Slovenija

Odbor za zdravstvo novelo zakona o zdravniški službi poslal v nadaljnjo obravnavo

Ljubljana, 29. 03. 2024 09.49 | Posodobljeno pred 28 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Člani odbora DZ za zdravstvo so z devetimi glasovi za in enim proti predlog novele zakona o zdravniški službi poslal v nadaljnjo obravnavo. Ta širi nabor storitev, ki jih morajo med stavko opravljati zdravniki. Predlog so podprli poslanci koalicijskih strank Svoboda, SD in Levica, proti pa je glasoval poslanec NSi. Poslanci SDS niso glasovali.

Prav tako z devetimi glasovi za in enim proti je odbor na predlog koalicijskih poslanskih skupin sprejel tudi nekaj dopolnil. Z njimi so med drugim dopolnili oziroma konkretizirali nabor zdravstvenih storitev, in sicer glede izdajanja potrdil. "Ker zavarovane osebe zgolj na podlagi bolniškega lista pri delodajalcu dokazujejo svojo začasno zadržanost od dela ter pravico do nadomestila plače, šteje izdaja bolniškega lista za zdravstveno storitev, ki jo je treba zagotoviti tudi v času stavke," je koalicija zapisala v obrazložitvi dopolnil.

Na ministrstvu za zdravje so sicer že pred sejo posredovali dodatna pojasnila in utemeljitve posameznih členov predloga novele. Zakonodajno-pravna služba DZ je namreč ocenila, da predlagatelj novele ni utemeljil nujnosti vseh storitev, ki jih bodo morali ob njenem sprejetju zdravniki dodatno opravljati v času stavke.

Kot je na seji pojasnila njena predstavnica, je zakonodajno-pravna služba pri pripravi mnenja izhajala iz ustavne pravice do stavke. Poseg v pravico je dopusten, če prestane strogi test sorazmernosti. Predlog novele določa nekatere nove storitve, ki jih bi morali zdravniki opravljati med stavko, nekatere izmed njih pa po oceni službe tega testa ne prestanejo.

Ob tem je predstavnica zakonodajno-pravne službe poudarila, da ta tudi po prejemu pojasnil ministrstva in napovedanih dopolnilih vztraja pri podanih pripombah.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež je poudaril, da je zaradi dolgotrajnosti in časovne nepredvidljivosti zdravniške stavke ogroženo zdravstveno varstvo vseh pacientov, predvsem pa tistih, ki so na poseg oziroma obravnavo napoteni s stopnjo nujnosti zelo hitro. Zaradi preprečitve nastanka nepopravljivih ali težko popravljivih posledic za delovanje države predlog zakona predstavlja nujen, potreben in primeren poseg, je dejal.

Zasledovanega cilja v konkretnem primeru namreč ni mogoče doseči brez posega nasploh oziroma s kakšnim drugim milejšim posegom, je ocenil. "Pomembnost pravic, ki jih želimo zavarovati s posegom, bistveno pretehta nad pomembnostjo s posegom v prizadete pravice, zato poseg prestane ta vidik testa sorazmernosti, neodvisno od tega, ali je stavkajočim zaradi posega v njihove ustavne pravice zagotovljeno ustrezno denarno nadomestilo, kar je mogoče razumeti kot sorazmernost posega v ožjem smislu," je dejal.

Nezadovoljen zdravnik
Nezadovoljen zdravnik FOTO: Shutterstock

Poslanka Svobode Tamara Kozlovič, sicer predsednica odbora za zdravstvo, pa je glede očitkov, da predlog novele ne upošteva testa sorazmernosti, dejala, da ustava določa, da se lahko pravica do stavke z zakonom omeji, če to zahteva javna korist. "In zdaj se jaz sprašujem, ali zagotavljanje zdravstvenega varstva ni v javno korist," je dejala.

Poslanec Levice Milan Jakopovič je poudaril, da predlog novele ne posega v pravico zdravnikov do stavke, pač pa spreminja definicijo minimalnega delovnega procesa v času stavke. Poslanec meni, da se stavkajoči zdravniki skrivajo za besedami o želji po izboljšanju zdravstvenega sistema, v resnici pa stavkajo zaradi želje po višjih plačah.

