Slovenija

Civilna iniciativa Dovolj.je nadškofa Zoreta poziva k odstopu

Ljubljana, 15. 01. 2020 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.K. / STA / Ti.Š.
Komentarji
188

Civilna iniciativa Dovolj.je je ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta in vrhovnega predstojnika Misijonske družbe Lazaristov Tomaža Mavriča pozvala k odstopu, saj po njihovem mnenju ne izpolnjujeta načel in predpisov, ki na področju razkrivanja spolnih zlorab veljajo v Katoliški Cerkvi.

V Civilni iniciativi za zaščito žrtev spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem Dovolj.je po 11 mesecih dela z žrtvami in odgovornimi v Cerkvi spoznavajo, da Cerkev na Slovenskem "sistemsko prikriva spolne zlorabe in jih zavestno pometa pod preprogo". "To preprosto ni sprejemljivo za Cerkev leta 2020, še manj za Cerkev pod papežem Frančiškom," so uvodoma na današnji - sicer že tretji - novinarski konferenci, poudarili v iniciativi. Zato so k odstopu pozvali ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta in vrhovnega predstojnika Misijonske družbe - lazaristi Tomaža Mavriča.

Kot pogumnega lahko zaenkrat pohvalijo le škofa Štumpfa

Civilno iniciativo Dovolj.je predstavlja skupina prostovoljcev z različnih področij, ki žrtvam spolnih zlorab nudijo tako pravno kot psihoterapevtsko pomoč. Predvsem pa od Cerkve na Slovenskem zahtevajo, da "zaščiti žrtve in preneha prikrivati zlorabe".

Kot je opozoril direktor Zavoda Iskreni Igor Vovk, Slovenska škofovska konferenca (SŠK) sicer ves čas sprejema in posodablja priporočila o tem, kako naj cerkveni delavci ravnajo ob sumih spolnih zlorab, "a vse ostaja zgolj mrtva črka na papirju". Edini, ki se je do zdaj problematike lotil z vso resnostjo, je po njegovi oceni murskosoboški škof Peter Štumpf. Ta je namreč prepovedal opravljanje duhovniške službe kapucinu Pascalu Jožetu Prši, ki ga je domnevna žrtev na novinarski konferenci iniciative maja lani obtožila spolne zlorabe. Štumpf prisluhne žrtvam in se trudi, da do zlorab ne bi več prihajalo, pravijo.

Iniciativa je po besedah člana, stalnega diakona Mateja Križaniča doslej prejela 38 prijav zoper 22 različnih duhovnikov, škofov in redovnikov. ''V letu 2018 je bilo v Sloveniji 1022 duhovnikov, kar nakazuje, da je velika večina duhovnikov dobrih, vendar to ne opravičuje dejstva, da spolne zlorabe s strani duhovnikov in verskih sodelavcev niso velik problem," poudarjajo.

''Upravičeno sklepamo, da bi za žrtve spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem (vseh starosti) bilo v veliko zadoščenje, da se – glede na smernice, določene s strani vrhovne avtoritete Cerkve – zaprosi za spregled zastaranja rokov ter za vnovično vzpostavitev postopkov.''
''Upravičeno sklepamo, da bi za žrtve spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem (vseh starosti) bilo v veliko zadoščenje, da se – glede na smernice, določene s strani vrhovne avtoritete Cerkve – zaprosi za spregled zastaranja rokov ter za vnovično vzpostavitev postopkov.'' FOTO: Bobo
Nasploh v civilni iniciativi odgovornim v Cerkvi na Slovenskem sporočajo, da bo njihovo delovanje končano šele tedaj, ko bodo storilci oziroma vsaj odgovorni predstojniki in škofje priznali, kaj se je dogajalo, in se javno opravičili žrtvam, ter ko bo ustanovljena neodvisna komisija.

