Slovenija

Civilna iniciativa proti vojaškim poligonom

Pivka/Ljubljana, 27. 01. 2011 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Civilna iniciativa Naša dolina se zavzema za zaprtje poligonov Poček in Bač, saj menijo, da vojaške aktivnosti škodijo okolju in kakovosti življenja. Na ministrstvu strah razumejo, a pravijo, da je odveč.

Občani Pivke, Ilirske Bistrice in Postojne so se združili v civilno iniciativo Naša dolina, ki se zavzema za zaprtje vojaških poligonov Poček in Bač. Prebivalci nočejo vadišč in pri tem opozarjajo, da nerazumen načrt ogroža pitno vodo za širšo okolico, habitate, divje živali, rastline in ljudi. Poleg tega naj bi vadišče povečalo tudi požarno ogroženost naravnega okolja, ki sicer spada pod evropsko omrežje posebnih varstvenih območji Natura 2000.

Iniciativa Naša dolina je pripravila tudi peticijo, ki jo bodo lahko podpisali vsi, ki se
strinjajo z njihovimi pomisleki in zahtevami.
Iniciativa Naša dolina je pripravila tudi peticijo, ki jo bodo lahko podpisali vsi, ki se strinjajo z njihovimi pomisleki in zahtevami. FOTO: POP TV

"S sprejetjem Državnega prostorskega načrta (DPN) bo povzročena tudi nepopravljiva gospodarska škoda, saj bo nov režim omejeval gospodarjenje na kmetijskih površinah in v gozdovih, onemogočeno bo koriščenje čebeljih pasišč, lovskih revirjev, ovirana bo paša goveda, konj in drobnice," so zapisali v obrazložitvi. Dodali so še, da med vajami na poligonu Poček že sedaj nastaja škoda na stanovanjskih in drugih objektih. V iniciativi pričakujejo, da se bodo stvari v novih razmerah še poslabšale. Zaradi hrupa in ogroženosti zaradi izstrelkov se bo poslabšala tudi kakovost življenja, še menijo. "Civilna iniciativa odločno nasprotuje državnemu prostorskemu načrtu za osrednje vojaško vadišče Postojna in zahteva takojšnje zaprtje vseh vojaških poligonov na tem območju," zaključujejo v iniciativi.

Intenziteta na osrednjem vadišču Slovenske vojske se ne bo spremenila, saj načeloma ni namenjeno tujim vojskam in ni v nobenem katalogu poligonov v zavezništvu, pravijo na MORS.
Intenziteta na osrednjem vadišču Slovenske vojske se ne bo spremenila, saj načeloma ni namenjeno tujim vojskam in ni v nobenem katalogu poligonov v zavezništvu, pravijo na MORS. FOTO: POP TV

Na ministrstvu za obrambo (MORS) so se odzvali na podatke, ki se pojavljajo v javnosti, in so, kakor so zapisali v izjavi, netočni. DPN namreč ne določa intenzitete in režimov na območju vadišča, temveč določa le prostorske ureditve. Način in izvajanje aktivnosti ostajata nespremenjena, zaradi nepredvidenih razlogov pa je lahko intenziteta med letom različno razporejena.

Na MORS navajajo tudi, da je varovano območje primarno namenjeno gozdarstvu in kmetijstvu. V novem DPN to ostaja nespremenjeno, poleg tega pa se je območje zmanjšalo na 5400 hektarov. Posledično je nevarnost pri usposabljanju zmanjšana na dopustno tveganje. Varnostno območje je določeno na podlagi največjih vrednosti za posamezne izstrelke.

Na ministrstvu se zavedajo, da ima vadišče določene vplive na okolje. Razumejo tudi strah lokalnih prebivalcev, vendar menijo, da je nepotreben. Do zdaj so si prizadevali, da bi čim bolj upoštevali argumente lokalne skupnosti.

Vojska ne uporablja jedrskega, radiološkega, kemičnega ali biološkega orožja v Sloveniji. Vse tovrstne vaje izvajajo na vadiščih v tujini.

"Z občinami so bili tudi v preteklosti že doseženi določeni dogovori, s katerimi so se uredili nekateri medsebojni odnosi in odpravili nekateri moteči elementi, ki so se nanašali predvsem na obveščanje lokalnega prebivalstva, uporabo poligona ob praznikih, v turističnih sezonah in tako naprej,“ so zapisali na MORS, kjer enkrat letno občinam pošljejo poročilo o uporabi in upravljanju vadišč na Počku in Baču. Sklenjen je tudi dogovor o sofinanciranju posodobitve lokalne javne infrastrukture v občinah.

