Slovenija

Čistilka v Centru za tujce je imela več kot 20 verižnih pogodb, zdaj je ostala brez dela

Ljubljana/Postojna, 14. 11. 2019 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Daniel Fazlić / Laura Štraser
Komentarji
152

Nova zgodba o izkoriščanju čistilk, ki opravljajo delo za polni delovni čas, a so prisiljenje pogodbo sprejeti s strani vmesnikov – čistilni servisov, prihaja iz vrst Ministrstva za notranje zadeve. Čistilka je imela na desetine pogodb za določen čas, ki so bile veljavne praviloma po en mesec. Ko je opozorila na svoj položaj, pa je ostala brez dela.

Izkoriščanje in kršenje delovnopravno zakonodaje v javni upravi in javnih ustanovah nista nikakršna izjema. Še posebej problematično je področje čiščenja, ki ga pogosto izvajajo zunanji izvajalci, ki sistematično kršijo delovno zakonodajo. Nov primer omenjenih kršitev se je zgodil v nastanitvenem Centru za tujce Postojna, kjer so snažilki, ki je vse od začetka leta 2016 opravljala delo čiščenja notranjih prostorov prek zunanjega izvajalca, več let najverjetneje kršili delavske pravice.

Za dodatna pojasnila in nadaljnje korake policije glede prihodnosti odpuščene čistilke, dolgoletne "izvajalke del" na Centru za tujce, smo se obrnili tudi MNZ.
Za dodatna pojasnila in nadaljnje korake policije glede prihodnosti odpuščene čistilke, dolgoletne "izvajalke del" na Centru za tujce, smo se obrnili tudi MNZ. FOTO: Damjan Žibert

Čeprav je gospa delo čiščenja za polni delovni čas opravljala zgolj v Centru za tujce, je pogodbe o zaposlitvi podpisovala z različnimi čistilnimi servisi, ki so delovali kot posredniki med njo in Centrom za tujce. Kot smo se lahko prepričali na lastne oči, je šlo za desetine verižnih pogodb, ki so bile v večini primerov sklenjene za mesec dni, redko za tri mesece. Delodajalec naj bi delavkam dajal v roko tudi kuverte, katerih vsebina ni znana. Kuverte so delavke dobivale tudi v prostorih Centra za tujce.

Zaskrbljujoče dejstvo ob tem pa je, da so bili z vsemi naštetimi kršitvami seznanjeni tako v Centru za tujce kot tudi na pristojnem ministrstvu za notranje zadeve. Korespondenca, s katero razpolagamo, kaže, da so bili odgovorni o stanju zaposlitev čistilk obveščeni že dlje časa, a se niso lotili odpravljanja omenjenih kršitev. 

Po opozorilu dobila 'odpoved'

Ko je o delovnih razmerah čistilke v Centru za tujce izvedela Delavska svetovalnica, so tako ministrstvo za notranje zadeve kot tudi Center za tujce pozvali, naj jo neposredno zaposlijo, glede na to, da gre za stalno potrebo. Leta 2017 je Center podjetje Cleaning d. o. o. sicer opozorilo na kršitve v primeru njihove zaposlene, ta pa naj bi jih tudi odpravil, a se v naslednjih letih ni veliko spremenilo. Gospa je v tem času zamenjala nekaj čistilnih servisov, nazadnje je delo opravljala ravno prek servisa, ki pa ji zdaj ni podaljšal pogodbe. Poudarek: delovno mesto se v vmesnem času ni nikoli spremenilo, zgolj delodajalci – torej različni čistilni servisi. 

Kar zadeva samih kršitev, pa na notranjem ministrstvu s prstom kažejo na zunanjega delodajalca. 
Kar zadeva samih kršitev, pa na notranjem ministrstvu s prstom kažejo na zunanjega delodajalca.  FOTO: Damjan Žibert

In kako so se na omenjene kršitve delavskih pravic v primeru snažilke, ki je več let srbela za čistočo prostorov Centra za tujce, odzvali na pristojnem ministrstvu za notranje zadeve? Delavski svetovalnici so odgovorili le, da so bile "pogodbe sklenjene s pravnimi osebami in ne s fizično osebo, zato ministrstvo ob tem ni seznanjeno s finančnim položajem in delovnopravnim statusom zaposlenih pri zunanjih izvajalcih." Ob tem priznavajo, da se tako imenovanega "outsourcinga" čistilnih storitev poslužujejo tudi na Generalni policijski upravi, v Upravi uniformirane policije, na portalu javnih naročil smo odkrili naročila za policijsko šolo v Tacnu, Oddelek za šolanje psov Gmajnice in Specialne enote v Sadinji vasi, Center za oskrbo Gotenica, Center za pridržanje OKC PU Ljubljana in še v številnih drugih objektih. 