Poslanec NSi Aleksander Reberšek pa je v razpravi med drugim izpostavil po njegovi oceni neuspešno spopadanje vlade Roberta Goloba s težavami v zdravstvu. "Pošteno povem, da se zdravstveni sistem ni spremenil od same osamosvojitve Slovenije do danes. Ker pač zdravstveni sistem levim in desnim enostavno ustreza, ker podjetja preprodajajo medicinsko opremo in nekatera podjetja potem masovno nosijo kuverte nazaj do politike. Tega enostavno ne morem dokazati, ampak ne me prepričevati, da je kakorkoli drugače," je dodal.

Poslanci SDS in SD na seji niso razpravljali.

DZ bo predlog novele zakona o zdravniški službi obravnaval na seji v torek.

Stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki se je začela 15. januarja, traja 11. tednov in je že pred časom postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej. Sindikat zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom po tistem, ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov.

Kaj je zapisano v predlogu novele?

Predlog novele zakona o zdravniški službi se od nedavno sprejetega vladnega odloka, za katerega v zdravniškem sindikatu Fides menijo, da je neustaven in nezakonit, bistveno ne razlikuje. V predlogu so dodatno opredeljene ranljive skupine, ki jih v odloku vlada ni taksativno naštela. Nabor storitev, ki se morajo izvajati v času zdravniške stavke, pa v predlogu novele ostaja enak kot v odloku, je prejšnji teden pojasnila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Po veljavnem zakonu o zdravniški službi so zdravniki v času stavke med drugim dolžni opravljati storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. Gre zlasti za zdravljenje vročinskih stanj, infekcij, poškodb in zastrupitev. Zdravniki so po obstoječem zakonu dolžni zdraviti tudi kronične bolezni, če bi opustitev zdravljenja neposredno in v krajšem času povzročila poslabšanje zdravstvenega stanja, invalidnost, druge trajne okvare zdravja ali smrt.

Poleg tega so po obstoječem zakonu zdravniki v času stavke dolžni opravljati vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti in za bolnike, starejše od 65 let, ter vse storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

Zdravniki bi morali po novem v času stavke opravljati več storitev

Predlog novele zakona pa med drugim širi nabor storitev, ki so jih zdravniki dolžni opravljati v času stavke. Po predlogu bi morali zdravniki med stavko prav tako opravljati triažne preglede na primarni, sekundarni in terciarni ravni zdravstvene dejavnosti za namen opredelitve določenih zdravstvenih stanj. Prav tako bi novela zdravnikom naložila obvezo izdajanja zdravniških potrdil (na primer o začasni zadržanosti z dela) v zadevah, ko bi bilo ob neizdaji potrdila ogroženo zdravje ljudi ali premoženje ali povzročene škodljive nepopravljive posledice.

V času stavke je po predlogu novele predvideno tudi opravljanje vseh storitev stopnje zelo hitro, pa tudi storitev za invalide in druge ogrožene skupine, na primer za osebe s posebnimi potrebami, osebe, vključene v paliativno obravnavo, vojne veterane, žrtve vojnega nasilja, osebe z duševno motnjo, ki jim je odvzeta ali omejena svoboda gibanja, ter za oskrbovance v socialnovarstvenih zavodih.

Zdravnikom bi ob sprejetju novela naložila tudi obvezno opravljanje storitev v povezavi z ugotavljanjem ali zdravljenjem malignih obolenj, vključno z izvajanjem presejalnih programov.

V primeru kršitev predlog novele predvideva globe v višini od 600 do 4000 evrov za zdravstveni zavod, drugo pravno osebo s koncesijo, gospodarsko družbo in zasebno ordinacijo. Za odgovorno osebo pravne osebe, torej denimo direktorja zdravstvenega doma ali bolnišnice, pa je v primeru kršitev predvidena globa od 250 do 400 evrov.

