Slovenija

'Ne poznam primera, da bi bila katerakoli vladna koalicija zadovoljna z delom Knovsa'

Ljubljana, 04. 06. 2019 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Knovs je v povezavi s prisluškovalno afero v arbitraži o meji med Slovenijo in Hrvaško zaslišal še Damirja Črnčeca in Staneta Štembergerja, Sebastijan Selan pa se zaslišanja ni udeležil. Ugotovili so, da se izjave štirih nekdanjih direktorjev Sove ujemajo, drugače je povedala le agentka Simona Drenik. Zato bo komisija zaslišala tudi uslužbence Sove.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Afera arbitražni prisluhi
    02:29
    Iz 24UR: Afera arbitražni prisluhi
  • Iz SVETA: Kje je razlika v pričanju Drenikove in nekdanjih direktorjev Sove?
    01:15
    Iz SVETA: Kje je razlika v pričanju Drenikove in nekdanjih direktorjev Sove?
  • Matej Tonin o ugotovitvah Knovsa
    07:24
    Matej Tonin o ugotovitvah Knovsa
  • Tonin odgovarja na novinarska vprašanja
    08:17
    Tonin odgovarja na novinarska vprašanja

Komisija državnega zbora za nadzor nad obveščevalnimi službami (Knovs), ki je prejšnji teden opravila pogovore s slovensko agentko v arbitraži Simono Drenik in arbitrom Jernejem Sekolcem, pa tudi z Andrejem Rupnikom, ki je Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sovo) vodil med letoma 2007 in 2010, je danes zališala še Damirja Črnčeca in Staneta Štembergerja. Sebastijan Selan se zaslišanja ni udeležil.

Selan, Črnčec in Štemberger so bili direktorji Sove v letih od 2011 do 2013. Pogovori so potekali za zaprtimi vrati.

Cilj pogovorov je razčistiti, kdo je na slovenski strani odgovoren za afero, pravi Tonin.
Cilj pogovorov je razčistiti, kdo je na slovenski strani odgovoren za afero, pravi Tonin. FOTO: POP TV

Tonin: Izjave štirih nekdanjih direktorjev Sove se ujemajo

"Lahko povem, da smo ugotovili, da se izjave vseh dosedanjih štirih direktorjev, ki so do sedaj pričali pred komisijo, ujemajo. Torej tisto, kar sta pred časom povedala gospod Rupnik in Klemenčič, sta danes potrdila tudi gospod Črnčec in Štemberger. V preteklosti se je pojavila razlika med tistim, kar je dejala gospa Drenik in tistim, kar so trdili direktorji Sove. Ta razlika ostaja še naprej," je v izjavi za javnost po zaslišanjih povedal predsednik Knovs Matej Tonin. Zato bo komisija v prihodnosti odšla na Sovo in se pogovorila s konkretnimi uslužbenci, ki so delali na projektu osveščanja članov projektne skupine za arbitražo. "Le na takšen način bomo zgodbi lahko prišli do dna."

Ne poznam nobenega primera, da bi bila kakšna koli vladna koalicija zadovoljna z delom Knovsa. Ni bila! Ker je narava Knovsa taka, da smo mi nadzornik varnostnih in obveščevalnih služb. Kdorkoli je nadzorovan, se najverjetneje ne počuti zelo lagodno. Tu nikoli ni bilo ljubezni. Matej Tonin

Spregovoril je tudi o pristojnostih Knovsa in poudaril, da imajo "zakonsko podlago, in pristojnosti, da počnemo točno to, kar delamo." Opozoril pa je, da nimajo statusa parlamentarne preiskovalne komisije. "Posamezniki, ki niso zaposleni v državni upravi, se lahko odločijo, da na zaslišanje ne pridejo. Tako se je danes odločil gospod Selan. Tej odločitvi ne moremo oporekati, bi bili pa zagotovo veseli, če bi prišel,"  je dejal.

