Slovenija

Civilna iniciativa po ugrabitvi napoveduje protest: Želimo se počutiti varne

Mali Nerajec / Črnomelj, 10. 05. 2019 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Kos / Tina Hojnik / 24UR ZVEČER
Komentarji
250

"Grozili so mi, me zvezali in strpali v prtljažnik." Tako je ugrabitev, o kateri govori vsa država, opisal Miroslav Moravec. Tri migrante je aretirala italijanska policija, eden je na begu. "Sistem nacionalne varnosti deluje, ravno ta aretacija ugrabiteljev je dokaz za to," pa miri državljane in opozicijo premier Šarec. SDS zahteva sklic seje za nacionalno varnost, NSI pa, da država zaščiti ljudi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Migranti ugrabili domačina
    04:39
    Iz 24UR ZVEČER: Migranti ugrabili domačina
  • Iz 24UR ZVEČER: Janez Ogulin o ugrabitvi
    02:33
    Iz 24UR ZVEČER: Janez Ogulin o ugrabitvi
  • Iz 24UR ZVEČER: Odzivi na ugrabitev
    03:12
    Iz 24UR ZVEČER: Odzivi na ugrabitev
  • Iz 24UR ZVEČER: Kocjanova o tem, kaj zahtevajo od vlade
    06:59
    Iz 24UR ZVEČER: Kocjanova o tem, kaj zahtevajo od vlade

Belokranjčan Miroslav Moravec je v sredo v sadovnjaku doživel 'presenečenje'. Okoli 12.00 so ga ugrabitelji zvezanega položili v prtljažnik avtomobila, prekrili z bundo in deko. "Takšnega dneva ne bi privoščil niti sovražniku," pravi.

Domači so ga iskali kar šest ur. "Ni ga bilo, vdrl se v zemljo. Nato smo izvedeli, da je v Sežani šel do družine, poklical hčerko in dejal, da so ga ugrabili," pojasnjuje njegova partnerica Ema Šmajdek.

Kaj točno se je dogajalo, preiskujejo kriminalisti, 79-letnik pa vztraja, da so ga ugrabili štirje prebežniki. V odklenjenem sadovnjaku je sicer k njemu najprej pristopil le eden, ki naj bi želel vodo, nato pa še dva neznanca. Eden je dvignil proti njemu nož, drugi ga je preiskal, iz kleti - kjer je Moravec pustil tudi mobitel - pa so nato prinesli vrv.

"Roke in noge sem imel zvezane. Ves čas so spremljali, kaj sem počel," pripoveduje. Kljub temu, da so se vozili več ur, ni izgubil upanja, čeprav je imel prelepljena tudi usta.

Ne le on, vsa družina je po dogodku pretresena. "Menim, da bosta policija in vojska morali zaščito ljudi vzeti resneje," opozarja Šmajdkova. "V Ljubljani lahko 'fantazirajo', da se tukaj ne dogaja nič. (Prebežniki - op.p.) tja ne pridejo, tukaj pa bodo morali resneje zaščititi ljudi," še dodaja.

Storilce, 25-letnega Maročana in 18-letna Alžirca, so policisti prijeli v sodelovanju z italijanskimi varnostnimi organi, četrti je še na begu. So jih pa že marca obravnavali zaradi nezakonitega prestopa meje, nato pa vrnili nazaj na Hrvaško. Ujetnika so sicer osvobodili pri Sežani.

Moravec je ugrabiteljem hvaležen, da so ga pustili živeti, še bolj pa policiji in zdravniku, ki so ga oskrbeli in nepoškodovanega vrnili domov.
Moravec je ugrabiteljem hvaležen, da so ga pustili živeti, še bolj pa policiji in zdravniku, ki so ga oskrbeli in nepoškodovanega vrnili domov. FOTO: 24ur.com

Hvaležna, da je z Miroslavom vse vredu, je tudi njegova družina. Ko ga niso našli ne doma, ne v vinogradu, telefon je bil nedosegljiv, tudi pri prijateljih ga ni bilo, so čakali mukotrpnih šest ur na klic. Hči je bila presrečna, ko je izvedela, da je oče v Sežani in da naj pride ponj.