Za nadzore nad spoštovanjem kršitev novele zakona bi bil pristojen zdravstveni inšpektorat. Odlok o opravljanju zdravniške službe v času stavke pa po drugi strani nadzira inšpektorat za delo.

Stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki se je začela 15. januarja, traja 11 tednov in je že pred časom postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej. Sindikat zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom po tistem, ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
30. 03. 2024 08.15
+2
Med prav zanima, kdaj je nastala ta slika utrujenega zdravnika med rednim delovnim časom ali po napornem popoldanskem času pri zasebniku. Vse skupaj je postala prava komedija , ki jo razume samo še FIDES in njegov predsednik Polh. Ta "polh" bi še moral spati zimsko spanje . Bojazen , da boš odpadel od korita, in da drugi ne bodo preveč dobili , je treba takoj stopiti v akcijo in si zagotoviti blagove rezerva . Še enkrat bom poudaril ,če tem napihnjencem odvzamemo vso razpoložljivo sodobno medicinsko opremo in sodobna zdravila ,so goli in bosi in niso nič kot navadni državljani. Kdo podcenjuje zdravnike , narod prav gotovo ne ,sami sebe spravljajo ( večina ne) v vročo godljo s kuharjem načelu zdravstvenega sindikata. Če bo vlada popustil tem nenasitnim "bogovom" potem bo konec finančne reforme za javni sektor in ulica se bo zbudila. Vsem tem uničevalcem zdravstvenega sistema je treba odvzeti licence in od njih zahtevati povračilo stroškov šolanja. Potem , pa naj gredo v tujino in tam delajo nered v zdravstvu druge države.
Špinača
29. 03. 2024 13.51
+0
bravo fides podpiram vas! vi se še edini borite za javno zdravstvo! živel prelepi polh! 🤕🤢🤮
123soba
29. 03. 2024 12.12
+11
Ma kakšna kazen 600€. Odpoved delovnega razmerja, da bo počasi red....
Skunk Works
29. 03. 2024 11.55
-10
Kako lepo vse crkuje v tej socialistični džamaheriji, bedast folk pa naseda, kako so vse drugi krivi, samo tisti ne, ki gonijo socialistične prakse še kar naprej....A mislite, da boste s tem gnevom in sovraštvom do zdravnikom dosegli bolj dostopno zdravstvo in iz zraka potegnili več zdravnikov? Jok brate....Zdravniki niso kot fdv jevci in družboslovci, ki lahko gredo ven v bolj civilizirana in urejena okolja, le za kelnerje, vratarje in wc čistilce...Ne, zdravniki so tam spoštovani, cenjeni, in na koncu tudi dobro plačani....In sploh ne delajo več kot tukaj...8ur, lepo počasi, da imajo čas za pacienta..Kar zganjajte sovraštvo, ki vam ga sugerira ta nesposobna kradofilska vlada, ki ni sposobna ničesar urediti. Glupa raja, kako nasedate, na koncu bomo pa vsi imeli popolnoma nedostopno zdravstvo, razen samoplačniško....
zvoneti
29. 03. 2024 12.50
+6
Naš proračun polnimo vsi in delimo si lahko samo toliko kot imamo, zdravniki niso nobene svete krave, ki so nad vsemi. Neprestano poslušamo in beremo koliko znašajo bruto plače zdravnikov v Švici, Avstriji, Nemčiji… zakaj pa ne napišete zraven da je bruto povprečna plača v teh dražavah 3-4 večja kot pri nas in če preračunamo je placa zdravnikov pri nas prav gotovo vsaj 4 - kratnik povprečne bruto plače, v omenjenih državah pa ni, zato je stavka za višje plače neupravičena in verjemite, da vsi zdravniki, ki so v tej državi zaposleni niso zaradi silne dobrote, imajo svoje razloge in interese, kot je recimo tudi praskanje po ja...cih med delovnim časom in novačenje pacientov za popoldanski fuš, 55 dni dopusta.....Loredan in Klokočovnik sta že pred časom demonstratuvno odšla v tujino in se tudi zelo potiho vrnila nazaj, le zakaj, če pa se tam cedita med in mleko?
