Reportaže

Človekov najboljši prijatelj v službi domovine

Primoži, 13. 09. 2019 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
32

Sredi kočevskih gozdov ima vojska prav posebno enoto, katere zadolžitev je vzreja in vzgoja psov v "vojake", ki postanejo nepogrešljivi za opravljanje nekaterih nalog. Varovanje meje, vojašnic in tudi družba za vojake so le nekatere od nalog vojaških psov, ki bi bile brez njihove pomoči veliko bolj nevarne.

Psa se v vojski lahko uporabi kjerkoli, tako kot človeka, s tem da opravlja tudi nekatere bolj specializirane poklice, kot je iskanje eksplozivov. Pes ima 1000-krat bolj občutljiv nos, kot pa smo videli danes na predstavitvi, težav z disciplino ni. Z izjemo mladiča, ki je užival v igranju in radovednosti, njegovi starejši sovojaki izžarevajo disciplino in fizično pripravljenost, nad novinarskim obiskom pa niso bili preveč navdušeni.

"V času terorizma so psi zelo aktualni, saj tehnične naprave, ki bi odkrivale eksplozivo, niso tako dobre," je rekel vojaški uslužbenec V. razreda Jože Čop, ki je kot inštruktor tudi odgovoren za šolanje pasjih vojakov. Ko je Slovenska vojska na misijah, so vstopi v njihova oporišča strogo nadzorovani, in tukaj pride pasji nos zelo prav, saj morajo biti vsa vozila natančno pregledana. Brez psov bi ta pregled trajal več časa, saj vizualni pregled ni tako hiter in uspešen pri odkrivanju eksplozivnih teles. "Tehnika zelo napreduje, a vonja še dolgo ne bodo znali tako dobro odkrivati, kot jih zaznavajo psi," še pove Čop.

Popuščanja tu ni in ga ne sme biti!

Vzgoja psa, da postane vojakov prijatelj, je zelo zahtevna, in samo najboljši psi, ki imajo posebne lastnosti, so dovolj dobri, da jih enota za vzrejo psov vzame v svoje roke. Po navadi dobijo mlade pse, ti morajo imeti neboječ karakter in biti poslušni. Nato pa se začne natančna in preverjena vzgoja, socializacija, razvijanje čutov in nagonov, kar je treba početi vsak dan, brez prestanka in popuščanja. "Pri odraslem psu, ki pri nas konča šolanje, ne pomeni, da vse to razume in je do konca življenja takšen. Je takšen kot ljudje, redno se mora usposabljati in dopolnjevati svoja znanja. Vse naloge, ki smo ga naučili, mora tudi v odrasli dobi ponavljati in jih obdržati v spominu," pravi Čop. Bolj kot je pes šolan in bolj kot se ponavljajo vzgojni prijemi, boljši je na terenu. Razlika med odraslim psom in mladičem so nam opisali kot razliko med pripravnikom in nekom, ki je usposobljen za delo, in to opravlja že več let.

Samozavest pri vojaškem psu in poslušnost sta zelo pomembni, a treba je dodati, da je ključno tudi to, da pes ob provokaciji napade. Slovenski vojaki so pogosto na nevarnih območjih, kjer varnost ni najboljša, zato so psi temu primerno tudi vzgojeni. Morajo biti navajeni na glasne poke, na neprebojni jopič in tudi na očala, ki ga dodatno zavarujejo. Tudi vodnik, ki sodeluje s psom, mora biti izkušen, naučen in se zavedati pomanjkljivosti in prednosti psa, kar je v nevarnih situacijah zelo pomembno.

Pes, ki pride v vojaško šolo, je šele med 25. in 30. mesecem dovolj star, zrel in naučen, da lahko začne služiti svoj poklic. "Odrasel je takrat, ko na grožnjo ali provokacijo odgovori z napadom," nam povedo vodniki. Čop pravi: "Dve leti je nekako minimalno. V svoji 25-letni karieri sem imel mogoče samo dva psa, ki sta že po letu dni odgovorila z napadom. Ampak to je res prej izjema kot pravilo. Takšnega samo iščeš, čakaš."

