Slovenija

Civilna iniciativa Danes opozarja pred povečanjem sosežiga v Anhovem

Ljubljana , 13. 04. 2022 12.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Salonit Anhovo bo podvojil sosežig odpadkov. Letno naj bi tako odslej sosežgali 220.000 ton odpadkov, so sporočili s Civilne Iniciative Danes. Kot so izračunali, je povečanje trikrat večje kot takrat, ko je 600 zdravnikov opozorilo na škodljive posledice sosežiga in dvojne normative ter hkrati pozvalo odločevalce k izenačitvi mejnih vrednosti in upoštevanju zdravstvenega stanja lokalnih prebivalcev.

Kot svarijo v Civilni iniciativi Danes, je povečanje tako nepojmljivo veliko, da presega domišljijo razumnih ljudi. Vsak dan bodo namreč skurili več kot 600 ton odpadkov, v Anhovem pa se bo sosežigalo več smeti kot v sedmih celjskih sežigalnicah, kjer to počnejo pod bistveno strožjimi kriteriji."

V predstavitvah Salonita Anhovo, ki te dni potekajo po občini Kanal ob Soči, naj bi zmanjšali skupne emisije in dosegali mejne vrednosti, ki so enake mejnim vrednostim za sežigalnice ali celo pod njimi. Čistilne naprave in filtre pa naj bi zgradili že v dveh ali treh letih. V Civilni iniciativi temu ne verjamejo. "Pravi načrti Salonita Anhovo se razkrijejo šele z vprašanji prebivalcev. Vse je pogojeno s podvojitvijo sosežiga na 220.000 ton in povečanjem proizvodnje. Predstavljeno znižanje emisij ni zavezujoče in je pripravljeno za namen predstavitve. Zavezujoče bodo le mejne vrednosti v okoljevarstvenem dovoljenju, kjer pa bodo zapisane trenutne občutno višje vrednosti. Predlagali smo, naj podjetje najprej pridobi okoljevarstveno dovoljenje samo za izgradnjo čistilnih naprav in filtrov, ne da bi povečalo sosežig. Tako bi lahko dokazalo učinkovitost in dejansko delovanje naprav ter v naslednjem koraku ne bi imelo težav pri povečanju sosežiga."

Salonit Anhovo z okolico
Salonit Anhovo z okolico FOTO: Aljoša Kravanja

Kot so zapisali, so člani uprave Salonita Anhovo predlog takoj zavrnili. Kot poudarjajo v Danes, prebivalci zahtevajo izgradnjo čistilnih naprav in filtrov brez povečanja sosežiga odpadkov. Zahtevajo tudi izenačitev emisijskih mejnih vrednosti za cementarne s tistimi, ki veljajo za sežigalnice.

V društvu Eko krog dodajajo: "Tolikšno povečanje količin sosežganih odpadkov v cementarni Anhovo je norost. Prvič zato, ker se to dogaja v okolju, kjer zaradi tragične dediščine azbesta tega ne bi smeli početi. Drugič zato, ker sta politika in posel očitno nema za opozorila zdravstvene stroke. In tretjič zato, ker Slovenija že zdaj zaostaja za povprečjem EU pri prehodu v nizkoogljično krožno gospodarstvo, kamor sežig ali sosežig odpadkov nikakor ne sodi." 

Aljoša Petek iz Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) pri tem poudarja: "Na tej točki, ko je namen podjetja jasen, sta na vrsti država in lokalna oblast. Preko zagotavljanja transparentnih in zakonitih postopkov naj se dosledno vključi lokalno prebivalstvo in se primarno upoštevata njegova volja ter zdravje in ne povečevanje že sedaj multimilijonskih dobičkov zasebnih, tujih lastnikov."

Na poziv iniciativ politikom, naj se izjasnijo, sta se doslej odzvali stranki Vesna in Levica. V Vesni so predlagano povečanje sosežiga označili kot nehumano, brezčutno in smrtno obsodbo za dolino Soče. Pridružujejo se zahtevi, da Salonit najprej zgradi obljubljene čistilne naprave in filtre, podpirajo tudi izenačitev mejnih emisijskih vrednosti in se zavzemajo za nadaljnje zaostrovanje. Poudarjajo še pomen monitoringa.

