Slovenija

Lahko se zgodi kjerkoli, a najverjetneje bomo reševali svojca

Ljubljana, 16. 10. 2018 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
9

Štirje Slovenci na dan doživijo srčni zastoj. Lahko doleti vsakega od nas: zgodi se lahko na ulici, v naravi, službi, še največkrat doma. Zato je pomembno, da pristopimo k človeku in izkoristimo ključne minute. Hitra pomoč namreč pomeni več možnosti za preživetje. Za temeljne postopke oživljanja potrebujemo le telefon in roke.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Znate oživljeti?
    01:03
    Iz 24UR: Znate oživljeti?
  • Iz SVETA: Dan oživljanja
    02:36
    Iz SVETA: Dan oživljanja
Danes je svetovni dan oživljanja, ki opominja in spodbuja, da pristopimo k sočloveku, ki potrebuje pomoč. Vsak Zemljan namreč lahko reši življenje. S seboj imamo vedno roke in telefon.

Srčni zastoj je stanje, ko srce ne zagotavlja, da po telesu kroži zadostna količina krvi. "Ali pride do zastoja dihanja in nato odpovedi srca ali pa zastoj povzročijo problemi s srcem oziroma možgani. Človek ne diha, srce stoji ali zgolj migeta in zato ne zagotavlja zadostnega krvnega obtoka,« je razložila zdravnica in predstavnica Slovenskega reanimacijskega sveta Špela Baznik. Zato je pomembno, da ga prepoznamo in pomagamo, saj je možnost preživetja tako velika.

Pri oživljanju so ključni očividci, saj s hitrim ukrepanjem lahko rešijo življenje.
Pri oživljanju so ključni očividci, saj s hitrim ukrepanjem lahko rešijo življenje. FOTO: 24ur.com

Človek, ki ne diha in se ne odziva, je klinično mrtev. "Če ne naredimo ničesar, bo tak tudi ostal," je poudaril zdravnik Matej Jenko, predstavnik Slovenskega reanimacijskega sveta, kako pomembno je, da se lotimo oživljanja. Pomembno pa ni le preživetje, s hitrim ukrepanjem poskrbimo, da bo nadaljnje življenje kakovostno, brez okvar možganov, je dodal.

Največja verjetnost je, da bomo reševali svojca

Srčni infarkt se najpogosteje zgodi ljudem starim okrog 66 let. Seveda se lahko zgodi tudi precej mlajšim, predvsem takrat, ko pride do vnetja srčne mišice in posledično do migetanja srca. Kar 70 odstotkov vseh srčnih zastojev se zgodi doma, kar pomeni, da bomo najverjetneje reševali življenje svojcu. "Če pričnemo s stisi prsnega koša, zagotovimo tretjino krvnega obtoka, kar pomeni, da kri pride v pljuča in možgane. Ko nekdo prinese še avtomatski zunanji defibrilator, naprava prepozna, da je prišlo do migetanja srca, zato uvede električni sunek. Povedano po domače – 'zresetira' naše srce, da začnejo vse srčne mišice naenkrat biti. Če nam to uspe, smo lahko zelo uspešni. Govorimo o 50- do 75-odstotnem preživetju, če rešujemo znotraj treh do petih minut," je razložila Baznikova.

Dispečerji nas bodo vodili skozi cel postopek oživljanja in ostali z nami na telefonski zvezi do prihoda reševalcev.
Dispečerji nas bodo vodili skozi cel postopek oživljanja in ostali z nami na telefonski zvezi do prihoda reševalcev. FOTO: 24ur.com

Kako prepoznamo srčni zastoj?

Ko človek doživi srčni zastoj, se zgrudi na tla. Če v tistem trenutku morda sedi,  postane neodziven. "To pomeni, da se ne premika, ne kašlja in se na bolečino ne odziva. Dihanje je nenormalno, vdihi so počasni in globoki, pogosto pa oseba sploh ne diha. Številko 112 pokličite tudi, če niste prepričani, ali ima oseb res srčni zastoj in če je potrebno oživljanje. Naši zdravstveni dispečerji vam bodo z navodili preko telefona pomagali, kako pristopiti k reševanju oziroma oživljanju. Zelo pomembno je, da ostanete mirni in sledite prejetim navodilom," je pojasnil Andrej Fink, vodja Dispečerske službe zdravstvenega UKC Ljubljana. Dispečerji vas bodo namreč usmerjali in vam pomagali ves čas, dokler ne prispejo reševalci.