Omenil je tudi, da se je v javnosti v preteklih dneh poskušal ustvariti vtis, da komisija s preiskovanjem te teme lahko škoduje Sloveniji, kar "vsekakor ne drži". "Številni so izpostavljali, da če bi razvedelo, kdo je vedel za pogovore z gospodom Sekolcem, bi to lahko pomenilo škodo za Slovenijo. Če greste zelo natančno brati arbitražne dokumente, lahko ugotovite, da je Drenikova imela status predstavnice Republike Slovenije. Status agenta je takšen, da kar reče, je stališče države /.../ Če bi se ugotovilo, da je za prisluhe vedel še kdo drug, poleg gospe Drenik, to ne bi ne poslabšalo in ne izboljšalo pozicije Slovenije. Ker je arbitražno sodišče v svoji vmesni razsodbi to krišitev že ugotovilo, o njej razsodilo in zelo jasno povedalo, da ne gre za tip kršitve, ki bi onemogočal, da sodišče svoje delo dokonča. Sodišče je delo dokončalo in danes je meja določena. Zato se nekateri po nepotrebnem vznemirjajo, da bi z delom komisije kakorkoli lahko škodovali slovenskim interesom Ne bomo in ne moremo. Ne glede na končno poročilo naše komisije, to ne more vplivati ne na sodbo sodišča EU, ne na arbitražno razsodbo. Je pa z vidika interesov Republike Slovenije izjemno pomembno, da sistemsko preverimo, kako država pristopa h ključnim strateškim projektom," je še pojasnil. Dodal je, da se "ne mislijo vpletati v politične spopade, ki so jih nekateri v preteklih dneh želeli lansirati in nas na takšen način zamegliti oz. nas odpeljati stran od bistva in od našega dela"

Zaradi prijave domnevno nezakonitih prisluhov govorili tudi s tožilcem

Knovs pa je danes na podlagi prijave, ki jo je prejel 19. aprila, opravil tudi pogovor z okrožnim državnim tožilcem Nikom Pušnikom. Ta Sovi očita, da mu je začela prisluškovati in slediti po tistem, ko je v nekaterih primerih ustavil pregon proti Francu Kanglerju. V povezavi s tem naj bi nanj tudi pritiskali.

Tonin je pojasnil le, da se je komisija odzvala na uradno prijavo tožilca ter o tem povprašala tako Sovo kot policijo. Pridobila je odgovore, ki so jih danes predstavili Pušniku in z njim opravili tudi pogovor. Sprejeli so sklep, kako bodo naprej postopali, a vsebine sklepa Tonin ni razkril. Tako tudi ni komentiral Pušnikovih navedb medijem po seji komisije, saj ima odgovor Sove oznako zaupno, odgovor policije pa interno. Pojasnil pa je, da je v tem primeru za Knovs zgodba "bolj ali manj zaključena".

Bolj zgovoren je bil Pušnik, ki je trdno prepričan, da je prišlo do nezakonitih prisluhov in provokacij in da se je ali pri policiji ali v Sovi tehnična oprema, ki je na razpolago za to, zlorabljala. Kot tožilec je bil po njegovih navedbah dolžan opozoriti, da obstaja sistemski problem, kako nadzorovati tehnično opremo, ki to omogoča. "Kot sem predvideval in danes videl, je nadzor za nazaj izveden na podlagi poročil Sove in policije. Popolnoma logično pa je, da nihče ne bo ovadil samega sebe, da je počel kar koli nezakonitega. Iz tega pa ni mogoče sklepati, da se vendarle nekaj ni dogajalo," je navedel Pušnik. Dogodki, ki jih je opisal, po njegovih besedah to potrjujejo in "glede tega smo lahko vsi zaskrbljeni". "Če tožilci dvomijo v zakonitost dela represivnih organov, je lahko to problem za delovanje pravne države," je sklenil.

Z zadevo se bo po pričakovanjih ukvarjal tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, saj so, kot je pojasnil, iz medijev izvedeli, da se na tem področju nekaj dogaja. Zato so v skladu s svojimi pooblastili kontaktirali Pušnika in mu ponudili pomoč. V prihodnjih dneh se bodo z njim sestali, ob čemer predvidevajo, da jim bo dal pooblastilo za začetek postopkov, ki so v njihovi pristojnosti. "Varuh pri delovanju preuči zadevo, poišče, kje je lahko prišlo do kršenja človekovih pravic in nato k ukrepanju pozove pristojne inštitucije," je še pojasnil Svetina, ki pa konkretnega primera ni želel komentirati.

Kdo vse bo še pričal?

28. junija bosta pred omenjeno komisijo pričala tudi bivša zunanja ministra Samuel Žbogar in Karl Erjavec. Komisija je v istem terminu na pogovor povabila še Vlasto Vivod, vodjo Erjavčevega kabineta, in nekdanjega generalnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Tomaža Kunstlja, ki je svoj prihod že potrdil. Pričanje Vivodove in Kunstlja bi po besedah Tonina lahko bolje prispevalo k razjasnitvi zgodbe.