Glede odškodninskih zahtevkov ali nadomestil zaradi varnostnega območja na MORS pojasnujejo, da teh ni mogoče uveljavljati, saj ne gre za izgubljena oziroma uničena kmetijska in gozdna zemljišča.
Glede odškodninskih zahtevkov ali nadomestil zaradi varnostnega območja na MORS pojasnujejo, da teh ni mogoče uveljavljati, saj ne gre za izgubljena oziroma uničena kmetijska in gozdna zemljišča. FOTO: POP TV

Za segment okolja so bile izdelane okoljske podlage za podnebne razmere in kakovost tal ter vode, obremenitev s hrupom, za naravno in biotsko raznovrstnost, kmetijska zemljišča, gozdove, kulturno dediščino in krajino ter dodatek za območje Nature 2000. Na varovanem območju se občasno izvajajo tudi ukrepi ravnanja z odpadki. Do kršitev prihaja in proti povzročiteljem se primerno ukrepa, pravijo na ministrstvu. Enkrat letno imajo na poligonu čistilno akcijo in kontroliran požig, ki ga nadzorujejo gasilci. "V povezavi z onesnaževanjem voda in tal so na sodobnih streliščih nameščene tarče nad lesenimi koriti, v katerih sta posebna umetna masa in pesek. Izstrelki se zadržijo v njih, po potrebi pa se pesek preseje in zamenja umetna folija," še dodajajo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fidelity
09. 02. 2011 13.01
Slovenija zmore tudi brez vojske. Narod ima pogum in voljo. Slovenska vlada pa nujno potrebuje vojsko, le tako še naprej lahko terorizirala narod.
MoreLife
02. 02. 2011 16.24
@rootkit Ma ti boš zdj tle pamet solil da nj gremo delat...ovčka si...nč druzga. Za koga pa nj delam? Za te k so na vrhu države? Da mi/nam bojo še več pokradl a kva? Dj mal pomisl predn take traparije pišeš...se ti vid, da te je kapitalizem oz. sistem kakršenkol že je posrku vase in ne znaš več s svojo glavo razmišlat!!!!! Če bom za koga delu je to zase...in to ne pomen da rabim en poligon da se bojo naše miške v zeleno rjavih oblekah podile z ropotulcam okrog...pa strelale u tarčo...te bi dal jst delat!!! V rudnik...ne pa da jim dajemo puško v roke da nas bojo branil...pred kom? Sej če smo v EU pa NATO paktu...oni nj nas branjo...no sicer smo pa že v EU...se prav smo jo t.i. že zgubil... @Sam Hribar Ti si pa en navadn teličk...kdo te pa živi? Kdo ti pa daje zrak? Od kje dobiš solato, zelje, brokoli, čemaž, hruške, jabke,...vrjetn ti nav zrasla na poligonu...edin če je vojska kšno novo masovno orožje pogruntala, da bo zdj začela že iz asfalta rastline poganat...aja ne rabjo tega...vojska nuca pokalice...da se počutjo pomembne...d majo neki velkga u rok...u hlačah tko al tko nč nimajo...kaj šele v glavi!!!! Boš čez 15 let z masko na glav hodu? Tko k so v času hitlerja a kva? Mal pomisl...pa ne sam na svojo rit...ampak na vse riti v sloveniji, na vse riti v evropi, na vse riti v SVETU!!!! Se pa podpišem pod spodnji komentar!!!
pepcaszpocka
02. 02. 2011 10.39
Spoštovani zagovorniki ohranitve vojaških poligonov! Sporočamo vam, da vsak dan bolj spoznavamo, kako nam je pomembnejši traktor in tistih pet kokoši. Pomembnejša trava, grmje in drevesa in skromen način življenja. Saj ste nas sami v to spravili. Državo ste nam pred očmi pokradli. Vendar nas z vsakim odporom in zasmehovanjem še bolj krepite. Vsak dan nas je več v zavesti, da nočemo!!! Pa ne samo poligona na naših dvoriščih. Nočemo divjih pozidav podeželja, nočemo umazanega zasavskega zraka, nočemo širitve letališča v Bovcu ...in predvsem nočemo biti teptani in zasmehovani s strani legaliziranih kriminalnih skupin v naši ljubi pravni državi!
moneytalk
30. 01. 2011 21.19
+0
