Slovenija

Civilna zaščita izpeljala reševalno vajo v primeru potresa

Celje, 21. 10. 2018 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Civilna zaščita je na območju zahodnega dela Štajerske na podlagi predpostavke, da je širše območje regije prizadel potres z magnitudo osme stopnje, izvedla vajo. Namen te je bil preveriti učinkovitost in usklajenost rešitev v regijskih in občinskih načrtih zaščite in reševanja ob potresu, vsi sodelujoči pa so dokazali, da so odlično pripravljeni.

Civilna zaščita je na območju zahodnega dela Štajerske na podlagi predpostavke, da je širše območje Zahodno Štajerske regije prizadel potres z magnitudo osme stopnje, izvedla vajo. V petek je tako potekal teoretični del, v soboto pa še praktični.

Vsi sodelujoči so se dobro izkazali.
Vsi sodelujoči so se dobro izkazali. FOTO: Bernard Štiglic

Vsi sodelujoči so prejeli obvestilo, da je potres najhuje prizadel Mestne občine Celje, Velenje, Laško in Žalec, kjer so se na javnih in zasebnih stavbah pojavile velike razpoke na stenah, več starejših in slabo grajenih stavb pa se je porušilo. Po pozivnikih so bili vpoklicani člani civilne zaščite, kateri so prihiteli na kraj dogodka in nemudoma pričeli z reševanjem.

Jamarski reševalci so bili prisotni v Velenju, kjer je vaja potekala v stari elektrarni. Gre za zapuščeno veliko stavbo, v kateri so organizatorji vaje pripravili ponesrečence, ki jih je bilo potrebno najti, pravilno oskrbeti in spraviti na varno. Statisti, ki so igrali ponesrečence, so imeli okoli vratu vrvico, na njen pa listek s pripisom, kaj so njihove poškodbe. Ekipe reševalcev (gasilci, nujna medicinska pomoč, reševalni psi, jamarski reševalci, gorski reševalci... itd.) so se podali v stavbo ter skupaj sodelovali ob iskanju ponesrečencev. S pomočjo gasilcev so dostopali do poškodovancev, ki so bili ujeti pod ruševinami, prvi pa so jih našli reševalni psi. Iz stavbe so naredili žičnico, s pomočjo katere so nosila s poškodovanci spravili na varno, tam pa jih je prevzela ekipa nujne medicinske pomoči.

Vaja - potres
Vaja - potres FOTO: Bernard Štiglic

Namen vaje je bil preveriti učinkovitost in usklajenost rešitev v regijskih in občinskih načrtih zaščite in reševanja ob potresu ter ugotoviti pomanjkljivosti in morebitna neskladja ter nedorečenosti v načrtih zaščite in reševanja in te tudi odpraviti. Preverjali so tudi ustreznost vodenja intervencije, usklajenost delovanja vseh sodelujočih in opremljenost sil za zaščito, reševanje ter pomoč.

Vaja je potekala brez težav, vsi sodelujoči pa so dokazali, da so na morebitne izredne razmere zelo dobro pripravljeni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
21. 10. 2018 17.37
+3
Vaja je eno, realnost pa drugo, ko in če bo šlo zares, mnogih na vaji sodelujočih sploh ne bo takrat zraven, bodisi ne bodo več živi, bodisi bodo med žrtvami. V takem si so si ljudje primorani pomagati sami, takrat razne titule, nazivi ipd. nimajo teže.