Slovenija

'Čista metla' ni bila umazana?

Ljubljana, 02. 10. 2009 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan/STA
Komentarji
27

Kriminalisti pri aferi 'čista metla', ki je izbruhnila zaradi nakupov Marjetice Rupel, niso odkrili kaznivega dejanja. Tako naj policijski šefi ne bi vplivali na podrejene, prav tako je verjetno "rešen" Dimitrij Rupel, ki nad rezultatom preiskave ni presenečen.

Rupel: Preiskava je bila politični obračun z mano

Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel ni presenečen, da kriminalisti v preiskavi zoper njega v zadevi "čista metla" niso potrdili sumov uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Kot je povedal, je bila preiskava politični obračun z njim in zagotovo eden od pritiskov nanj. Rupel je poudaril, da je sume, da je njegova soproga nepravilno uporabljala službeno vozilo zunanjega ministrstva, že velikokrat pojasnjeval, tako v parlamentu kot v javnosti. Po njegovem mnenju je to zadosti, saj se ne misli ponavljati.

Ljubljanski kriminalisti so zaključili preiskavo v zvezi suma storjenega kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, za katero je po starem zakoniku zagrožena enoletna zaporna kazen. Ugotovili so, da v zadevi "čista metla" ni bilo storjenega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, o čemer so s poročilom obvestili tožilstvo. Zdaj je zadeva v rokah tožilca, ki lahko kriminaliste sicer še vedno pozove k dodatnim aktivnostim. Tako torej zadeva še ni nujno zaključena.

Zagotovo pa ni zaključena za predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa, ki je za 24ur.com napovedal, da bodo od policije zahtevali informacije, kaj so naredili, po pregledu dokumentacije pa se bodo odločili, kako naprej. Takrat so dali ovadbo zoper Aleksandra Jevška, ki je bil leta 2006 direktor Policije uprave Ljubljana, od februarja 2007 pa direktor Uprave kriminalistične policije. Prav tako so policiste pozvali, naj ugotovijo, ali je tudi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel zlorabil položaj. Namreč, nakupi metle niso kaznivo dejanje, težava pa je, če je šlo za ponavljajoče se dejanje, torej če je soproga Marjetica Rupel večkrat uporabljala službeni avtomobil, za zasebne zadeve.

Marjetica Rupel je decembra 2006 s službenim vozilom svojega soproga in tedanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla odpravila po zasebnih nakupih. Kupila je metlo, toaletni papir, v rokah pa je imela tudi več vrečk.
Marjetica Rupel je decembra 2006 s službenim vozilom svojega soproga in tedanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla odpravila po zasebnih nakupih. Kupila je metlo, toaletni papir, v rokah pa je imela tudi več vrečk. FOTO: POP TV
Afera Rupel je izbruhnila sredi decembra 2006, ko je Dnevnik objavil fotografije, na katerih Marjetica Rupel iz službenega vozila zlaga nakupovalne vrečke, pri čemer ji pomaga voznik ministrstva. Zunanje ministrstvo je tedaj pojasnilo, da je ministrova soproga predmete – na fotografijah je videti metlo s smetišnico, toaletni papir in pralni prašek – kupila po ministrovem naročilu in da gre za nekaj povsem običajnega. Na ministrstvu so opozorili tudi na njeno aktivnost pri protokolarnih dogodkih in na nedorečenost pravil. A na komisiji za preprečevanje korupcije so bili jasni: uporaba službenih vozil ministrstva za zasebne namene družinskih članov ustreza definiciji korupcije.

Policija je na zahtevo generalnega direktorja policije Janka Gorška marca letos znova odprla preiskavo, ker se je Marjetica Rupel leta 2006 s službenim avtomobilom ministrstva in državnim šoferjem odpravila po nakupih. Po takratnih besedah vodje sektorja za preventivo Iztoka Suhadolnika je do suma zlorabe uradnega položaja prišlo pri policijski obravnavi primera, ki ga pa se je kmalu zatem "iz nekaterih neznanih razlogov" zaključila s poročilom tožilstvu, v katerem je zapisano, da ni zbrala zadosti dokazov za potrditev suma kaznivega dejanja. Pri tem pa so, kot je dejal, nekatere navedbe jasno nakazovale, da so policijske starešine storile vse, da kriminalisti ne bi izvedli vseh potrebnih ukrepov in dejanj.

Protikorupcijska komisija pa je konec leta 2007 prejela anonimko in dokumentacijo od skupine kriminalistov. Eden od kriminalistov naj bi celo zapustil policijske vrste, o pritiskih z vrha pa naj bi bil pripravljen tudi pričati na sodišču. Najprej naj bi kriminalisti ravnali strokovno in na razgovor povabili več ljudi, med njimi tudi voznika, vendar pa naj bi jim nato nadrejeni naročili, naj pogovorov ne opravijo oziroma naj prijavo končajo s poročilom na tožilstvu, češ da gre za dejanje majhnega pomena.