Vse vojske po svetu iščejo pse

Psov, primernih za vojaški poklic, primanjkuje, in vojaki v veterinarski enoti nam pravijo, da jih iščejo tudi po tujini, imajo pa tudi lastni vzrejni program, ki je nepogrešljiv za njihove potrebe po psih. V enoti v Primožih so na straži in v boksih nemški ovčarji, večinoma psi prav iz njihove vzreje. "Težava ni v tem, da ni psov. Težava je, da ni primernih, samo nekaj odstotkov je dovolj dobrih, in vojske po celem svetu iščemo te pse." Inštruktor za vzrejo in šolanje vojaških psov štabni vodnik Anton Krkovič pravi: "Mi v tropu iščemo alfa samce, to je za naloge obrambe najbolj primeren kandidat, za eksplozive pa recimo drugačne lastnosti psa, a še vedno gre za najboljše v tropu." Psa je mogoče oblikovati do neke mere, ni pa mogoče vzgojiti borca, takšen se mora roditi. Obstajajo tudi paritvene lastnosti, kjer se upošteva karakterne lastnosti staršev in se jih poskuša prenesti tudi na njihove mladiče.

Slovenska vojska išče pse po vsej državi in tudi širše, kadar je to potrebno. Lastnosti dobrega iskalca, dobrega vohljača ali pa obrambnega psa se da prepoznati, in to vzreditelji tudi iščejo.

11-letna Ora, ki še vedno s ponosom opravlja svoj poklic

Pred nekaj tedni je v koprsko pristanišče prispel raketni rušilec USS Porter, ki je bil na sedmi patrulji na območju delovanja evropskega dela ameriške mornarice. Novinarje, ki smo bili povabljeni na obisk ladje, je natančno pregledala psica Ora, ki služi domovini že osem let. Je starejša psica, ki ji že manjka kakšen zob, a je z žarom in ponosom pri odkritju nameščene eksplozivne naprave navdušila vse prisotne.

Ora
Ora FOTO: Petra Prebeg

Kot nam je povedala njena vodnica naddesetnica Petra Prebeg, je "Ora v Slovensko vojsko vstopila pri treh letih. Na podlagi uspešno opravljenih testiranj Enote za vzrejo in šolanje vojaških psov Slovenske vojske (Veterinarska enota), je postala kandidat za psa za odkrivanje minsko eksplozivnih sredstev (MES)."

Sledilo je šolanje v Centru za šolanje vojaških psov Slovenske vojske. Ora je s pomočjo inštruktorja vojaškega uslužbenca V. razreda Jožeta Čopa hitro napredovala in že pri štirih letih se je kot operativen služben pes za odkrivanje MES pridružila vojaški policiji. Od takrat Ora skupaj s svojo vodnico "opravlja vse preventivne protibombne preglede ob obiskih visokih gostov v okviru vojaških srečanj v Sloveniji. V sodelovanju s policijo sta skrbeli tudi za varnost ruskega predsednika Vladimirja Putina ob njegovem obisku v Sloveniji."

Ora
Ora FOTO: Petra Prebeg

Navezanost med Oro in naddesetnico je bila očitna vsem na obisku ameriške ladje, Ora se tudi ni branila dotikov in je bila izredno prijazna in ponosna na igračo, ki jo je dobila. Delovna doba službenega psa je okrog osem let, Ora je s svojimi 11 leti že starešina, ki pa premore še ogromno energije. "Za razliko od svojih pasjih službenih kolegov od prvega dne službovanja v vojaški policiji kraljuje v dnevni sobi na domu svoje vodnice. Vsakodnevno se z njo odpravi v službo, kjer preživi delovnik, nato se odpeljeta domov." Kot pove vodnica, "so pod njenim tacami klonili vsi višji vrhovi Karavank in osrednjih Julijcev, saj se Ora s svojo vodnico nadvse rada poda v hribe", so le nekatere od skupnih aktivnosti. "Želja po delu in žar v njenih očeh po odlično opravljeni nalogi, njena gladiatorska vnema je zame neprecenljiv vir energije in potrditve. Oro spoštujem bolj kot kogarkoli na svetu, občudujem njeno zvestobo, predanost delu, njeno odkritost in pogum," na vprašanje, kaj najbolj ceni pri Ori, pove njena vodnica.