Kot so napovedali, so v inciativi pripravljeni na dolgoročni boj proti spolnim zlorabam v Cerkvi na Slovenskem. ''Z našim delovanjem bomo prenehali šele tedaj, ko bodo storilci oziroma vsaj odgovorni predstojniki in škofje priznali kaj so nekateri duhovniki počeli in se bodo javno opravičili žrtvam. Poleg tega pa bodo po vzoru iz tujine ustanovili neodvisno komisijo za reševanje spolnih zlorab v kateri ne bo klerikov. Ko se bosta uresničila ta dva koraka, naše delo ne bo več potrebno. Do takrat pa bomo v CI Dovolj.je glasniki številnih žrtev, ki niso slišane. Glasniki žrtev, ki so ignorirane in odrinjene na obrobje.''

Pozvali k odstopu Stanislava Zoreta in Tomaža Mavriča

Kot primer, kjer ni bilo ukrepanja odgovornih, so danes znova izpostavili primer duhovnika Jožeta Planinška, sicer direktorja Doma sv. Jožef Celje. Zoper njega so po besedah duhovnika Janeza Cerarja v iniciativi prejeli pet prijav. Štiri se nanašajo na čas med letoma 1990 in 1996, ko je bil Planinšek viden član Misijonske družbe lazaristi v Ljubljani, otipaval naj bi vsaj tri dijake, ki so bivali pri lazaristih, in na leto 2010, ko naj bi v počitniški hiši lazaristov na Pagu spolno nadlegoval bogoslovca. Na omenjene zlorabe je iniciativa opozorila že lani, Planinšek pa "še vedno opravlja svoje poslanstvo, kot da se ni nič zgodilo," je opozoril Cerar.

Preberite še: Večina duhovnikov, zoper katere so pri iniciativi Dovolj.je prijeli prijavo spolne zlorabe, ostaja aktivna, tudi v stiku z mladimi. Da odzivi cerkvenih oblasti nikakor niso zadostni, menijo v iniciativi, kjer izpostavljajo tudi primer duhovnika, zoper katerega so prejeli kar pet prijav – za 'kazen' je bil poslan v dom za upokojence.

Zoper Planinška je bilo po besedah odvetnika Romana Završka vloženih pet kazenskih ovadb, štiri so bile zavržene zaradi zastaranja, eno pa organi pregona še obravnavajo. O domnevnih zlorabah pa je bila obveščena tudi Misijonska družba - lazaristi, ki so jo zaprosili za spregled zastaralnih rokov v cerkvenih postopkih, a do danes od nje niso dobili primernega odziva. V iniciativi zato zahtevajo Mavričev odstop.

Na novinarski konferenci so predvajali tudi videoizpoved anonimnega 50-letnika, ki ga je zlorabil eden od duhovnikov. Kot je povedal, ga je duhovnik prvič spolno nadlegoval, ko je imel devet let, nato pa še nekajkrat. S starši je podal prijavo na cerkveno sodišče, kljub temu pa duhovnik še danes opravlja svoje delo.

''Po 11 mesecih dela z žrtvami in odgovornimi v Cerkvi spoznavamo, da gre za sistemsko prikrivanje spolnih zlorab in zavestno pometanje pod preprogo," so na novinarski konferenci izpostavili predstavniki iniciative Dovolj.je.
''Po 11 mesecih dela z žrtvami in odgovornimi v Cerkvi spoznavamo, da gre za sistemsko prikrivanje spolnih zlorab in zavestno pometanje pod preprogo," so na novinarski konferenci izpostavili predstavniki iniciative Dovolj.je. FOTO: Bobo

Ker je veliko spolnih zlorab tako po civilnem kot cerkvenem pravu zastaralo, v civilni iniciativi odgovorne v Cerkvi pozivajo, da odobrijo spregled zastaralnih rokov za cerkvene postopke, kjer so za to zaprosili. "Upravičeno sklepamo, da bi za žrtve spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem (vseh starosti) bilo v veliko zadoščenje, da se – glede na smernice, določene s strani vrhovne avtoritete Cerkve – zaprosi za spregled zastaranja rokov ter za vnovično vzpostavitev postopkov."

