Slovenija

Civilisti bežijo iz Čečenije

Moskva, 07. 08. 2000 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Ruske sile trdijo, da so v zadnjih dveh dneh v Čečeniji ubile 160 čečenskih borcev. Ruske enote so konec tedna napadale območja na vzhodu in jugozahodu Čečenije, je sporočilo poveljstvo ruskih sil za Severni Kavkaz.

Iz neke kozaške vasi v okolici severnokavkaškega mesta Stavropol nedaleč od meje s Čečenijo pa poročajo o eksploziji, v kateri je bilo včeraj ranjenih 15 oseb. Stavropolske oblasti so kozaškim enotam nedavno razdelile orožje, da bi se zaščitili pred morebitnimi napadi čečenskih upornikov. Ti namreč napovedujejo, da bodo spopade širili preko čečenskih meja. Približno 2000 civilistov je iz strahu pred veliko ofenzivo, ki so jo ob obletnici dveh uporniških zmag napovedali čečenski uporniki, včeraj pobegnilo iz Čečenije, so sporočili ruski viri v Sleptsovku. Na včerajšnji dan pred štirimi leti je čečenska vojska zavzela Grozni, danes pa je prva obletnica invazije na Dagestan.

Na vzhodu Čečenije so blizu hiše, kjer živi proruski upravnik republike Ahmad Kadirov, včeraj našli bombo. Nekdanji čečenski verski vodja Kadirov je bil v zadnjih letih že nekajkrat tarča napadov. Ruske varnostne sile so sicer okrepile varnostne ukrepe v Čečeniji.

Grozni, Gudermes, Argun, Šali in Urus-Martan je sinoči zapustilo več prebivalcev in se napotilo proti Ingušetiji, kjer je že več tisoč čečenskih beguncev. Po navedbah ruskih virov so med prebivalstvo razdelili opozorila, naj zaradi oboroženih napadov na ruska oporišča zapustijo svoje domove.