Kar zadeva samih kršitev, pa na notranjem ministrstvu s prstom kažejo na zunanjega delodajalca. "Delodajalec navedene čistilke je zavezanec, ki je prednostno odgovoren za kršitve delovnopravne zakonodaje," se glasi njihov odgovor. Delavska svetovalnica je pristojne med drugim opozorila, da varčevalni ukrepi (ZUJF) že nekaj časa ne veljajo več, zato tudi ni potrebe, da policija varčuje na plečih najslabše plačanih zaposlenih v javnem sektorju. Na to pa so prejeli odgovor pristojnega ministrstva, da so "ravno sedaj v postopku obravnave in sprejemanja predpisi, ki urejajo izvrševanje proračuna ... ki zaradi upoštevanja načel fiskalnega pravila ... ohranjajo določene ukrepe za omejitev izdatkov proračuna države." Za dodatna pojasnila in nadaljnje korake policije glede prihodnosti odpuščene snažilke, dolgoletne delavke na Centru za tujce, smo se na MNZ obrnili tudi sami. Na njihove odgovore še čakamo.  

Zaskrbljujoče dejstvo ob tem pa je, da so bili z vsemi naštetimi kršitvami seznanjeni tako v Centru za tujce kot tudi na pristojnem ministrstvu za notranje zadeve.
Zaskrbljujoče dejstvo ob tem pa je, da so bili z vsemi naštetimi kršitvami seznanjeni tako v Centru za tujce kot tudi na pristojnem ministrstvu za notranje zadeve. FOTO: Damjan Žibert