"Pozorno spremljamo statistiko glede spolnih zlorab v Katoliški Cerkvi in ugotavljamo, da se v deželah, kjer je bila ustanovljena neodvisna preiskovalna komisija (na primer Francija) ali vzpostavljen zunanji nadzor (ZDA, Kanada, Avstralija) beleži opazno višje število žrtev. Glede ostalih dežel (Čile, Poljska, Nemčija, Španija) začudeni opažamo, da v primerjavi z njimi, Slovenija presega povprečje. To kaže, da nismo izjema. Podpiramo poseg od zunaj, ali zunanjo intervencijo, s strani Vatikana (Svetega Sedeža, Kongregacije za nauk vere)," so izpostavili.

Ljubljanskega nadškofa Zoreta pozivajo k odstopu.
Ljubljanskega nadškofa Zoreta pozivajo k odstopu. FOTO: Miro Majcen
Pozivajo tudi, da SŠK razpusti svojo Ekspertno skupino za reševanje primerov spolnih zlorab, saj da ne opravlja svojega dela in skuša zadeve minimizirati. V iniciativi zahtevajo, da SŠK namesto omenjene skupine po zgledu iz tujine ustanovi neodvisno komisijo, katere člani ne bodo kleriki.

"V imenu članov CI Dovolj.je pozivamo nadškofa v Ljubljani, msgr. Stanislava Zoreta, ter vrhovnega predstojnika Misijonske družbe Lazaristov, Tomaža Mavriča, da odstopita, ker ne izpolnjujeta načel in predpisov, ki na področju razkrivanja spolnih zlorab veljajo v Katoliški Cerkvi. Prav tako pozivamo Slovensko škofovsko konferenco, da zaradi nesposobnosti in nedelavnosti, razreši Ekspertno komisijo za reševanje spolnih zlorab ter po zgledu dobrih praks poskrbi za ustanovitev neodvisne komisije, ki bo sposobna hitrega, učinkovitega in doslednega razreševanja problematike spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem," so še povedali na danšanji konferenci.

Za ŠŠK pozivi k odstopu Zoreta neupravičeni

V Slovenski škofovski konferenci pa so medtem prepričani, da so pozivi k odstopu Zoreta neupravičeni. Kot so zapisali, je Cerkev na Slovenskem ravno pod njegovim predsedovanjem SŠK nadaljevala vrsto ukrepov za preprečevanje spolnih zlorab v Cerkvi.

Na konferenci so predvajali tudi posnetek izpovedi danes 50-letnega moškega, ki ga je kot otroka zlorabil duhovnik.
Na konferenci so predvajali tudi posnetek izpovedi danes 50-letnega moškega, ki ga je kot otroka zlorabil duhovnik. FOTO: Shutterstock

V SŠK menijo, da so pozivi k odstopu Zoreta "neupravičeni in brez tehtnih razlogov", saj da je SŠK ravno pod njegovim predsedovanjem nadaljevala ukrepe za zaščito otrok in mladoletnikov. Med ukrepi so navedli navodilo o uveljavljanju ničelne stopnje tolerance do spolnih zlorab, ki ga je SŠK sprejela aprila lani. V njem so škofje med drugim določili, da je verski uslužbenec dolžan centru za socialno delo ali organom pregona naznaniti vsak sum, indic ali informacijo o spolni zlorabi.

Navedli so tudi sprejetje navodila o prepovedi opravljanja verske dejavnosti z eno mladoletno osebo v zaprtem prostoru in nedavno dopolnjene smernice za ravnanje v primeru spolnih zlorab mladoletnih oseb s strani verskih uslužbencev. V zvezi s slednjimi so izpostavili, da je prefekt kongregacije za nauk vere v Vatikanu Luis F. Ladaria maja lani Zoreta z dopisom obvestil, da so v skladu z navodili Svetega sedeža.