Temeljni postopek oživljanja: pokliči 112 in poslušaj navodila zdravstvenega dispečerja, pri izvajanju temeljnih postopkov oživljanja ti bodo pomagali z usmeritvam. Potrebno je izvajanje stisov prsnega koša pet centimetrov globoko na sredini prsnega koša s frekvenco 100 do 120 na minuto. Ne pozabi: reševalci so na poti, a do njihovega prihoda moraš pomagati ti.

Človek, ki doživi srčni zastoj, zgleda enako kot nekdo, ki je padel v nezavest. Razlika je v tem, da nezavestni zadovoljivo diha. "Ko človeku sprostimo dihalno pot, mu dvignemo brado, zvrnemo glavo nazaj in prislonimo našo glavo k njegovim ustom, potem čutimo, ali diha ali ne. Najbolj zanesljiv znak, da ne diha je, da se mu ne dviguje prsni koš," je povedala Baznikova in dodala, da moramo glavo imeti prislonjeno k njegovim ustom 10 sekund. V tem času mora človek vdihniti vsaj dvakrat, sicer pomeni, da ima srčni zastoj. Če ugotovimo, da diha, ga položimo v stabilni bočni položaj in ga opazujemo vse do prihoda reševalcev.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Zakaj so pri reševanju ključne minute?

Možgani so lahko brez kisika okrog tri do pet minut, potem nehajo delovati. "Z izvajanjem stisov prsnega koša, telesu zagotovimo nekaj kisika in hranil, ki so še v krvi. Možgani pa bodo prekrvavljeni. Zato je tako pomembno, da takoj začnemo s temeljnimi postopki oživljanja. Če jih ne izvajamo, se vsako minuto zmanjša možnost preživetja za 10 odstotkov," je opozorila Baznikova.

Čeprav se številke od države do države zelo razlikujejo, pa se na svetovni ravni zgodi 55 srčnih zastojev na 100.000 prebivalcev na leto. "V Sloveniji je številka nekoliko nižja – 50 zastojev na 100.000 prebivalcev, kar pomeni okrog 1000 na leto oziroma od tri do štirje na dan. Pri večini zastojev so prisotni očividci. Čeprav brez avtomatskega zunanjega defibrilator človeka ne moremo oživeti, pa so prav očividci tisti, ki lahko s stisi prsnega koša vzdržujejo krvni obtok in hranijo možgane ter s tem preprečujejo, da bi človek dejansko umrl oziroma, da bi mu odmrli možgani," je poudaril Jenko in dodal, da se v Sloveniji približno polovica očividcev opogumi in prične s postopki oživljanja. To je spodbuden podatek, saj se je še pred desetimi leti za oživljanje odločilo manj kot 30 odstotkov očividcev.

Oživljati je treba do prihoda reševalcev.
Oživljati je treba do prihoda reševalcev. FOTO: 24ur.com

Znanje, kako izvajati temeljne postopke oživljanja, lahko pridobimo ali obnovimo v letošnjem letu na več kot 100 dogodkih po vsej Sloveniji. Kje vse se lahko udeležite brezplačnih tečajev, preverite na spletni strani Slovenskega reanimacijskega sveta.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boško1980
17. 10. 2018 09.54
+3
Eni bi raje selfije delali kot pomagali druga ZDA!
Justiceiscoming81
17. 10. 2018 09.27
+0
Jaz vedno pravim, po 4 minutah me prosim ne oživljajte več, ker po 4 minutah pride do trajne poškodbe možganov... Vsaka minuta 10% večja poškodba možganov.
Justiceiscoming81
17. 10. 2018 09.28
+2
Na koncu te oživijo po 10 minutah, pa si zelenjava
Boško1980
17. 10. 2018 09.58
+2
Čuj ta tvoj arašid je lahko 2 dni brez kisika in posledic! Malo heca 😎😉 Drugače pa imaš prav!
nadali
16. 10. 2018 20.09
+9
Samo pomagati je treba... Čim prej tem bolje... Prav je da t čim več ljudi obvlada temeljne postopke oživljanja... Sem bila udeleženka tečaja... In predavatelji se resnično potrudijo, da izveš in se naučiš osnove...
Tomvojo
16. 10. 2018 18.47
-24
Glede na možnost da te tudi svojci tožijo da si ga ubil je to zelo tvegana zadeva pa nakladajte kolikor hočete, še posebno v naši pravosodni greznici.
Krematorij666
16. 10. 2018 19.03
+16
ajde ne bluzi...med resevanjem si imun na tožbe pa se postavi zaradi mene na glavo...
Tomvojo
17. 10. 2018 19.41
-1
Po koncu ko so vidni rezultati si pa lahko he... na stranka s strani zblojenega sodstva. Defibrilator je lahko smrtonosno orožje ane.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.