"Poklicala sem sestro v Črnomelj, pa nečakinjo, če lahko gredo po očeta. Jaz sem bila v šoku, vsa sem se tresla," pripoveduje Nataša Moravec. "Tukaj nismo več varni. Sama ne grem več v sadovnjak, tudi oče ne, bojimo se, da bi se ponovilo," je dejala hči. "Tudi drugi niso več varni, migranti vlamljajo v avtomobile, jih kradejo, za dosego cilja postajajo vse bolj agresivni."

V katere smeri pa gre zdaj policijska preiskava, kakšne scenarije preigravajo?

"Kriminalisti Policijske uprave (PU) Novo mesto temeljito preiskujejo vse okoliščine v zvezi s tem kaznivim dejanjem - torej govorimo o ugrabitvi, odvzemu motornega vozila, razmišljamo pa tudi o kaznivem dejanju ropa," je za 24UR ZVEČER dejal direktor PU Novo mesto Janez Ogulin.

Po njegovih besedah tako preiskujejo vse, kar vedo, kar jim lahko kdo pove. "Pričakujemo, da bomo v tem času, dokler se izvaja policijsko pridržanje, ugotovili, vse okoliščine, ki so potrebne za uvedbo kazenskega postopka," pojasnjuje Ogulin.

Kako pa se je policija odzvala na ugrabitev in kako je italijanska policija izsledila ugrabitelje?

"Okoli 18.30 so koprski policisti prejeli klic prebivalca Bele krajine, ki je bil domnevno ugrabljen, zaradi česar so takoj sprožili obsežno akcijo, v katero so bili vključene številne patrulje, policijski helikopterji, posebna policijska enota in vodniki službenih psov, istočasno pa so obvestili italijanske varnostne organe, saj so prve informacije nakazovale, da bi lahko prebegnili v Italijo," je razložil Ogulin.

Ob približno 20. uri so na italijanski strani nato prijeli tri moške, ki so po opisu ustrezali osumljencem. "Naknadno se je tudi izkazalo, da posedujejo določene predmete, s katerimi smo jih lahko povezali s tem dogodkom," še pravi prvi mož novomeških policistov. V skladu s sporazumi, ki veljajo na tem področju, so bili osumljenci okrog polnoči predani koprskim policistom, včeraj dopoldne pa so jih kriminalisti pripeljali na PU Novo mesto.

Kako dolgo pa so lahko v policijskem pridržanju?

V policijskem pridržanju so lahko do 48 ur, po predvidevanjih naj bi jih danes dopoldne predali preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Novem mestu.

Novica o ugrabitvi je sicer odmevala po vsej državi, najbolj seveda v vaseh, kjer se srečujejo z migranti. Med domačini se je strah razumljivo povečal, mnogi so iskali pojasnila na svojih občinah. Včeraj popoldne so v Črnomlju sestankovale tudi civilne iniciative območij, kjer imajo največ stika s prebežniki, ki prečkajo mejo in opozarjale na to, da se želijo ljudje počutiti varne.

V vasicah, ki obkrožajo Mali Nerajec je te dni bolj malo vedrih obrazov. Strah se je pri marsikom že pomešal z jezo. "Nihče ne ukrepa," so jezni domačini. Mešanih občutkov smo že zadnji dve leti, sicer s prebežniki zaenkrat nimamo slabih izkušenj, a zdaj bomo gotovo še bolj nezaupljivi, še pripovedujejo.

V prestolnici pa se je že odzvala politika. Prenehati moramo z ignoriranjem in sprenevedanjem, je bilo slišati pri SDS in NSI. Janez Janša je celo pozval k nujni seji sveta za nacionalno vranost. Premier Marjan Šarec pa miri: ukrepi vlade so ustrezni, policija dobro opravlja svoje delo.

Daleč od Ljubljane ob meji pa se s prehodi ilegalnih migrantov spopadajo po svoje. Že pred tem dogodkom smo začeli skoraj obsedeno zaklepati hiše, avtomobile, česar prej nismo počeli pravi eden od domačinov. "Ne počutimo se varne, tudi spati ne moremo včasih," pa pravi eden od Belokranjčanov.