Izpostavili so še ponedeljkovo ustanovitev sklada za kritje stroškov psihoterapevtske pomoči vsem žrtvam spolnih zlorab.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (188)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mhri47
25. 01. 2020 10.53
+1
Komunisti to podtikajo duhovnikom. Mogoče je kakšen pedofil in tega je potrebno izločiti a večina duhovnilov je čisto normalnih. Levica je prepričana da bodo s tem ko oblatijo duhovnike in katoliško cerkev narod odvrnili od tega da voli desno usmerjene stranke. Ampak Slovenci razmišljamo s svojo glavo in ne bomo poslušali neumnih predlogov naših politikov ki se držijo stolčkov kot hudič križa.
Razumnež
16. 01. 2020 14.15
+1
Še za bolj "počasne".... Če bi ti učitelj spolno nadlegoval otroka v OŠ... Kam bi šel? Do ravnatelja, do ministra za šolstvo, ali na policijo? Bo zdaj šlo?
ni_mi_vse_eno
15. 01. 2020 21.57
+3
Ne vem kaj se razburjajo, saj je bilo samo 22 duhovnikov ovadenih zaradi pedofilije. To se vse pomete pod preprogo, duhovnika pa prepiše na drugo župnijo, da bodo še drugi otroci deležni blagoslova. :)
Razumnež
16. 01. 2020 14.08
+1
Ja no.... če bi bili ovadeni policiji bi v primeru obsodbe prišlo do zapora, mar ne? Kdo zdaj ni opravil svojega dela?
ZIPPO
15. 01. 2020 21.40
+3
Bog jim odpusti, sej ne vedo kaj delajo... Kakšni nesmiselni stavki in karavana duhovnikov gre naprej. S sprejetjem ostrih zakonov in ukrepanje bi država na tem področju lahko hitro naredila red. Jasno pa je, da sploh nobenemu ni mar kaj se dogaja v RKC. ZORE MORALA HALO!!!
kure bedne
15. 01. 2020 21.34
+7
V 21. stoletju imamo še cerkve in kraljestva. Kdo je že pomoril v zgodovini največ nedolžnih ljudi??
Razumnež
16. 01. 2020 14.08
-1
Komunistični diktatorji (in to v samo enem stoletju)
Heretik1
15. 01. 2020 20.20
+27
Treba je sprejeti zakon, po katerem zločini zoper spolno nedotakljivost ne bi nikoli zastarali!
ValterUdovernik
15. 01. 2020 20.52
+6
To pa ne bo ratal. Majo prevec dobre lobiste.
Razumnež
16. 01. 2020 14.09
+0
Edino NSi želi to sprejeti.... Ostale stranke so mlačne.
tovarišinajuriš
15. 01. 2020 19.08
+23
...jaz se sprašujem kdo so ti,ki dajejo minuse in s tem vsaj potiho podpirajo neoodpustljivo vedenje in izživljavanje na otrocih,ki so jim bili dani v varstvo in v uk...naj se zamislijo nad seboj,pa je čisto vseeno katere politične,verske ali vesoljske opcije so ...ob njih mi gre na bruhanje,hinavci !!!
NDM
15. 01. 2020 18.45
-5
kaj je zore zdej kriv ko je 1 leto nadskof cca
štrekeljc
15. 01. 2020 18.53
+21
Sveti oče Frančišek je na god sv. Frančiška Asiškega, 4. oktobra 2014, Stanislava Zoreta imenoval za ljubljanskega nadškofa metropolita. No, pa tudi, če bi bil nadškof res samo cca 1 leti bi lahko nehal ščititi pedofile v vrstah RKC.
Razumnež
16. 01. 2020 14.11
+1