Dragi hipiji modernega časa, DELAT!!!! Kako si sploh drznete pomisliti na ukinitev tega nujno potrebnega poligona. Pojdite raje delat, človek ki dela nima časa misliti na take neumnosti. Drzava mora imeti izurjeno vojsko. Kaj naj streljajo s pomočjo navodil?
el capitano
28. 01. 2011 14.05
Sam Hribar...Rabijo strelišče z malokalibrsko puško in popolnoma nič več!Avijone pa si lahko kupijo pametne uspešne države ne pa ena Slovenija.
The5myles
27. 01. 2011 21.20
Odlična ideja @Ziggy Miši! To sem tudi sam že nekaj časa govoril. Po Švicarskem vzoru bi moralo biti. Ampak potem še zmeraj rabijo vadbišča, glede na to da sem prebral da imajo okoli 30 letal F18 in 224 tankov Leopard, itd. Primerjava velikosti: Švica - 41285 km2 Slovenija - 20273 km2
el capitano
27. 01. 2011 17.09
-1
Slovenska vojska šteje 7500 oeb,od tega jih je pravih vojakov 2000,se pravi,da naj bi teh 2000 vojakov obranilo Slovenijo....pred kom le ?! Slovenska vojska je za eno revno Slovenijo-državo,ki v bitvu razpada veliko finančno breme!Najhujše pa je to,da tale vojska podpira meriški imperijalizem in predvsem interese zahodnega kapitala.Poček zapret in vojsko prestruktuirat po Švicarskem uzoru!
MERDE-AVE-MERDE
27. 01. 2011 15.24
-1
To vrečo brez dna je NUJNO potrebno zmanjšat !!!
JanezNovakJohn
27. 01. 2011 15.21
-1
Vojska je samemu sebi namen. Oficirji ne vejo kaj bi s to vojsko počeli. Tudi Nato ne ve, čemu sploh po padcu Berlinskega zidu obstajajo. Potrebna bo temeljita prenova obramnega in ministerstva za okolje in prostor. Ogromen štab obrambnega ministerstva je potrebno raspustiti in okrepiti civilno zaščito, ki bi operativno, z ustrezno kupljeno tehniko vsak dan sanirala plazove in hudournike, gradila mostove in povečevala kontrolirane izlivne rokave rek.Le to civilno zaščito, lahko imenujemo SLOVENSKA VOJSKA. Natu predlagajmo da bi imeli le inžineriske enote. Tehnika in stalno delo teh enot bo pozdravljena z aplavzom. Obenem mora Slovenija odprodati RADARJE, Rolande, Izraelske havbice, Rusko topnjačo. Prekiniti je potrebno pogodbo z Patrijo. Pilatuse je potrebno predelati v avione za obrambo pred točo. IN SVET BO MNOGO LEPŠI IN MI BUTALCI BOGATEJŠI.!
major1
27. 01. 2011 15.12
+1
Vojska se ne more usposabljati na otroškem igrišču ali po mnenju civilne iniciative lahko.
sikorsky
27. 01. 2011 14.47
+1
Država brez vojske je kot mož brez k...a!!!Vojska je protiutež policijski državi in obratno.Sodobno opremljena in izurjena vojska je prioriteta vsake države.Tisti ki pa smatrate da Slovenija ni država in je le ena Hrvaška ali Srbska ali Italijanska ali Avstrijska enklava jo pa razorožite in ukinite ,ter istočasno potegnite dol gate in se naguzite zgoraj omenjenim državam.Torej kar nekateri že nekaj časa počnejo.,,,Živela Slovenska vojska!
The5myles
27. 01. 2011 14.38
To Iniciativo Naša dolina bi nasuval v rit! Kdo bo zapiral vadbišča? Take bi bilo treba zapret! Zato se jim gre ker hočejo gozdove pokrast, zemljo pokrast! Ko se pa spuščam proti ilirski bistrci pa še zmeri smrdi k kuga. To naj zrihtajo barabe nehvaležne! Kdo se je pa po robu postavil agresorjem? Mogoče ''naša dolina'' z nageljni in kitarami? @mladi_cetnik, ti bod pa samo tih, ker vaša srbska vojska večji procent GDPja namenja za vojsko kot Slovenija, sploh se je pa v Jugoslaviji več denarja porabil za vojsko
upornik18
27. 01. 2011 13.50
tudi jst se strinjam da je treba ukinit potratno vojsko:
aryan
27. 01. 2011 13.24
Pa a res rabimo še ta konec represivcev?
mladi_cetnik
27. 01. 2011 13.22
-1
tooooooo! ukint vojsko preveč dnarja nam gre za vojsko pa sam kradejo, vsak k pride za ministra nabavla nepotrebno orožje, da dobi provizije!