Cilj vseh teh pogovorov je razčistiti, kdo je na slovenski strani odgovoren za afero, ko sta se v prisluhe očitno hrvaških obveščevalcev ujela Drenikova in Sekolec, čeprav se sploh ne bi smela pogovarjati.

Kot je znano, se je Hrvaška zaradi teh pogovorov odločila, da enostransko odstopi od arbitražnega procesa. Arbitražno sodišče je sicer odločilo, da prekršek ni bil tako velik, da ne bi moglo dokončati naloge. V spremenjeni sestavi je nato junija 2017 izdalo končno odločitev, ki pa je Hrvaška ne priznava in noče implementirati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
05. 06. 2019 17.11
KNOVS trenutno najbolj ogroža slovenijo,kajti z razkrivanjem ozadja služi le interesom hrvaške in njene zaveznice SDS ,ki na vsak način želi uničiti to vlado.tako se ve vse in tudi sodišče je odločilo kot je,torej kaj je namen vsega tega edino v korist hrvatov uničiti sklepe razsodišča ter omogočiti sds ,da podari pol zaliva hrvatom-dogovor -janša plenkovič.
TolstojV
05. 06. 2019 09.49
+1
Simona Drenik je neiskrena pogajalka. Če si je na zaslišanje pripeljala odvetnika potem ni dvoma da je Drenikova zamočila in Slovenijo spravila v mednarodno sramoto in prikrajšala za končno rešitev meje na morju. Ni države ki bi na take ljudi kot je Drenikova gledala tako pasivno in neprizadeto in nekaznovano. Namesto da bi dobila brco v r.t in zletela z državne službe za vselej in plačala kazen jo naši politiki pestujejo in od nje ne zahtevajo nobene odgovornosti za na meček je dobila še državno službo. Ta nesposobna kvaka paradira v dobro plačani državni službi in komisiji daje odgovore ki jih ji narekuje njen odvetniček čeprav je Slovenijo osramotila do amena za vselej. Tudi miljoni ki jih je Slovenija plačala so šli v prazno. Našo državo vodijo prodane duše nesposobni vaški posebneži komedijanti brez kančka državniške spodobnosti in čuta za odgovornost! Prej ali slej se bodo državljani otresli otopelosti morda bo takrat drugače.
jg57
05. 06. 2019 10.02
+0
Sokolec očitno ni nič boljši. Kot pravnik bi moral vedeti s kom se lahko kaj pogovarja in na kakšen način lahko pogovori potekajo. Pač še dva levaka, in oba ščitijo dokler se je to dalo, sedaj bod na drug način zadevo zapeljali v pozabo. Predvsem tako, da ne bo "naših" bolelo.
sodelujem
05. 06. 2019 09.42
-3
A ja??? A so oni (obveščevalne) država zase? Zanimiva kombinacija.Komu so odgovorni? Potem je pa Tonin kriv.....Halo....Kam je šel denar iz banke???Kako prirejajo volitve?? Koga podpirajo mediji??? To bi najbrž Sova morala vedeti,zanima pa najbrž tudi javnost...tako mimogrede...
Vitruvio
05. 06. 2019 07.43
+5
Kdo je ta Drenikova ? Njene reference in botre mi naštejte in vam povem kdo je !
Tone 12345
05. 06. 2019 08.12
+5
anakondabox
05. 06. 2019 07.25
+2
Pogovori so potekali za zaprtimi vrati. Kako to, saj je zaupanje na vseh straneh. Vedno se izjave ljudi ene agencije ujemajo, če jih zaslišuje nasprotna agencija-KNOVS. To je nenapisano pravilo. Nekaj me zanima spoštovani gospod Tonin: 'Zakaj nobena vladna koalicija ni bila zadovoljna z delom Knovs-a. To pomeni, da v njenem delovanju nekaj škriplje in bo potrebno kolesje znova naoljiti. Brez skrbi! Ko bo olja dovolj (sedaj je predrago) bo KNOVS delala v presežni meri. #obljuba
Principat
05. 06. 2019 07.18
+7