Zato so za soboto v civilni iniciativi Črnomelj že napovedali protest, tamkajšnji župan pa je posvaril pred populizmom in hkrati pozval državo naj stori vse, da ljudem ob šengenski meji vrne občutek varnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (250)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
11. 05. 2019 15.36
+2
vsa ta zgodba smrdi na scenarij grimsa ,ki že več kot mesec dni kroži po vaseh in sčuva prebivalce na proteste proti državi,torej po sds mortamo sredi evrope zgraditi zid ,ki bo večji od orbanovega in od trumpa.
vicente
11. 05. 2019 10.03
+4
in imel je tudi poln rezervoar goriva da so prišli do Sežane,tudi ko zleze v prtljažnik se zna sam pokriti,po vsej travmi,brez zamere mogoče komu delam krivico vendar je vse skupaj malo preveč podobno lokalni igralski skupini,ok godle maps dela čudeže vendar dvomim da so imeli migranti polne baterije v mobitelih,če so hoteli avto bi ukradil avto in gospoda zvezanega pustili v vinogadu,tudi v trstu ni problem dobiti 3 tujce.,ki so tujci in so malo podobni emigrantom.
Anti SdS
10. 05. 2019 15.33
+1
Ta možak je trdil kako so ga trdno zvezali in stalno pokrivali. Zgodba za verjeti. Toda kako je v takšnem stanju videl mejne prehode pa ni recimo začel na ves glas kričati in kako je trdno zvezan in pokrit videl table na avtocesti in celo uspel prebrati kaj piše na njih. Zakaj ne pokaže stiske na rokah kot posledice trdnega vezanja kot trdi.
Zmaga Ukrajini ...
10. 05. 2019 15.56
-2
Silver,... morda ne veš... obstajajo ljudje z zunajzemeljskimi sposobnostmi, ki imajo med drugim tudi t.im. "tretje oko", kar pomeni, da vidijo nevidno. In ta atek je videti zelo usposobljen za "nadnaravno" :)))))
Zmaga Ukrajini ...
10. 05. 2019 15.57
+0
Anti SdS
10. 05. 2019 16.15
+1
A vidiš na to pa nisem računal...hahaha...
najvsivedo
10. 05. 2019 18.50
-6
cherokee..Se lahko takoj dobiva boma preštela ovčke....samo vem ,da ti zeko tega ne upaš.
Anti SdS
10. 05. 2019 19.42
+2
naj- ne spadaš ti morda med tiste tri, ki ste mi grozili pa vas ni bilo na dogovorjeni kraj?
Zmaga Ukrajini ...
10. 05. 2019 20.58
+6
naj... ovčke štet boš menda že zmogel sam, ali ti je tudi to pretežko? Vprašaj komunista Jajota kako se to dela:)
13klu?
10. 05. 2019 13.20
+5
tle nekaj zlo smrdi
Bol?ev Pepe
10. 05. 2019 13.09
+1
Mal prevec filme gledas
Bol?ev Pepe
10. 05. 2019 13.09
+5
Iz prtljaznika se dobro vidi!
SuperBog=?lovk
10. 05. 2019 12.49
+9
Ta zgodba ima samo eno veliko luknjo (po pripovedovanju ugrabljenca), ugrabitelji naj bi dvakrat prečkali slovensko hrvaško mejo. To je res čudno, da jih ni odkrila nobena policijska patrulja. Prvo ven iz SLovenije z avtom, potem pa spet nazaj iz Hrvaške v SLovenijo. Še sam ne bi vedel tega tako dobro izvesti. (Razen če ma čača privide, da so ga dvakrat peljali čez slovensko-hrvaško mejo.)
Animal_Pump
10. 05. 2019 12.45
+9
Imajo pa migranti srečo, in tudi zavedajo se, da se lahko mirne volje sprehajajo po hišah, posestvih drugih ljudi, in jih pri tem še ugrabljajo...če bi bilo to npr v Texasu in bi se samo sprehajali po posestvu...bi tam 79 letni ata potegnil svoj Smith & Wesson Magnum 500...pa bi tile 4 malo driskali..al pa še kaj hujšega.
SuperBog=?lovk
10. 05. 2019 12.38