Ora
Ora FOTO: Petra Prebeg

Vodnica se je ob tej priložnosti želela zahvaliti "nekaterim posameznikom, ki jih še vedno plemenitijo vrednote, ki jih pričakujemo od slovenskega vojaka in prijatelja". Jože Čop in Božidar Simonič, hvala za vse znanje, ki sta mi ga predala. Peter Levstek, hvala za vso podporo in razumevanje. Vse se začne z rojstvom, zato hvala tudi vzreditelju Gojku Lenku za Oro in Kim (prav tako služben pes za odkrivanje MES )."

Ora
Ora FOTO: Petra Prebeg

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

benotron
14. 09. 2019 14.59
-3
Nas varujejo pred reveži, ki jih ustvarjamo na drugem delu sveta. Za domovino!
Mohiito
14. 09. 2019 11.05
-1
Ženska naj kot prvo očisti okolico svoje hiše, zgleda slabše kot v kakšnem romskem naselju. Kot drugo je ta uboga žival v prtljažniku osebnega vozila pasjem boksu zaprta tudi po celi dan. Katastrofa.
osscar
23. 10. 2019 09.45
+2
nevtroalko
14. 09. 2019 10.17
-6
ja precj prijazno do psov je tole treneranje. če bi ga doma treniral bi bilo to mučenje živali. kaj pa poki (granate pištole.... )te pes prenaša kar tako priotehnike pa ne, droge .. psa naredijo odvisniika od drog. vojaški pes lahko grize domač pa nese če mu kdo stopi na rep. dvojna merila
osscar
23. 10. 2019 09.45
+3
ja pse se futra z drogo da jih pol isejo, pa z eksplozivom da ga pol isejo, pa z ljudmi d jih pol isejo....red upam da ti nimas psa doma, ker ti mal smelca
KavčStrokovnjak
14. 09. 2019 08.37
-19
Zakaj pa vojska ne uporablja za službene pse "pravih" psov ampak neke ovčarje, ki imajo polno genetskih težav od težav s sivo mreno, pokostnicami, sklepi, itd. Za vojaško delo bi bila veliko bolj primerna pasma npr. Amstaff.
Markmarks
14. 09. 2019 10.41
+16
Belgijski ovčar za razliko od nemškega nima toliko genetskih težav. Je zelo učljiv in agilen pes ... zato tudi prva izbira večina policij in vojska po svetu.
osscar
23. 10. 2019 09.43
NoSugar
13. 09. 2019 21.47
-13
Zakaj imajo psi na nekaterih slikah prekrite oči (zgleda kot očala)?? Kdo ve?
KavčStrokovnjak
14. 09. 2019 08.32
+13
osscar
23. 10. 2019 09.43
-1
Samo gasssss...
13. 09. 2019 20.07
+78
Dekleta in fante, ki so v Primožih zaposleni lansko leto osebno spoznal. Kapo dol. Meni osebno najlepši teden v letu 2018. Spoštovanje do psov,ki vsakodnevno opravljajo naloge po vsej državi. Pa še nekaj bi dodal. Vojska kakršna koli da je, je naša. In zato prosim,da se komentarji žaljivega tipa onemogočijo. Pljuvanje čez vojsko je enako pljuvanju čez državo v kateri vsi mi živimo. Migracije so dovoljene tako, da komu ne paše lahko gladko zmagli.
Jan088
13. 09. 2019 20.11
+24
joze drugi
14. 09. 2019 08.19
+8
Ker je vojska ogledalo države ne pljuvamo po vojski ampak po državnih izvoljencih ki so pokradli celo državo, tako da še za vojsko ni denarja. Zaradi takšnih kot si ti, ki niste kritični do ničesar, kar je slabo, nam bodo "državniki" še naprej kradli dokler ne bo zadnji € izginil iz blagajne, mladi pa še naprej odhajali v tujino s trebuhom za kruhom.
Markmarks
14. 09. 2019 10.51
+3
Država smo državljani, mi volimo politike, ki kasneje zastopajo naše interese. Torej, ko pljuvaš po vojski, pljuvaš po državnih izvoljencih ... v prvi vrsti pljuvaš pa po sebi in po ostalih državljanih. Živiš v eni najlepših držav na svetu, v kateri živimo nadstandardno. Pojdi malo v tujino in primerjaj. Vedno je seveda še prostor za izboljšanje. V prvi vrsti pa si človek usodo ustvarja sam. Če pričakuješ, da ti bo nekdo drug poskrbel za lepo življenje, le pričakuj.