Notranja ministrica Katarina Kresal je decembra lani sprožila notranji nadzor zaradi domnevnega poskusa prikritja zadeve. Poročilo, ki ni bilo dostopno javnosti, je pokazalo ''sistemske napake''. Nato so marca znova odprli dosje 'čista lopata', pri čemer naj bi preverjali še, ali je tudi Rupel zlorabil svoj položaj. Takrat je Rupel, ki je bil posebni odposlanec premierja Boruta Pahorja, pisno pozval ministrico Kresalovo, naj konča zadevo zoper njega in njegovo ženo. Kresalova se je odločno odzvala: "Take prakse pod vodenjem mojega ministrstva ne bo."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
02. 10. 2009 22.18
alterego
02. 10. 2009 22.13
da ni gospa Marjetica prek študenta delala za čistilni servis?
nash.fido
02. 10. 2009 21.27
esmi 02.10.2009, 17:18 1 Kaj takšnega se lahko dogaja samo v Sloveniji, drugje bi zato odgovarjali po enem tednu pri nas se pa to vleče tri leta. In to pravijo da je Slovenija demokratična država kjer imajo vsi državljani pravice.Je pač pomembna gospa in nebo kaznovana normalno. Upam da je pometla celo hišo. Raje ti poglej kaj delajo tajkuni, pa niso nič kaznovani.
nash.fido
02. 10. 2009 21.26
+1
Kak je to hecno, samo zato ker je žena od Dimitrija Rupla peljala metle s službenim avtom, je že afera. V kaki banani republiki živimo
titovka
02. 10. 2009 21.17
pri nas so vsi čisti razen delavcev...samo delavci so tagrdi in umazani.
Buena Vita
02. 10. 2009 19.35
IN KRESALOVA JE DOBILA SVOJO METLO, BO ŠLA V BUTALSKO VLADO ZA PUSTA V CERKNICO,
Buena Vita
02. 10. 2009 19.33
ZGOLJ SLUČAJ JA KRALJICA METEL IN FIZIREPOV ZGUBLJA
odbogaposlan
02. 10. 2009 17.59
zelo zanimivo, dve enaki novici objavljeni na isti dan! zgolj slučaj?
niresto
02. 10. 2009 17.22
ma kaj se bo kos oglašal, v onem primeru, ko so enemu iz vlade kar koze doma psli pa z sluzbenim avtom mater vozili pa bogisgavedi je bil cisto tiho. Ker je prave barve.
mamilko01
02. 10. 2009 17.22
Vsaka čarovnca rabi metlo...
coprnjak
02. 10. 2009 17.19
esmi
02. 10. 2009 17.18
Kaj takšnega se lahko dogaja samo v Sloveniji, drugje bi zato odgovarjali po enem tednu pri nas se pa to vleče tri leta. In to pravijo da je Slovenija demokratična država kjer imajo vsi državljani pravice.Je pač pomembna gospa in nebo kaznovana normalno. Upam da je pometla celo hišo.
1P2L
02. 10. 2009 17.03
kok se delajo norca...upam da bodo na koncu sami norci izpadli
Inspire
02. 10. 2009 17.02
Ob napakah ,ki jih delajo naši vladni politiki ,sem se ob Marjetičini metli prav pošteno nasmejal .Kresalova je takrat odredila preiskavo ,kot ,da nimamo pravih problemov .Joj ,joj !
Komentator441
02. 10. 2009 16.53
"Namreč, nakupi metle niso kaznivo dejanje, težava pa je, če je šlo za ponavljajoče se dejanje" - ja gotovo je bila to konstantna praksa, kaj vi mislite, da so jo ujeli, ko je šla enkrat in edinkrat takole na šoping? Ko bodo tudi mene prijeli, ko bom kaj zakuhal, bom samo rekel, da je tožilec proti meni, ker sem pristaš nasprotne politične stranke, pa bo vsa zadeva in vsi tožilci in sodniki v njej postali "okuženi" in bo opuščena..
est
02. 10. 2009 16.51
Marjetica, ki ni vladni uslužbenec, je uporabila službeni avto s šoferjem za privatne namene. Kos kje si ?
Komentator441
02. 10. 2009 16.49
nihče ne bo odgovarjal? Kakšno presenečenje!
ss1976
02. 10. 2009 16.36
Zato pa je kupila novo! Ženska je pač mislila,da je nebodo ujeli! Nažalost so jo...ampak na njeno srečo ni kriva! Vidite kakšno srečo ima ta ženska! Moramo probati tudi mi...mogoče nam bo uspelo! Samo res bodite previdni!KUPITE ČISTO METLO,POTEM VAS NEMOREJO UJETI!
vasija
02. 10. 2009 16.33
VAŽEN, DA MI PLAČAMO PREVOZ DO SHOPINGA (PA TUDI SAM SHOPING - LOL)...
aries83
02. 10. 2009 16.30
ma ta rupel je ena največjih katastrof k smo jih mogl prenašat