Ni osamljen primer

Marca smo sicer poročali o primeru čistilke z Osnovne šole Olge Meglič na Ptuju, ki je tedaj, tako kot še njene tri kolegice, izvedela, da kmalu ne bodo več zaposlene na šoli, kjer desetletja čistijo in pospravljajo, ampak jih bodo zaposlili pri zunanjem izvajalcu, pri čemer se delo zanje ne bo spremenilo. Ravnateljica šole Helena Ocvirk je takrat zatrjevala, da je vse v skladu z zakonom in da gre za optimizacijo stroškov in učinkovitost. In ravno optimizacija stroškov je najpogostejši vzrok za izbiro čistilnih servisov kot posrednikov med delavci in delodajalci. S tem se delodajalci pogosto izognejo odgovornostim iz delovnopravne zakonodaje, zakona pa kljub temu ne kršijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (152)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
15. 11. 2019 11.50
+4
In kaj bo vlada naredila (ne govorila!) v tem primeru, ko gre za najnižjo kasto v socialni državi. Rekli bodo (po mojih predvidevanjih): 'Stalno se borimo za ohranjanje socialne in pravne države, za ukrepe bo pa treba malo počakati, da stranke dosežejo konsenz! In krivda se bo kot jara kača vlekla od enega do drugega. Navsezadnje je 'žrtveno jagnje' zunanji delodajalec, ki bo krivdo, frcnil zopet na druge, zaradi nepravnega dialoga. #vrtiljak
Bolfenk2
15. 11. 2019 11.42
+9
Migrantom metlo v roke, da si sami vsaj čistijo, če že nič ne delajo. A zdaj jim bomo pa še čistilke plačevali.
Sputnik
15. 11. 2019 09.49
+26
ja in zakaj država ne ukrepa??
cirenij
15. 11. 2019 09.56
+23
Ne ukrepa se na nobenem zavoženem področju, ker je "pretežko". Premalo je javnih uslužbencev in birokracije, sami sebi namen. Na teh portalih se objavlja samo o zvezdnikih in ostalih nebulozah. O vladi in poslancih pa skoraj nič, ker nbe vem kaj delajo?Toliko je področij, kjer bi bilo potrebno razčistit, pa nič. Nesposobni ministri, ki morajo gret stolčke po strankarski pripadnosti, njihovi zaposleni pa po njihovem vzorcu.
cirenij
15. 11. 2019 09.58
+19
Take zadeve bi morale bit kazenski pregon. In zakaj ti servisi, direktna zaposlitev bi bila cenejša, boljša za zaposlene, samo, je verjetno potrebno malo več angažiranja, za katerega pa ni časa.
cirenij
15. 11. 2019 10.23
+12
In zakaj čistit center za tujce? A so preobremenjeni, da čistijo svoj d..........? Pri nas moramo vsako jutro preluftat in počistit stanovanje pa še čez dan, če je potrebno. Kaka čistilka?
jg57
15. 11. 2019 10.27
+10
"zakaj država ne ukrepa"? Ja zato, ker so v izkoriščanje vpleteni taki ali drugačni politični vo-luharji. Običajno so ti iz leve opcije, ker če so slučajno iz desne jih mediji potamanijo, kar je prav. Ne razumem pa zakaj leve pustijo pri miru? A imajo od tega koristi?
KungFuPanda
15. 11. 2019 11.04
+2
Cirenij, mislim, da nimaš dovolj pozornosti. Mogoče bi kaka zdravila pomagala. Govor je o problemih, ki jih ima zaposlen slovenski delavec in ne ali tujci imajo čas čistiti za sabo. To je povsem druga zgodba. V bloku tudi stopnišče čisti najeta čistilka in ne sami prebivalci. Tako, če vedno preusmerjamo pozornost iz enega problema na drugega, se nikoli nič ne reši. Tako delujejo politiki.
KungFuPanda
15. 11. 2019 11.08
-1
Sicer imam tudi o ljudeh, ki so nastanjeni v teh centrih svoje mnenje, da ne bo pomote. In jih ne zagovarjam. Ampak hočem povedati, da se je treba držati bistva zgodbe.
cirenij
15. 11. 2019 11.23
+3
Kung---------A najemate čistilni servis ali zaposleno čistilko ali na črno? Verjetno bi vam bil servis predrag. In v tem članku se govori o čiščenju prostorov za tujce. In kdo so tujci? Ti in jaz?
KungFuPanda
15. 11. 2019 14.47
+2
To ni važno in spet preusmerjaš pozornost. Ženski se očitno godi krivica in to s strani slovenskega delodajalca, ti pa zapenjaš za obrobje zgodbe, ki sploh ni natančno razloženo. Lahko je center za tujce ali zapor na dobu. Ni važno za samo zgodbo. O tujcih pojdi komentirat pod članek, ki govori, koliko so jih prejeli danes.
ceta69
15. 11. 2019 09.37
+26
še en dokaz več kako delajo naši inšpektorji ,aja javna uprava brez odgovornosti.......
Wahl
15. 11. 2019 09.27
+25
Odpuščene pa nobena stranka ne bo pripeljala v parlament in pred kamere?
Wahl
15. 11. 2019 09.20
+21
Vsak fizični delavec bi potreboval angela varuha, ki bi lopovskim delodajalcem dnevno trkal na vrata.
Wahl
15. 11. 2019 09.18
+24
Kaj dela inšpekcija? Vem, da bolj malo, ma vseeno vprašam. Povsod so samo tam ne kjer je nuja. V tej državi je sama barabija, pristoje službe pa kot , da jih ni in so same sebi namen.
dajno
15. 11. 2019 07.59
+22
Ilegalci si naj sami čistijo!
Mungos2
14. 11. 2019 21.37
+16
Kje je Varda ??
akmt
14. 11. 2019 21.31
+55
Poglejte si kaksen video, kjer islamisti govorijo o Evropejcih:"Kako ste vi neumniiii. Mi prihajamo, vi pa nic?!? Vase zenske bodo rojevale nase otroke. Za nas ste neverniki, nevernikom pa zelimo smrt. Evropa in ZDA, mi PRIHAJAMO, izbrisali vas bomo. Kako ste neumni, niti branite se ne, hahaha" Tole je le delcek posnetega intervjuja mimoidocih, ljudi na ulicah, kjer je veliko islamistov.... Migranti so trojanski konj. Mi jim pa se pucamo?!?!
Groucho Marx
15. 11. 2019 07.58
+12
Od mene imaš 100 plusov, od tukajšnjih ultra levičarjev pa bevskanje o nazadnjaštvu in svečkarstvu.
cirenij
15. 11. 2019 09.59
+8
srecnii
14. 11. 2019 21.24
+15
Delavci so postal navadne ovce, meeee, zakaj na udarite po miz in zamenjate zaposlitev pa saj danes full iščejo ljudi. Niso vsi delodajalci barrrabe, eni so pošteni.
Kruh+sol!
14. 11. 2019 20.58
+47
Eni dobro zasluzijo z ilegalci. Vlada pa vse to podpira. Podn.
freakica123
14. 11. 2019 20.57
+66
Glede na to, da nič ne delajo in živijo na račun davkoplačevalcev, naj si sami čistijo vsaj njihov bivalni prostor.
Iveco1
14. 11. 2019 20.55
+66
Poleg vsega jim plačujemo še čistilke ?????????
Krneki23
14. 11. 2019 20.17
+20
Sej tko je povsod v gospodarstvu, ker za firme zakoni ne obstajajo
resslovenka
14. 11. 2019 20.45
+39
Je. Ko opozoris na kaj, kar ni prav in je skregano z zdravo pametjo in zakonodajo... Letiš. 🤗
bojer
14. 11. 2019 20.15
+64
A v centru za tujce potrebujejo čistilce? Morda ne bi bilo narobe, če že pri nas in na naš račun živijo, da si vsaj sami pospravljajo. Saj menda želijo boljše življenje.
Uporabnik443897
14. 11. 2019 19.58
+42
Kriva je gospa, ker je delala, kot da ni dosti je hotela se redno zaposlitev. Pretirano in edino pravilno, naj gre na zavod, tam bo dobila 400 evrov in imela mir pred temi IZKORISCEVALCI !!!
VolkBrenin
14. 11. 2019 19.41
+41
te razne čistilke so med ljudmi , ki zelo če ne najbolj nastradajo...čistilni " servisi " pa med najbolj ogabnimi izkoriscevalci...Desničarji pa še vedno trdijo...vse privat...Bljak ...
VolkBrenin
14. 11. 2019 19.42
+33
boge ženske...večina jih je žensk...Pa mi je čisto vseeno tud če so direkt iz pakistana ....
dolgcajt2018
14. 11. 2019 19.37
+1
Lisec7
14. 11. 2019 19.28
+12
sedaj rabijo čistilke na PETROL servisih.