Bolfenk2
13. 09. 2019 19.13
+23
In zakaj ti pasji vojaki ne lovijo migrantov, ki vdirajo čez mejo? Zaradi podpisa izdaje v Marakešu Slovenija očitno ne sme varovati svoje meje in mora v Evropo spuščati migrante.
supplement
13. 09. 2019 19.59
-29
Tatanka
13. 09. 2019 21.40
+0
Markmarks
14. 09. 2019 10.54
+1
... ker slovenska vojska nima pooblastil uporabljati pse ob nadzoru državne meje.
TheEarthIsFlat
13. 09. 2019 18.03
+13
Poljaki so imeli medveda siroto Vojtka v svojih vrstah med ww2, ki jo je preživel in umrl v UK, nosil jim je tudi strelivo,
VolkBrenin
13. 09. 2019 17.29
-73
torej ..ljudje so izbrali tem psom vojaško življenje...in psom ni lepo...poleg je še malo reklame za " oro " in vodnico , da bi malo ublažili zadevo in to je to ...Tiste fotografije možaka zgoraj s pištolco in belgijcem med nogami pa so zelo milo rečeno hecne...( kdaj bo tisti plešasti tip s pištolco v roki ...v resnični situaciji , kot pozira na zgornji fotpgrafiji ...??? NIKOLI !!! ...Treba pa je priznati , da imajo tej s psmi / in zaradi psov ...lepo službo / seveda če nisi toliko človeški in v psu lahko vidiš stroj in ga temu primerno vzgajaš / in VSE kar še paše poleg...
pikec50
13. 09. 2019 18.32
+17
Zmaga Ukrajini ...
13. 09. 2019 18.40
-6
procesoid
13. 09. 2019 19.51
+43
@VolkBrenin, se ne strinjam s tem, kar si napisal. Psu delo z vodnikom oz. lastnikom predstavlja užitek, igro in veselje glede preživljanja časa z lastnikom. Pes svojega dela ne doživlja kot človek. Natreniran pes te ne bo nikoli izdal, za svojega lastnika naredi vse, tudi za ceno svojega življenja. Rek "pes je človekov najboljši prijatelj" ni iz trte zvit in je še kako resničen.
VolkBrenin
14. 09. 2019 08.08
-17
...sploh je " fino " in pes uživa ...ko je dresiran , da leti naravnost pod tank ...na hrbtu pa ima pripeti dve magnetni mini ...Da bo bolj jasno...tudi cirkuški psi "ùživajo " v delu ...ker morajo - ali pa ni hrane...in ostale živali tudi ...Da ne omenjamo kako poteka dresura psa recimo za iskanje drog ...itd itd...itd ...NA KRATKO ...to življenje teh vojaških psov NI PASJE ŽIVLJENJE...IN NI JIM V UŽITEK...Zmotna percepcija s človeškega zornega kota...v čem ali bolje...v kakšnem delu pes uživa ...sploh če niti ne pozna " drugega življenja in dela ." ...Oglej si eno od zgornjih fotografij v članku , ko je pes v svojem malem boksu za debelimi rešetkami...in z čudovitim pasjim nasmeškom , da mu lahko pregledaš od daleč vse zobke...pa je verjetno njegovo renčanje in lajež ter zobovje in bes samo zaradi tega , ker se je približal novinar...da ga fotografira...iz samega užitka je v tistem boksu ponorel...Moje mnenje je , da ti psi ne " uživajo " ...pa lep pozdrav
lipov list
13. 09. 2019 17.05
-51
taborniki imajo pse da jih ni strah
Transformerji
13. 09. 2019 16.40
+92
Človekov najboljši prijatelj je pes - ne glede na domovino.
lumpimonster
13. 09. 2019 16.57
-22
Pazi kaj pises ker bos ozalil pisatelja pa ti bo komentar zbrisal
VolkBrenin
13. 09. 2019 17.23
+21
lumpimonster
13. 09. 2019 17.42
-22
Nevem uporabi mal možgane pa bo mogoče pomagal
lumpimonster
13. 09. 2019 17.42
-22
Vsaj mal* nerabis velik ker vem da si tega nesposoben.
KavčStrokovnjak
14. 09. 2019 08.34
+9
@lumpimonster Uporabi malo slovnico če si sploh dokončal OŠ. Ali pa si mogoče kak sveži migrant, mogoče ne tako sveži migrant iz juge?