v zakulisju med poslancami kroži , ta je politik , ta si domišlja da je politi ,, ,, ,, sedaj pa vi presodite
ina5785
04. 06. 2019 21.33
+6
SREBRNI, BRAKE pozdravljena! Že pred leti sem rekla; uf, tale tonin je prava podlasica, kameleon. Delal je taktično, zgledoval se je po svojem idolu Petrletu, vendar karakterno z eno razliko. Petrle se celo poniža brez sramu, da svoje doseže, toninček pa vzvišeno s pametovanjem hoče tekmeca degradirati!!!! So ga eni kar hitro pogruntali!!!!
srebrnibreg
04. 06. 2019 21.47
+7
ina pozdrav- za mene eden navaden nadutež. Pa ne zaradi tega brezveznega preiskovanja ampak nasplošno od takrat kar vem zanj.
piljan
04. 06. 2019 21.32
+4
Kaj vse počnejo kolegi thinca Tonina po cerkvah.Zanje naj raje uporabi sovo in komisijo.Groza od politika.
srebrnibreg
04. 06. 2019 20.43
+6
Janšisti zakaj vaš idol na Bledu s svojim strankarskim kolegom ni bil sposoben rešiti potek meje, če je tako pameten kot trdite, da je z vami vred? Zakaj jo je dal v reševanje tujcem. Tega problema sploh ne bi bilo. Spet mora nesposobnost janšistov reševati nekdo drugi. Kot vedno do sedaj.
srebrnibreg
04. 06. 2019 20.44
+2
»Doseženo je neformalno načelno soglasje, da vprašanje meje na morju predamo v reševanje mednarodnemu sodišču v Haagu, predmet presoje pa bodo tudi tisti deli kopenske meje, o katerih se državi ne strinjata. Druga odprta vprašanja bodo urejali na bilateralni ravni,« je povedal premier Janša in dodal, da problemov ne bodo reševali v »paketu«. »Že to, da smo se v reševanje vprašanja meje odločili vključiti tretjo stran, znatno zbližuje stališča, nismo pa še na koncu poti.«....iz drugega vira kot dokaz moji trditvi.
Chavez2
04. 06. 2019 20.30
-3
Baretić v stilu njegovega pisanja..nič novega. Plačanec pač..
cekin11
04. 06. 2019 20.33
+3
bluzonja pač...takšni profili še prijateljev nimajo
srebrnibreg
04. 06. 2019 20.28
+10
Ta Tonin se je čisto nalezel manir janšistov. Nekaj bluzi, ker bi rad pameten izpadel dejansko je pa ravno obratno. To nam pa dokazujejo stonickni s svojo miniaturno pokvarjeno združbo pod stoterimi nicki in prikriti svečkar kljukec ali kaj že je.
Chavez2
04. 06. 2019 20.25
-7
Še dobro, da imamo demokracijo, da lahko kdo nadzoruje obveščevalne službe. V diktatuti pod propadlo komunistično yugo tega ni bilo.
Frane Šajn
04. 06. 2019 20.24
+12
O ti penis salamenski ti!
srebrnibreg
04. 06. 2019 20.29
+7
Prosim, da ne žališ ta moj del, ker ni tako nizko padel kot Tonin...hehe...
Frane Šajn
04. 06. 2019 20.22
+12
Tonin luoti se kakaega dela pa snifaj malo manj!
Principat
05. 06. 2019 07.20
+3
ko se enkrat kravate navadiš , je vse ostalo joj
Chavez2
04. 06. 2019 20.21
-2
O Baretić...stonicki plačanec, s koliko nicki spet operiraš danes?
ina5785
04. 06. 2019 21.21
+0
Chavez2 - NE obešaj tvojih podlih grdobij SREBRNEMU. Plačanec si TI, prav tako stonicki. Saj so te že zdavnaj pogruntali!
lukeeeeeec
04. 06. 2019 20.18
-14
Da ne bo dileme. SERPENTINŠEK je sprožil akcijo glede arbitraže. pač nerazgledan politik, ki sedaj ŽANJE kar je hotel. Bomo tudi njemu PRIŽGALI svečko. Kvota volilcev BOŠTJANA. zato smo druga Švica po marmeljadi! Uf.
Chavez2
04. 06. 2019 20.12
-6
Ko levičar priznavam, da je Tonim mnogo bolj prepričljivejši. Človek, ki gleda vladajočim pod prste in nenazadnje brani malega človeka. Zato velika hvala in zahvala g. Toninu.
Brakedirt