+5
Če je vse res, je mel čača res srečo.
SuperBog=?lovk
10. 05. 2019 12.38
+7
Civilna iniciativa gre lahko protestirat v Ljubljano!
Hasan
10. 05. 2019 12.28
+5
V Črnomlju bo na izbiro šnopc,viljamovka,pekli se bodo čevapčiči,Grims bo prinesel čebulo,Mahnič ajvar,za prevoz pa bodo poskrbeli traktoristi iz Šenčurja.Za uničevanje zastav bo določeno posebno mesto.Stražil ga bo osebno Hojc.Za mobilni WC bo poskrbela TV- V imenu neresnice.Vabljeni!!!
Zmaga Ukrajini ...
10. 05. 2019 14.08
+4
Daj Zdenka sirček, hitro se zapri v hladilnik, da se ne boš stopil. Pa malce izboljšaj slovnico - piše se "domov", ne pa "domol". Koliko si star - 12 let?
Bofur
10. 05. 2019 12.25
+11
bencinska črpalka sredi dneva, "dedi" v prtljažniku, iz avta izstopijo štirje migranti ... vozijo avto s slovenskimi tablicami, ne znajo slovensko, še angleško ne znajo ... prodajalcu/prodajalki na črpalki se to ne zdi nič čudno, nenavadno ... očitno na tej črpalki vsak dan tankajo Alžirci in Maročani, ki vozijo slovenski avto in imajo "dedija" v prtljažniku, .... jaz verjamem, ahahahahaha
Netajkun
10. 05. 2019 13.20
-2
Verjetno zvezanega in polepljenega dedija v prtljažniku ni bilo videti in slišati , iz avta je verjetno izstopil samo 1 človek , brez besed natočil in plačal . . . pa tudi na čelu mu ne piše , da je Maročan ( saj niso dosti drugačni od nas oz. naših novodobnih priseljencev iz južnejših krajev ) . Sicer jih je pa ujela policija ( po opisu dedija ) in pri njih so našli predmete , ki so jih povezali z omenjenim dogodkom . . če pa ne verjameš , je to čisto tvoja osebna izbira .
Bofur
10. 05. 2019 12.20
+12
Ampak ta je pa res najbolj bizarna ..., dvakrat čez državno mejo Hrvaška - Slovenija, Hrvati, vsakič pogledajo vsaj osebne ... v primeru "ugrabiteljev" pa jih spustijo skozi, brez problemov. Pa sumljivi Alžirca in Maročan se ustavijo na bencinski črpalki, kjer tankajo gorivo ... in vse bencinske črpalke imajo kamere in nihče ni zahteval posnetkov nadzornih kamer in nikomur se ni zdelo čudno, zakaj imajo "dedija" v prtljažniku :))) In mi vse to verjamemo, ahahahahahaha In od Dragatuša do Sežane je 144 km, za kar so potrebovali šest ur, nobene gužve, kolon, navaden dan, vse je res :)))
JBT
10. 05. 2019 12.13
+15
Naj mi nekdo razloži, kako so šli lahko, čez mejo Sodevci - Blaževci (Stari trg ob Kolpi). Trije "migranti", brez kontrole? In to v dopoldanskem času. Tam je carina in zapornice lahko dviguje samo policaj. In to dvakrat so prečkali isto mejo, ker drugače ne morejo čez? Razen tam na mejni prehod Vinica.
JBT
10. 05. 2019 12.11
+6
Naj mi nekdo razloži, kako so šli lahko, čez mejo Sodevci - Blaževci (Stari trg ob Kolpi). Trije Alžirci, brez kontrole? In to v dopoldanskem času. Tam je carina in zapornice lahko dviguje samo policaj. In to dvakrat so prečkali isto mejo, ker drugače ne morejo čez? Razen tam na mejni prehod Vinica.
Karantanija
10. 05. 2019 12.49
+7
Saj v tem je problem. Bi pa kar verjel, največkrat ti gospodje niti pogledajo ne, kdo se pelje v avtu, kaj šele, da bi pogledali potni list, da bi izstopil iz svoje hišice in kaj pogledali! Se res ne čudim, da so šli skozi in se vozili po Sloveniji šest ur!
Bol?ev Pepe
10. 05. 2019 13.11
+3