V Levici menijo, da želi Salonit z načrti za povečanje dobičkov še poslabšati okoljsko in zdravstveno sliko v lokalnem okolju. Temu nasprotujejo in zahtevajo zmanjšanje količine sežiga odpadkov, izenačenje mejnih vrednosti emisij v sežigalnicah in sosežigalnicah odpadkov ter povečan nadzor nad merjenjem emisij. "To bomo v skladu s programom tudi dosegli v naslednjem mandatu državnega zbora," so dodali v sporočilu za javnost.

Odziv Salonita: Zeleni prehod za nas ni pravljica, je zelo konkretna realnost

S sporočilom za javnost so se odzvali tudi v Salonitu, kjer natančnih informacij o povečanju količine sežiga niso podali, so pa poudarili, da načrtujejo zeleni prehod. Vse posodobitve, ki jih načrtujejo, bodo kljub povečani proizvodni kapaciteti po njihovih navedbah bistveno zmanjšale vplive delovanja cementarne na okolje, saj bodo uporabili najsodobnejše inovativne tehnologije, ki so v tem trenutku uporabljene v manj kot desetih odstotkih od preko 200 cementarn v Evropi, so zapisali.

Dodali so, da razumejo negotovost lokalnega prebivalstva, zato v aprilu organizirajo srečanja s krajani po vseh krajevnih skupnostih občine Kanal ob Soči, kjer predstavljajo svoje razvojne načrte in osebno ter transparentno odgovarjajo na vsa vprašanja.

Član uprave Tomaž Vuk je ob tem pojasnil, da so posodobitve cementarne, ki jih predstavljajo krajanom, plod strateškega načrtovanja in tehtnega premisleka, saj stremijo k zniževanju vplivov na okolje v absolutnem smislu.

"Zeleni prehod cementarne za nas ni pravljica, je zelo konkretna realnost in vizija, ki ji namenjamo veliko truda, predanosti naših sodelavcev, povezovanja s strokovnjaki na svetovni ravni in tudi finančnih investicij. Z izvedenimi projekti smo že stopili na načrtovano razvojno pot, ki bo prinesla številne razvojne priložnosti in inovacije tudi v srednjo Soško dolino," je poudaril.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