Obsojeni pedofili so v zaporih. Oziroma vsaj morali bi biti... Ampak to je problem slovenske zakonodaje, ker pedofile očitno ščiti in problem RKC, ker se jih ne morejo znebiti.
kolbek460
15. 01. 2020 18.44
+21
Najnevarniši aspekt religije je to da teži k poveličevanju obsurdnega in opravičevanje odvratnega ,
kolbek460
15. 01. 2020 18.41
+13
Religija je neposredni napad na človeško dostojanstvo ,
kolbek460
15. 01. 2020 18.40
+15
Ne hodite jim na kamniti prag in zare bo sam odstopil pa še kdo ,!!!!!!!!!!
Kollerik
15. 01. 2020 18.21
+40
Do tako hudih zločinov bi morali imeti ničelno toleranco, ...toliko bolj, če so storilci samozvane moralne avtoritete.
Razumnež
16. 01. 2020 14.11
+1
ValterUdovernik
15. 01. 2020 18.17
+31
Jaz se sprasujem, kaj je narobe s starsi, da zaupajo otroke tej instituciji?
Ost1234
15. 01. 2020 19.01
+4
ValterUdovernik Kaj ti je čudno ... Če verjamejo pravljicam ....
Ost1234
15. 01. 2020 17.53
+7
Samo še to manjka : Dragi verniki! Z mesenim kropilom požegnan, bo vaš otrok zveličan sedel na božji desnici! Brez čakanja v vicah! Zmenjeno s samim hudičem !
JanezNovakJohn
15. 01. 2020 17.33
+28
Vse je v denarju. Celibat je skrb za finance največje multinacionalke na svetu. Torej je delno vzrok pedofilije tudi v denarju. Druga zadeva je odločitev za duhovniški poklic. "nobena ga ni marala" pa je odšel med duhovnike. To ne pomeni da ni imel verne usmeritve. Istospolna usmerjenost je tudi dokaj pogosta. Oblast in denar. To ne pomeni da ni mnogo pravih, poštenih, bogu zavezanih.... duhovnikov. So in to v veliki večini. Mnogo duhovnikov ve da je temelj vere ljubezen. Tudi telesna, zato imajo gospodinje. Cerkev pogosto na to gleda skozi prste. Še ena kategorija župnikov je, tisti ki jih je v stan porinila mama......lahko bi še kar mlel. Ne bom več!
tovarišinajuriš
15. 01. 2020 17.39
+21
...muči jih dedno pravo...ker poznajo svoje predstavnike,se bojijo,da bi grunt prepisali na potomce...
deratizacija
15. 01. 2020 17.29
+29
Koliko gnoja za vso to pozlato!
RupniK
15. 01. 2020 17.28
+20
Prav vam je, kaj pa rinete tja!
slavkojakse
15. 01. 2020 17.18
+16
Sm gedal a nima dons Primc neki shod u Lublan tak vernik zagovornik družine otrok jz ne vem a so tisti k so na protestih normalni sej se ve kaj se dogaja
alenka.NN
16. 01. 2020 08.11
+4
Primc naj se s seboj in svojo familijo ukvarja....
AnšajJong
15. 01. 2020 17.17
+23
Danes je pa Primc organiziral domoljubni in krščanski vele protest pred parlamentom ob 16:00.. Pred desetimi minutami sem šel mimo. Ni bilo nikogar 😀
big_foot
15. 01. 2020 17.21
+12
Ja če še njegova familija ne pride protestirat z njempil imajo pa res hud domet. 🤣
štrekeljc
15. 01. 2020 20.47
-1
Voyoo, spet se po levičarsko lažeš! :-) Bilo jih je 15, morda celo 17.
Stran ni važna
15. 01. 2020 17.09
+40
Kakšen odstop?!?!? Prikrivanje pedofilije naj se kaznuje s 30 leti zapora. V zapor z njima pa bo tudi odstop prišel sam od sebe.
tovarišinajuriš
15. 01. 2020 17.30
+11