAMO TO NJIH NE ZANIMA,SAMO DA IMA MILIJONE...! RES STE ĐUBRE OD FOLKA!
Bluzer Bluzoviti
20. 02. 2011 09.47
@ tonček: res je... edini (EDINI) ki je šel v slo sedet zaradi velikih svinjarij, je Šuštar, pa še tega so morali lovit po Kanadi... In seveda je že doma,: saj zapor vendar ja ni za take gospode,,, niso navajeni pa to... In država jih da ven
Buena Vita
20. 02. 2011 01.32
ribo čisti pri glavi,,,;;;;;;NE GRE ribo se čisrti pri repu,,talkrat je uspeh neizogibenj
bum-headshot
19. 02. 2011 12.41
Operacija čista lopata: - pripeljati komuniste in tajkune - jim dati lopato naj kopljejo jamo - ko končajo postrojit ob rob - pali
MIZANTROP
19. 02. 2011 11.14
Guuuugle: UDBA DELFI
Tonček Balonček
19. 02. 2011 10.04
Še evdno s espomnim tistih farsičnih aretacij izpred kakšnih treh, štirih let, ko so razni navdušenci vzklikali "Začelo se je!" Kakšen nateg! Tudi zdaj! Šuštar je recimo še v zaporu (že zdavnaj je doma!) fušal kot svetovalec! Nič ne bo iz tega, mogoče bodo enega zašili, kot recimo v Rusiji Hodorovskega ali pri nas akšnega dohtarja, da se pač vidi, kako sistem resnično deluje in vs epoteka po zakonih, v resnici pa gre za neka žrtvena jagnja, ostali pa delajo lepo naprej!
laufer
19. 02. 2011 08.54
Očitno je, da javno tožilstvo ne dela prav, če sodbe padajo! Kdo je nesposoben? Riba smeri pri glavi!!
alpino
19. 02. 2011 08.33
askko --------- To je temeljni problem pravnega in ustavnega reda države. Če vzameva obritoglavega Penka, do Sobote tožilec proti Zidarju, od Ponedeljka njegov odvetnik z vsemi dokumenti(tožilskimi). Drug primer; Gorazd Fišer, tožilec s stotinami nerešenih zadev v omari, (sum podkupovanja, korupcije) čez dva dni odvetnik ali pa Odvetnik Šubic, ki je bil sodnik na kranjskem sodišču in predsednik sodnikov, ki je poskrbel, da je zastaralo več deset ovadb v aferi Elan. Kaj je danes odvetništvo, to kar bi moralo biti zagotovo ni, ne zame, ne za večino poštenih državljanov, ampak je to dobro organizirana mafijska združba , ki ji ni para v državi, zelo blizu ji je tudi samo sodstvo, kar se je pokazalo tako s priprtim celjskim sodnikom ipd.
standard
19. 02. 2011 00.33
waco 18.02.2011, 22:19 __ in prav bi bilo tako!
tali?ni tom
18. 02. 2011 22.23
a ja pa še to sploh ni potem neutralna po moje !!!! ampak res ne podpiram falotov sam razmišljam na glas o tej švicarski logiki !! po moje bi blo bolj tako da bi pravica v matičnih državah morala delovat ne pa da ena tretja država blokira svoj največji produkt n, bančništvo kar dolgoročno sigurno ne bo dobro za posel !! oni ivijo mod ukradenih miljard dolarjev in evrov in plujejo v lastno skledo!!!???
tali?ni tom
18. 02. 2011 22.19
sam ne podpiram falotov ampak če bo švica to delala bo sam še milko prodajala !!
tali?ni tom
18. 02. 2011 22.18
je pa dobr jokal !!!hihihi
Pancho57
18. 02. 2011 22.09
Samo me zanima kdo je prej vedel o Zidarjevih nečednostih, Nemci ali naši
major1
18. 02. 2011 22.09
Nehajte se norčevat iz sodstva.
periot
18. 02. 2011 21.03
Ga ni bilo na sojenju je rajš šel na počitnice!
askko
18. 02. 2011 19.01
tudi penko bi moral iti sedet z zidarjem, najprej državni tožilec drugi dan že zidarjev odvetnik,potem se pa čudijo kako uhajajo informacije s tožilstva
bruselj3
18. 02. 2011 18.55
Pritiski na postopek? edini pritisk so te sodne bedarije, na nas poštene državljane!
bruselj3
18. 02. 2011 18.54
s kom se družiš takav si, to velja tako za bivšga tožilca, kakor za te slo odvetnike!
Georg Cankova
18. 02. 2011 17.24
v švici bodo zamrznili Mubarakovo premoženje , kje in kdaj , vsi pa vemo komu vse bi lahko v sloveniji in po svetu zamrznili premoženja ... ŽIVELO LJUDSTVO ....
zulj001
18. 02. 2011 15.33
Na teh obravnavah bodo ugotovili vse drugo ,kdo se je okoristil ,kar je bistvo procesa ,tega pa ne bomo izvedeli....