Na meji s hrvasko redno pregledujejo dokumente
JBT
10. 05. 2019 12.05
+1
Tu res smrdi o tej ugrabitvi. Pravijo, da so šli na Stari trg ob Kolpi, čez mejo na Hrvaško? Tam je edini prehod čez most Sodevci - Blaževci, in to čez carino v dopoldanskem času, kjer so zapornice dol in jih odpira samo policaj. In, da so šli čez, brez kontrole, 3 Alžirci?? In to dvakrat?? Deda je jezen, ker mu niso plačali obljubljeno za prevoz čez Slovenijo. Nekateri, tam živeči vidijo zaslužek....
trdovrat
10. 05. 2019 12.18
+2
JBT, ne vem zakaj tudi meni zadevica močno smrdi? Na določene osebke, ki delajo v Sloveniji samo zgago, smo menda že skoraj pozabili! Treba je najti mobilizacijski dogodek, da lahko spet otresajo svoja gobezdala in se kažejo iz sence! No ja, Janša bi rekel, da so to samo "insuniacije". Mislim na ta smrad, o katerem sem govoril! SMRT FAŠIZMU
Karantanija
10. 05. 2019 11.59
+8
Moram reči, da smo v tem primeru razočarani nad vlado, ker ne ukrepa. Naj gredo vsaj za en dan malo na obhod po teh krajih, pa bodo morda drugače gledali na ta problem. Podpora v raznih anketah bo padla, predvsem pa verjetno na volitvah za EU, ki je največja in najbolj realna anketa, kot pravi naš premier.
PredsednikPepe
11. 05. 2019 12.17
-2
Kakor koli, problemov z migranti bo vedno več. Sicer je pa znano, da so najbolj nasilni Alžirci in Maročani, ki tukaj nimajo kaj iskati. Nekateri pa prihajajo celo dvakrat ali večkrat. Naši politiki pa čvekajo, Da je Slovenija varna. Pa Pahor bi celo odstranil ograjo, da bi se prikupil"prijateljem" Hrvatom. In nekateri domačini tudi pravijo, da jih ograja moti, migranti pa ne. Redki razumni politiki pa pravijo, da mora država zaščititisvoje državljane. In imajo prav. Na Evropskih volitvah bom glasoval za tiste, ki bodo zahtevali zaščito nas vseh, ne pa tistih, ki čvekajo, da zadevo obvladujejo in da ni nič hudega glede migrantov.
Rde?iAlarm
10. 05. 2019 11.40
-13
kdor sovraži tujce tudi svojih nima rad
yaxscdvf
10. 05. 2019 11.44
+12
To pa ni res. Jest imam Slovence zelo rad, ne maram pa migrantov
Animal_Pump
10. 05. 2019 11.44
+15
Ubistvu nihče ne sovraži tujcev...bolj drži tista...kdor poveličuje tujce ponavadi sovraži lasten narod(oikofobija,ksenofilija)...tukaj je govora o tujcih brez dokumentov, ki ne bežijo zaradi vojn...ampak verjetno pred roko pravice. Ponavadi je takšne sprejemala včasih Tujska legija...ni bilo pomembno od kod si, kaj si storil...so ti takoj spremenili identiteto...sedaj je pa obratno...Tujska legija ne sprejema več kriminalcev..še več, če naleti na takšne jih takoj izroči roki pravice....sedaj takšne sprejema kar EVROPSKA UNIJA ;P
dragan krstic
10. 05. 2019 11.47
+0
Scipion
10. 05. 2019 11.51
+5
Jaz tujk sploh je sovražim, nasprotno ;) A kaj ko jih je samo za 1%
Castrum
10. 05. 2019 12.06
+2
O kakšnem sovraštvu pišeš? Sovraštvo s tem nima popolnoma nobene veze.
Zmaga Ukrajini ...
10. 05. 2019 13.49
-1
Animal, ... kdo poveličuje tujce? ... Ksenofilija? .... Kaj kadimo danes?
Al83
10. 05. 2019 14.23
+0
Če nočeš cele Afrike fotrat v svoji državi si ksenofob.
Vzdevek1ooo
10. 05. 2019 11.39
+5
Sumljivo vse skupaj.
Rde?iAlarm
10. 05. 2019 11.38
+8
spet se bo v ospredje slinil vili in napovedal referendum........