man1983
29. 03. 2024 11.32
-13
Bravo ministrca in vlada...delate na veliko da bodo zdr.delavci šli v privat amb delat!
petka5
29. 03. 2024 11.35
+12
oni že delajo v privat amb... v javnem zdravstrvu pa samo dnar za plače pobirajo
Julijann
29. 03. 2024 11.31
-6
Pa saj gre, a ne. Se le sprašujem zakaj niso kaj bile sprejete zaveze, katere je obljubila vlada že kar v prvem letu mandata, da se izboljša storitev javnega zdravstva. Vse tisto so dali pa nekam v ozadje, znajo pa sprejemat ukrepe pod nujno, da malo pogasijo požar, ki so ga sami sprožili.
janezdollar
29. 03. 2024 11.21
+11
Bravo vlada!!!
optimistikus
29. 03. 2024 11.17
+13
Vem da so zdravniki pametni in sposobni, so pa med njimi tudi ljudje ki so pristaši jojota in prav on stoji za protesti kmetov in zdravnikov, čim ni na oblasti počne takšne stvari da bi oviral vladajoče pa naj bo do kdorkoli
OvcjiPastir
29. 03. 2024 11.11
+5
Golob še vrsto let!!!
Rothschild1
29. 03. 2024 11.14
-8
zvoneti
29. 03. 2024 10.58
+18
Tisti, ki so nezadovoljni z plačilom naj zamenjajo delodajalca, tako nas tretirajo v gospodarstvu. Kdo jih sili delati v javnem zdravstvu? Dosti je tega izsiljevanja vsako leto znova.
Rothschild1
29. 03. 2024 11.11
-10
se popolnoma strinjam s teboj. Problem je samo v tem, da zdravniki ze jutri lahko zacnejo delati v Avstriji ali Italiji. Za 2 x tnik sedanje place. In kdo bo potem zdravil v Blatnem dolu??? Holob, ztazirala mu bo pa “prva nutrija”. alooo
zvoneti
29. 03. 2024 11.18
+12
Ne pretiravajte, tisti, ki so želeli v tujino so že odšli, tisti, ki pa so ostali v Sloveniji niso tukaj zaradi silne dobrote ampak imajp svoje interese, kot je recimo 55 dni dopusta, praskanje po ja...cih med delom v javnem zdravstvu in nabiranje pacientov za popoldanski fuš z umetnimi čakalnimi dobami......
Bombardirc1
29. 03. 2024 12.00
+9
V tujini je treba precej več delati za isti denar, to pa večini ne diši.
ii
29. 03. 2024 10.56
+15
Bombardirc1
29. 03. 2024 10.36
+17
Pravilno, to kasto je potrebno malo prizemljiti.
EU Dig. Cenzura
29. 03. 2024 10.22
+13
Pa saj ni problema ne rabijo delat in tudi ne rabijo potem plače. Kdor stavka naj stavka na lastne stroške in ne na stroške države. Lahko je s tujo curo po koprivah mahat. Če imajo plačo potem naj delajo, če mislijo da imajo premalo potem naj več delajo!!!
INAZ
29. 03. 2024 10.29
+0
EU Dig. Cenzura
29. 03. 2024 10.43
+10
Ja seveda delajo 48 ur ja. Vse je izgovor na stavko. Na račun ljudi. Pravilno bi bilo, da ko se zgodi in se je že sigurno smrt zaradi malomarnosti ali stavke, da se obsodi te delavce na dosmrtni zapor brez pogojnega!!!! Narod plačuje stavko da imajo za plače!!! Kaj tukaj ni jasno, vlada troši davkoplačevalski denar za NEDELO!!!
Rothschild1
29. 03. 2024 11.13
-3
zdravniki tudi ned stavko delajo 40 + 8 ur tedensko. Precej vec kot ostali. A niso levi neandertalci obljubljali pred volitvami 30 urni delavnik???