perjad
28. 11. 2022 19.27
ali ni minister za okolje in prostor bivši Tolminski župan ???? pa sej je to le nekaj km proč saj sem vedel da je nesposoben po pripovedovanju Tolmincev ni naredil nic v vseh mandatih
Walter Pravicek
13. 04. 2022 18.58
+0
Mar ti"cinkarji"menijo,da jih bomo podprli na volitvah za vstop v Parlament?Malo morgen.Kdo ovaja sedaj,bo tudi jutri.
Realni
13. 04. 2022 18.09
+2
Imam občutek, da so imeli izjemno sreco, da so preziveli do Danes.
Qwerty
13. 04. 2022 17.19
+4
Ko nam bodo vozili smeti sežigat 10.000km proč in bomo dobili položnice za odvoz za smeti nekaj 100€, potem bo to problem od vseh, ne samo od civilne iniciative. Kdo pa proizvaja toliko smeti? Človek sam, torej jw potrebno rešit problem pri izvoru.
JohannDoe
13. 04. 2022 17.11
+4
Ko so pred leti zdravniki zagnali glasen halo in apel glede onesnaženja in posledičnih, izmerljivih in evidentnih obolenj in predčasnih smrti na ta račun, so SDS mediji pograbili in delali hajko o tem kako komunisti zastrupljajo Slovence. Le pobrskajte za nazaj. Na vladi so sedaj spreobrnjeni komunisti, pa zastrupljanje Slovencev očitno ni več tako pomembna tema, da bi o njej govorili odklonilno.
JohannDoe
13. 04. 2022 17.05
-5
@delavec "A nimamo mi v slo malo preveč civilnih iniciativ, nimajo bolj pametnega dela!" ------------ Imamo jih preveč. Razne za otroke pa zavode take in drugačne. Samo poštenim davkoplačevalcem pijejo kri kot pijavke. Poštenemu malemu človeku, ki živi v "čisti" in "najlepši državi", v kateri je na vsakem koraku kako smetišče in odlagališče ali se zakuri redno ali "slučajno" kaka deponija, razlije kaka stvar ipd.... malemu človeku, ki umira za rakom - rak je najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji. Srečno, Slovenija!
Bevskbevsk
13. 04. 2022 14.29
+4
zdravje in varnost ljudi in okolja ni pomembno profit samo to šteje .kakšni inšpektorji ,kontrola nič od nič nobeden ne bo rekel nic ker imajo vsi nekaj od tega od občine naprej
natmat
13. 04. 2022 14.09
+4
Italjanske in Avstriske smeti naj kurijo v svojih državah in naj tam zastrupljajo svoje okolje!!!Naš človek ni vreden popolnoma nič!!!Smo le nutke in hlapci prodani kapitalu!!!Sramota da ljudje zbolevajo in umirajo zato!!Še ptiči in žabe so bollj zaščitene kot lastni ljudje!!!
kivzfccz
13. 04. 2022 14.08
+6
Napisi na preranih grobovih v okoliških vaseh, bodo še dolgo opominjali brezvestne odlocevalce o njihovih umazanih poslih.
moto-gp
13. 04. 2022 19.52
+3
Nikogar ne zanima, koliko je preranih smrti, še posebej odlocevalcev ne. Sploh vedo, kje se ta morija nadaljuje? Pomembna jim je le polna "malha" in preštevanje "cekinov", ki padajo vanjo. Mali človek jih ne zanima. To je to. Žal.
CIGU MIGU
13. 04. 2022 14.04
+5
kako se to lepo vrti,naše odpadke v austrijo,italijanske pa z vlaki ponoči iz napolija v anhovo,zaslužki so ogromni,mislim,da so to isti kameradi
Smartbtm
13. 04. 2022 14.00
+1
Tam tak ne sme noben živeti, vse izselit. Preveč strupeno okolje.
eugene
13. 04. 2022 13.49
+6
Moja ima sorodnike gor. Kar se tam dogaja je nagravžno. In toliko bolj zaradi zgodovine z azbestom. Čudoviti kraji drugače.
santamaura
13. 04. 2022 13.26
+3
Vprašajte ljudi, ki tam živijo - Koliko jim pomeni čisto okolje in koliko službe v Salonitu Anhovo in profit lastnikov - Sami naj se zmenijo in povejo, kaj si želijo - Če si želijo zapreti sežigalnico, naj se pa zapre - Lahko je tudi nekaj vmes, samo tako daleč še nismo, da bi lahko iz sežganih gum delali kisik in svež zrak - To nam trosijo politiki, ki nam obljubljajo zeleno digital državo brez kolna , plina in nafte - Virtualni svet prihodnosti - Peščeni planet Dune
eugene
13. 04. 2022 13.49
+3
Problem ker to uradno ni sežigalnica odpadkov, čeprav sežigajo odpadke. To je za njih energent. Zato tudi niso podvrženi predpisom, ki veljajo za sežigalnice in lahko zastrupljajo še naprej.
Delavec_Slo
13. 04. 2022 13.10
-8
A nimamo mi v slo malo preveč civilnih iniciativ, nimajo bolj pametnega dela!
eugene
13. 04. 2022 13.47
+5
Me prov zanima kakega mnenja bi bil če bi živel gor in bi ti tovarna zastrupljala tebe in tvoje otroke.
Qwerty
13. 04. 2022 17.20
-3
Civilne iniacitive ne odgovarjajo za noč, zato jih je kot listja
paglovec
13. 04. 2022 13.08
+10
Banda pokvarjena kapitalistična!!