04. 06. 2019 20.13
+3
zakaj se zahvaljujes komunisticnemu satelitu?
srebrnibreg
04. 06. 2019 20.18
+9
O stonickni danes si spet levičar? To ti na Trstenjakovi določajo kdaj naj boš levičar in kdaj janšist ali to dela tista snov o kateri je Čuš govoril?
ina5785
04. 06. 2019 21.24
+3
Chavez2 - Si tonina opisal kot POŠTENEGA angela. A si pozabil kako gleda na malega človeka??? Sploh NI bil ustoličen kot preds.DZ, bil je le začasno tam in kaj je TAKOJ HOTEL doseči - VIŠJO PLAČO POSLANCEM!!!! A takšni branijo malega človeka???? Saj zares plačanci ne znate razmisliti, zato se vas drži tak image
lukeeeeeec
04. 06. 2019 20.12
-6
Predlagam, da za volilce iz kvote Boštjana Videmška še naprej vsaki dan se prižiga svećke. rabijo VEČ LUČI. Mogoče je upanje, da spregledajo. PROSIM!!!
Brakedirt
04. 06. 2019 20.14
+5
lukeeeeeec
04. 06. 2019 20.15
-3
Mi delavci, se sedaj odpravljamo k počitku. meni je oče vedno dejal, da barabe hodijo okoli PONOČI, ta pošteni pa POČIVAJO. Torej jaz grem počivati!
Brakedirt
04. 06. 2019 20.18
+7
delavec prejme za svoje delo placilo, sveckarji pa delate zastonj. zato vam tuti ne morem vec reci placanci.
lukeeeeeec
04. 06. 2019 20.31
-3
Za delo z volilci iz kvote BOŠTJANA VIDEMŠKA pa res ne moreš zahtevati plačila.Ti tega ne boš nikoli razumel. Zato ti prižigam že peto svečko!
Brakedirt
04. 06. 2019 20.36
+1
sveckarji res ne razumejo napisanega. sicer je pa znano, da imajo prisleki tezave z jezikom, zato dobijo vse na listkih.
srebrnibreg
04. 06. 2019 20.02
+5
Je pa zanimivo kako se sedaj Tonin hoče delati pameten. Kdo pa je imel nadzor nad Sovo? Zakaj tega kontrolni sove tega niso videli, če so res tako pametni? Zakaj ti kontrolni ne vedo najti kdo je prisluškoval kar je prepovedano in kaznivo?
cekin11
04. 06. 2019 20.03
-2
kaj še ti v življenju počneš poleg tresenja smeti na forumih od 7 do 22h...?
srebrnibreg
04. 06. 2019 20.07
+4
Bluzonja najdi moj današnji prvi post na tem portalu, da boš svojo trditev dokazal in potem se lahko meniva naprej. Do takrat si pa samo eden navaden svečkarski zavajajoči lažnivec in manipulant pod vsemi svojimi nicki.
Brakedirt
04. 06. 2019 20.09
+6
sveckar je po navodilih iz trstenjakove iz rok spustil kramp in prihitel v obrambo komunistom.
lukeeeeeec
04. 06. 2019 20.11
-7
ha, ha, ha. Zgoraj dva volilca iz kvote Boštjana Videmška. zato smo tam kjer smo. prižigam po dve svečki za vsakega.
srebrnibreg
04. 06. 2019 20.13
+5
Kar prižgi samo vžigalnik drži daleč od glave, da ne bo slama nastradala.
cekin11
04. 06. 2019 20.13
-5
vidva levaka zgoraj pojdita raje plevel pulit al pa smeti pobirat,tako bosta še najbolj koristna za družbo...haha
Brakedirt
04. 06. 2019 20.19
+3
sveckar, bi te zaposlil, pa ne rabim se ene scetke v vc.
srebrnibreg
04. 06. 2019 20.20
+5
Svečkarka prosil sem te, da dokažeš svoje trditve in potem gobcaj.
cekin11
04. 06. 2019 20.22
-3
seveda jo ne rabiš ko pa imaš poljski wc na štrbunk...zraven pa vedro vode za splahnat...
Brakedirt
04. 06. 2019 20.00
+8
iz trstenjakove je prispelo novo navodilo, sedaj prizigajo svecke.
cekin11
04. 06. 2019 20.02
+1
pojdi spat,jutri te čaka spet lopata in mešalec...
srebrnibreg
04. 06. 2019 20.07
+7
Prikriti svečkar jih prižiga sam sebi verjetno vsak dan in cel dan.
Brakedirt
04. 06. 2019 20.12
+4
srebrnibreg
04. 06. 2019 20.13
+5